To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

BeeMeR - Czw 30 Kwi, 2020 07:08

Tak, chyba jest do całości :mysle:
Admete - Czw 30 Kwi, 2020 07:25

Myślę, że teraz Find me in your memory pozbieram sobie do końca i dopiero obejrzę.
zooshe - Czw 30 Kwi, 2020 21:59

Jestem po drugim odcinku Crash Landing, nadal dobrze się bawię. Oby tak zostało do końca. Hyun :serduszkate: Bin ach jak cudnie był zawstydzony gdy wybierał rozmiar stanika. :lol: Powalił mnie też tekst że najczęstszą chorobą kapitalistów jest amnezja. :rotfl:
Aragonte - Czw 30 Kwi, 2020 22:33

zooshe napisał/a:
Powalił mnie też tekst że najczęstszą chorobą kapitalistów jest amnezja

Tam jest sporo żartów zwróconych do dramomaniaków :lol:

Trzykrotka - Czw 30 Kwi, 2020 22:44

W Crash w każdym odcinku dowiesz się czegoś o kapitalistycznym świecie na podstawie dram :mrgreen: Ten darmowy wielbiciel i wytrawny znawca kapitalizmu to mój ulubiony podkomendny kapitana Ri :lol: Mam słabość do tej dramy mimo że nie jest zbyt mądra. Wcale nie udaje że mądra jest, a na dodatek bawi się opisywanym światem, bohaterami i sytuacjami. A patrzenie na Hyun Bina nigdy nie bolało, przynajmniej mnie :serce:
Admete - Pią 01 Maj, 2020 13:04

Odcinek 8 Playlist nadal trzyma poziom - tak wiem, powtarzam się ;) Ten był bardziej medyczny, skupiony na historiach pacjentów i rezydentki z ginekologii. Lubię ją, ona tylko pozornie jest powierzchowna. Lubi kosmetyki i ładne ubrania, ale jest bardzo odpowiedzialna. W przeciwieństwie do cwanej koleżanki-lisicy. Ale doczekała się w końcu uznania i pochwały od profesora :) Moim zdaniem ten odcinek był też pochwałą więzi rodzinnych. Mam nadzieję, że Andrea nie pójdzie na księdza - nie z powodu doktor Jang tylko dla matki. Jest jej ostatnim dzieckiem, które może być przy niej, założyć rodzinę. Bóg się bez niego obędzie.
Aragonte - Pią 01 Maj, 2020 13:07

Admete napisał/a:
Mam nadzieję, że Andrea nie pójdzie na księdza - nie z powodu doktor Jang tylko dla matki. Jest jej ostatnim dzieckiem, które może być przy niej, założyć rodzinę. Bóg się bez niego obędzie.

Też mam nadzieję, że scenariusz zaplanował dla niego coś innego, szkoda, żeby takie geny się zmarnowały :mrgreen: A poza tym on fantastycznie wypada z dziećmi.

Admete - Pią 01 Maj, 2020 13:25

Aragonte napisał/a:
A poza tym on fantastycznie wypada z dziećmi.

Właśnie ;) Oglądasz?

Aragonte - Pią 01 Maj, 2020 15:07

Jestem chyba dwa odcinki do tyłu. Mam nadzieję, że nadrobię w ten weekend majowy :)
Admete - Pią 01 Maj, 2020 17:21

To wiesz, na Wschodzie jakby co ;) Wiecie, że będzie drugi sezon? A może nawet więcej. To ma taką budowę, że można ciągnąć, jakkolwiek nie wiem, ile mi się będzie chciało oglądać.
Trzykrotka - Pią 01 Maj, 2020 20:25

Zamiast ciągnięcia w sezony wolałabym skonkretyzowanie jakichś wątków, jakiegoś zmierzania od punktu A do punktu B. Ale dramę kocham.
Admete - Pią 01 Maj, 2020 21:49

Trzykrotka napisał/a:
Zamiast ciągnięcia w sezony wolałabym skonkretyzowanie jakichś wątków

Myślałam, że będzie mi to przeszkadzać, ale jest wręcz przeciwnie. W ER też były historie pacjentów przeplecione wątkami stałych postaci.

Aragonte - Pią 01 Maj, 2020 22:41

Pół dnia tłumaczyłam Kima, a teraz nadrabiam zaległości z Hospital Playlist. Okazało się, że jestem do tyłu o 3 odcinki, więc lecę z szóstym.
Jakie to fajne jest :serce: I jak naturalnie wypadają niektóre dialogi i reakcje bohaterów, np. śmiechawka matki Andrei, kiedy odkryła, że bez sensu szuka samochodu na parkingu. Jakbym siebie widziała :rotfl:

Edit: czy mi się zdaje, czy panowie (niektórzy przynajmniej) w reminiscencjach mówią jakimś innym dialektem, nie tym seulskim?

A tak poza tym Zoo, stara koreańska kapela, która pojawia się w tym odcinku, to też chyba drobna aluzja do Answer Me 1988, jedna z najważniejszych piosenek w tamtej dramie była właśnie ich.

Trzykrotko, masz tu przypominajkę sceny prysznicowej z Kima :mrgreen:
Spoiler:

Trzykrotka - Sob 02 Maj, 2020 00:11

Ach, no tak, przecież kojarzę tę scenę :-D
Tak, panowie studenci wyraźnie mówią z akcentem. Bardzo lubię sceny studenckie, nawet przyjęłabym więcej. To jak się poznali w piątkę - przepiękne. Mamę Andrei kocham. Jedna z nielicznych normalnych na umyśle czebolowych. I z poczuciem humoru i dystansem. A jak gra w Mafię :rotfl: Bo rozumiem, że dwaj ojcowie z AM1988 w charakterze braci Andrei tylko pokazali się i zniknęli?

Aragonte - Sob 02 Maj, 2020 00:24

Nie tatuś Deok Sun jeszcze występował, chociaż nie sądzę, żeby miał dla siebie więcej niż rozbudowane ciut cameo.
zooshe - Sob 02 Maj, 2020 07:58

Aragonte napisał/a:
zooshe napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

Tak, rozum należy wyłączyć ale ogólnie nie ogląda się źle (do czasu przejścia przez granicę :P )

Czyli nie oczekiwać zbyt wiele?

Nie no, wyłącz realistyczne oczekiwania :-P
Część północna była całkiem zabawna.

Na tą chwilę nie potrzebuję realizmu, mam go po kokartki na co dzień. Potrzebuję czegoś lekkiego i przyjemnego, chociaż lekko pewie nie będzie. Odcinki kończą takimi cliffangerami że spodziewam się niejednej dramatory. Póki co drama bardzo mi się podoba i po takim odwyku od dram jaki miałam nawet odgrzewane kotlety smakują jak swieże.

Podoba mi się humor w tej dramie i HB wreszcze gra kogoś innego od chebola. Może to kwestia munduru ale tak jakby wyprzystojniał. Przypomniały mi się czasy kiedy miałam na niego crusha. :serduszkate: Jego dzielnych towarzyszy niedoli i ajummy z wioski też całkiem polubiłąm. Na krótko ale mignął Jung Kyung Ho.

Trzykrotka - Sob 02 Maj, 2020 09:59

Miałam tak samo z Crush, po prostu bawiłam się tą historią, a humor bardzo mi odpowiadał. Jung Kyung Ho jeszcze będzie, ale też tylko mignie. Tam było kilka takich cameo na chwilkę.
A propos humoru, to okropny casus trafił się w Born Again. Bohater grany przez młodszego aktora, pana Jang, robi piorunujące wrażenie na koleżankach studentkach, zwłaszcza dwie piszczą na jego widok i robią mu zdjęcia zza węgła. Samo w sobie jest to żałosne, kiedy nie dotyczy nastolatek :-| Jedna z tych dziewczyn dzieli się z drugą oraz z panią profesor (naszą heroiną) wieścią, że podobno ten przystojny chłopak umawia się tylko z tymi, które mają blizny. Jej koleżanka ciska się z rozpaczy w krześle i jęczy "a mnie operowali tylko hemoroidy"... Nie wiem, może się śmiejecie. Mnie zniesmaczyło.

BeeMeR - Sob 02 Maj, 2020 10:26

Hmm, veri funny :haha no:

U mnie Królowa znów leży, bo staram się korzystać z oferty online - wczoraj Frankenstein- świetnie zrealizowany i zagrany, dziś porównam drugą wersję, acz zapewne tylko kluczowe fragmenty.

Alicja - Sob 02 Maj, 2020 17:09

Weekend majowy zaplanowałam na spacery, ogródek, czytanie i oglądanie seriali. Dopadła mnie proza życia, bo rządunio otwiera wszystko, a ja pisze procedury sanitarne dla jednostek organizacyjnych. Jednak nie daję się łątwo i postanowiłam wczoraj wieczorem zrobić przerwę po powrocie od przyjaciółki ( kawa i ciasto z rabarbarem). Postanowiła dać jeszcze jedną szansę What's wrong with secretary Kim, bo poprzednio po odc 2 odpadałam. Tym razem zaskoczyło. Oglądam już 6 odcinek i odprężam się. Dla was to już historia.
Admete - Sob 02 Maj, 2020 17:10

Alicja napisał/a:
Dla was to już historia.

Niekoniecznie. Po prostu nie oglądałam :)

Trzykrotka - Sob 02 Maj, 2020 17:34

Dla mnie to historia, oglądałam :wink: Bardzo lubię oboje, więc czemu nie? Swoją drogą PSJ, czyli szef panny Kim, ma zagrać w dramie z niedawną Syrenką oraz gwiazdą od Koszmita. Bardzo się czuję mile podekscytowana tą wiadomością, bo to może być bardzo ciekawa para.
Trzykrotka - Sob 02 Maj, 2020 22:48

Signum temporis i obraz tegorocznej wiosny. Find Me In Your Memory

Aragonte - Sob 02 Maj, 2020 22:49

Trzykrotka napisał/a:
Swoją drogą PSJ, czyli szef panny Kim, ma zagrać w dramie z niedawną Syrenką oraz gwiazdą od Koszmita. Bardzo się czuję mile podekscytowana tą wiadomością, bo to może być bardzo ciekawa para.

Oboje lubię. Syrenka była główną atrakcją dramy o tejże :wink:

Trzykrotka - Sob 02 Maj, 2020 23:17

Jun Ji Hyun - nie trzyma się mojej pamięci to nazwisko - bardzo ją lubię, nawet nieszczęsnej dramie o Syrence dodała życia. Bardzo chciałabym ją zobaczyć z tak ciekawym aktorem jak Park Seo Joon.

A oto nowy telefonik, tym razem prezentacja wprost z Find Me.
Do naszego redaktora Lee dzwoni zakochana w nim Ha Jin. Widać, ze będzie videokonferencja

I znowu - jednym paluszkiem otwieramy, rozkładamy i z telefonu robimy zgrabny ekranik.

Można powiedzieć, że ten rozkłada się według długiej krawędzi, a ten, który wcześniej demonstrowałam - wzdłuż krótkiej.
Oj, już wiem, czemu Admete zawiesza oglądanie Find Me - nadchodzą dramatozy :evil: Byłam pewna, że doktorek jest prawdziwym złolem, no i proszę...
Zanim będę kończyć odcinek - przepiękna piosenka z tej dramy. Może dlatego tak mi się podoba, że kocham walce, także takie nieoczywiste
https://www.youtube.com/watch?v=8LCAGrlncSU

Edit: na zakończenie jeszcze nieśmiertalny murek - ileż to już dramowych par przy nim randkowało...

Admete - Nie 03 Maj, 2020 09:32

Trzykrotka napisał/a:
Byłam pewna, że doktorek jest prawdziwym złolem, no i proszę...

Jednak nie zawieszam, bo rozstanie bez dramatoz i w ciągu jednego odcinka powrót pary :) Pani powiedziała, że nie może bez pana żyć :) Bardzo dojrzała jest wzajemna relacja bohaterów. Piosenka też mi się podoba. Prawdziwym złym to jest ojciec doktora, psychiatra. Moim zdaniem...

W 8 odcinku Playlist jest też żart nawiązujący do Inside Man - to akurat od razu wyłapałam ;)