To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

annmichelle - Sob 06 Mar, 2021 18:13

Agn napisał/a:
Ale najwazniejsze - i jak? I jak? I JAK TA NOWA KSIAZKA???

Agn - :twisted:
Nie kuś! :angeldevil: :nudelkula1_zolta:
Nie chcę jej zaczynać, bo pewnie nie spocznę, póki jej nie dokończę. :twisted: :lol:

Agn napisał/a:
A w maju ma byc kolejna.
https://www.swiatksiazki....85-ksiazka.html

Wiem, widziałam zapowiedź. I jednocześnie dostrzegłam, że zabraknie mi miejsca na dwóch półkach, gdzie mam francuskie kryminały. :mrgreen: Muszę albo Miniera albo Fred Vargas przerzucić na sąsiednią. Ach, te problemy.... :lol: :wink:

Agn - Sob 06 Mar, 2021 18:40

Obyś tylko takie dylematy miała w życiu... :mrgreen:

Jakoś mi się przeczytało, że skończyłaś, a nie że otworzyłaś książkę. Okulary powinnam miec na nosie, a nie w plecaku. :ops1:

annmichelle - Pon 08 Mar, 2021 15:35

Agn - przeczytałam jednak. :cool:
Jednym zdaniem: wg mnie niestety najsłabsza książka Bussiego z przeczytanych przeze mnie dwunastu. :( Nie polecam. :?

Aragonte - Pon 08 Mar, 2021 17:07

annmichelle napisał/a:
spostrzegłam fajny pomysł wydawcy i autora. Na jednej z pierwszych stron jest kopia odręcznej dedykacji dla polskich czytelników i autograf od Bussiego. Na pierwszy rzut oka wygląda jakbym miała książkę z odręczną dedykacją. :mrgreen:
Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem. :-)

Świetny pomysł :oklaski:

Agn - Pon 08 Mar, 2021 19:26

annmichelle napisał/a:
Agn - przeczytałam jednak. :cool:
Jednym zdaniem: wg mnie niestety najsłabsza książka Bussiego z przeczytanych przeze mnie dwunastu. :( Nie polecam. :?

O chlip...
No to sobie w nastepnej kolejnosci jakas inna wezme na warsztat.

annmichelle - Pon 08 Mar, 2021 20:11

Agn napisał/a:

No to sobie w nastepnej kolejnosci jakas inna wezme na warsztat.

Polecić Ci którąś szczególnie? Bo mam kilka, które podobały mi się bardziej niż reszta.

Skończyłaś już "Nie puszczaj mojej dłoni"? :-)

Agn - Pon 08 Mar, 2021 21:47

Jestem w polowie. Kryzys to swinia, nie chce odpuscic. Ale nadzial sie dziad na ksiazke, do ktorej chce wracac i nie chce jej porzucac. Wiec tego - na pohybel kryzysom wszelkiej masci!
Wiem, ze mam zlapac "Czarne nenufary". I jesli tylko masz ochote i cie to nie nudzi, to polecaj. Bede sie sugerowac. :kwiatek:

annmichelle - Pon 08 Mar, 2021 22:07

Agn napisał/a:
Jestem w polowie. Kryzys to swinia, nie chce odpuscic. Ale nadzial sie dziad na ksiazke, do ktorej chce wracac i nie chce jej porzucac. Wiec tego - na pohybel kryzysom wszelkiej masci!

:trzyma_kciuki:

Agn napisał/a:
Wiem, ze mam zlapac "Czarne nenufary". I jesli tylko masz ochote i cie to nie nudzi, to polecaj. Bede sie sugerowac. :kwiatek:

Bussiego najbardziej podobały mi się "Czarne nenufary" :mrgreen: , "Nigdy nie zapomnieć" (ale to już czytałaś :-) ), "Więzi krwi" (moją opinię mogę Ci skopiować na priv, żeby zachęcić do czytania :mrgreen: ), a oprócz nich za dobre uważam "Mama kłamie" (tu przeżyłam lekki szok, ale nie będę spoilerować :cool: ) i "Nie puszczaj mojej dłoni"(o plusach już wspominałam). Reszta też jest niezła, nawet dobra, ale mniej do mnie trafiła.

Agn - Wto 09 Mar, 2021 08:54

Zapisane. Dzieki! :mrgreen:
annmichelle - Sob 13 Mar, 2021 13:42

annmichelle napisał/a:
Agn napisał/a:
Ej, ta kawa to jest dobry pomysl! Znajde jakas gigantyczna i bede patrzec jak ja pijesz do samego dna. :twisted:

Czyli pośrednio życzysz mi, żeby książka mnie zbrzydziła. :paddotylu: :mrgreen:
Jakby co to możemy iść do jakieś drogiej kawiarni, gdzie za tę cenę możesz dostać co najwyżej espresso. :twisted:

Trzykrotka, jak przeczytam to dam znać, czy jestem "jedwabnikowa teamTrzykrotka" czy "jedwabnikowa TeamAgn". :-P

Odnotowuję tylko, że "Jedwabnik" nie był tak obrzydliwy jak się spodziewałam, tzn. może gdybym nie była uprzedzona zaskoczyłby mnie bardziej. :wink: Autorka opisała to dosyć rzeczowo, bez "rozkoszowania się" okrucieństwem czy stylem gore. Przyznam, że bardziej odrzuciła mnie jedna z końcowych scen - ukryję w spoilerze, bo to MEGA spoiler
Spoiler:
czyli, gdy wyszło, że karmiono psa "flakami".
:obrzydzenie:

Co do streszczenia powieści, to była tak absurdalna, że zastanawiałam się, co trzeba brać albo jaką mieć wyobraźnię, żeby to wymyśleć. :lol: Ciekawie mi się to nawet czytało, tym bardziej, że to były raptem chyba dwie czy trzy strony.
Ale na pewno nie jest to lekki kryminalik, rozumiem więc Trzykrotkę, że jeśli nie wiedziała, czego się spodziewać to mogło ją to odrzucić. :pociesz:

W skali obrzydliwości to np. Nesbo czy Laeckberg bardziej się tym "rozkoszują". :roll: :-|

Co do "Jedwabnika" to powieść podobała mi się nieco mniej niż "Wołanie Kukułki", wyraźnie widać, że to kontynuacja, gdy "WK" może uchodzić za zamkniętą całość.
Poza tym korekta, redakcja straszna jak na taki bestseller: złe odmiany przez przypadki, jakieś dziwne stosowanie "się" (w opisach, nie dialogach). :?

Ale nie zamierzam odpuszczać i na pewno przeczytam kolejne części. :-)

Która jest Wasza ulubiona część serii? :-)

RaczejRozwazna - Sob 13 Mar, 2021 22:20

Czy czytał ktoś coś autorstwa Tess Gerritsen?

Mam ochotę na jakieś czytadło, tylko nie całkiem głupie.

annmichelle - Sob 13 Mar, 2021 22:35

RaczejRozwazna napisał/a:
Czy czytał ktoś coś autorstwa Tess Gerritsen?

Czytałam ze 3 jej książki kilka(naście) lat temu.
Dwie były "takie sobie", jedna trochę lepsza, ale nie na tyle, żebym wróciła jeszcze do tej autorki.

RaczejRozwazna - Sob 13 Mar, 2021 22:41

A z czytadeł, niekoniecznie kryminałów, bardziej obyczajówek i romansów (byle nie za bardzo rozerotyzowanych) to co polecasz?

Pamiętam, że z Goddardem trafiłaś u mnie w 10 - przeczytałam z przyjemnością kilka jego książek.

annmichelle - Nie 14 Mar, 2021 06:53

Uff, ciężki i obszerny temat. :mrgreen:
A z czytadeł, niekoniecznie kryminałów, bardziej obyczajówek i romansów (byle nie za bardzo rozerotyzowanych) to co polecasz?

Od kilku lat szukam nowych, dobrych obyczajówek i/lub romansów i po kilkudziesięciu przeczytanych wciąż...szukam. :?
Z polskich autorek z czystym sercem raczej nie polecę żadnej, bo albo miernota totalna albo jedynie poziom "ok". :roll: Nie wiem z czego to wynika, że większość tych książek jest tak przewidywalna (po 10 stronach wiesz jak się to dalej potoczy i skończy), napisana infantylnym, "hura-optymistycznym" stylem/jęzkiem. :roll:
Umieściłam w tym temacie jakiś czas temu listę polskich obyczajówek z moich ostatnich poszukiwań, więc nie będę się powtarzać. :wink:
Co do zagranicznych to zupełnie mi nie podchodzą te wszystkie modne i polecane, przeczytałam na ogół po jednej książce tych autorek zachęcona opiniami i takie tam czytadła. :roll:
Polecam natomiast książki Natashy Solomons. Dotychczas przeczytałam 4 i choć każda jest inna (duży plus!) to podobały mi się (mniej lub więcej :wink: ) wszystkie.
Szczególnie polecam "Powieść w altówce" :serce: (też już pisałam o niej więcej w tym temacie) i "The Song Collector" ("Ein letztes Lied für dich"). W przypadku tej drugiej przemknęłaś mi nawet przez myśl podczas czytania, że być może byłoby to coś dla Ciebie, ze względu na tematykę. :-) Jak będziesz chciała wiedzieć coś więcej to daj znać na priv.
Może spodoba Ci się też Tracy Rees i Anne Jacobs?
Wiem, że bardzo popularna jest Lucinda Riley, przeczytałam jej dwie książki, ale to "nie było to" - jednak może Tobie przypasuje?

Pamiętam, że z Goddardem trafiłaś u mnie w 10 - przeczytałam z przyjemnością kilka jego książek.

Jak podobał Ci się Robert Goddard to spróbuj może Kate Morton, Katherine Webb i Eve Chase? :-)

RaczejRozwazna - Nie 14 Mar, 2021 12:15

Dzięki! :kwiatki_wyciaga:

Mam pogłębienie mojego wielomiesięcznego kryzysu czytelniczego - zapuściłam sobie wczoraj chyba ze cztery audiobooki i wszystkie odpuściłam po najwyżej kilkunastu minutach... :?
Już zaczynam się trochę martwić ile jeszcze to będzie trwało. Czuję jakby mój mózg mówił do mnie: a dajże mi spokój kobieto!

EDIT: Kilka(naście) lat temu też tak intensywnie szukałam dobrej obyczajówki. Skończyło się długim okresem zrażenia do całej beletrystyki i przerzuceniem się na biografie, wspomnienia, książki podróżnicze, popularnonaukowe itp. Raczej chyba na pewno nie chciałabym zaczynać szukania od nowa zatem próbuję drogą na skróty :wink:

Trzykrotka - Nie 14 Mar, 2021 14:59

Miałam podobnie kilka lat temu i niestety porzuciłam beletrystykę. Teraz tylko literatura faktu leży mi na stole w stosiku do przeczytania.
praedzio - Nie 14 Mar, 2021 15:50

Ja skończyłam cykl o Dorze Wilk, a teraz jestem na drugi tomie serii o Nikicie tej samej autorki. Nie wiem, jak to o mnie świadczy, ale zdecydowanie wolę coś lekkiego, fantastycznego i pisanego w pierwszej osobie. Inne rzeczy nie są w stanie przykuć mojej uwagi.
RaczejRozwazna - Nie 14 Mar, 2021 16:31

Trzykrotko a co konkretnie leży u Ciebie na stosiku? :)
Trzykrotka - Nie 14 Mar, 2021 20:37

W tej chwili Chwała Rzymu, Jak czytać ogrody, Człowiek. Biografia :kwiatek:
RaczejRozwazna - Wto 16 Mar, 2021 18:29

Notuję sobie - zwłaszcza pierwsza wygląda dla mnie smakowicie :kwiatek:
Agn - Wto 16 Mar, 2021 19:31

Annmichelle, mialam napisac, jak tam Bussi i "Nie puszczaj mojej dloni"!
A zatem podobal mi sie i to bardzo. Mam kilka malusich zastrzezen do samej koncowki
Spoiler:
bardzo chcialabym choc akapit o tym, jak teraz beda zyc Martial, Liane i Sofa po tym, co sie dzialo na wyspie
i ciut za slaba byla dla mnie motywacja mordercy, ale niech bedzie - swiat jest pelen swirow.
Natomiast strasznie mi sie podobala konstrukcja intrygi i utrzymanie napiecia przez autora przez cala ksiazke. Oraz to, jak w tej sytuacji radzil sobie Martial - nie raz prawie gwizdnelam z podziwu nad tym, jak ten czlowiek kombinowal.

annmichelle - Śro 17 Mar, 2021 15:32

Agn napisał/a:
Annmichelle, mialam napisac, jak tam Bussi i "Nie puszczaj mojej dloni"!
A zatem podobal mi sie i to bardzo.

O, to widzę, że mamy podobny gust w przypadku Bussiego. :-)

Jak tam Twój kryzys czytelniczy?
Czytasz już coś innego? :-)

Agn - Śro 17 Mar, 2021 15:44

Czytam teraz czytadelko, ale mam ochote na kolejna powiesc Bussiego. On mnie serio wciagnal i chcialo mi sie czytac. :) Wiec kryzys jeszcze nie do konca minal, ale mam przynajmniej jakies lekarstwo.
annmichelle - Śro 17 Mar, 2021 15:55

Agn napisał/a:
Czytam teraz czytadelko

Zdradzisz co konkretnie? :cool:

Co do Bussiego to ciekawa jestem co powiesz na "CzN" i "Mama kłamie". :-)

Agn - Śro 17 Mar, 2021 18:21

Mackenzi Lee "Poradnik dla dżentelmena o występku i cnocie".
Przygodowka, mlodziezowka i romans MM. Nic ambitnego, ale czyta sie dosc zabawnie.