Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie III
BeeMeR - Śro 21 Gru, 2022 19:20
podeślij link
Admete - Śro 21 Gru, 2022 21:37
Obejrzę serial w czasie wolnego.
Trzykrotka - Śro 21 Gru, 2022 22:30
Link w poście na poprzedniej stronie. Zresztą wystarczy wpisać w yt "Wensday's dance."
Agn - Czw 22 Gru, 2022 07:23
| Trzykrotka napisał/a: | Serio serio
Zresztą taniec jest świetny, bardzo w stylu bohaterki, a Jenna Ortega podobno wymiata jako Wensday. |
To prawda, jest rewelacyjna. A nie miala prostego zadania.
RaczejRozwazna - Śro 28 Gru, 2022 15:46
Zaczęłam oglądać hiszpański serial fantastyczno-przygodowy (jest też wersja portugalska według tego samego scenariusza) "El Ministerio del Tiempo" (The Ministry of Time). Naprawdę świetnie to się ogląda, zresztą w Hiszpanii był to prawdziwy fenomen telewizyjny. Serial opowiada o specjalnym ministerstwie w hiszpańskim rządzie zajmującym się dbaniem o to, żeby historia ludzkości nie została zmieniona przez różnych villanów i innych zabłąkanych podróżujących w czasie. Istnieją bowiem portale - bramy do przeszłości, zarówno oficjalne (te znajdują się w ministerstwie) jak i nieoficjalne. Zadaniem agentów jest wyłapywanie tychże złoczyńców, co wymaga nierzadko podróży w czasie - przy okazji można zebrać sporo ciekawych informacji. np. przeskanować w XV wieku ważne dokumenty historyczne
Serial urzekł mnie realistycznym podejściem - przed każdą podróżą trzeba się przygotować, przeszkolić odpowiednio ubrać, przygotować i ukryć sprzęt. Temu wszystkiemu pomaga fakt, że agenci pochodzą z różnych epok - mamy tu XVwiecznego rycerza, feministkę z XIX w. i ratownika medycznego z współczesności. Fajna jest rekrutacja tychże agentów
Naprawdę miło to się ogląda.
https://www.imdb.com/title/tt4136774/
Agn - Śro 28 Gru, 2022 16:27
Oo, RR, zainteresowalo mnie to. Gdzie ogladasz?
RaczejRozwazna - Śro 28 Gru, 2022 16:34
Najlepiej jest znać hiszpański, wtedy można oglądać gratis na oficjalnej stronie ichniejszej telewizji:
https://www.rtve.es/play/...tiempo/5533803/
Na yt jest też pierwszy odcinek wersji portugalskiej (słabszej aktorsko).
RaczejRozwazna - Pią 30 Gru, 2022 17:29
https://www.whats-on-netf...so-far-11-2022/
Słyszałyście, że powstaje nowy serial narnijski? Jakoś się boję....
Admete - Pią 30 Gru, 2022 19:55
Zapewne słusznie się boisz.
Agn - Sob 31 Gru, 2022 07:30
| RaczejRozwazna napisał/a: | https://www.whats-on-netflix.com/news/the-chronicles-of-narnia-on-netflix-what-we-know-so-far-11-2022/
Słyszałyście, że powstaje nowy serial narnijski? Jakoś się boję.... |
Slyszalam o tym. Jak bedzie i bede miala dp tego dostep, to czemu nie? Obejrze.
RaczejRozwazna - Sob 31 Gru, 2022 11:41
Tymczasem jadę z "Ministerstwem czasu". Wersja hiszpańska jest o niebo lepsza pod każdym względem od portugalskiej. Wspaniałe są te smaczki typu Velázquez pracujący po godzinach w ministerstwie jako rysownik portretów pamięciowych Warto jednak choć trochę znać historię Hiszpanii.
No i po raz kolejny pytam, dlaczego czegoś podobnego nie da się nakręcić u nas?
annmichelle - Sob 31 Gru, 2022 12:03
| RaczejRozwazna napisał/a: | | No i po raz kolejny pytam, dlaczego czegoś podobnego nie da się nakręcić u nas? |
Bo pewnie za mało cierpienia, umartwiania się, ponurych obrazów blokowisk, kapiącej wody z kranu, pustych szklanek, przeczołganych przez życie ludzi z problemami alkoholowymi/narkotykowymi/pokręconymi relacjami rodzinnymi, itd.?
Polscy twórcy nawet z wartkich thrillerów Cobena potrafili zrobić jakieś dołujące, szarobure pseudopsychologiczne, rozciągnięte "cuś".
RaczejRozwazna - Sob 31 Gru, 2022 12:10
Dokładnie to samo powiedziała moja siostra. Pewnie tak jest, przynajmniej częściowo.
Agn - Sob 31 Gru, 2022 13:33
Nie znam za grosz historii Hiszpanii, wiec smaczki mi odpadna. Zgubie sie bez tej wiedzy?
Ale najwazniejsze - dorwalam serial na coco jumbo tv!!!
Normalnie bym tego nie robila, ale tak mnie zafrapowal opis od RR, ze MUSIALAM.
annmichelle - Sob 31 Gru, 2022 13:38
| Agn napisał/a: | | dorwalam serial na coco jumbo tv!!! |
Co to, kto to?
RaczejRozwazna - Sob 31 Gru, 2022 14:32
Agn, miłego oglądania! Dziel się wrażeniami Bez znajomości historii też się da, choć rzeczywiście może troszkę umykają niektóre smaczki. Ale ostatecznie od czego jest papa google Ale cała reszta typu zderzenie zachowań, typów myślenia jest też niezłym smaczkiem
Annmichelle - to jest tv "oficjalna inaczej" online
annmichelle - Sob 31 Gru, 2022 14:56
| RaczejRozwazna napisał/a: | Annmichelle - to jest tv "oficjalna inaczej" online |
Wciąż nic mi to nie mówi.
Znam tylko cda.
Admete - Sob 31 Gru, 2022 15:05
Agn daj na priva namiar na coco jumbo.
Agn - Sob 31 Gru, 2022 15:15
| RaczejRozwazna napisał/a: | Agn, miłego oglądania! Dziel się wrażeniami Bez znajomości historii też się da, choć rzeczywiście może troszkę umykają niektóre smaczki. Ale ostatecznie od czego jest papa google Ale cała reszta typu zderzenie zachowań, typów myślenia jest też niezłym smaczkiem
Annmichelle - to jest tv "oficjalna inaczej" online |
Jutro zaczne ogladac. Strasznie jestem ciekawa.
annmichelle - Sob 31 Gru, 2022 17:35
RaczejRozwazna - Nie 01 Sty, 2023 16:02
Smaczki z odcinka 4go "Ministerstwa" - aktorka, grająca królową Izabelę Katolicką grała ją też w innym hicie hiszpańskim "Isabel" (leci teraz u nas na Dwójce i bardzo mi się podoba). Przy jej pierwszym pojawieniu się rozbrzmiewa główny motyw muzyczny tego wcześniejszego serialu. Natomiast aktor grający głównego bohatera Juliana (ratownika medycznego) grał wtedy rolę męża Izabeli, Ferdynanda. W scenie między nimi pojawiają się oryginalne frazy z serialu Isabel oraz uwaga "przysiągłbym, że ją już wcześniej widziałem"
Takich odwołań do kultury i popkultury, zwłaszcza hiszpańskiej, w serialu mnóstwo, na szczęście mamy Alonsa (agenta z XVI w.) który co chwila reaguje tak:
Bardzo podobają mi się interakcje między oboma panami, w ogóle role męskie są ciekawe. Znakomite jest każde wejście Velázqueza
Nie wszystkie odcinki są równie dobre, ale nadal ten serial mnie mocno bawi a i chwilami wzrusza.
Agn - Pon 02 Sty, 2023 15:58
No to tego nie wylapie na pewno, nie znam hiszpanskich seriali.
RaczejRozwazna - Pon 02 Sty, 2023 16:10
Spokojnie, nawet bez tych smaczków jest zabawnie i przy tym niegłupio - zresztą też pewnie nie wyłapuję ani połowy, choć teraz jeszcze bardziej rozumiem popularność tego serialu w Hiszpanii.
W odcinku chyba piątym (albo szóstym ) cudowne jest spotkanie Velázqueza z Picassem
Wciągnęła mnie też historia każdego z bohaterów, wpleciona w przygodowe odcinki i rozwijana.
EDIT. Nie wiedziałam, że Maria Skłodowska wykładała w Madrycie...
RaczejRozwazna - Śro 04 Sty, 2023 15:47
A propos "Wensday's dance."
https://www.youtube.com/w...eature=emb_logo
Agn - Pią 06 Sty, 2023 19:14
Pierwszy odcinek EMDT za mna. Oglada sie bardzo fajnie.
Wprawdzie powiedziano na poczatku, ze nie mozna podrozowac w przyszlosc, po czym ludzie z przeszlosci na luzie to zrobili, ale nie bede sie czepiac.
Na pewno sa ciekawe postacie, z ktorymi chetnie spedze troche czasu i mam komu kibicowac. Podoba mi sie idea serialu, to jak wymyslono podroze w czasie (ciekawa jestem czy jakos wyjasnia wlasciwie skad te przejscia sie wziely). Plus europejski sznyt wiele dodaje.
Malo smaczkow wylapuje, ale sporo z humoru zalapalam, wiec nie jest ze mna tak zle.
Podoba mi sie. Zobaczymy, co po drugim odcinku.
|
|
|