To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie III

BeeMeR - Śro 21 Gru, 2022 19:20

podeślij link :kwiatek:
Admete - Śro 21 Gru, 2022 21:37

Obejrzę serial w czasie wolnego.
Trzykrotka - Śro 21 Gru, 2022 22:30

Link w poście na poprzedniej stronie. Zresztą wystarczy wpisać w yt "Wensday's dance."
Agn - Czw 22 Gru, 2022 07:23

Trzykrotka napisał/a:
Serio serio :-D
Zresztą taniec jest świetny, bardzo w stylu bohaterki, a Jenna Ortega podobno wymiata jako Wensday.

To prawda, jest rewelacyjna. A nie miala prostego zadania.

RaczejRozwazna - Śro 28 Gru, 2022 15:46

Zaczęłam oglądać hiszpański serial fantastyczno-przygodowy (jest też wersja portugalska według tego samego scenariusza) "El Ministerio del Tiempo" (The Ministry of Time). Naprawdę świetnie to się ogląda, zresztą w Hiszpanii był to prawdziwy fenomen telewizyjny. Serial opowiada o specjalnym ministerstwie w hiszpańskim rządzie zajmującym się dbaniem o to, żeby historia ludzkości nie została zmieniona przez różnych villanów i innych zabłąkanych podróżujących w czasie. Istnieją bowiem portale - bramy do przeszłości, zarówno oficjalne (te znajdują się w ministerstwie) jak i nieoficjalne. Zadaniem agentów jest wyłapywanie tychże złoczyńców, co wymaga nierzadko podróży w czasie - przy okazji można zebrać sporo ciekawych informacji. np. przeskanować w XV wieku ważne dokumenty historyczne :lol:
Serial urzekł mnie realistycznym podejściem - przed każdą podróżą trzeba się przygotować, przeszkolić odpowiednio ubrać, przygotować i ukryć sprzęt. Temu wszystkiemu pomaga fakt, że agenci pochodzą z różnych epok - mamy tu XVwiecznego rycerza, feministkę z XIX w. i ratownika medycznego z współczesności. Fajna jest rekrutacja tychże agentów :lol:

Naprawdę miło to się ogląda.

https://www.imdb.com/title/tt4136774/

Agn - Śro 28 Gru, 2022 16:27

Oo, RR, zainteresowalo mnie to. Gdzie ogladasz?
RaczejRozwazna - Śro 28 Gru, 2022 16:34

Najlepiej jest znać hiszpański, wtedy można oglądać gratis na oficjalnej stronie ichniejszej telewizji:

https://www.rtve.es/play/...tiempo/5533803/

Na yt jest też pierwszy odcinek wersji portugalskiej (słabszej aktorsko).

RaczejRozwazna - Pią 30 Gru, 2022 17:29

https://www.whats-on-netf...so-far-11-2022/

Słyszałyście, że powstaje nowy serial narnijski? Jakoś się boję.... :mysle:

Admete - Pią 30 Gru, 2022 19:55

Zapewne słusznie się boisz.
Agn - Sob 31 Gru, 2022 07:30

RaczejRozwazna napisał/a:
https://www.whats-on-netflix.com/news/the-chronicles-of-narnia-on-netflix-what-we-know-so-far-11-2022/

Słyszałyście, że powstaje nowy serial narnijski? Jakoś się boję.... :mysle:

Slyszalam o tym. Jak bedzie i bede miala dp tego dostep, to czemu nie? Obejrze. :)

RaczejRozwazna - Sob 31 Gru, 2022 11:41

Tymczasem jadę z "Ministerstwem czasu". Wersja hiszpańska jest o niebo lepsza pod każdym względem od portugalskiej. Wspaniałe są te smaczki typu Velázquez pracujący po godzinach w ministerstwie jako rysownik portretów pamięciowych :rotfl: Warto jednak choć trochę znać historię Hiszpanii.

No i po raz kolejny pytam, dlaczego czegoś podobnego nie da się nakręcić u nas?

annmichelle - Sob 31 Gru, 2022 12:03

No i po raz kolejny pytam, dlaczego czegoś podobnego nie da się nakręcić u nas?

Bo pewnie za mało cierpienia, umartwiania się, ponurych obrazów blokowisk, kapiącej wody z kranu, pustych szklanek, przeczołganych przez życie ludzi z problemami alkoholowymi/narkotykowymi/pokręconymi relacjami rodzinnymi, itd.? :cool:
Polscy twórcy nawet z wartkich thrillerów Cobena potrafili zrobić jakieś dołujące, szarobure pseudopsychologiczne, rozciągnięte "cuś".

RaczejRozwazna - Sob 31 Gru, 2022 12:10

Dokładnie to samo powiedziała moja siostra. :-) Pewnie tak jest, przynajmniej częściowo.
Agn - Sob 31 Gru, 2022 13:33

Nie znam za grosz historii Hiszpanii, wiec smaczki mi odpadna. Zgubie sie bez tej wiedzy? :mysle:
Ale najwazniejsze - dorwalam serial na coco jumbo tv!!! :banan:
Normalnie bym tego nie robila, ale tak mnie zafrapowal opis od RR, ze MUSIALAM.

annmichelle - Sob 31 Gru, 2022 13:38

Agn napisał/a:
dorwalam serial na coco jumbo tv!!!

:co_stracilam:
Co to, kto to? :mysle:

RaczejRozwazna - Sob 31 Gru, 2022 14:32

Agn, miłego oglądania! :mrgreen: Dziel się wrażeniami :kwiatek: Bez znajomości historii też się da, choć rzeczywiście może troszkę umykają niektóre smaczki. Ale ostatecznie od czego jest papa google ;) Ale cała reszta typu zderzenie zachowań, typów myślenia jest też niezłym smaczkiem :mrgreen:

Annmichelle - to jest tv "oficjalna inaczej" online :lol:

annmichelle - Sob 31 Gru, 2022 14:56

Wciąż nic mi to nie mówi. :?
Znam tylko cda.

Admete - Sob 31 Gru, 2022 15:05

Agn daj na priva namiar na coco jumbo.
Agn - Sob 31 Gru, 2022 15:15

Agn, miłego oglądania! :mrgreen: Dziel się wrażeniami :kwiatek: Bez znajomości historii też się da, choć rzeczywiście może troszkę umykają niektóre smaczki. Ale ostatecznie od czego jest papa google ;) Ale cała reszta typu zderzenie zachowań, typów myślenia jest też niezłym smaczkiem :mrgreen:

Jutro zaczne ogladac. Strasznie jestem ciekawa. :)

annmichelle - Sob 31 Gru, 2022 17:35

:cheerleader2: :flirtuje2: :kwiatki_wyciaga:
RaczejRozwazna - Nie 01 Sty, 2023 16:02

Smaczki z odcinka 4go "Ministerstwa" - aktorka, grająca królową Izabelę Katolicką grała ją też w innym hicie hiszpańskim "Isabel" (leci teraz u nas na Dwójce i bardzo mi się podoba). Przy jej pierwszym pojawieniu się rozbrzmiewa główny motyw muzyczny tego wcześniejszego serialu. Natomiast aktor grający głównego bohatera Juliana (ratownika medycznego) grał wtedy rolę męża Izabeli, Ferdynanda. W scenie między nimi pojawiają się oryginalne frazy z serialu Isabel oraz uwaga "przysiągłbym, że ją już wcześniej widziałem" :wink:

Takich odwołań do kultury i popkultury, zwłaszcza hiszpańskiej, w serialu mnóstwo, na szczęście mamy Alonsa (agenta z XVI w.) który co chwila reaguje tak: :co_stracilam:
Bardzo podobają mi się interakcje między oboma panami, w ogóle role męskie są ciekawe. Znakomite jest każde wejście Velázqueza :lol:

Nie wszystkie odcinki są równie dobre, ale nadal ten serial mnie mocno bawi a i chwilami wzrusza.

Agn - Pon 02 Sty, 2023 15:58

No to tego nie wylapie na pewno, nie znam hiszpanskich seriali. :(
RaczejRozwazna - Pon 02 Sty, 2023 16:10

Spokojnie, nawet bez tych smaczków jest zabawnie i przy tym niegłupio - zresztą też pewnie nie wyłapuję ani połowy, choć teraz jeszcze bardziej rozumiem popularność tego serialu w Hiszpanii.

W odcinku chyba piątym (albo szóstym :mysle: ) cudowne jest spotkanie Velázqueza z Picassem :lol:

Wciągnęła mnie też historia każdego z bohaterów, wpleciona w przygodowe odcinki i rozwijana.

EDIT. Nie wiedziałam, że Maria Skłodowska wykładała w Madrycie...

RaczejRozwazna - Śro 04 Sty, 2023 15:47

A propos "Wensday's dance." :wink:

https://www.youtube.com/w...eature=emb_logo

Agn - Pią 06 Sty, 2023 19:14

Pierwszy odcinek EMDT za mna. Oglada sie bardzo fajnie.
Wprawdzie powiedziano na poczatku, ze nie mozna podrozowac w przyszlosc, po czym ludzie z przeszlosci na luzie to zrobili, ale nie bede sie czepiac.
Na pewno sa ciekawe postacie, z ktorymi chetnie spedze troche czasu i mam komu kibicowac. Podoba mi sie idea serialu, to jak wymyslono podroze w czasie (ciekawa jestem czy jakos wyjasnia wlasciwie skad te przejscia sie wziely). Plus europejski sznyt wiele dodaje.
Malo smaczkow wylapuje, ale sporo z humoru zalapalam, wiec nie jest ze mna tak zle.
Podoba mi sie. Zobaczymy, co po drugim odcinku.