To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Admete - Pon 13 Kwi, 2020 15:00

To taki dramowy pomysł, jak wiele innych - nie przejmuję się ;)
Alicja - Pon 13 Kwi, 2020 15:08

Na razie jest całkiem miło, nie narzekam. W odcinku 3 mamy przyznawanie certyfikatów, najśmieszniej było przy najprzystojniejszym mężczyźnie, którym nie został ten co powinien :lol: i sadzonce pomidora za pół worka ziemniaków :lol:

Mistrzostwem świata była kłótnia na przystani w odc 4 gdy straż morska kazała zawrócić łódź. Z braku pocieszenia wybuchła awantura o pocałunek/buziak. :mrgreen:

BeeMeR - Pon 13 Kwi, 2020 16:32

Certyfikaty były zacne - no i wrócą później, do rozliczenia ;)

W królowej na razie najbardziej niekonsekwentną postacią był Munna, miałam z tym długo problem, ale niezbyt duży ;) (tj. nie jest jednak kluczowy dla opowieści :P ), najpierw własną piersią bronił nowo narodzonej księżniczki-bliźniaczki a potem szast-prast zostawił ją dla innego porzuconego brzdąca (Bidama) w rękach przygłupiej acz poczciwej służącej - toż więcej sensu byłoby, gdyby oba te podrzutki chowali razem ze służącą udając rodzinę, przynajmniej mógłby dalej chronić księżniczkę.
Wieloletnie pobyt księżniczki wśród Hwarangów też nie jest wiarygodny, ale to drama, ja tu nie wymagam wiarygodności ani prawdopodobieństwa tylko barwnej opowieści o dawnych, legendarnych czasach i postaciach ;)

Alicja - Pon 13 Kwi, 2020 18:20

BeeMeR napisał/a:
Certyfikaty były zacne - no i wrócą później, do rozliczenia ;)

oo, może być wesoło :wink:

Napiszcie mi tylko jedno: końcówka dramy będzie żałosna czy ok? Z takim północno-południowym miszmaszem nigdy nie wiadomo..

Admete - Pon 13 Kwi, 2020 18:25

Czekam na nowe odcinki Pogody, 365: Year against destiny i Nobody Knows. Jutro je sobie na spokojnie obejrzę. Hyena ma być na Netflixie.
BeeMeR - Pon 13 Kwi, 2020 18:32

Alicja napisał/a:
końcówka dramy będzie żałosna czy ok?
Nie jest żałosna (jeśli idzie o główną parę), co najwyżej nieco nijaka, przyznaję, że byłam nieco niezadowolona, bo wolałabym konkretniejsze, bardziej satysfakcjonujące rozwiązanie - ale ja straciłam zainteresowanie głównymi jak pojechali na południe, więc mnie to tak znów nie obeszło :P .
Alicja - Pon 13 Kwi, 2020 18:49

Zaczęłam już przeglądać gdzie jej Nobody Knows. Jak tylko pożegnam, Tell me what you saw musze dla równowagi wybrać coś kryminalnego. 365 jest na początku, było chyba jeszcze The lies within :mysle:
Admete napisał/a:
Hyena ma być na Netflixie.

To z pewnością obejrzę, już zaczęłam jeden odc. po angielsku, ale coś mi przerwało.

Admete - Pon 13 Kwi, 2020 18:52

The lies within też jest na Netflixie, więc są polskie napisy. Dość przygnębiający ten serial, ale obejrzałam z zainteresowaniem. Hi, by mama też będzie dostępny na NF z polskimi napisami.
Admete - Pon 13 Kwi, 2020 19:05

Celebryci w Korei naprawdę mają czasem kłopot z różnymi przestępcami:

https://www.soompi.com/ar...nth-room-leader

Alicja - Pon 13 Kwi, 2020 20:28

Admete napisał/a:
Dość przygnębiający ten serial

To mi raczej nie przeszkadza. Przygnębiający był też Children of Nobody, a do dziś mile go wspominam :-)
Hiby mama trochę się obawiam, bo prawdziwa mama dziecka ma wrócić na chwilę z zaświatów i obawiam się czy rozterki podwójnego męża - dawnej i obecnej żony - będą dla mnie do przełknięcia. Obawiam się, że za bardzo będę identyfikowała się trochę jako żona a trochę jako matka.

Pomimo,że nie lubię tematu zdrad małżeńskich, to obejrzałam 2 fragmenty nowej dramy The world of maried, było krwawo, panie walczą " do ostatniej krwi", zdradziecki mąż uderza żonę, ich syn widzi matkę zakrwawioną. Serial może być druzgocący dla mojej psychiki, a jednocześnie coś mnie do niego ciągnie

Admete - Pon 13 Kwi, 2020 21:35

Widziałam fragmenty. Męczą mnie ostatnio seriale, w których ludzie się nienawidzą i nie potrafią odpuścić. To jest remake jakiegoś brytyjskiego serialu.
Admete - Wto 14 Kwi, 2020 11:30

Chyba spróbuję Iteawon Class, bo jest na NF...To co mi szkodzi.
Trzykrotka - Wto 14 Kwi, 2020 13:12

Boję się, ze to coś jak Dostawcy. Temat bardzo podobny.

W Find Me In Your Memory idą coraz bardziej w kryminał i sprawę stalkera. Trochę mi brakuje nawiązywania więzi między bohaterami. Póki co jest ona bardziej deklarowana niż rzeczywiście wygrana. Ale jesteśmy dopiero w połowie dramy, więc wszystko przed nami.

Admete - Wto 14 Kwi, 2020 14:21

W drugiej części dramy będzie nawiązywanie uczuć. Na Soompi pisali.
Trzykrotka - Wto 14 Kwi, 2020 15:35

A to się cieszę, bo redaktor ma cudownie ciepły uśmiech i chciałabym widzieć go więcej. Bardzo podoba mi się postać siostry naszej gwiazdy, nic dziwnego, bo gra ją nasza Duszka. Gra bardzo fajnie, ale taka rola to pestka dla takiej aktorki :oklaski: Myślałam tylko, ze taka robota to jak 200% etatu. Owszem, ma super wikt i opierunek na który pracuje unni, ale ona sama zasuwa nie mniej. Jest managerką, niańką, ochroniarką, sekretarką, a po trosze terapeutką, pielęgniarką i wszystkim. I musi mieć jeszcze niezłe przygotowanie psychologiczne i trening z postępowania z różnymi celebrytami o zwichrowanej psychice.
Aktor, który gra reżysera z obsesją na tle swojej gwiazdy, w Healerze był ojcem Chang Woka w wersji wiekowej odpowiadającej aktualnemu wiekowi syna. Pamiętacie taką scenę, w której ktoś patrząc na Healera, jak macha do niego ręką, odwraca się, kopie jakąś puszkę i odchodzi, wizualizuje sobie tamtego chłopaka, o takim samy uśmiechu i gestach. To wlaśnie wtedy u boku JCW pokazał się ten właśnie aktor. Chętnie zobaczyłabym go w jakiejś większej roli.

Z ploteczek: nasz So Ji Sub się ożenił z ładną dziennikarką. Gratulacje :kwiatki_wyciaga: :serduszkate: :serce2: :ciacha: :tort: :love_shower:

Admete - Wto 14 Kwi, 2020 15:39

Trzykrotka napisał/a:
To wlaśnie wtedy u boku JCW pokazał się ten właśnie aktor. Chętnie zobaczyłabym go w jakiejś większej roli.

Nie wiedziałam o tym.
Trzykrotka napisał/a:
Gra bardzo fajnie, ale taka rola to pestka dla takiej aktorki

Tez mi się podoba. Ta aktorka ma świetne wyczucie komediowe - jak sie rzuciła na tego dużego miśka :rotfl:

Trzykrotka napisał/a:
W Find Me In Your Memory idą coraz bardziej w kryminał i sprawę stalkera.

Mnie akurat to odpowiada, bo dzięki temu romans mi sie nie nudzi i też jest go tyle, ile może być w tej sytuacji. To jest także melo, a w melo wszystko idzie powoli. Ta scenarzystka ma inklinacje do sensacji - w Duel to było bardzo wyraźne. Mnie to pasuje.

BeeMeR - Wto 14 Kwi, 2020 15:41

No proszę, a juz myślałam że to będzie wieczny kawaler jak Salman :wink:

Daj znać Admete, co sądzisz o Itaewon, trafiłam na niezbyt pochlebne opinie :mysle:

Admete - Wto 14 Kwi, 2020 16:20

Na razie to tylko sobie myślę, że spróbuję.
Trzykrotka - Wto 14 Kwi, 2020 19:01

BeeMeR napisał/a:
No proszę, a juz myślałam że to będzie wieczny kawaler jak Salman :wink:

Jeszcze jest trochę Salmanów w Seulu, Namgoong Min choćby :lol:

Trzykrotka - Śro 15 Kwi, 2020 00:13

Po dzisiejszej porcji AM 1988 :serduszkate: jeszcze obejrzałam Ładną pogodę.
Podoba mi się, w jaką stronę (wyjaśnień, odkrywania tajemnic, szczerych rozmów) zmierza akcja. Trzymam mocno kciuki za zdrowie dziadka piekącego mandarynki i za to, żeby ciotka Hae Won wyszła z klatki, w której się sama zamknęła. Bardzo to był ładny, udany odcinek. Może wreszcie po przeprosinach zaleczy się dawna rana Hae Won wywołana zdradą przyjaciółki, może Eun Seop, po wstydzie jaki przeżył wobec Hae Won (urojonym IMHO, ale bierzmy poprawkę na jego skrajną nieśmiałość) otworzy się bardziej, może chłopak z ratusza przestanie się rumienić przy swojej miłości i w końcu wyzna, że zakochał się w niej jeszcze w liceum.
Wraz na nadejściem wiosny wszyscy częściej i chętniej się uśmiechają, przez co drama zatraca swój początkowy surowy skandynawski klimat - bardzo dobrze :oklaski: Chciałabym, żeby Hae Won została na wsi i poprowadziła pensjonat. Nadaje się do tego bardziej niż ciocia.

Admete - Śro 15 Kwi, 2020 17:39

Jestem już trochę zmęczona Hae Won i jej rodzinną tragedią... :roll: Trochę przewijałam te dwa ostatnie odcinki. Natomiast szczerze się cieszę watkami pobocznymi, życiem małego miasta. Tak bym chciała gdzieś sobie iść, do ludzi, tak jak w to święto ciastek ryżowych w dramie. Hwi jest pozytywnie szalona, coś jak Riella w nastoletnich czasach ;) Na pewno bardzo bym się chciała z nią zaprzyjaźnić i jakoś nie wierzę, że byłaby wyrzutkiem - może w Korei i może w obecnych czasach...Pan z ratusza i jego sympatia mają moje wsparcie i mam nadzieję na szybki ślub ;) W końcu Hae Won musi przyjechać z Seulu po rozstaniu na wiosnę. Razem z Eun Seopem wypadają sympatycznie, ale nie bardzo się nimi przejmuję. Chciałabym więcej klubu książkowego i opowieści związanych z innymi postaciami - tak jak pisałam wcześniej w stylu Przystanku Alaska - byłby potencjał na takie historie ;)

To teraz Nobody Knows. Szkoda, że na Find me muszę czekać do jutra. W najbliższy weekend zaczyna się ta drama z Lee Min Ho.

Alicja - Śro 15 Kwi, 2020 20:23

Ciągnę dalej Crash landing, przyjechała prawdziwa narzeczona, odwiedziła kapitana, zrobiło się niezręcznie, duszno i zazdrośnie :mysle: Kapitan stoi w rozkroku i chciałby i boi się. Przeurocza była scena zazdrości gdy rano wrócił do domu ze stolicy i nasza bohaterka wyliczyła mu o której powinien był wrócić w nocy, a wrócił rano :mrgreen:
I druga równie dobra, gdy po przesłuchaniu żołnierzy przez służby bezpieczeństwa Se Ri pokazało panom serduszka, każdemu z nich i tu nasz kapitan zazdrośnie się fochnął na nią, bo powinna była mieć jedno serce, tylko dla niego, a to okazało sie, że ma KAPITALISTYCZNE serce :rotfl:

BeeMeR - Śro 15 Kwi, 2020 20:25

Księżniczka Seonduk wydała pierwszy rozkaz - plan budowy obserwatorium astronomicznego w obecnym Gyeongju (które to obserwatorium zwiedzała m.in. Deok Sun z kolegami z AM 1988 ;) )

"Dwanaście płyt u podstaw budowli oznacza dwanaście miesięcy w roku.
Główna budowla ma 365 cegieł. Czworoboczne kamienne płyty na górze wskazują na 1/4 dnia.
A całość reprezentuje dni roku.
Od fundamentów do okna okna pośrodku równa się dwunastu miesiącom.
Podobnie, od okna w środku do czworobocznej kamiennej płyty także równa się dwunastu miesiącom.
Zbudowanie tych 24 rzędów symbolizuje 24 sezonowe zmiany.
Jeśli połączyć budynek główny z górnymi warstwami, po zsumowaniu otrzymamy 28.
to oznaczenie 28 konstelacji.
Dzięki temu, każdy w Shilla będzie w stanie zrozumieć ruchy Niebios,"
(Nie oparłam się myśli, że starożytni kosmici znaleźliby bez problemy odniesienia do pasa Oriona ;) )

https://en.wikipedia.org/wiki/Cheomseongdae

Alicja - Czw 16 Kwi, 2020 06:01

Czy ktoś może usunąć mój jeden post, który zrobił się podwójny? :mysle:

Crash landing - robi się nad wyraz romantycznie, Kapitan został postrzelony podczas gdy asekurował odjazd Se-Ri na lotnisko. Ach, jaka jazda na motorze... :serce: :rumieniec:

Admete - Czw 16 Kwi, 2020 09:14

No popatrz - jaka ja jestem mało romantyczne, bo to wszytko, o czym piszesz ( Crash ) u mnie powodowało :roll: Jednak wiele zależy od tego, czy para kliknie. Nie obejrzałam Nobody wczoraj.