Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
Trzykrotka - Sob 12 Paź, 2024 10:28
| BeeMeR napisał/a: | Baśniobór
mnie się wydała dobra, ale nie jakoś rewelacyjna, no ale wyraźnie nie ja jestem odbiorcą docelowym |
No właśnie, mnie jakoś też średnio się podobała, choć klimat i baśnie bardzo lubię. W pewnym momencie doszłam do wniosku, że to strasznie amerykańskie. Sztywno napisane i w takim duchu... - dziś już nie pamietam detali, ale wiem, że odpuściłam, a na przykład mroczne Atramentowe (europejskie) serce przeczytałam.
BeeMeR - Sob 12 Paź, 2024 11:56
Mnie się podobała kraina wróżek, widzialna tylko pod warunkiem, ze cośtam, tajemniczy las w którym moze być jeszcze wszystko w późniejszych tomach, ale totalnie od czapy wydawało mi się podejście dziadka: "nic wam nie wyjaśnię tylko mnie słuchajcie" ale sobie tłumaczyłam, że oni po prostu muszą swoje przeżyć, oraz ta niedorzecznie wielka krowa, której nie idzie normalnie doić.
A dzieci sa dość krytyczne, dlatego to wyraźne upodobanie Baśnioboru mnie zaskoczyło. I sporo sami przegadali i ze mną o wyborach, działaniach i ich konskwencjach, nie tylko w książce ale i w życiu - i to jest najfajniejsze w czytaniu wspólnym.
Znudził ich np. Most do Terabithii, porzuciliśmy szybko.
Admete - Sob 12 Paź, 2024 16:30
Po wypiciu mleka tej absurdalnie dużej krowy 😉
BeeMeR - Nie 13 Paź, 2024 14:57
Tak, wiem, chodziło mi o sam fakt, że trzeba choćby minimalnego wysiłku, żeby wróżki stały się widoczne.
Tamara - Pon 14 Paź, 2024 10:30
W ramach resetu po mądrych lekturach wróciłam do Świata Dysku i właśnie Marchewa przypył do Ankh-Morpork, dostał kwaterę w interesie pani Palm a Vetinari pyta szefa Gildii Złodziei o nielicencjonowane kradzieże przedmiotów z różnych świątyń. Przecudne to jest najgorzej, że kiedy czyta się to w komunikacji, człowiek się dusi , bo nie może parsknąć
Loana - Pon 14 Paź, 2024 10:47
Moim dzieciom też się Baśniobór podobał swego czasu, mnie chyba nie zachęcił specjalnie. Ale ja zawsze lubiłam Narnię, a moim dzieciom średnio podeszła - więc to może po prostu nie te czasy
Ooo, trzeba dzieciom wyjąć Świat Dysku i samemu nadgonić brakujące części
BeeMeR - Pon 14 Paź, 2024 11:07
Moich też planuję poznać ze Światem Dysku,na razie tylko wiedzą, że istnieje
Aragonte - Pon 14 Paź, 2024 13:35
| Trzykrotka napisał/a: | | BeeMeR napisał/a: | Baśniobór
mnie się wydała dobra, ale nie jakoś rewelacyjna, no ale wyraźnie nie ja jestem odbiorcą docelowym |
No właśnie, mnie jakoś też średnio się podobała, choć klimat i baśnie bardzo lubię. W pewnym momencie doszłam do wniosku, że to strasznie amerykańskie. Sztywno napisane i w takim duchu... - dziś już nie pamietam detali, ale wiem, że odpuściłam, a na przykład mroczne Atramentowe (europejskie) serce przeczytałam. |
Ja "Atramentowe serce" czytałam, ale ostatecznie stwierdzam, że z tej serii (bo to trzy tomy są) najbardziej mi się podobał Smolipaluch Nie łapię i nie akceptuję konceptu, że takie super są przenosiny do świata bez współczesnej służby zdrowia, mimo jej wad Najwyraźniej byłam stanowczo za stara na te książki.
Powędrowały do Praedzio.
BeeMeR - Pon 14 Paź, 2024 13:43
Agata Christie - Śledztwo na cztery ręce
Tommy i Tuppence w akcji po raz drugi, czyli tupetem i przypadkiem rozwiążemy (prawie) każdą zagadkę
Maksymalnie naiwna, ale sympatyczna lektura
Trzykrotka - Pon 14 Paź, 2024 22:39
| Tamara napisał/a: | najgorzej, że kiedy czyta się to w komunikacji, człowiek się dusi , bo nie może parsknąć |
O rany, tak!
Pierwszy tom czytałam w odcinkach, w Fantastyce - to był Blask Fantastyczny. Do dziś pamiętam najlepsze, najtrafniejsze określenie Ankh-Morpork: że kiedy weszło się do miasta, czuło się z miejsca, że ma ono sto tysięcy mieszkańców, a każdy ma dwie pachy
Uwielbiam Świat Dysku. a cykl o Straży chyba najbardziej. Choć wiedźmy też dają czadu Vetinari jest genialny. I ten cudowny, niewinny jak lelija Marchewa!
Admete - Wto 15 Paź, 2024 06:31
A ja wolę "Baśniobór" od Atramentowego serca, którego nigdy nie skończyłam, tak było nudne.
Trzykrotka - Wto 15 Paź, 2024 10:05
Ja mam odwrotnie, choć nie mogę powiedzieć żebym lubiła Atramentowe serce. Ale jak dla mnie ta książka ma "głąb" której brakuje Basnioborowi. Ale ja stara baba jestem, oceniam tylko literacko. Grunt, że dzieci chcą czytać Baśniobor, to w końcu oni są targetem.
Admete - Wto 15 Paź, 2024 14:33
Lubię "głąb", ale nie lubię się nudzić Mam nawet ochotę poczytać inne części. Na razie jednak nie ma czasu. Czytam "Złota klatkę" i się dziwię. Taki bogaty kraj, a taki oszczędny w pomaganiu rodzinom. Może dlatego bogaty...
Admete - Śro 16 Paź, 2024 14:19
Czy ktoś posiada książkę Timothée de Fombelle "Tobi"? Jest do przeczytania w konkursie, a kupić jej nie można. W T. są całe dwa egzemplarze w bibliotekach, więc pożyczyć też się nie da. Kocham kuratorium krakowskie za myślenie iście po krakowsku. Wszak tam jest dużo bibliotek.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/55970/tobi-zycie-w-zawieszeniu
Znalazłam jakby co w antykwariacie w Koszalinie.
EDIT: Niestety nie mają tej książki.
Tamara - Pią 25 Paź, 2024 15:22
Nowa książka Janickiego będzie w listopadzie https://wydawnictwopoznanskie.pl/produkt/zycie-w-chlopskiej-chacie/
Admete - Nie 27 Paź, 2024 14:07
Pewnie się zainteresuję. U mnie teraz książki na konkurs - Amos Oz "Nagle w głębi lasu":
| Cytat: | | Mieszkańcy odciętej od świata wioski ( szarej i smętnej, cichej ) żyją w strachu przed nocą i pobliskim lasem. Przed wieloma laty bowiem, gdy dorośli byli jeszcze dziećmi, nocą zniknęły z wioski wszystkie zwierzęta. Dla dzieci to tylko powtarzana cicho historia. O wydarzeniach owej nocy wiadomo jedynie, że za zniknięcie zwierząt odpowiada demon Nehi. Maja i Mati zbierają się na odwagę i zapuszczają w las, by odkryć prawdę o zwierzętach i o Nehim. |
„Wszyscy bez wyjątku płyniemy na jednej łódce: nie tylko wszystkie dzieci, nie tylko cała wioska, nie tylko wszyscy ludzie, ale w ogóle wszystkie żywe istoty.”
„Szyderstwo chroni szydzącego przed osamotnieniem.” Ludzie krzywdzą innych, bo wszyscy tak robią, boją się odstawać od grupy.
No i "Tobi" - bardzo interesująca książka. Przeczytam też część drugą:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/55970/tobi-zycie-w-zawieszeniu
Admete - Pią 01 Lis, 2024 15:33
Skończyłam część drugą Tobi'ego - Oczy Eliszy. Bardzo polecam osobom, które lubią książki dla nastolatków, ale takie, które z przyjemnością mogą też czytać dorośli.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/74411/tobi-oczy-eliszy
BeeMeR - Sob 02 Lis, 2024 08:54
Cudowny chłopak - Palacio
To przeczytaliśmy z dziećmi, głównie Ani się podobało i koniecznie chciała czytać dalej. Adam dość dobrze pamiętał film z 2017 r który kiedyś oglądaliśmy i jego entuzjazm bym mniejszy
Adam sam czyta Grę Endera
(- Adam idź spać
- jeszcze tylko jeden rozdział, proooszę)
A ja ostatnią część z cyklu Tommy i Tuppence.
Istnieją znacznie lepsze książki Agaty Christie
Trzykrotka - Sob 02 Lis, 2024 09:10
Gra Endera wciągała jak bagno, pamiętam, choć czytałam sto lat temu
U mnie kryminały i to mozolnie. Polskie - Siembiedy - bardzo polecam cykl o Jakubie Kani, prokuratorze z IPN. I francuskie, Bernarda Minier, z inspektorem Servazem. Znakomite, tylko nieco przytłaczające. Obraz współczesności przygnębia (schyłek cywilizacji jak w starożytnym Rzymie i to nie tylko wśród pariasów, ale przede wszystkim elit) i może odrzucać - morderstwa są okrutne. Ale książki świetnie napisane.
BeeMeR - Sob 02 Lis, 2024 09:13
Mnie się też Mówca umarłych bardzo podobał swego czasu.
Szkoda, że Endera nie nakręcili jako miniserial tylko wielce okrojony film
Admete - Sob 02 Lis, 2024 11:26
| BeeMeR napisał/a: | | Cudowny chłopak - Palacio |
Mam w planach razem z historią o lisku "Pax". Nie dziwię się Adamowi - też bardzo lubiłam "Grę Endera".
Admete - Śro 06 Lis, 2024 20:33
"Nudne słowo na N" Rafała Żaka - https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5125737/nudne-slowo-na-n
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5161964/doskonale-panstwo-policyjne-wyprawa-w-glab-chinskiej-inwigilacyjnej-dystopii
Tą drugą trochę przewijałam tu i tam. Teraz czytam biografię Boy'a Moniki Śliwińskiej "Książę". Udało mi się ją jeszcze zdobyć na Legimi, bo teraz już takich książek tam nie uświadczy.
Loana - Czw 07 Lis, 2024 16:21
| BeeMeR napisał/a: |
Adam sam czyta Grę Endera
(- Adam idź spać
- jeszcze tylko jeden rozdział, proooszę) |
Doskonale rozumiem Adama, bo jak lata temu dostałam tę książkę do poczytania od Milo to jak zaczęłam wieczorem to skończyłam nad ranem, nie mogłam się oderwać
Filmu w końcu nie obejrzałam, bo koleżanka widziała i nie oceniła pozytywnie. Ja zresztą nie mogłam zrozumiec, jak oni niby całą warstwę wewnętrznego monologu bohatera, bardzo istotną dla całości, przełożyli na obraz... i podobno nie przełożyli -_-
BeeMeR - Czw 07 Lis, 2024 18:59
Ja go tez rozumiem, a film obejrzymy i tak, niezależnie od tego jak jest poobcinany i jak bardzo żałuję, że to nie był serial.
Admete - Sob 09 Lis, 2024 13:44
Kupiłam książkę Piotra Oczko "Suknia i sztalugi. Historia dawnych malarek". Pięknie wydana i wydaje się, że będzie ciekawa.
|
|
|