Seriale - Oczko!
Loana - Czw 28 Gru, 2023 13:11
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Ale u nas nikt z powodu polityki nie popełnia samobójstwa. |
Był przypadek pana, który dokonał samozapłonu i się spalił - i właśnie z powodu polityki. Ale zgadza się, że takich osób nie jest dużo. U nas więcej samobójstw jest z powodów nietolerancji i nieleczonej depresji. Natomiast na pewno lepiej mają u nas celebryci, bo takiego hejtu ze strony społeczeństwa to nie kojarzę, a w Korei to jednak mocno przesadzają z tym. Jak widziałam jakieś dokumenty dotyczące K-popu to tam pokazywali, jaki oni mają problem z obłąkanymi fankami Tzn u nas też to się zdarza, kojarzę, że Aleksander Rybak ma jedną psychofankę, z którą się nawet sądził i ona ma zakaz zbliżania się, ale nie ustaje w prześladowaniach Ale to jest jedna psychofanka versus dużo normalnych wspierających fanów. A w Korei to ten dziwny system, że celebryta jest dla fanów i nie może mieć rodziny/partnera - to jest wg mnie chore
W tym serialu "Celebrytka" chyba coś podobnego chcieli pokazać, ale czytałam, że im nie wyszło.
Admete - Czw 28 Gru, 2023 14:26
| Cytat: | | Ale u nas nikt z powodu polityki nie popełnia samobójstwa. |
Ale szkody na zdrowiu są - u mnie na przykład. Znam osobę, która całą politykę musi omijać, bo jej ciśnienie skacze. Ameryka ma problem z bronią i miejscami z opioidami. Indie z nierównością społeczną, Chiny - autorytaryzm oczywiście. Japonii nie znam, ale też trudno mi ją zrozumieć i ich sztuka popularna nie przemawia do mnie ( poza małymi wyjątkami ).
RaczejRozwazna - Czw 28 Gru, 2023 14:51
Moja znajoma prawie się przekręciła - nawalił jej rozrusznik i ciśnienie skoczyło niewyobrażalnie. Ja już dawno straciłam jakiekolwiek złudzenia co do polskiej polityki zatem już się niczym nie przejmuję
Niemniej te wszystkie sprawy, które wymieniasz Admete, są poważne. Nie chodzi o przyłapaniu na narkotykach w domu uciech Zastanawiam się, że jeśli lek przed "utratą twarzy" jest w Korei tak silny to po co oni robią te "niebezpieczne" rzeczy? To jest chyba jakiś dalekowschodnia żyłka ryzykanctwa - tak jak Japończycy lubują się w tej toksycznej rybie fugu
Admete - Czw 28 Gru, 2023 15:00
Nie mam pojęcia - artyści - ci znani - wszędzie są pod presją i pakują się w nieciekawe sytuacje, choć świetnie wiedzą, co im grozi. Być może teraz w SK coś drgnie? Nie wiem.
Tutaj o pogrzebie:
https://www.youtube.com/watch?v=U-EOqbmTWSY
BeeMeR - Czw 28 Gru, 2023 15:13
No i o astronomicznych karach za zerwanie reklam (zepsucie wizerunku), niezależnie czy zarzuty były słuszne czy nie. Ech.
| Admete napisał/a: | | Ale szkody na zdrowiu są - u mnie na przykład. | łączę się w bólu
BeeMeR - Czw 28 Gru, 2023 23:43
Obejrzałyśmy z Anią drugą dramę - TNNKK to dalej moja ulubiona tajska drama, ale Ani bynajmniej
Ona zupełnie nie chwyta wolno rozwijających się wątków i dram, chce wszystko szybko-szybko, a to snujowaty slow burn Ale zrezygnować nie chciała, tylko miejscami przyspieszać tu i ówdzie, a na koniec stwierdziła, że ostatnie dwa odcinki były MEGA i takie właśnie powinny być dramy, słodkie i piękne, i tylko szkoda, że widać, że on jej wcale nie pocałował w usta tylko obok
Admete - Pią 29 Gru, 2023 00:08
No proszę jak ekspertka nam rośnie 😄
BeeMeR - Pią 29 Gru, 2023 09:33
Oj tak, całowanie już nie jest fuj, wręcz sie go domaga
Aragonte - Pią 29 Gru, 2023 21:19
| Loana napisał/a: | RaczejRozwazna napisał/a:
Ale u nas nikt z powodu polityki nie popełnia samobójstwa.
Był przypadek pana, który dokonał samozapłonu i się spalił - i właśnie z powodu polityki. |
Tak, Piotr Szczęsny, "Szary Człowiek". Zostawił bardzo poruszający list i w wielu przypadkach proroczy, bo to kilka lat już było, w 2017 roku. Miał też depresję, o ile mi wiadomo, ale zaważyła polityka.
https://obywatelerp.org/ja-zwykly-szary-czlowiek-wolnosc-kocham-ponad-wszystko/
Ale ad rem - zostały mi ostatnie odcinki My Dearest, ale para się wreszcie dogadała, więc napięcie nieco opadło. Ciekawa jestem, jak pokażą dalsze losy następcy tronu i jego żony. Wiem już, że będzie dramatycznie i źle, oczywiście.
Zastanawiam się też, co wziąć jako następne do oglądania - może wrócę do Alchemy of Souls?
BeeMeR - Pon 01 Sty, 2024 14:32
| Aragonte napisał/a: | | para się wreszcie dogadała, więc napięcie nieco opadło | Szkoda, motylki powinny fruwać. No ale ja też widzę, że o ile drama jest dobrze zagrana i ogólnie nieźle pomyślana to chemia głównych nie jest to jakaś oszałamiająca, szkoda.
Jestem na razie po 13 albo 14 odcinku, dobrze się ogląda, ale nie każde się oglądać dalej już, natychmiast.
Admete - Pon 01 Sty, 2024 15:05
| BeeMeR napisał/a: | | Szkoda, motylki powinny fruwać. No ale ja też widzę, że o ile drama jest dobrze zagrana i ogólnie nieźle pomyślana to chemia głównych nie jest to jakaś oszałamiająca, szkoda. |
A ja odczuwałam tę chemię. Mnie się jednak podobają takie nieco stłumione emocje.
BeeMeR - Pon 01 Sty, 2024 15:07
Oski 2023
sekcja współczesna:
najlepsza drama współczesna i świetny Lee Sun-Kyun - My Mister
dobra drama i piękne kissu przykrywkowe - Mrs Cop
https://www.youtube.com/w...lHuUuF&index=31
dobra drama kryminalna i niezły Lee Sung Min - Shadow Detective
dobry pierwszy sezon i okropne rozczarowanie drugim sezonem (a dokładniej wkurw za usunięcie zbędnej zdaniem dramy postaci ) - The First Responders
sekcja segukowa:
najlepszy seguk - My Dearest - trochę a'konto, ale to świetnie zrealizowany serial
wyróżnienie, też troichę a'konto - Rebel, who stole the people
Joseon attorney - wiem, że oglądałam i było ok ale żywcem niewiele juz pamiętam
Drama, która byłaby świetna gdyby nie paskudne relacje międzyludzkie, zwłaszcza postaci granej przez Jang Hyuka, pozostawiające ogromną gorycz - My Country
Sekcja chińska:
General and I
Imperial Coroner
The Romance of Tiger and Rose
Wszystkie trzy były ładne, kolorowe i je dokończyłam
Sekcja tajska:
drama roku - TNNKK
spędziłam dużo miłego czasu docinając ją pod siebie i potem sprawdzając, czy aby na pewno mi się podoba
najlepszy harlekin - pierwsze cztery plus ostatni odcinek dramy When I marry a Stranger - My secret Bride - Jao Sao Jum Yorm (2018)
najlepsza bajka - Lah Ruk Sut Kob Fah
najciekawsze przenosiny w czasie Buang Banjathotn
inne obejrzane (lub prawie) dramy
Tae Pang Korn (2017)
pethra nauremit
Two spirits love
Doctor detective
Ra Rerng Fai
ulubiona piosenka: Weir Sukollawat - Nittra
https://www.youtube.com/watch?v=yf9fvA9pQ2Y
Admete - Pon 01 Sty, 2024 16:36
Kissu z Mrs Cop tez kiedyś miałam w Oskach
Piękne Oski
Aragonte - Pon 01 Sty, 2024 17:21
| Admete napisał/a: | | BeeMeR napisał/a: | | Szkoda, motylki powinny fruwać. No ale ja też widzę, że o ile drama jest dobrze zagrana i ogólnie nieźle pomyślana to chemia głównych nie jest to jakaś oszałamiająca, szkoda. |
A ja odczuwałam tę chemię. Mnie się jednak podobają takie nieco stłumione emocje. |
Ja się nie czepiam braku typowych motylków, bo tam jest dużo innego rodzaju emocji, które chyba są ważniejsze od romansowych. Jestem po nieudanej przeprawie przez rzekę do Joseon, bohater jest ranny i torturowany, a następca tronu wygląda tak strasznie (makijaż swoje robi), jakby go podtruwano po powrocie z niewoli, już na dworze tatusia króla, który jest wyjątkowo antypatyczną i słabą osobą, IMHO
Jeszcze co do głównego wątku - gdyby mieli to rozegrać na maksa, to weszłaby w grę też trauma z gwałtu (gwałtów) podczas niewoli, a dyskretnie to pominięto, chociaż bohaterka zasygnalizowała to i owo. No i ta scena z ex-małżonkiem, który histerycznie dopytywał, czy wróciła nietknięta z niewoli, ech
Jestem w połowie 18. odcinka i mocno dramatycznie jest.
Admete - Pon 01 Sty, 2024 17:35
Mnie wątek następcy tronu i jego żony mocno poruszył na koniec.
Aragonte - Pon 01 Sty, 2024 17:38
| Admete napisał/a: | | Mnie wątek następcy tronu i jego żony mocno poruszył na koniec. |
Bo to naprawdę ciekawy i smutny wątek.
BeeMeR - Pon 01 Sty, 2024 18:10
| Aragonte napisał/a: | | tam jest dużo innego rodzaju emocji, które chyba są ważniejsze od romansowych | Ależ tak, to na pewno. No i na razie jest małżeństwo z rozsądku, więc nie o motylki u mnie teraz mi chodzi, w jego trakcie. Tylko wcześniej i być może na koniec.
Niemniej u mnie na chwilę obecną mąż podreptał za jeńcami i na wieść o tym, że żona została sprzedana zrobił w tył zwrot i do domu marsz, nie sprawdziwszy co i jak.
Tak, drama dobrze pokazuje kwestię gwałtów wojennych, podejścia do dzieci najeźdźców i ogólnego przekonania, że że kobieta zbrukana traci swoją godność, człowieczeństwo i właściwie prawo do życia, bo u męża nie ma co szukać zrozumienia, on sobie może zawsze wziąć nową żonę.
RaczejRozwazna - Pon 01 Sty, 2024 18:47
Wiola z Pierogów z kimchi spodziewa się drugiego dziecka
W tym roku u mnie nie będzie osek poza chińskimi odkryciami - Wallace Chung, Mieczem i haftem i piosenkarzem Zhou Shen. Czy wiadomo coś o tym projekcie cesarskim Chunga?
Trzykrotka - Pon 01 Sty, 2024 19:06
| RaczejRozwazna napisał/a: | Wiola z Pierogów z kimchi spodziewa się drugiego dziecka
|
Właśnie obejrzałam Wiolę z znaczącym fartuchu i ucieszyłam prawie jakby była członkiem mojej rodziny Nowe śliczne dziecko u Wioli - coś pięknego!
Tutaj z mniej wesołych tematów - film z YT na temat śmierci Lee Sun Kyuna. Jeśli kogoś ten temat interesuje szerzej, socjologicznie, to warto posłuchać. Pani jest Koreanką, dziennikarką, na co dzień nie jestem w stanie jej słuchać, bo spać potem nie mogę. Coś jak pyrowa Ciemna strona Korei, tylko pani opowiada o całej Azji, a tematy ma hardkorowe.
Ten film jednak polecam. Tytuł znaczący: Co jest nie tak z Koreą?
https://www.youtube.com/w...rkAsiawithMegan
Moje Oski w tym roku będą chyba wyłącznie segukowe - koniec świata! Jeszcze nad nimi pracuję czytając wasze
Admete - Pon 01 Sty, 2024 19:13
Obejrzę ten filmik. Faktycznie niedługo trzeba będzie założyć nowy wątek.
RaczejRozwazna - Pon 01 Sty, 2024 19:50
Też obejrzę. Ta śmierć mnie jakoś mocno poruszyła, mimo że aktora nie znałam. Nawet szukałam jakichś informacji na ten temat - dzień przed śmiercią aktor był przesłuchiwany kilkanaście godzin a policja nie zgodziła się na zrobienie tego "po cichu" - wszystko odbywało się w blaskach fleszy. A gdy teraz widzę jak koreańskie media żerują na tej śmierci - tam chyba nie ma poczucia jakiejś powściągliwości w obliczu takiej tragedii - to jeszcze bardziej mnie to zniechęca do Korei.
A ciążą Wioli też się bardzo cieszę. Przez jakiś czas zastanawiałam się w czym leży jej fenomen - no i dochodzę do wniosku, że w takiej ciepłej rodzinnej normalności. Jej mąż też wydaje się ciepłym człowiekiem. W sumie jej vlogi są bardzo zwyczajne, to co nagrywa Pyra jest często dużo bardziej ciekawe pod względem informacyjnym, niemniej wolę oglądać Wiolę (tym niezamierzony).
Admete - Pon 01 Sty, 2024 20:51
Wiola jest bezpretensjonalna. Oby drugie dziecko też zdrowe było. Cóż, Polska też mnie często zniechęca, a mieszkam w niej i nigdy nie pojadę gdzie indziej, więc Koreą nie przejmuję się tak bardzo. Każdy kraj ma swoje problemy, ja się skupiam na tych, które mnie dotyczą.
EDIT: widziałam już ten filmik, zaraz po jego wrzuceniu na YT.
RaczejRozwazna - Pon 01 Sty, 2024 22:11
Skąd wiesz, że nie pojedziesz? W dzisiejszym świecie niczego nie można być pewnym.
Mnie się wydaje, że Polska jest całkiem niezłym miejscem do życia. Ja bym mogła ewentualnie żyć jeszcze we Włoszech, ale tamtejsze lata są nie do wytrzymania.
Admete - Pon 01 Sty, 2024 22:19
Mogłabyś mieszkać na północy, tam nie jest aż tak ciepło jak na południu Włoch. Nie mówię, że Polska jest zła, ale mnie często zniechęca
Ja na pewno nigdzie nie pojadę.
RaczejRozwazna - Pon 01 Sty, 2024 23:26
Północ jest depresyjna w miesiącach zimowych, nie wyobrażam sobie żyć miesiącami w półmroku. I poza tym jest za zimno. No i mentalność skandynawska nie do końca mi odpowiada. Północ jest fascynująca ale żyje się łatwiej na południu, a najlepiej w środku.
Obyśmy nie musieli wyjeżdżać nie z własnej woli. Mając takiego sąsiada na Wschodzie nic nie jest pewne.
|
|
|