Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
RaczejRozwazna - Sob 10 Sie, 2024 13:23
Czytam "Szczury z Via Veneto" - zbiór esejów o Rzymie i Włoszech. Nierówne, ale niektóre znakomite - świetnie oddają klimat Rzymu. Bardzo erudycyjne, notuję sobie lektury wspominane w tekście.
Admete - Sob 10 Sie, 2024 16:58
Też nie rozumiem, o co chodzi z tymi zagranicznymi tytułami książek pisanych przez Polaków. To chyba taki zabieg marketingowy. U mnie książka Amandy Montelli Idź za mną. Język sekciarskiego fanatyzmu
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5120133/idz-za-mna-jezyk-sekciarskiego-fanatyzmu
Tamara - Nie 11 Sie, 2024 13:47
| Admete napisał/a: | | U mnie książka Amandy Montelli Idź za mną. Język sekciarskiego fanatyzmu |
Wpadła mi w oko reklama, daj znać czy warto
Admete - Nie 11 Sie, 2024 15:40
Na razie jestem trochę rozczarowana. Zbyt potoczny styl, mam wrażenie, że mało naukowa, a bardziej popularna. Może jednak zmienię zdanie, bo przeczytałam dopiero początek.
Tamara - Nie 11 Sie, 2024 22:09
Mnie się tak po okladce wydawało, że to raczej coś popularyzatorskiego będzie niż poważne opracowanie. Ale zobavzymy , jak Ci się lektura rozwinie.
Admete - Pon 12 Sie, 2024 07:35
Na pewno jest sporo przykładów, a to nie tak źle z drugiej strony. Autorka spotyka się z osobami, które doświadczyły manipulacji językowej.
Tamara - Pon 12 Sie, 2024 09:19
W sumie to takie coś właśnie w przystępnej popularyzatorskiej formie jest bardzo potrzebne, ludzie z braku takiej wiedzy są podatni na manipulacje.
Admete - Pon 12 Sie, 2024 09:52
Masz rację, to co mnie może się wydawać dość oczywiste może takie nie być dla innych.
Tamara - Pon 12 Sie, 2024 10:43
Mnie też to dopiero przed chwilą przyszło do głowy, bo mnie to też się wydaje oczywiste
Zaczęłam po raz drugi "Dziady i dybuki" Jarosława - nie Jacka! - Kurskiego, kiedyś zaczęłam, ale przeczytałam kawałeczek i przestałam, więc nic praktycznie nie pamiętam.
BeeMeR - Wto 13 Sie, 2024 22:28
Przeczytałam 13 zagadek panny Marple (cokolwiek zbyt błyskawicznie rozwiązanych) i Tajemnicę Gwiazdkowego Puddingu, teraz czytam Godzinę zero.
Tamara - Śro 14 Sie, 2024 11:52
Przeczytałam mniej więcej 1/3 Dziadów... i powiem tak : nie jest to lektura lekka, łatwa i przyjemna, którą można sobie czytać dla rozrywki i odprężenia. Napisana jest świetnie, jasno i przystępnie, czyta się bardzo dobrze, Kurski bardzo umiejętnie poradził sobie z wielowątkową zawikłaną historią rodziny, a właściwie rodzin, gdzie pozorny koniec nagle okazuje się początkiem czegoś innego , będącą jakby nieskończoną, poplątaną pajęczyną ( ale nie ma ani Aragoga ani Szeloby, spokojnie ). Natomiast sama opowieść, mimo pajęczynowej struktury , nie jest pajęczyną , w której się utyka w jednym miejscu na wieki, tylko ruchomymi piaskami , w które się stopniowo zapadasz, usiłujesz wyzwolić, znowu zapadasz i widzisz jak przesypuje się przed tobą i wokół ciebie piasek, niby stale ten sam, ale ciągle inny, zmieniający kolor, fakturę, gęstość, i widzisz, że choćby nie wiem co , nie ma od tego piasku wyzwolenia. Nawet jeżeli z niego w końcu uda się wydostać, on zostanie wokół ciebie na zawsze.
Tyle byłoby z poezji a przechodząc do konkretów - bardzo zawikłana, bardzo bogata, chwilami wręcz nieprawdopodobna historia rodziny, będąca jednocześnie obrazem zadziwiającego bogactwa i ujednolicenia mentalności ludzi zamieszkujących tereny od Bałtyku po ukraińskie stepy. Przy okazji na przykładzie maleńkiego fragmentu dziejów, jak w szkle powiększającym pokazana, historia dziejąca się na tych ziemiach od stuleci.
Powiem uczciwie, że pierwszy raz w życiu mam w rękach książkę której każde zdanie, każde słowo jednocześnie boli i pozwala mieć nadzieję, wciąga jak ruchome piaski ale pozwala swobodnie oddychać, choć czasem wstrząśnięta kamieniejesz, bo zderzasz się z rzeczami , które nie mogą być prawdziwe - a są.
Dla mnie osobiście ta książka jest szczególnie dotkliwa - bo bracia Kurscy to moje pokolenie, tak samo jak ja wychowani przez rodziców z tego samego pokolenia co - moi, mający dziadków z mniej więcej tego samego pokolenia co moi dziadkowie, obarczeni podobnymi - w pewnym stopniu - doświadczeniami co ja, tak samo rosnący w cieniu wojny. Może dlatego odbieram tę książkę tak silnie.
W każdym razie czego by nie mówić - rzecz bardzo godna przeczytania, nie tylko ze względu na kontekst historyczny, ale również ze względu na to, że pokazuje jak tamto, wpływając na jednostki, ciągle wpływa na nasze"teraz." No i ze względu na arcyciekawą historię losów pewnej rodziny, losów kształtowanych nie tylko przez wojnę, ale i przez to, jak funkcjonowało społeczeństwo w okresach pokoju, co de facto okazało się najważniejsze. Książka z gatunku orzących mózg i wywracających świat do góry nogami.
Ania Aga - Śro 14 Sie, 2024 12:47
W TVP jest serial na podstawie Agathy Christie "Dlaczego nie Evans?"
RaczejRozwazna - Sob 17 Sie, 2024 18:31
Przeczytałam dziś pierwszą książkę z serii przygód Sędziego Di i bardzo mi się podobała Myślę, że sięgnę po więcej, lektura w sam raz na lato
Trzykrotka - Nie 18 Sie, 2024 22:33
| RaczejRozwazna napisał/a: | Przeczytałam dziś pierwszą książkę z serii przygód Sędziego Di i bardzo mi się podobała Myślę, że sięgnę po więcej, lektura w sam raz na lato |
Bardzo lubiłam te książki. Szkoda, że serial nie jest tak udany.
RaczejRozwazna - Pon 19 Sie, 2024 09:33
A rzeczywiście nie jest? Początkowo byłaś optymistycznie nastawiona i aktor wcielający się w główną postać też zachęcający.
Trzykrotka - Pon 19 Sie, 2024 11:32
Początek był znakomity IMHO, sędziemu dodano dynamiki - biega, walczy. Ale potem, kiedy już wyjechał ze swoimi ludźmi z jednego miasta i przeniósł się do drugiego, wszystko utonęło w piasku sztucznie generowanym. Może jeszcze spróbuję wrócić z sympatii do aktora, ale nie wiem
RaczejRozwazna - Wto 20 Sie, 2024 11:22
Czytam francuską współczesną filozof Chantal Delsol. Obecnie "Zmierzch uniwersalności" ale myślę że to nie jedyna jej książka, po która sięgnę. Znakomicie pisze o współczesne kulturze, kryzysie Zachodu, przyczynach odmienności między kulturami, koncentrując się w dużej mierze na Europie i Azji. Bardzo mi "podeszła", polecam, pisze dodatkowo zrozumiałym, lekkim piórem.
Admete - Wto 20 Sie, 2024 13:13
Może kupię ebooka. Wróciłam do tej książki o manipulacji językowej i tak sobie myślę, że mogłabym jej fragmenty wykorzystać na lekcji o manipulacji w 8 klasie.
Tamara - Wto 20 Sie, 2024 13:46
| Admete napisał/a: | | mogłabym jej fragmenty wykorzystać na lekcji o manipulacji w 8 klasie. |
Znakomity pomysł
Admete - Wto 20 Sie, 2024 15:19
Też mi się tak wydaje
BeeMeR - Śro 21 Sie, 2024 22:06
Godzina zero - Agata Christie
Bardzo dobrze się czytało, ładnie gubi tropy i rozwiązuje po troszeczku sprawę, szczególnie urzekło mnie testowane umiejętności pływackich przez wyrzucenie za burtę
Strzały w Stonygate - Agata Christie
Podobało mi się, ale rozwiązanie zagadki kto i jak nie było zbyt trudne.
Tamara - Czw 22 Sie, 2024 14:33
U mnie dla odmiany teraz takie coś https://www.wilanow-palac...pospolitej.html
Admete - Czw 22 Sie, 2024 20:17
Bardzo w Twoim stylu
Tamara - Czw 22 Sie, 2024 22:30
I już zdążyłam się dowiedzieć, że w regestrach kosztowności figurują takie przedmioty jak "sierotka" i "notabenka", i ze względu na brak jakichkolwiek opisów nikt nie ma pojęcia, co to mogło być, i do czego służyć
BeeMeR - Wto 27 Sie, 2024 21:32
Tajemnica rezydencji Chimneys - Agata Christie
Zupełnie nie umiałam zaangażować się, polubic postaci, było mi wszystko jedno kto morduje. Pewną dozą sympatii darzę detektywa
|
|
|