Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach
Aragonte - Sob 20 Mar, 2021 23:38
| BeeMeR napisał/a: | Aragonte napisał/a:
Pyra uczy męża polskiego
Język polski jest bardzo trudny |
Toż wiem, ale koreański też do najłatwiejszych nie należy i pewnie tak samo okropnie byśmy sobie radziły na miejscu TJ
A, moje nazwisko byłoby niewymawialne O ile pamiętam, głoski "z" w koreańskim nie ma, reszta to też same łamańce A z imieniem co prawda lepiej, ale też nie brzmiałoby czysto, zamiast "w" pewnie wyszłoby "b"
Słucham i się chichram
https://www.youtube.com/watch?v=nKU6qZjel2g
Edit: sprawdziłam, co z tym moim imieniem. Są chyba dwa warianty
koreański: (1.1) 하와 (Hawa); (1.2) 이브 (Ibeu)
https://pl.wiktionary.org/wiki/Ewa
Admete - Nie 21 Mar, 2021 07:34
| Cytat: | | A pozostałe z nauką języka polskiego widziałaś? |
Tych nie widziałam, dzięki
EDIT: Obejrzałam 10 odcinek Beyond Evil i musze przyznać, że serial jest naprawdę nieźle wyreżyserowany i napisany. I świetnie zagrany. SHK błyszczy, ale inni tez mają co grać i robią to dobrze.
Admete - Nie 21 Mar, 2021 15:05
Taa...Miałam czekać, ale nie wytrzymałam, bo potrzebuję odtrutki na rzeczywistość. Wczoraj zaczęłam Vincenzo i skończyłam właśnie czwarty odcinek. Z początku było tak sobie - pierwszy odcinek średnio przypadł mi do gustu, ale potem stopniowo było coraz lepiej. Sprawdziłam i robi to reżyserka od Money Flower i The Crowned Clown, więc chyba tonuje trochę scenariusz i nadaje mu nieco inny charakter niż reżyser Chiefa Kima i The Fiery Priest. Pierwszy raz podoba mi się Song Joong-Ki - na pewno to zasługa garniturów, poza tym mam wrażenie, że pani reżyser umie wydobyć ze swoich aktorów wszystko, co najlepsze On naprawdę ma tu włoską aurę Trochę też postać Vincenzo kojarzy mi się z bohaterem granym przez Jung Kyung Ho z Cruel City. Czwarty odcinek był mroczniejszy i to Nessun Dorma na koniec, a wcześniej była Lacrimosa Mozarta. Bohaterkę też lubię - zadziorna, jak często bohaterki tego scenarzysty plus bawi mnie, jak często gubi kierunek i nie zapamiętuje, gdzie zostawiła samochód. A wredna pani ex - prokurator grana przez aktorkę, którą lubię - dobra jest. Nawet Taec daje radę i jest lepszy niż zwykle.
Trzykrotka - Nie 21 Mar, 2021 22:08
No widzisz, ja się włas nie usiłuję ratować Hyenami i takimi tam, żeby doczekać premiery na Netfilxie.
Prawda że Rzym i włoskie plenery z pierwszego odcinka były mega piękna?
Aragonte Hyena to para pięknych aktorów w średnim wieku. Pan posągowy, pani z charakterem. On Grał w w Kingdom, ona w Signal.
Tutaj sa prawnikami. On to gwiazda największej kancelarii prawniczej w Seulu, jedną ręką wygrywa procesy nawet najbardziej skorumpowanych polityków i najbardziej umoczonych biznesmenów, arogancki, elegancji, pewny siebie. Moralnością buty sobie czyści. Ona ma obskurną kancelarię z jedną pracownica i prze do sukcesu. Prowadzi sprawy szemranych typków i każdego kto chce zapłacić. W bezpośrednim starciu procesowym załatwia aroganckiego przeciwnika jak byle amatora. Przy czym metody ma takie, że mogłaby za nie mieć odebrane prawo do wykonywania zawodu.
Dodam, że państwo mają romans.
Czekam teraz - będą współpracować, czy walczyć. Pierwszy odcinek trzymał w napięciu.
BeeMeR - Nie 21 Mar, 2021 23:22
Zaczęłam Nokdu Flower - jest świetnie obsadzone i zagrane ale cholernie przykre. Potrzebuję czegoś słodkiego albo fantastycznego na odtrutkę, nie musi być też mądre ale może Polećcie coś
Admete - Pon 22 Mar, 2021 06:15
To może Trzykrotka coś zna, bo ja nic nie mogę sobie przypomnieć. Run on słodkie nie jest, ale całkiem sensowne.
Trzykrotka - Pon 22 Mar, 2021 06:51
Run On - ani dram, ani wielkich namiętności, trochę letnie jak chodzi o emocje, za to inteligentnie napisane, a postaci nietuzinkowe. Mało angażujące, ale sympatyczne.
Mr. Queen. To trochę fantastyki, trochę absurdu, momentami śmiech pełną gębą. Bardzo dobrze zagrane. A ty lubisz fusion młodzieżowe seguki. Ten nie do końca młodzieżowy, ale młody na pewno.
No i oczywiście polecam nadal Prison Playbook. Mimo że "prison," nie jest to anu trochę przykra drama. Tyle że angażuje emocje, więc odpoczynkowo raczej się nie da
Admete - Pon 22 Mar, 2021 07:01
O właśnie - może Mr Queen - Trzykrotka ma dobre zdanie o serialu.
BeeMeR - Pon 22 Mar, 2021 07:26
Może spróbuję
Trzykrotka - Pon 22 Mar, 2021 07:34
Albo, gdyby ci się nie spodobało, zacznij Kima Kawał napisów jest już gotowy.
Loana - Pon 22 Mar, 2021 11:04
Oglądam "100 Days My Prince" i jestem zachwycona! Jaka wciągająca drama!!! Czemu muszę spać i chodzić do pracy?
Admete - Pon 22 Mar, 2021 12:02
Loano - jednak trzeba i nie wolno zarywac nocy
Trzykrotka - Pon 22 Mar, 2021 12:15
A widzisz, czyli młodzieżowe seguki ci pasują - będziesz miała używanie i różnych przystojnych następców tronu i królów.
Pociągnęłam wczoraj Hyenę, ale po drugim odcinku czuje się zbrzydzona. Obydwoje prawnicy sa umoczeni w brudzie po uszy, ich klienci to ohydne dno, a oni pomagają im rządzić światem i deptać po maluczkich - dziękuję, postoję, mimo dobroci dramy nie jest ona dla mnie.
Admete - Pon 22 Mar, 2021 12:55
| Cytat: | Obydwoje prawnicy sa umoczeni w brudzie po uszy, ich klienci to ohydne dno, a oni pomagają im rządzić światem i deptać po maluczkich - dziękuję, postoję, mimo dobroci dramy nie jest ona dla mnie.
|
To dlatego nie lubię klasycznych dram prawniczych - zbyt męczące.
Trzykrotka - Pon 22 Mar, 2021 13:38
No niestety.
Może rzeczywiście wzięłabym sobie jakiś kryminał. Tylko okropnie się rozleniwiłam i nie lubię oglądać z angielskimi napisami
Aragonte - Pon 22 Mar, 2021 14:01
| Trzykrotka napisał/a: | | Pociągnęłam wczoraj Hyenę, ale po drugim odcinku czuje się zbrzydzona. Obydwoje prawnicy sa umoczeni w brudzie po uszy, ich klienci to ohydne dno, a oni pomagają im rządzić światem i deptać po maluczkich - dziękuję, postoję, mimo dobroci dramy nie jest ona dla mnie. |
Oj, to nie dla mnie, dostatecznie dużo brudu widzę w rzeczywistości, żeby jeszcze szukać tego w dramach Dzięki za ostrzeżenie
Admete - Pon 22 Mar, 2021 15:06
| Trzykrotka napisał/a: | | Może rzeczywiście wzięłabym sobie jakiś kryminał. Tylko okropnie się rozleniwiłam i nie lubię oglądać z angielskimi napisami |
Polecam Beyond Evil. Na Netflixie jest chyba The Good Detective. Mnie angielskie napisy nie przeszkadzają.
Dziś się zaczyna Joseon Exorcist - spróbuję.
BeeMeR - Pon 22 Mar, 2021 21:16
| Loana napisał/a: | | Oglądam "100 Days My Prince" i jestem zachwycona! | To bardzo przyjemna, pięknie filmowana drama, szkoda że dość rozmyta pod koniec ale tak po prostu jest w przypadku dram młodzieżowych, niestety.
Admete - Pon 22 Mar, 2021 21:22
9 kwietnia rusza nowa dram Lee Je Hoona i Esom - Taxi Driver:
https://www.youtube.com/w...UXHCagm-Q&t=30s
Trzykrotka - Wto 23 Mar, 2021 22:24
Aktorzy dobrze dobrani, a to już dużo.
Jakiś romkom z Min Ki (tym z This Life Is Our First) się zaczyna. Admete daj znać jak z tym Egzorcystą. Epoka ciekawa, sam początek Joseonu. Obsada obiecująca, tylko treści upiornej nie jestem pewna.
Jejku, jak dobrze ogląda mi się Hospital Playlist! Już jestem w połowie, nawet z Bonus Book trochę przystopowalam.
Natomiast powiem wam jedno, co i tak same wiecie. Chińskie dramy romantyczne - nie, nie i nie. Zapuściłam sobie poglądowo coś o kontraktowym malżeństwie, bo to temat z potencjałem.
Ojejusiu
Po pierwsze aktorzy. Nawet i ładni, ale drewno totalne. Ja na dodatek zawsze mam wrażenie, że wszystkie dubbingi pań robi jedna kobieta, jak kiedyś Lata śpiewała za wszystkie bohaterki w Veer Zaara. Wszystkie mówią takim przyduszonym, dziewczynkowatym głosikiem i tonacją skłonną do ayegooo. Pan za to każdą kwestię wygłasza w linii prostej, tym samym monotonnym głosem. Pomyśleć, że kiedyś falowana intonacja zdań koreańskich wydała mi się dziwna.
I treść Zamiast żeby państwo budowali jakąś więź (niby domyślamy się, że panu pani się podoba, ale musimy to brać na wiarę z tym drewniakiem), to oglądamy wciąż jakieś knujstwa i intrygi. A to jedna taka jego childhood friend się do nich dowala. A to jego przyjaciel, który z góry wie, że pani młoda to karierowiczka (bo jest poczatkującą aktorką ) a to pojawia się rywal biznesowy pana, który chce wysadzić go z siodła... I obowiązkowo pani po pijaku pada panu na usta a potem go obrzyguje, a on już tych ust zapomnieć nie może, a to włazi mu do pokoju jak on w samym ręczniczku stoi... Jak sobie przypomnę tę dramę z UEee, w której ona miała dziecko, długi i guza mózgu i to, jak ładnie pokazano rozwój ich miłości... A tutaj - istne przedszkole. Radzę omijać na NF nawet Loanie, która lubi słodkie. Ma to tytuł A Well Intended Love.
Loana - Wto 23 Mar, 2021 23:01
| Trzykrotka napisał/a: | | Radzę omijać na NF nawet Loanie, która lubi słodkie. Ma to tytuł A Well Intended Love. |
Ooooo, BARDZO DZIĘKUJĘ! Mam to na liście, bo na Netflixie jest, ale po Twoim opisie to tego nawet kijem nie tknę -_- Serio wymiotuje na niego???? Co oni żartują? to ma być romantyczne? No niby nic co ludzkie nie jest nam obce, ale bez przesady, oglądam serial dla jego nierealności i słodkości, nie potrzebuję takich nieprzyjemnych obrazów -_-
Obejrzałam "100 Days My Prince". Co prawda z mocnym przewijaniem, no ale czego oczekiwać, jak zaczęłam oglądać w niedzielę o 21, a skończyłam w poniedziałek o 18... (spałam jakieś 1,5 godziny i na bezczela oglądałam w pracy jak nikt nie widział ).
I ogólnie mówiąc jestem zachwycona, to naprawdę wciągająca drama Momentami zabawna nawet. Oczywiście ma mnóstwo wad, ale nie szkodzi, i tak mi się podoba.
| BeeMeR napisał/a: | To bardzo przyjemna, pięknie filmowana drama, szkoda że dość rozmyta pod koniec ale tak po prostu jest w przypadku dram młodzieżowych, niestety. |
Ten ostatni odcinek przewinęłam w największej części, bo mi się spieszyło, ale mam wrażenie, że mogłoby go nie być, niepotrzebnie przeciągali.
No i mi jako dorosłej brakowało jednak tego "dorosłego" aspektu małżeństwa, no ale serial ma 13+, to domyślam się, że nic oprócz pocałunku nie uwzględnią przy głównej parze Za to propsuję za pocałunek, że to nie było to wytrzeszczanie oczu i brak ruchu
Wizualnie bardzo mi podszedł, piękne sceny i ujęcia, piękne stroje.
Ponieważ dopiero po 10 odcinku wyczaiłam, że są polskie napisy, to teraz na spokojnie powtórzę sobie całość już prawie bez przewijania (przewijam walki, bo zawsze mnie nużą) i po polsku, więc może wyłapię o co chodziło w pałacowych intrygach dokładnie, bo przyznaję, że angielski mam za słaby, żeby od razu wyłapywać co/kto/dlaczego. Plus jeszcze uczyłam się rozpoznawać kto jest kto, bo dużo tam jest bohaterów.
BeeMeR - Wto 23 Mar, 2021 23:06
Oglądam Nokdu Flower - świetna realizacja, muzyka, kostiumy, aktorstwo - rewelacja - tylko chwilami oglądania boli, np. jak wieszali postać JJS
Ale przyznaję, że sobie na to zapracował... I na wcześniejsze lanie też
Aragonte - Śro 24 Mar, 2021 01:29
| Loana napisał/a: | | przewijam walki, bo zawsze mnie nużą |
A ja i Admete oglądamy je po parę razy, jeśli są dobrze zrobione BeeM też lubi, o ile dobrze ukryją udział kaskaderów
Admete - Śro 24 Mar, 2021 06:25
| Trzykrotka napisał/a: | | Jakiś romkom z Min Ki (tym z This Life Is Our First) się zaczyna. Admete |
Wiem - spróbujemy? Nie jestem fanką tej aktorki, ale czemu nie? Josen Exorcist spróbuję, ale nie wiem na pewno, czy będę oglądać. Wyjdzie w praniu Ach - Vincenzo i jego garnitury, sposób w jaki się porusza, mówi - Trzykrotko - jeśli ja się zachwycam, to co będzie z tobą? Stanowią fajna parę razem z aktorką i jej postacią. Widziałam ją odrobine w Be Melodramatic - tylko jej wątek oglądałam.
| Trzykrotka napisał/a: | | Jak sobie przypomnę tę dramę z UEee, w której ona miała dziecko, długi i guza mózgu i to, jak ładnie pokazano rozwój ich miłości... A tutaj - istne przedszkole. |
Dwa razy ją oglądałam - jest przepiękna, choć momentami bardzo smutna.
| Cytat: | Radzę omijać na NF nawet Loanie, która lubi słodkie. Ma to tytuł A Well Intended Love.
|
Tez próbowałam - fatalne.
| Aragonte napisał/a: | | A ja i Admete oglądamy je po parę razy, jeśli są dobrze zrobione BeeM też lubi, o ile dobrze ukryją udział kaskaderów |
O tak - o tak. Chciałam powiedzieć, że Vincenzo świetnie się bije i strzela
| BeeMeR napisał/a: | | Oglądam Nokdu Flower - świetna realizacja, muzyka, kostiumy, aktorstwo - rewelacja |
Cieszę się, że drama ci się podoba. Płakałam w trakcie jej oglądania. Zwłaszcza przy prawdziwych wydarzeniach.
Trzykrotka - Śro 24 Mar, 2021 07:25
Zajrzałam dziś na tumblra - tylko Vincenzo, prawie w każdym kolejnym poście Vincenzo Cieszę się ogromnie na oglądanie. W Be Melodramatic ja też do końca oglądałam tylko wątek bohaterki granej przez tę aktorkę. Bardzo się cieszę na jej sparowanie z Wachlarzem.
Loana niestety w azjatyckich dramach strasznie dużo piją. Taka chyba ich rzeczywistość, a alkohol mają słaby, więc można pić, a potem urywa się film. I niestety bardzo ale to bardzo często pokazują, że ktoś - najczęściej pani - wymiotuje na drugą osobę, albo w samochodzie, na buty, drogi garnitur itd. Podobnie często pokazują idiotyzm popełniane po pijaku. Oraz dowcipy kibelkowe. To był dla mnie jeden z szoków kulturowych, ale cóż - tak mają. Podobnie jak rozmowy o stanie swoich kiszek. "Mam zatwardzenie" to takie zwyczajne zdanie między kolegami różnej płci w pracy
|
|
|