To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie III

annmichelle - Nie 29 Maj, 2022 14:58

Agn napisał/a:
Naprawde, fantastycznie sie bawie. :banan:

Kusicielka. :cool: :wink:

No to miłego oglądania :-) , a ja dziś planuję animacje disneyowskie (jedną z dzieckiem, kolejną - dla siebie (Luca lub Encanto, bo jeszcze nie widziałam :-P ).

Agn - Nie 29 Maj, 2022 17:01

Milego ogladania! Obie baje bardzo mi sie podobaly.

Na na razie przerywam ogladanie ST, bo kumpela nadciaga. 4 odcinki za mna...
Running up that hill Kate Bush wykorzystano super :serce2:

Admete - Nie 29 Maj, 2022 18:19

Tak Nancy i Robin są świetne. Nie ma się czego bać, bo tam ewentualny strach ma zawsze jakiś humorystyczny przerywnik. A tak w ogóle to dziewczyny z 7 b mnie jutro przepytają z wrażeń ;)
Agn - Pon 30 Maj, 2022 21:43

No nie wiem, ja nie raz mialam dreszcze.

Kurde, trzeba czekac do 1 lipca na druga czesc sezonu.
Ale sie porobilo, o jezu w morelach!
SWIETNIE sie bawilam. Chce jeszcze!

Admete - Pon 30 Maj, 2022 21:52

No właśnie, trzeba czekać. Też się świetnie bawiłam. Akurat na mnie zupełnie nie działa groza w ST, bo wszystko mam w ironiczny nawias.
Aragonte - Pon 30 Maj, 2022 22:14

Czy tylko Annmichelle i ja nie oglądałyśmy tego serialu? :ops1:
Admete - Pon 30 Maj, 2022 22:15

Aragonte spodoba ci się, obejrzyj.
Aragonte - Pon 30 Maj, 2022 22:20

Czas by się jeszcze przydał... Zabierałam się już za to chyba, ale od razu nie chwyciło i odłożyłam. Spróbuję na Netflixie. Chyba że uznam, że mnie młodziaki nie interesują.
BeeMeR - Pon 30 Maj, 2022 22:39

Ja też nie oglądałam :wink:
Loana - Wto 31 Maj, 2022 10:32

Ja widziałam tylko pierwszy sezon i kawałek drugiego. Ale pamiętam, że to całkiem dobry serial był.
Trzykrotka - Śro 01 Cze, 2022 15:09

Ja też nie oglądałam i nie oglądam :-D
praedzio - Śro 22 Cze, 2022 16:01

Umbrella Academy wróciło! :banan: Korzystam z tego, że wzięłam sobie dziś wolne, co by wykurować choć trochę katar (przeziębienie w czerwcu powinno być zakazane!) i z bananem na twarzy oglądam już trzeci odcinek. Brakowało mi tego serialu. :serduszkate:
Loana - Pią 24 Cze, 2022 12:39

Też mam zamiar sobie obejrzeć :) Podoba mi się ten serial, chociaż jest dość dziwny :P Ale jestem ciekawa, co dalej będzie się działo.
Siostra czeka, aż skończą wszystkie sezony, wtedy dopiero ma zamiar obejrzeć. Wiadomo, ile to ma mieć sezonów wszystkich?

praedzio - Sob 25 Cze, 2022 09:12

Trudno powiedzieć, bo to serial na podstawie komiksów. Ukazały się trzy serie (w Polsce zbiorcze 3 tomy: 1. Suita Apokaliptyczna, 2. Dallas, T. 3 Hotel Niepamięć). Autor zapowiada 4 tom (Sparrow Academy), a ponadto pojawił się spin-off serii pt. "Wyglądasz jak śmierć". Komiksów nie czytałam, a w sumie trochę mnie kusi, żeby do nich zajrzeć i ocenić, jak się ma ich treść do treści serialu. Sezony lecą zgodnie z tomami.

Dalej jestem wielbicielką Five! :serduszkate: :love_shower: :banan_czerwony: :rotfl:

Loana - Pon 27 Cze, 2022 16:08

Obejrzałam! I muszę przyznać, że podoba mi się ten serial :) Naprawdę jest wciągający, ma fajne postacie i dobrze się go ogląda. Zdarzało mi się przewijać, ale nie jakoś specjalnie (tradycyjnie walki i np sceny miłosne Lutera, bo te mnie akurat zawsze nużyły i nic się nie zmieniło :P ).
Moi ulubieni bohaterowie w pierwszej serii to byli Piątka, Klaus i Ben, po drugim sezonie tylko bardziej polubiłam Bena, w trzecim nadal lubię Bena, chociaż wolałam jego wcześniejsze wcielenie jednak :P Za to Piątka i Klaus zawsze na wysokim poziomie :)
Podobało mi się, że w serialu uwzględnili tranzycję Siódemki. Wiem, że się oskarża Netflixa, że wszędzie wpycha "polityczną poprawność" i pojawiają się w jego serialach osoby z grupy LGBTitd, ale tutaj to po pierwsze spokojnie się wpisało, nawet pasowało całkiem, a dwa - nie wiem, w czym problem, że to robi, jakby nie patrzeć, takie osoby są wśród nas i dobrze, że zaczynamy to zauważać. Jestem teraz wrażliwa na ten temat, bo od pół roku bardzo bliska mi osoba przechodzi przez zmiany, bo zaczęła się w końcu wyrażać tak, jak chce i jako członek rodziny współodczuwam problem, że to jest w Polsce niestety właśnie "problem" -_-
Tak czy siak bardzo mi się serial podobał, polecam :) Ja sobie najpierw dość szybko odświeżyłam pierwszy i drugi sezon i do trzeciego usiadłam już z odpowiednią przypomnianą historią. Ale widziałam, że Netflix sam przygotował takie streszczenie sezonu, więc można i z niego skorzystać, jak ktoś nie pamięta co było.

praedzio - Pon 27 Cze, 2022 17:44

Ja jestem wierną fanką Five, i to się już chyba nie zmieni. Lila z tym brytyjskim akcentem też mnie kupiła. Za to Alice wysłałabym na księżyc. :uzi:
Admete - Śro 29 Cze, 2022 09:34

Jestem w połowie tego ostatniego Batmana i nawet mi się podoba. Odpowiednio mroczny, a Pattinson zaskakująco dobrze pasuje do roli.

EDIT: Bardzo przyjemny seans. W końcu taka realizacja komiksu, która mi odpowiada. Ani zbyt dziecinna, ani głupawa.

Admete - Pią 01 Lip, 2022 16:03

Oglądam dwa ostatnie 4 serii Stranger Things - szkoda, że nie dali ich od razu, bo jakoś straciłam zainteresowanie i większość przewijam.
Agn - Wto 05 Lip, 2022 08:56

Udalo mi sie obejrzec ostatnie odcinki ST4. Hmm... Co by tu.
Po pierwsze szkoda, ze dali 2 x 2-godzinne odcinki, zamiast zrobic 4 - wygodniej by sie ogladalo i np. mnie byloby latwiej rozdzielic seans (a tak poszlo wszystko na raz).
Po drugie jak dla mnie za duzo bylo rozwlekania - ostatnie minuty serialu byly juz po prostu strasznie dlugie.
I rozumiem, ze ktos komus musial powiedziec, ze kocha, ale kurde, takie epickie wyznania? Zamiast sie wzruszyc wywrocilam oczami. Meh.
I nie spodobalo mi sie
Spoiler:
co zrobiono w kwestii Max. Najpierw przykra smierc, ktora sie przejelam, bo Max bardzo lubie, a tu wbija Jedenastka i odwala jakies pseudowskrzeszenie Lazarza. Po co? Jesli ktos umiera, to powinien zostac martwy. Jesli nie - nie powinni kazac widzowi tego wszystkiego przezywac. Inna sprawa, ze Max teraz lezy nietomna w szpitalu i nie wiem, czy Nastka nie zrobila jej tak naprawde niedzwiedziej przyslugi.

I maly minus za brak rodzicow - dzieciarnia biega dniami i nocami za potworami, znikaja na bardzo dlugo... Nikt sie o nich nie martwi? Rodzicow nie ma. A szkoda. Chocby rodzina Mike'a moglaby podzialac (i dorzucic zyciowej dramaturgii).
Ale to wszystko wynagradzaja inne rzeczy. Bystre dzieciaki daja czadu, Joyce z Hopperem walcza z bestiami az milo, epicka solowka Eddiego. Erica z kopa wyrywajaca sie z lap oprawcow!!! Mniam!
Do tego Nancy z shotgunem to jest to! :serce:

No to czekam na piaty sezon.

Admete - Wto 05 Lip, 2022 09:59

Jak mnie najdzie, to obejrzę porządnie, bo nie miałam nastroju i od razu poprzewijałam, czyli tak naprawdę nie obejrzałam.
praedzio - Śro 27 Lip, 2022 08:12

Obejrzałam dziś zwiastun Sandmana i powiem Wam, że czekam. :excited:
Admete - Śro 27 Lip, 2022 09:45

Malowniczo to wygląda. To na podstawie komiksów?
Agn - Śro 27 Lip, 2022 09:49

Tak, Sandman to komiksy.
Tez niecierpliwie czekam na ten serial.

praedzio - Śro 27 Lip, 2022 10:35

Tylko czy ja dobrze widzę, że zamiast Johna Constantine'a będzie Johanna Constantine?
Aragonte - Śro 03 Sie, 2022 13:00

Wrzucam sznurek, żeby potem to obejrzeć - zestawienie "Zielonego Rycerza" z "Ostatnim pojedynkiem" Ridleya Scotta:
https://www.youtube.com/watch?v=u3XXfpY08pg

A "Zielony Rycerz" jest już na DVD, super :love_shower: :taniec: