Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
annmichelle - Śro 03 Lip, 2024 11:09
| Tamara napisał/a: | Możesz wziąć jedną |
Taaa i skończę czytać, a tu jeszcze np. tydzień urlopu i wkurzona zamiast wypoczywać będę odliczać dni do końca, żeby wreszcie dorwać się do drugiego tomu.
| Tamara napisał/a: | | dobra, może być druga połowa sierpnia, tylko jak będziesz gotowa napisz mi pw pliiis bo na bank znowu zapomnę |
Ok, dam znać.
Tamara - Śro 03 Lip, 2024 11:32
annmichelle - Czw 04 Lip, 2024 11:05
Wczoraj podczas naszej dyskusji w wątku bridgertonowym o romansach historycznych w ogóle przeczytałam książkę z gatunku YA z wątkiem psychologiczno-poszukiwawczo-kryminalnym pod tytułem "Inne tonacje ciszy". Autorem jest, UWAGA, Remigiusz Mróz.
I to chyba druga książka Mroza (po "Locie 202"), która mi się spodobała na tyle, że sięgnę pewnie po drugą część (która wczoraj miała premierę, tym trafem natknęłam się na część pierwszą).
Wprawdzie nastolatką już nie jestem, ale potrzebowałam czegoś lżejszego do poczytania.
Spodziewałam się wakacyjnej lektury o pierwszych miłościach i przez pierwsze kilkadziesiąt stron tak było, a później narracja zmienia się, wkrada się mrok (ale nie taki "zmierzchowy") i zakończenie może zaskoczyć (no, ja się takiego na pewno nie spodziewałam i mam nadzieję, że Mróz sobie zażartował i w drugiej części napisze, że "nie, nie - to nie tak" ).
Natomiast serie Mroza z Chyłką, Forstem i wszystkie te kryminalno-makabryczne - omijam już szerokim łukiem (kilka z nich przeczytałam, tych pierwszych jak się ukazały). Za dużo, za często, za "śmieszkowato", za nielogicznie - ale wiem, że te serie mają swoich fanów.
RaczejRozwazna - Czw 04 Lip, 2024 11:41
Annmichelle - a Lustrzannę znasz? Jeśli masz nastolatkę w sobie to jest świetna seria.
Zaopatrzyłam się w smakowity stosik na wakacje
annmichelle - Czw 04 Lip, 2024 12:29
| RaczejRozwazna napisał/a: | Annmichelle - a Lustrzannę znasz? Jeśli masz nastolatkę w sobie to jest świetna seria. |
Napiszesz coś więcej?
| RaczejRozwazna napisał/a: | Zaopatrzyłam się w smakowity stosik na wakacje |
Dawaj tytuły!
Admete - Czw 04 Lip, 2024 13:25
| annmichelle napisał/a: | | Napiszesz coś więcej? |
Ja mam ochotę na powtórkę.
https://lubimyczytac.pl/cykl/24390/lustrzanna
Świat tych książek jest wyjątkowo bogaty. Lubię też bohaterów. Końcówka jest trochę spaprana, ale można sobie wymyślić nieco inną.
RaczejRozwazna - Czw 04 Lip, 2024 13:59
O właśnie. Zachęciła mnie do przeczytania właśnie Admete. Wspaniała wyobraźnia autorki i całkiem sympatyczny wątek romansowy
A co do tytułów - będę relacjonować na bieżąco bo nie wiem ile z tego będzie się nadawało do czytania Z beletrystyki ciekawi mnie to tomiszcze:
https://www.znak.com.pl/k...l-auster-106878
Czytałam jedną powieść autora i mnie zainteresował.
annmichelle - Czw 04 Lip, 2024 14:25
| RaczejRozwazna napisał/a: | | O właśnie. Zachęciła mnie do przeczytania właśnie Admete. |
O, to nie wiem czy mi się spodoba - bo jak pewnie potwierdzi Admete gusta czytelniczo-filmowe rozmijają nam się dosyć skrajnie.
Przeczytałam opis i nie wiem, czy chcę czytać aż taką fantastykę. Choć młodzieżowa Trylogia Czasu też była "fantastyczna", a mi się spodobała.
No nic - rozglądam się dalej.
RaczejRozwazna - Czw 04 Lip, 2024 14:35
Nie lubisz fantastyki? Ta seria jest niezwykle plastyczna pod względem "scenografii", niezwykle ciekawa pod względem psychologii postaci. Bohaterowie indywidualni i zbiorowi są warci uwagi.
annmichelle - Czw 04 Lip, 2024 14:42
Skoro tak zachwalasz to spróbuję.
Admete - Czw 04 Lip, 2024 14:52
"Trylogia czasu" była w moim odczuciu gorsza. Za dużo romansu właśnie, za mało fantastyki. Dało się przeczytać, ale "Lustrzanna" jest w moim odczuciu bogatsza i chyba bardziej "dorosła", choć to w "Trylogii" bywały niemal "momenty", a panna niemal wskakiwała na pana.
Admete - Czw 04 Lip, 2024 17:13
Przypomniałam sobie książkę - w nawiązaniu do "Trzech panów w łódce, nie licząc psa". Otóż jest książka "nie licząc psa", która jest jednocześnie fantastyką o podróżach w czasie i zabawą literacką, bo znajdują się w niej przeróżne nawiązania. Zasadniczo jest bardziej obyczajowa i humorystyczna niż sf. Moim zdaniem nadaje się na lato:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/47537/nie-liczac-psa
I jeszcze jedna z dawnych lektur - "Klątwa nad Chalionem" - nikt już teraz fantasy tak nie pisze:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/48077/klatwa-nad-chalionem
BeeMeR - Sob 06 Lip, 2024 22:22
Agata Christie - Zabójstwo Rogera Ackroyda
Podobało mi się - domyśliłam się kto jest mordercą zanim Poirot oznajmił, że wie ale i tak podoba mi się ten zabieg, który tu uczyniono
Ogólnie podoba mi się w książkach pani Christie to, że trzeba kombinować n ie tylko kto zabił, ale jeszcze kto inny co ukrywa, za kogo się podaje, co kradnie itp itd.
Agata Christie - Morderstwo odbędzie się...
To moje pierwsze zetknięcie literackie z panną Marple - wypowiem się może po jakiejś następnej z nią książce, bo ta nie do końca do mnie trafiła. część osób mi się myliła, nie bardzo mnie to zaangażowało - ale to może być między innymi kwestia nienajlepszego audiobooka, robiącego ogromnie długie pauzy między rozdziałami i podrozdziałami.
Ania Aga - Nie 07 Lip, 2024 17:58
Może spróbuj od opowiadań "Trzynaście zagadek"z panną Marple? Pierwszą powieścią, której bohaterką jest Jane Marple jest "Morderstwo na plebani". Nie wiem, która jest najsłynniejsza, "4.50 z Paddington "? Lubię "Uśpione morderstwo", uważane przez krytykę za słabą książkę.
annmichelle - Nie 07 Lip, 2024 19:48
| Ania Aga napisał/a: | | Nie wiem, która jest najsłynniejsza, "4.50 z Paddington "? |
Chyba tak, choć mnie na myśl przychodzi mi też "Zwierciadło pęka w odłamków stos", bo było często ekranizowane.
Ania Aga - Nie 07 Lip, 2024 21:09
"Zwierciadło..."jest smutne, ale dobre.
annmichelle - Nie 07 Lip, 2024 22:10
Historia jest zagmatwana i wydaje się przekombinowana, dopóki nie trafiłam wieki temu na informację, że oparta jest na faktach.
Nie będę zdradzać czego i kogo konkretnie dotyczy, kto czytał powieść bez trudu pewnie odnajdzie info w necie (choć ja znalazłam ją kiedyś w książce dotyczącej dawnego Hollywood), a kto nie czytał - niech nie szuka tej informacji przed przeczytaniem, bo jest to wielki spoiler kryminału Christie, rozwiązanie podane na tacy.
Podobnie zresztą jest z "Morderstwem w Orient Expresie" - tam wątek, który napędził tytułowe morderstwo również oparty jest na prawdziwej historii ( nie zaspoileruję, bo odbierze to przyjemność osobom, które nie czytały książki).
BeeMeR - Pon 08 Lip, 2024 12:02
| Ania Aga napisał/a: | | spróbuj od opowiadań "Trzynaście zagadek"z panną Marple? | Tego akurat nie mam, moja biblioteka też nie. 4.50 z Paddington i morderstwo na plebani mam, wezmę teraz.
Zdaję sobie sprawę, że czytam cokolwiek przypadkowo
Agata Christie - Tajemnicza historia w Styles
To mi się całkiem podobało, ac miałam kryzysowy moment, gdy za długo wszystko było opowiadane na rozprawach. Źle obstawiałam kto zabił byłabym wyjątkowo marnym detektywem zamotane było pierwszorzędnie
Ania Aga - Pon 08 Lip, 2024 14:43
BeeMeR, tak naprawdę nie ma znaczenia kolejność czytania, choć niektóre postaci powtarzają się. Ja miałam falstart, ponieważ w czasach licealnych trafiłam w bibliotece na "Kurtynę", ostatnią powieść z Herkulesem, zupełnie mi nie podeszła. Tak się zastanawiam, która powieść najbardziej mnie zaskoczyła rozwiązaniem zagadki, chyba "Morderstwo w Orient Expresie". A z poza serii "Dom przestępców", zabójca jest nieoczywisty.
Tamara - Śro 10 Lip, 2024 10:21
Ustrzeliłam na All "Społeczeństwo i karczma. Propinacja, karczma i sprawa alkoholizmu w społeczeństwie polskim XIX wieku" Józefa Burszty, bardzo jestem tego ciekawa.
annmichelle - Śro 10 Lip, 2024 11:06
Szykuje Ci się dosyć ponura lektura.
Jak to mówią - tradycja w narodzie nie umiera, a nasi przodkowie raczej za kołnierz nie wylewali.
Tamara - Śro 10 Lip, 2024 11:24
Nie podchodzę do tego emocjonalnie, bo zdaję sobie sprawę z tego, jak wyglądał sojusz obywateli Rzplitej z alkoholem, ale interesują mnie szczegóły. Wpadłam na ten tytuł czytając wywiad z Arkadiuszem Jełowickim, kuratorem wystawy "Chłop- niewolnik? Opowieść o pańszczyźnie." w Muzeum Rolnictwa i Przemysłu-Rolno_Spożywczego w Szreniawie.
Generalnie historia jako taka jest ponura jak nieszczęście, czego by nie ruszyć, chyba że zajmiemy się wyłącznie przedmiotami materialnymi, całkowicie pomijając kwestie ich powstawania.
Admete - Śro 10 Lip, 2024 12:19
U mnie comfort reading czyli Wszystko, czego szukasz, znajdziesz w bibliotece Michiko Aoyamy
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5110413/wszystko-czego-szukasz-znajdziesz-w-bibliotece
Historie różnych ludzi, którzy przychodzą do biblioteki i tam po konsultacji u tajemniczej bibliotekarki otrzymują książki, których szukali i jedną, o której nie wiedzieli, że potrzebują plus wydziergany drobiazg. A potem dzięki książkom odnajdują w sobie siłę, żeby zaakceptować siebie lub zmienić coś w życiu.
Tamara - Śro 10 Lip, 2024 12:38
No to takie trochę historie prawdziwe
Admete - Śro 10 Lip, 2024 16:00
Tak też to odbieram 🙂
|
|
|