To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Trzykrotka - Pią 12 Mar, 2021 22:49

Ghost Bride to 19 wiek. Dziś nikt tak się tam nie ubiera. Główny amant jest paskudny, o tak. Dwaj pozostali młodzi panowie będą o niebo lepsi.
Loana - Pią 12 Mar, 2021 22:56

Wtedy pewnie się też tak nie ubierali, bo połowa ciuchów krzyczy "aj em poliester", hafty są maszynowe, guziki plastikowe, a cięcia w strojach tak strasznie współczesne :P Do tego współczesne makijaże, biżuteria, fryzury, czystość na ulicach, światło w lampach, pieniądze i sposób zachowania bohaterów :P

...1890 rok, bohater wykształcony na lekarza ze współczesnymi akcesoriami lekarskimi komentuje, że ktoś zapadł w śpiączkę "bo miał dużo stresów w pracy"... ja nie wiem, czy to tłumaczenie czasem nie jest uwspółcześnione, ale i tak boli :P

Ale żeby nie było, oglądam, bo jestem ciekawa co będzie dalej, dziewczyna całkiem ładna i miła :)
Muszę to traktować jak alternatywny świat, bo po prostu za bardzo siedzę w historii i pewnie dlatego za dużo rzeczy widzę współczesnych :P

BeeMeR - Pią 12 Mar, 2021 23:14

Loana napisał/a:
połowa ciuchów krzyczy "aj em poliester", hafty są maszynowe, guziki plastikowe, a cięcia w strojach tak strasznie współczesne
Oj, tak to jest z kostiumami w dramach, kostiumowych zwłaszcza, zawsze świeże i czyste, nawet jeśli młodzi biedni, głodni i bez kąpieli tydzień ;) co najwyżej mają atrakcyjnie ponaszywane łaty ;) Najbiedniejsi zresztą też się przebierają co dwa odcinki ;) współcześni w markowe ciuchy rzecz jasna ;)
Kostiumy filmowe wyglądają bardziej na "używane".

Admete - Sob 13 Mar, 2021 09:17

Trzykrotka napisał/a:
Główny amant jest paskudny, o tak.

Się nie zgodzę :) Mnie się podobał :) Ma swój urok, ale Loano mam inny gust - mnie odrzucają tacy śliczni - na przykład tobie się podobał aktor, który grał złego w Mistic, a ja go nie zapamiętałam :lol: Teraz gra w River i jest cudownie nijaki :-P Ja tych ładnych po prostu nie odróżniam za bardzo.

Co do kostiumów - The Ghost Bride nie jest zrobiona zgodnie z realiami historycznymi. Albo to zaakceptujesz, albo porzucisz ;) Nakręcono ja na podstawie książki, ale książka jest moim zdaniem lepsza.

BeeMeR napisał/a:
Oj, tak to jest z kostiumami w dramach, kostiumowych zwłaszcza, zawsze świeże i czyste, nawet jeśli młodzi biedni, głodni i bez kąpieli tydzień co najwyżej mają atrakcyjnie ponaszywane łaty

To w dramach z fantastyka lub młodzieżowych - w takich konkretnych jak The Nokdu Flower ( o powstaniu chłopskim i inwazji japońskiej pod koniec XIX wieku ) jest już inaczej. Nie podpada w najmniejszym stopniu pod określenie słodka. Jest za to rewelacyjnie zrobiona i zagrana. Takie właśnie lubię najbardziej. Pisałam o niej, że jest szekspirowska w przedstawianiu losów postaci, ich wyborów.

Trzykrotka - Sob 13 Mar, 2021 11:37

Na szczęście mam częściej jak Admete - nie dostrzegam takich detali i wierzę światu przedstawionemu. Nie znam strojów i zwyczajów społeczności chińskiej na 19-wiecznych Malajach, więc spokojnie oddaję się ogladaniu. Loano, przecież wiesz, jest budżet - i w jego ramach trudno czasami zmieścić się z zakupem oryginalnych tkanin i kołeczków zamiast guzików, większość zapewne poszła na efekty specjalne. Nie jest to na szczęście drama o modzie.
Admete :kwiatek: prawda że aktor grajacy On Dala jest nijaki? Ja go nie pamiętałam po Mystic Pop Up Bar, choć zwróciłam na niego uwagę w pierwszej chwili. Jest ładny i mdły. Natomiast ten z Ghost Bride ma coś dziwnie nieprzyjemnego w twarzy. Wcale nie chodzi tu i to czy jest przystojny czy paskudny. Mnie się podobał ten drągal z odstającymi uszami, też niepiękny, ale interesujący.

Admete - Sob 13 Mar, 2021 12:11

Czekaj tam było dwóch - ten, który pomagał bohaterce i zły duch. To który?

Trzykrotka napisał/a:
Admete prawda że aktor grajacy On Dala jest nijaki?

Jest, co począć. Ale musieli kogoś znaleźć na szybko. Lubię aktora, który gra generała Go.

https://asianwiki.com/Lee_Ji-Hoon_(1988)

Możesz go kojarzyć z Your House Helper. Czesto obsadzają go w rolach skomplikowanych złych/dobrych ;)

Trzykrotka - Sob 13 Mar, 2021 15:19

I tak. Generała lubię, często grywa czarne charaktery. Nazywałysmy go swego czasu Kolczastym Królem. Dobry aktor i chce się ba niego patrzeć.
W Ghost Bride lubiłam pomagacza :-) Zły duch miał mroczny urok gwiazdy rocka, ale mnie ten najzwyczajniejszy najbardziej się podobał.

Admete - Sob 13 Mar, 2021 17:19

Trzykrotka napisał/a:
W Ghost Bride lubiłam pomagacza

Ja też o nim myślałam :) Obejrzałam 7 odcinek Beyond Evil - ciekawe, co dalej. Trzykrotko jak cię najdzie na kryminał, to ten serial na razie jest w porządku.

Trzykrotka - Nie 14 Mar, 2021 21:53

Oglądałam dwie dramy na akord. W sobotę do sprzątania i prasowanie A Love Alarm (lektor!), dziś Lovestruck in the City. Obie dooglądałam do pewnego momentu i porzuciłam kiedy uznałam, że więcej nie potrzebuje.
A Love Alarm jest okropny. Na kilometr jedzie webtonem z tymi cechami, których nie cierpię. Nieciekawi bohaterowie napisani kilkoma kreskami, mękolenie jednym tematem (którego z dwóch hirołów ma wybrać heroina - w szkole i ileś tam lat później, wszystko podlane kopciuszkowym sosem. Tylko narkotyków brakowało. Pomyśleć, że nakręcili drugi sezon :confused3:
Lovestruck jest w porządku, a momentami bardzo przyjemnie. Lubię Ji Chang Woka, lubię Ji Won. Były ładne plenery nadmorskie, surfowanie i wakacyjna miłość. Szóstka bohaterów, pozornie ze sobą nie związanych. Do 11 odcinka dociągnęłam i już mi wystarczy, ale było przyjemnie. Jako że bohaterowie wybrali sobie na miejsce spotkań ten nowy, wąski park założony w korycie jednej z pomniejszych seulskich rzek, przypomniałam sobie o naszym parku Młynówki Królewskiej. Jest momentami nawet węższy niż tamten. Chcę go przejść na większym kawałku niz dotąd przeszłam.

BeeMeR - Nie 14 Mar, 2021 22:50

Cytat:
przypomniałam sobie o naszym parku Młynówki Królewskiej. Jest momentami nawet węższy niż tamten. Chcę go przejść na większym kawałku niz dotąd przeszłam
polecam od Bronowic Małych do Mydlnik, tam wiedzie ścieżka, to moje spacerowe odkrycie zeszłego roku :serce:
http://www.mlynowkakrolewska.pl/

Zaczęłam wczoraj The Ghost Bride, jutro pociągnę dalej.

Trzykrotka - Nie 14 Mar, 2021 23:38

W którym miejscu w Bronowicach wchodziłaś do parku? Ja szlam przez odcinek od Królewskiej w stronę Alej. A trafiłam na park zupełnym przypadkiem, szukając Ogrodu Łobzów.

Zdawaj relację z oglądania, bardzo jestem ciekawa twoich i Loany wrażeń :kwiatek:
Ja sobie teraz dokończę Mr. Queen - 1.5 odcinka zostało - i polecę powtórkami czekając na Vincenzo na NF.

Admete - Pon 15 Mar, 2021 07:11

Nie wiem, czy nie zacznę Vincenzo wcześniej, bo mnie ciągnie.
Trzykrotka - Pon 15 Mar, 2021 09:00

No właśnie, mnie niemożebnie ciągnie. Po gifach sądząc, takiej dramy mi teraz trzeba.
BeeMeR - Pon 15 Mar, 2021 09:44

Trzykrotka napisał/a:
W którym miejscu w Bronowicach wchodziłaś do parku?
tu masz zaznaczoną trasę - na czerwono dojścia od pętli tramwajowej za teren zurbanizowany (ulica Na Błonie, Filtrowa) i na błękitno ten fragment który jest najładniejszy, ścieżka leśna nad w dużej mierze wyschniętym korytem Młynówki, najbardziej parkowy jest fragment niedaleko Mydlnik, piękne stare drzewa zwisające nad niegdysiejszą Młynówkę :serce: . Są tam też ławeczki, ogródki działkowe. Alternatywna opcja powrotu (można też w Mydlnikach łapać autobus) jest ciemnoniebieska - to szeroka, rowerowa ścieżka wśród łąk, skąd pięknie widać Sikornik i Sowiniec, oraz flagę powiewająca nad Kopcem Piłsudskiego bo sam kopiec chowa się w drzewach. Niebieskie linie są mocno przybliżone ale widać jak się ścieżki wiją.

Moje rodzinne osiedle to świetna baza wypadowa - 15 min i jestem za Krakowem ;)
Pewnie inne na obrzeżach też tak mają ;)

Trzykrotka - Pon 15 Mar, 2021 09:57

:banan: Bardzo ci dziękuję :kwiatek: Może kiedyś wybierzemy się tam całą gromadką. Na razie sama pójde, albo z jakąś koleżanką.
BeeMeR - Pon 15 Mar, 2021 10:20

Tam jest druga świetna trasa od pętli (na rowerach z dziećmi zrobiliśmy w jeden dzień) - można też pospacerować - wrzucę później w wątku podróżniczym :kwiatek:
Trzykrotka - Wto 16 Mar, 2021 09:34

Skończyłam wczoraj Mr. Queen. Na koniec dowalili sporo dramatyzmu, lała się krew (jak to przy próbie zamachu stanu) i sporo przewijałam. Grunt, że skończyło się dobrze, nasz szef kuchni wrócił do 21 wieku, a królowa do 18 i znów stała się dostojną i łagodną "matką narodu," która jednak jakoś pamiętała różne przekleństwa - sama nie wiedziała jak i skąd.
Bardzo przyjemna drama. Żadne arcydzieło, ale bawiłam się dobrze.

Loana - Śro 17 Mar, 2021 11:23

Trzykrotka napisał/a:
Admete :kwiatek: prawda że aktor grajacy On Dala jest nijaki? Ja go nie pamiętałam po Mystic Pop Up Bar, choć zwróciłam na niego uwagę w pierwszej chwili. Jest ładny i mdły. Natomiast ten z Ghost Bride ma coś dziwnie nieprzyjemnego w twarzy. Wcale nie chodzi tu i to czy jest przystojny czy paskudny. Mnie się podobał ten drągal z odstającymi uszami, też niepiękny, ale interesujący.

No to jednak mam całkiem inny gust, bo aktor grający złego ducha w Mystic Popup Bar od początku zwrócił moją uwagę, chociaż przyznaję, że wolę go w nieulizanych włosach :P Ale twarz ma dla mnie charakterystyczną i jest po prostu ładny.
A ten "lekarz" z Ghost Bride ma właśnie dla mnie coś dziwnie nieprzyjemnego w twarzy, jak to określiła Trzykrotka. Właśnie nie jest może jakoś bardzo brzydki, bo widzę, że można go odebrać jako przystojnego gościa, tylko ja go po prostu nie trawię, nie podoba mi się bardzo. Wygląda dla mnie trochę jak karykatura Christiana Bale'a https://i.pinimg.com/originals/10/25/0a/10250aef0cf2651970b79f72c8b7aa89.jpg
I jeszcze jakoś tak gra, że mu w ogóle nie potrafię zaufać jako postaci i w ogóle się zastanawiam, czemu ta laska taka miła dla niego, a nie ucieka gdzie pieprz rośnie...
Obejrzałam 4 odcinki i sprawdziłam zakończenie ostatniego, więc już na spokojnie w weekend sobie obejrzę całość :P

BeeMeR - Śro 17 Mar, 2021 12:57

Ja jestem po dwóch odcinkach :mrgreen:
Admete - Śro 17 Mar, 2021 14:43

Loana napisał/a:
Ale twarz ma dla mnie charakterystyczną i jest po prostu ładny.

Tylko nie ma talentu za bardzo ;) Ładnych jest w Korei na pęczki ( aktorów i aktorek ).

Aragonte - Śro 17 Mar, 2021 15:21

Oj, takich jest mrowie a mrowie :wink:

Zuza (moja przyjaciółka) mówiła mi, że bardzo zainteresował ją filmik Pyry z Korei o katastrofie budowlanej centrum handlowego, podlinkuję może:
https://www.youtube.com/watch?v=npOVXjUSGaw
I wyraziła chęć obejrzenia dramy o tym. Ciekawe, czy napisy na Viki.com są dobrze dopasowane, bo pamiętam, że w niektórych odcinkach (na pewno w pierwszym) części dialogów brakowało :mysle:

Trzykrotka - Śro 17 Mar, 2021 15:33

Aragonte napisał/a:

I wyraziła chęć obejrzenia dramy o tym. Ciekawe, czy napisy na Viki.com są dobrze dopasowane, bo pamiętam, że w niektórych odcinkach (na pewno w pierwszym) części dialogów brakowało :mysle:

Just Between Lovers? Ciężki emocjonalnie kaliber, ale dobra drama.

Temu ładnemu chłopakowi nie pomoże teraz nieuniknione porównanie z Ji Soo po którym objął rolę. Tamten też może nie jest genialnym aktorem, ale prócz urody ma wyrazistość i jest zapamiętywalny.

Aragonte - Śro 17 Mar, 2021 16:28

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Just Between Lovers? Ciężki emocjonalnie kaliber, ale dobra drama.

Tak, o tym właśnie myślałam, zresztą w komentarzach pod filmikiem Pyry jest to często przywoływane.
Obejrzałam już prawie ten filmik - podczas historii o cieniach wiążących sznury na szyjach ludzi przed katastrofą miałam zimny dreszcz, chociaż to pewnie wymyślone.
Te cienie to chyba joseońscy łowcy dusz, brrr.

BeeMeR - Śro 17 Mar, 2021 23:10

Obejrzałam trzeci odcinek Ghost bride - jakie to jest chwilami creepy :wink:
Trzykrotka - Śro 17 Mar, 2021 23:37

Oj jest creepy, jest, ciary rzetelne chodzą po plecach :wink: Ale też takie ładne w tym całym kolorycie wielokulturowym.
Mnie chyba najbardziej podobały pierwsze odcinki, pełne właśnie tamtego dziwnego dziś dla mnie świata.