To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Loana - Pon 30 Paź, 2023 16:21

RaczejRozwazna napisał/a:
Loano mam pytanie a propos koreańskiego :kwiatek: Bawię się w odcyfrowywanie krzaczków i wszystko mi się zgadza z transliteracją poza jednym znakiem a mianowicie kółeczkiem symbolizującym zgłoskę "ng" . Znak ten pojawia się w niektórych sylabach u góry, jakby tą zgłoską zaczynało się słowo, natomiast tego się przynajmniej w "naszej" wymowie nie wymawia. Czy to jest jakiś znak bezdźwięczny w niektórych słowach czy to jakiś rodzaj przydechu, którego po prostu my nie jesteśmy w stanie tego wymówić i dlatego transliteracje to pomijają? Będę wdzięczna za odpowiedź :kwiatek:

To pierwsze :) Bo w koreańskiej sylabie w zapisie nie możesz zacząć od samej samogłoski, więc jak sylaba zaczyna się od samogłoski (lub jest samogłoską) to w zapisie dodaje się znak "ㅇ". Czyli jak ten znak jest na początku sylaby, to jest niemy i oznacza tylko, że sylaba zaczyna się od samogłoski. A jak jest na końcu, to czytamy go jako "ng". Np w słowie 아내 (a-ne, żona po polsku) - pierwsza sylaba to samogłoska "a", więc w zapisie dołożyli "ㅇ".
Z ciekawości, co odczytujesz?

RaczejRozwazna - Pon 30 Paź, 2023 17:30

Dzięki wielkie! :kwiatek:

och, odczytuję na razie tylko to, co jest w książce o konfucjanizmie. Zresztą odczytuję to za dużo powiedziane - po prostu sprawdzam z transliteracją albo coś tam próbuję sama i poźniej sprawdzam. Ale zaczynam też podchodzić do imion i nazwisk :-D

Aragonte - Pon 30 Paź, 2023 19:30

Loana napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ale dziś włączyłam sobie na Netflixie Sell Your Haunted House, mam ochotę na dramę z duchami :wink:

BARDZO polecam :) Widziałam ten serial już cztery razy i za każdym razem stwierdzałam, że to naprawdę dobrze nakręcona historia z dobrymi aktorami :)

Też tak uważam - poszczególne historie są dobrze pomyślane. Teraz jestem przy tej smutnej opowieści o staruszku z demencją, który popełnił samobójstwo, żeby nie być ciężarem dla swoich dzieci :( I uderzyła mnie reakcja tych młodych, który najpierw przerzucali się matką/teściową z domu do domu, a potem była wielka histeria, kiedy ona wylądowała w szpitalu. Ech, ludzkie to, ale wkurzające :roll:
Yong Hwa ma trochę do zagrania w tej dramie dzięki temu, że wciela się w te różne duchy :-P

Dzięki za opinie o Abyss - korciło mnie, bo Myszka w tym gra, a jest przesympatyczna, ale zmuszać się nie będę.

Trzykrotka - Pon 30 Paź, 2023 20:20

Aragonte napisał/a:

Dzięki za opinie o Abyss - korciło mnie, bo Myszka w tym gra, a jest przesympatyczna, ale zmuszać się nie będę.

Myszka miała kilka niewypałów darmowych, bo ja i Doom At Your Service dopisuję do tej kategorii. Dobre obsady i przekombinowane historię. Czasem się to sprawdza, jak w OMG, czasem niestety.

Bardzo lubię SYHH :excited: Jang NaRa też była dobra w roli z nie jej bajki. Spisali się oboje.

Admete - Śro 01 Lis, 2023 09:24

Małpa zostanie tatusiem:

https://www.soompi.com/ar...eir-first-child

Tylko jeden odcinek My Dearest w tym tygodniu...Znów jakiś sport.

Trzykrotka - Czw 02 Lis, 2023 06:52

Admete napisał/a:
Małpa zostanie tatusiem

Gratulacje :oklaski: :serduszkate: :kwiatki_wyciaga: dla rodziców!
Bardzo lubię to ich zdjęcie ślubne - on w bieli, ona z luźnym warkoczem.
.

Admete - Czw 02 Lis, 2023 21:44

Obejrzałam nowy fusion seguk "The Matchmakers" - za Roowonem nie przepadam, ale on w kostiumie wypada lepiej niż w serialach współczesnych. Jest bardzo kolorowo, bywa też zabawnie, więc na jesień może być. Scenarzystka od "Sell Your Haunted House", to jest jakaś rekomendacja.
Trzykrotka - Pią 03 Lis, 2023 02:35

O! Będzie coś dla mnie! Nie przeszedł mi jeszcze apetyt na fusion seguki po tegorocznym wysypie. Dzięki Admete :love_shower: Roowona zniese bez zmuszania się :mrgreen:
BeeMeR - Pią 03 Lis, 2023 11:51

Może i ja zerknę, bo coś mi Rebel nie idzie - tj. obejrzałam dopiero dwa odcinki.
Trzykrotko, kiedy wracasz z Ustronia? :kwiatek:

Loana - Pią 03 Lis, 2023 15:09

Admete napisał/a:
Obejrzałam nowy fusion seguk "The Matchmakers" (...)Scenarzystka od "Sell Your Haunted House", to jest jakaś rekomendacja.

Ooo, to jest dobra rekomendacja!
Ja poczekam, aż będzie więcej odcinków, bo jednak coś wolę mieć do oglądania jak mnie wciągnie :P

Aragonte - Pią 03 Lis, 2023 15:18

Admete napisał/a:
Obejrzałam nowy fusion seguk "The Matchmakers" - za Roowonem nie przepadam, ale on w kostiumie wypada lepiej niż w serialach współczesnych. Jest bardzo kolorowo, bywa też zabawnie, więc na jesień może być. Scenarzystka od "Sell Your Haunted House", to jest jakaś rekomendacja.

Faktycznie jest - dokończyłam właśnie SYHH i uważam, że to bardzo dobrze napisana, zagrana i ogółem zrealizowana drama, chętnie do niej jeszcze wrócę (np. pod wyszywanie).
Jang NaRa naprawdę dobrze wypadła, Yong Hwa też, pozostali takoż. Bardzo przyjemny seans, mam ochotę na więcej :mrgreen:

To co by teraz zapuścić, hmmm :-D

Aha, oczywiście gratulacje dla Małpy :-D Niech mu się tam rodzinnie układa jak najlepiej.
A właśnie, nadal jestem przy pierwszym odcinku Law Cafe, coś nie miałam nastroju. To teraz seguk (My Dearest?) czy znowu jakieś duchy? :mysle:

Trzykrotka - Pią 03 Lis, 2023 22:07

BeeMeR napisał/a:

Trzykrotko, kiedy wracasz z Ustronia? :kwiatek:

Za 2 tygodnie, 17.11. Śmieję się, że odliczam jak żołnierz przed wyjściem do rezerwy. Połowa rehabilitacji za mną, jest o wiele lepiej, ale wyjście pół piętra po schodach to nadal jest wielki wyczyn. Trzeba wytrwać, choć tak strasznie już chciałabym być we własnym domu, łóżku, z kotami.

The Matchmakers :excited: - będzie zabawa! Obejrzałam pierwszy odcinek a drugi przez rozum zostawiam sobie na jutro. Lekko i sprawnie poprowadzona jest fabuła, a role tak napisane, że aktorom granie sprawia wyraźną przyjemność. Dziewczyna śliczna i bez trudu wierzy się, że ma mózg pod koafiurą (grała siostrę jednego z bohaterów w My Country), Rowoon w roli uprzywilejowanego zrzędy jest i zabawny i oczywiście miły dla oka, drugi plan - czysta przyjemność. Póki co jest bardzo dobrze :banan:

Aragonte - Sob 04 Lis, 2023 14:32

Trzykrotko, zdrowia! :przytul:

Włączyłam sobie My Dearest - teraz, kiedy już wiem o nawiązaniu do Przeminęło z wiatrem", bohaterka mnie bawi :-D

Admete - Sob 04 Lis, 2023 14:39

Cztery pierwsze odcinki są z innej bajki ;)
Aragonte - Sob 04 Lis, 2023 14:45

Admete napisał/a:
Cztery pierwsze odcinki są z innej bajki ;)

W sensie potem będzie krwawo i ponuro? :-P

Admete - Sob 04 Lis, 2023 19:17

Coś w tym stylu ;) I już nie tak zabawnie.
Trzykrotka - Nie 05 Lis, 2023 05:27

Drugi odcinek The Matchmakers chyba jeszcze lepszy od pierwszego :oklaski: Zrobiłam sobie krzywdę, będę teraz niecierpliwie czekać na nowe odcinki. Jakie tam jest piękne kadrowanie ( ja zawsze patrzę na to pod kątem avatarow) i zdjęcia. Scenki - komediowe perełki, ale też drama nie jest jakaś głupkowato wesoła. Wysiłki króla, żeby w końcu ożenić następcę tronu, którym stoi na przeszkodzie zbyt duża ilość niezamężnych a już trochę dojrzałych panien i kawalerów, których trzeba pożenić, a rychło to jest komediowy potencjał :cheerleader2: i zdolności pani swatki. I wewnętrzne pomieszanie królewskiego zięcia - wdowca, co to wylądował na życiowej mieliźnie - no po prostu nacieszyć się nie mogę.
Admete - Nie 05 Lis, 2023 07:43

Mówiłam, że zabawa może być dobra. Serial rzeczywiście ma piękne zdjęcia i jest niesamowicie kolorowy. Zobaczymy, jak sobie poradzą nasi swaci z przypadkiem trzech starych panien. One takie stare, że :lol:
Aragonte - Nie 05 Lis, 2023 14:01

Zachęcacie bardzo, ale niech może wyemitują więcej odcinków :wink:

A na razie oglądam sobie My Dearest, dopiero drugi odcinek - na razie faktycznie ma to sporo wspólnego z Przeminęło z wiatrem i nieźle się bawię :wink:
A z innej beczki, bo nadal chodzą za mną dramy o duchach - Admete, ile odcinków ma druga seria Missing The Other Side?

Aragonte - Nie 05 Lis, 2023 17:23

Obejrzałam drugi odcinek My Dearest. No, rozkręca się. Nie pamiętam szczegółów historycznych - króla Joseonu faktycznie wtedy uprowadzono? Kojarzę tylko to, że następca tronu został zakładnikiem na całe lata :mysle:
Admete - Nie 05 Lis, 2023 17:32

Na pewno następcy tronu zostali zakładnikami w Chinach. Króla nie uprowadzono. Missing ma chyba 12 odcinków. Nie pamiętam teraz.
Aragonte - Nie 05 Lis, 2023 18:30

Admete napisał/a:
Na pewno następcy tronu zostali zakładnikami w Chinach. Króla nie uprowadzono. Missing ma chyba 12 odcinków. Nie pamiętam teraz.

Dorzucisz na Wschód pozostałe odcinki Missing 2? :kwiatek: Bo są tam tylko cztery, chyba że źle szukam.

Admete - Nie 05 Lis, 2023 18:40

Zaraz się tym zajmę. Chyba mi się nie chce oglądać Castaway Diva. Wątek piosenkarki mnie nie interesuje, fakt, że odnaleziona dziewczyna użycza swojego głosu mnie zniesmacza. Bohaterka zachowuje się dziecinnie i jakoś do mnie nie przemawia, że to dlatego, bo dorastała sama na wyspie. Bracia sympatyczni obaj, ale jestem zmęczona zagadkami w stylu, który z nich jest chłopakiem z początku. Dam sobie spokój.
Trzykrotka - Nie 05 Lis, 2023 20:21

A, to nie będę nawet zaczynać tej divy. Jakoś mało zachęcająco to brzmi :confused3:
Ściągnęłam sobię Netflix na smartfona i dokończyłam Destined With You. Nuda panie....
Z innej beczki: na NF jest już Jawan z SRK :excited: a on sam swoje urodziny sprzed kilku dni uczcił traserami swojego trzeciego tegorocznego filmu, Dunki. Premiera w grudniu i przyznam, że czekam naprawdę bardzo niecierpliwie. Hirani to flagowy reżyser Aamira Khana. Ciekawe co stworzą z tym drugim Khanem.
Przepraszam że tu o tym piszę, ale skakanie między wątkami na tym małym ekraniku mnie męczy.

Admete - Nie 05 Lis, 2023 20:32

Dobrze, że piszesz, bo bym nie wiedziała.