Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach
Admete - Pon 22 Lut, 2021 05:47
To nie oglądaj Nie ma sensu się męczyć.
Trzykrotka - Pon 22 Lut, 2021 07:17
Chciałam upewnić się u ciebie czy dalej będzie prościej Ta sprawa kompetencji na linii prokuratura - policja była już kilkakrotnie poruszana w dramach i na pewno jest ważna, ale mam wrażenie, ze tym razem - być może - drama na ten temat jest zbyt hermetyczna dla cudzoziemca.
No nic, spróbuję jeszcze pociągnąć dalej i zobaczę.
Wciągnęłam się w Mr. Queen. Drama jest naprawdę zabawna, a brawa należą się przede wszystkim młodej głównej parze. Za obojgiem nie przepadałam, ale nie mogę nie widzieć, ze przecudownie ogrywają swoich bohaterów. Królowa joseońska z duszą 21-wiecznego samca alfa to coś pieknego Przy czym udało się aktorce nie przeginać z różnymi zachowaniami, vo jej się chwali. Król - lew w skórze potulnego baranka też jest doskonały, przyznaję mu to. Sceny, w których usiluje rozpracować królową sa przednie. Co na przykład oznacza zasada "no touch," którą ona zaleciła w ich małżeństwie? Doradca podpowiada, że słowa wzięła z pism buddyjskich, co wyjaśniałoby sens owej zasady: bądźmy szczęśliwi każde z osobna. A SNS ("co to jest esunesu?") wytłumaczył sobie jako wskazówkę dla siebie: słodko, nie szorstko.
Bawiłam się wczoraj dobrze przy perypetiach małżeńskich tej pary oraz przy rywalizacji królowej z królewskim kucharzem o prymat przy garach. Ciekawa jestem, jak ona/on sobie poradzi z dworskimi koteriami.
Admete - Pon 22 Lut, 2021 07:50
To fajnie, że ci się podoba Źle znoszę dramy o zamianie dusz, bo bym próbowała oglądać. Baw się dobrze. Mam zamiar spróbować dziś River.
Trzykrotka - Pon 22 Lut, 2021 11:54
Drama jest super odświeżajaca jako młodzieżowy fusion seguk. Mam zdecydowany przesyt knowaniami - i w chińskiej Rebel Princess i w River roi się od zlych konkubin/cesarzowych/ kanclerzy/wujaszków/premierów, którzy młodym i dobrym rzucają kłody pod nogi. Tu też knujstwa jest co niemiara, ale bohater w ciele bohaterki działa tak niekonwencjonalnie, że cudnie się na to patrzy, a nie męczy.
Admete - Pon 22 Lut, 2021 14:54
Wierzę, że taka jest. Jestem jednak zbyt konserwatywna i nie mogę przejść do porządku nad faktem, że dusza jest męska, a ciało kobiece. Albo jedno albo drugie. Dziś nowy odcinek L.U.C.A.
RaczejRozwazna - Wto 23 Lut, 2021 21:52
Zamiast pracować obejrzałam dziś fragment tego mini-serialu, polecanego przez BeeMer
Mimo że to nie są do końca moje klimaty (w sensie kultury i aktorów), logika chwilami lezy i kwiczy, podobnie jak w bolly, to jednak wciąga. Może to kwestia tematu bo lubię te przeskakiwanki w czasie (ostatnio odświeżyłam sobie "Zaklętych w czasie" z Rachel MacAdams i Erickiem Bana).
W każdym razie obejrzę do końca, a jeśli miałybyście do polecenia coś krótkiego (max kilka odcinków) w podobnym, trochę nostalgicznym klimacie, to chętnie
Trzykrotka - Wto 23 Lut, 2021 23:23
Co oglądałaś? Którą mini-dramę?
Ja dalej dobrze się bawię przy Mr.Queen. To jest jednak bardzo pomysłowo i jajcarnie poprowadzone. Oczywiście żaden dwór królewski nie wytrzymałby takiej królowej jak ta tutaj, ale co tam - to fusion, więc bawimy się zacnie.
Na dobranoc: wycinanka - obrazkowa podpowiadanka na temat: co królowa z Joseonu mieć na sobie powinna
RaczejRozwazna - Wto 23 Lut, 2021 23:46
Bing Goo / Ice Binggoo - nie wiem która wersja tytułu poprawniejsza.
Admete - Śro 24 Lut, 2021 17:45
Taka ciekawostka - koreański musical o Marii Skłodowskiej-Curie:
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,26701715,koreanczycy-zrobili-musical-o-marii-curie-sklodowskiej-okazal.html
Trzykrotka - Pią 26 Lut, 2021 12:31
Ciekawa rzecz ten musical. Podejrzewam, że inspiracją był film z Rosamund Pike. Chętnie obejrzałabym.
Admete - Pią 26 Lut, 2021 16:46
Zaczęłam River i widzę, że jest bardzo malowniczo. Zdjęcia, kostiumy, plenery. Pałac też mi się podoba. Na razie oglądam.
Admete - Sob 27 Lut, 2021 09:12
Obejrzałam wczoraj ( trochę tylko przewijałam ) 4 odcinki River Moon. To taka przygodówka i przyzwoicie zrobiona, ale...mam zastrzeżenia do logiki w łączeniu scen i niektórych scen w ogóle. Darowaliby sobie taką szarpaną narrację na rzecz większej logiki i spójności - pierwszy odcinek był pod tym względem naprawdę dobry. Zamierzam jednak oglądać ze względu trzech panów - On Dal, Go Gun i pan zły Go Won-Pyo. Podoba mi się też matka On Dala, niania księżniczki i szaleństwo króla. Jak widać nie jestem fanką dziewczyny - aktorka pasuje na zabójczynię tak samo jak PSH na wojowniczkę Ujdzie jednak w tłumie i jak wróci do pałacu, to pewnie się do niej przekonam. W obsadzie jest też aktorka z Life - gra przybraną córkę właściciela wielkiego sklepu z ziołami. Jest też kimś w rodzaju szpiega. Kang Ha Neul był rewelacyjny jako generał i ojciec On Dala. Mógłby być głównym w tej dramie i nie narzekałabym wcale Powinien zagrać coś mieczowego. Na razie oglądam - jak długo, nie wiem tego.
Trzykrotka - Nie 28 Lut, 2021 00:20
Na szczęście tej morderczej działalności chyba za dużo nie będzie. A dziewczyna jest bardzo ładna i stara się, w przeciwieństwie do Nok Du, gdzie snuła się z prywatną miną i dała sobie ukraść cały show. Będę próbować dalej, na razie skończyłam na 2 odcinkach, ale następne czekają.
Moją główną dramą nadal jest Mr. Queen. Sprawia mi tyle radości, że się tego po niej nie spodziewałam. Aktorka jest rewelacyjna, udaje jej się nie szarżować i jest bardzo zabawna. Aktor w roli króla również miodowy. Chyba po raz pierwszy oboje tak mi się podobają. Obsada jest generalnie dobra. 29 odcinków, powinnam dotrwać do końca.
Zerknęłam na NF na Lovestruck in the City, ze względu na Ji Chang Woka, oczywiście. Nie wiem sama... Muszę dać szansę i zobaczyć choć 2 odcinki, ale konwencja na razie mnie nie porwała. JCW z Ji Won piękni i ładnie razem wypadają (to ta Ji Won z Descendants, nie z Empress Ki) i podobały mi się też przebitki na drugą aktorkę, jedną z obsady Be Melodramatic. No zobaczymy.
Drugą panią z Be Melodramatic zobaczyłam dziś w Vincenzo, tę która grała panią reżyser. Doczytałam że Vincenzo ma być czarną komedią i spróbowałam pierwszego odcinka. Fajny! Plenery rzymskie i włoskie w ogóle - przepiękne. Wachlarz szalenie elegancki we włoskich garniturach. Pani z Melo gra bardzo barwnie pewną prawniczkę z wielkiego złego konglomeratu, tak lubiącą wygrywanie, że dąży do procesowego zwycięstwa nawet w jawnie niesprawiedliwych procesach. Wachlarz mówił po włosku, ale akcja przeniosła się już do Korei i zapowiada się fajnie. Odczekam na premierę na Netflixie i będę oglądać.
Admete - Nie 28 Lut, 2021 08:32
Też poczekam z Vincenzo na Netflixa. Będzie w dobrej jakości i po polsku. Fajnie by było, gdybys jednak popróbowała River - nie jest to drama bardzo dobra, ale też nie bardzo zła. Na razie da się obejrzeć. Dziewczyna na pewno wypadnie lepiej w późniejszej części - teraz też nie jest tragiczna. Z aktorami na planie wypada nieźle.
Legenda o On Dalu i księżniczce:
https://www.korea.net/New...rticleId=122048
Admete - Nie 28 Lut, 2021 17:15
Times się rozkręcił, więc pooglądam dalej - bo miałam porzucić po 1 odcinku. W Beyond Evil Shin Ha-Kyun aktorsko tak mi się podoba, że też będę oglądać niezależnie od tego, jaki obrót obierze sama historia. Ale na razie jest ciekawie. Podejrzewam każdego I każdą
Trzykrotka - Pon 01 Mar, 2021 12:24
| Admete napisał/a: | | Też poczekam z Vincenzo na Netflixa. |
Słuchajcie, warto siegnąć po Vincenza, to scenarzysta Chiefa Kima Atmosfera jest zaiste podobna, choć widzę że na dramabeans porownują ją raczej do Fiery Priest.
Admete - Pon 01 Mar, 2021 14:51
Oglądałam trochę The Fiery Priest. Poczekam na Vincenzo.
Trzykrotka - Pon 01 Mar, 2021 15:03
The Fiery Priest nie dałam rady obejrzeć, ale nie przez scenariusz, tylko obsadę. Głównie Honey Lee mi się nie podobała. Tutaj bohaterka jest podobna - też wyszczekana, subtelna jak buldożer prawniczka, ale lepiej jest IMHO zagrana.
Admete - Pon 01 Mar, 2021 15:04
Mnie Honey Lee nie przeszkadzała w The Fiery Priest, ale tez nie widziałam całego serialu.
Trzykrotka - Pon 01 Mar, 2021 19:50
Okropnie się miotała i miała strasznie kiepski overacting. Obecna aktorka lepiej sobie radzi z taką konwencją. A niektórzy wspominają jej stonowaną rolę w Be Melodramatic i jojczą.
BeeMeR - Pon 01 Mar, 2021 21:04
Ja sobie przygotowałam Prison Playbook i dojrzewam do szefa Kima (ile mamy przetłumaczonych odcinków?) ale muszę odżyć, bo ostatnio padam niedługo po tym jak dzieci zasną i nici z oglądania.
Aragonte - Pon 01 Mar, 2021 22:08
| BeeMeR napisał/a: | | Ja sobie przygotowałam Prison Playbook i dojrzewam do szefa Kima (ile mamy przetłumaczonych odcinków? |
Yyyy, tylko dziewięć
BeeMeR - Pon 01 Mar, 2021 22:15
Ale to aż 9 - mamy je na wschodzie?
Trzykrotka - Pon 01 Mar, 2021 23:13
Mamy Aragonte je tam umieściła.
BeeMer, tylko błagam cię, nie zraź się fryzurą Namgoonga, bo jest ona naprawdę okropna. Fryzura i kolor są okropne. Ale naprawdę warto to łyknąć, bo i wpisuje się w szaloną osobowość naszego księgowego i warta drama tego poświęcenia.
Nie chcę być mękołą i nie gonię Aragonte do roboty, ale, ale...
A Prison Playbook to już wiecie co sądzę - perła po prostu. Perła.
Obejrzałam 1,5 odcinka River Where The Moon Rises i idę spać, bo mam oczy na zapałkach, ale ogląda się naprawdę dobrze. Głównie piękne plenery, lasy bambusowe i góry, przekomiczny i czarujący jednocześnie Ji Soo, w małym kawalątku jeszcze Ha Neul no i o wiele mniej okrucieństwa niż na początku. Oby Ga Jin szybko odkryła kim jest.
Początek dramy to zapewne jej zakończenie, jak myślisz Admete? W świetle legendy, którą linkowałaś tak to wygląda.
On Dal z kwiatkiem jak niegdysiejszy generał
Aragonte - Wto 02 Mar, 2021 22:56
| Trzykrotka napisał/a: | Nie chcę być mękołą i nie gonię Aragonte do roboty, ale, ale...
|
No dopszsz, zaczęłam dziesiąty, na razie mam dosłownie kilka minut
Głowię się nad sensownym odpowiednikiem "jerk" - takim, żeby dobrze brzmiało w odniesieniu do obu płci, chodzi raczej o zadufka/bufona/bubka niż półgłówka, mam wrażenie...
O, chyba mam - "ważniak"... Nie, raczej bubek
|
|
|