Seriale - Oczko!
Admete - Nie 17 Wrz, 2023 11:38
Mam zamiar zacząć First Responders 2. Na razie oglądam The Killing Vote ( odcinek 6 był wciągający ), The Day of Kidnapping i czekam na drugą część The Dearest - 13 października się zaczyna.
Admete - Nie 17 Wrz, 2023 17:34
Pyra wydała książkę. Polka w Korei:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5078772/polka-w-korei-jak-sie-zyje-w-kraju-k-popu-kimchi-i-samsunga
Myślałam, że jest ebook, ale go nie ma - niestety. Poczekam, może będzie.
Loana - Pon 18 Wrz, 2023 11:50
Prime Amazon usunął wszystkie dramy z platformy - super, właśnie, jak z siostrą wykupiłam dostęp na rok -_-
Ja miałam wczoraj nasiadówę z dramami. Najpierw obejrzałam dwa odcinki "Namacalnych Dowodów" - ale przyznaję, że mocno przewijałam. Za mało romansu (w sumie między głównymi nie ma go w ogóle...), za dużo podejrzeń, niepewności, itd. Zmęczyłam się trochę tym szukaniem mordercy. Myślałam, że to będzie bardziej lekki i zabawny serial, z romantyczną historią, a dostałam kilkunasto-odcinkową pogoń za mordercą...
Potem włączyłam powtórkowo "Kiss Goblin", bo potrzebowałam coś miłego i słodkiego, ale najważniejsze krótkiego I fajnie się oglądało.
I na koniec w podpowiedziach na Viki wyświetliła mi się też drama z serii krótszych, bo 12 odcinków 15-20 minutowych, która przyciągnęła mnie zdjęciem głównego - bo nic o tej dramie nie wiedziałam, tyle co z tytułu mogłam coś wywnioskować A to była "The Great Shaman Ga Doo Shim" (https://mydramalist.com/698573-shaman-girl-ga-doo-shim). I tak mnie ta historia wciągnęła, że obejrzałam za jednym rzutem i skończyłam o 4 nad ranem... Lekka (jeśli można tak napisać przy historii, gdzie są duchy i sporo morderstw) i pozytywna historia o nastolatkach - nic wybitnego, ale miło się oglądało. Główni dobrze zagrali swoje postaci, historia była całkiem wciągająca. Polecam na szybkie obejrzenie - zwłaszcza teraz, jesienią
Trzykrotka - Pon 18 Wrz, 2023 13:03
Dla mnie maraton to były 2 odcinki - wczoraj tyle obejrzałam z dramy, na którą natknęłam się jako pierwszą na Netflixie.
The Time Called You - włączyłam dla obsady rzecz jasna nie czytając ani nie sprawdzając.
To remake dramy tajwańskiej i na razie trochę nie łapię, o co w tym wszystkim chodzi, ale zaciekawiłam się i - jak mówię - obsada jest miła dla oka. Grają: pani z Vincenza, pan z Business Proposal i pan z The Secret Romantic Secret House.
Mamy dwie ścieżki czasu. W jednej - 1998 rok - obserwujemy licealistów. Dwaj chłopcy się przyjaźnią. Jeden jest szkolną gwiazdą, drugi - gdyby nie ten przyjaciel - byłby szkolnym popychadłem, choćby z racji na częściową głuchotę. Ten "gorszy" zaczyna interesować się dziewczyną z ich klasy, śliczną, ale wręcz boleśnie nieśmiałą i spłoszoną. Gwiazdor rozumie, że bez pomocy kolega będzie do końca życia się tylko na nią gapił, więc sam podejmuje kroki w stronę dziewczyny - wciąga ją w ich krąg, popychając delikatnie ku temu drugiemu.
Drugi wątek dzieje się współcześnie. Dziewczyna robiąca karierę w korpo - gra ją ta sama aktorka, która grała licealistkę, ale to nie jest dorosłe wcielenie tamtej panny - już od roku opłakuje śmierć ukochanego. Jej narzeczony - gra go ten sam aktor co Gwiazdora, ale znów - inaczej ma na imię - zginął w wielkiej katastrofie lotniczej - uznano go za zmarłego, choć ciała nie znaleziono. Dziewczyna śle do niego smsy, w których opowiada mu o swojej tęsknocie. Pewnego dnia dostaje komunikat, że wszystkie zostały przeczytane, a ktoś wysyła jej zdjęcie, na którym jest tamta trójka licealistów.
Zaciekawiło mnie, nie powiem i pewnie obejrzę, to tylko 12 odcinków.
Teaser:
https://about.netflix.com/en/news/a-time-called-you-teaser
BeeMeR - Pon 18 Wrz, 2023 13:41
| Trzykrotka napisał/a: | | Dla mnie maraton to były 2 odcinki | To tak jak dla mnie Nie jestem w stanie oglądać do 1 a nieraz nawet do północy bo mi się oczy zamykają, a co dopiero do rana - podziwiam
W każdym razie wczoraj do połowy Shine - określiłabym tą dramę mianem półdobrej - ma fajną obsadę, dużo dobrych pomysłów i napięcia na linii książę Wang So - oficjalna żona, Wang So - Wook, całkiem obecnie nie jest źle w romansie (byliśmy na zimowej randce z kissu ) ale było tak dużo infantylizmu w początkach tegoż romansu że głowa mała - gdyby tram było mniej przebieranek i robienia z księcia głupca rozważającego czy panna jest panną czy tez facetem to by było znacznie lepiej. Trochę szkoda - ale może teraz już nie zepsują tego
Choć postaci chwilami jakby dalej nie wiedziały, czego chcą i nie umieją się rozmówić - np. książę przygotowuje obrączki (czyli konkretny gest deklaracyjny) a nie umie przyznać, że jest jednodniowym mężem sprzed lat choć oboje o tym wiedzą?
Mogło być lepiej, serio, acz źle nie jest.
Trzykrotko - porzuciłaś dramę daleko przed końcem? Ze względu na finał? czy ogólnie jakoś przestało się oglądać dobrze|?
Admete - Pon 18 Wrz, 2023 15:01
| Loana napisał/a: | | Prime Amazon usunął wszystkie dramy z platformy - super, właśnie, jak z siostrą wykupiłam dostęp na rok -_- |
Ale to tylko 50 zł i mnie służy jak smart na Allegro - do zakupów Nic tam nie oglądam. Może się zainteresują dramą, którą ogląda Trzykrotka.
Trzykrotka - Wto 19 Wrz, 2023 07:13
| BeeMeR napisał/a: |
Trzykrotko - porzuciłaś dramę daleko przed końcem? Ze względu na finał? czy ogólnie jakoś przestało się oglądać dobrze|? |
Właśnie nie pamiętam zbyt dobrze ale chyba w połowie dramy coś mnie zniechęciło, przerwałam i już nie wróciłam. A jeszcze Gosia, która była zachwycona Shine wściekała się na końcówkę i już mi całkiem odeszła ochota. To żaden spoiler, no wiadomo, że Wang Do miał w życiu wiele prócz osobistego szczęścia.
Byłam wczoraj w domu późno i w związku z tym obejrzałam 1 i kawałek drugiego odcinka Time. Usiłuję dojść do jakiejś logiki w tym wszystkim, bo pewne elementy są dziwne. Dlaczego bohaterka z 1998 siedzi w jakimś kanale między życiem a śmiercią, a na jej miejsce w czasie wskakuje ta z 2023 ale szybko znów jest sobą w swoimi czasie? Jest jakaś potężna zagadka z przeszłości, nie bez powodu współcześnie nie ma tego trzeciego - nie wiem, na razie podobało mi się, że panna dała łupnia leniwemu i bezczelnemu bratu z 1998 i wbiła matce trochę rozumu do głowy.
BeeMeR - Wto 19 Wrz, 2023 10:36
No to ciekawe, bo jak dla mnie w połowie - mniej więcej od powtórnej "nocy poślubnej"i wreszcie jakiejś konkretnej rozmowy z żoną oficjalną - drama wkroczyła w znacznie ciekawszy etap działań w miejsce ple ple z przebierankami. Przynajmniej na razie
Trzykrotka - Wto 19 Wrz, 2023 11:11
No właśnie mnie się wydaje, że po prostu nie wróciłam do dramy po jakiejś przeszkodzie, bo do czasu bardzo mi sie podobała. Czy ja dobrze pamiętam, że oficjalną żonę grała tam Honey Irani?
BeeMeR - Wto 19 Wrz, 2023 11:41
Nie wiem,nie znam jej, ale aktorka ma odpowiednią urodę i pazur, by jej groźby brzmiały realnie. Jang Hyuk jak przestał pajacować i śmiać się jowialnie albo chichotać głupawo to jest świetny. Wook też nabrał trochę "powera" i wie czego chce. Niektóre dramy wymagają cierpliwości i czasu by się rozwinąć- m.in ta.
BeeMeR - Wto 19 Wrz, 2023 20:17
Głupotka;
https://gra.pl/harry-potter-jako-koreanski-serial-od-si-ogladalibyscie-go-na-netflix-zobacz-uwielbianych-bohaterow-w-zupelnie-innej-wersji/ar/c12-17904189
Trzykrotka - Śro 20 Wrz, 2023 12:28
Przysnęło mi się trochę przy kolejnym (5) odcinku Time - obawiam się, że nudno się zrobiło, za to na koniec pokazali Złola - i nie powiem, od początku podejrzewałam, że to on, bo urodę ma nie spełniającą standardów koreańskich
Loana - Śro 20 Wrz, 2023 12:40
Słodkie, oglądałabym Chociaż Voldemort trochę za ładny.
A ja wczoraj skończyłam oglądać dramę "My lovely liar" https://mydramalist.com/721889-useless-lies - zakończyła się miło i słodko . Te dwa ostatnie odcinki były może troszkę rozwleczone, ale w sumie podobało mi się w nich to, że wszystkie wątki zostały spokojnie pozamykane, nie na ostatnią chwilę.
Niewątpliwie drama nie jest dla wszystkich, bo czytałam dużo skarg na brak chemii między głównymi. Ja nie marudzę, bo dla mnie chemia była, główni do siebie bardzo pasowali, byli naprawdę dojrzałą i szanującą się parą. Nie było żadnych "noble idiocy", główni bardzo mocno sobie ufali i rozmawiali ze sobą. I fragmenty z nimi będę na pewno powtarzała
W sumie polubiłam Drugiego, który został dobrze zagrany i napisany. Dojrzały młody człowiek, odpowiedzialny i po prostu dobry. I polubiłam współpracownicę głównej, ma bardzo charakterystyczną dla mnie twarz, ale tu wyszła ładnie
Było dużo postaci, różne drugoplanowe wątki - nie była to nudna drama, sporo się działo i akcja szła całkiem zgrabnie do przodu. Tajemnica związana ze śmiercią byłej dziewczyny - została rozwikłana, ci, co mieli się zejść, to się zeszli - fajnie było oglądać tę historię
Polecam jak ktoś lubi takie raczej spokojne historie z lekką tajemnicą i elementami fantastycznymi
Loana - Śro 20 Wrz, 2023 12:41
| Trzykrotka napisał/a: | Przysnęło mi się trochę przy kolejnym (5) odcinku Time - obawiam się, że nudno się zrobiło, za to na koniec pokazali Złola - i nie powiem, od początku podejrzewałam, że to on, bo urodę ma nie spełniającą standardów koreańskich |
Ooo, a pokażesz tego Złola? Bo ciekawi mnie ta uroda nieprzystająca do standardów
Trzykrotka - Śro 20 Wrz, 2023 14:53
| Loana napisał/a: |
Ooo, a pokażesz tego Złola? Bo ciekawi mnie ta uroda nieprzystająca do standardów |
Nawet nie muszę - jeśli wśród męskich bohaterów masz jednego, który nie jest "ślicznym chłopcem" tylko ma raczej charakterystyczną niż ładną twarz - wiadomo, zły! No i się potwierdziło
BeeMeR - Śro 20 Wrz, 2023 21:25
Mały spam z Shine:
Książę i - no właściwie też księżniczka ale państwa, które już nie istnieje - czyli główna para:
żona księcia - jadowita jak żmija
Książę Wook
I jeszcze jeden ładny pan oraz ekipa głównej
RaczejRozwazna - Czw 21 Wrz, 2023 09:15
A tymczasem w Korei....
https://www.vogue.pl/a/ju...u-gospodarczego
Po lekturze "Dziewczyny o siedmiu imionach" też nasiliły się u mnie bardzo mieszane uczucia do tego wszystkiego co tam się dzieje jak i do samych Koreańczyków.
Loana - Czw 21 Wrz, 2023 12:57
| RaczejRozwazna napisał/a: | A tymczasem w Korei....
https://www.vogue.pl/a/ju...u-gospodarczego
Po lekturze "Dziewczyny o siedmiu imionach" też nasiliły się u mnie bardzo mieszane uczucia do tego wszystkiego co tam się dzieje jak i do samych Koreańczyków. |
Przyznaję, że system szkolny w Korei jakkolwiek bardzo efektywny, to mi się nigdy nie podobał. Zawsze powtarzam moim dzieciom, żeby nie marudziły na szkołę, bo by mogły miec jak w Korei - a mają przykład na Yeonwoo, jak mocno jej matka naciska na naukę. Moje przy Yeonwoo to patentowane lenie
A tu jeszcze idzie zastraszanie nauczycieli - u nas tez nauczyciele mają bardzo przekichane Przykre to jest, bo jednak w całym procesie nauczania to nauczyciel jest ogromnie ważną postacią.
Trzykrotka - Pią 22 Wrz, 2023 10:54
Póki pamiętam: kpop dociera do Polski
https://www.eventim.pl/ev...odowy-17121066/
Koncert będzie można oglądać na vod, czy w playerze (nie pamiętam).
Loana - Pią 22 Wrz, 2023 12:39
Na koncert nie jadę, bo jakoś nie pomyślałam, żeby sobie kupić bilety - ale sporo moich znajomych jedzie.
Za to pojawiłam się w relacji na instagramie tej imprezy, bo uszyłam na prośbę koleżanki, fanki MonstaX, flagę z logiem zespołu - żeby mogli fani się na niej podpisać i to jako pamiątkę dla zespołu mieć. Trochę było zamieszania z tą flagą, bo koleżanka poprosiła o pomoc we wtorek dopiero, a miałam odebrać flagę dziewczyna niby "z Wrocławia", ale okazało się, że mieszkająca daaaaleko od Wrocławia. Więc dzisiaj rano czatowałam na dworcu bliżej mojego miejsca zamieszkania, żeby jej przekazać flagę. I plułam sobie potem w brodę, że nie sprawdziłam, kto z moich znajomych jedzie - bo okazało się, że sporo osób z Wrocławia mogłam im spokojnie przekazać
BeeMeR - Sob 23 Wrz, 2023 11:18
Szalone ceny biletów
A ja i tak nie znam żadnego zespołu i nie jestem szczególną fanką k-popu
Trzykrotka - Sob 23 Wrz, 2023 17:26
Mnie wystarczą teledyski od czasu do czasu, a tych zespołów też nie znam. Wsród panów zatrzymałam się na BTS, wsród pań na Blackpink. Ale ciekawe, że tamten rynek odkrył nasz rynek
Admete - Sob 23 Wrz, 2023 23:06
Obejrzałam pierwszy odcinek Song od a bandit. Podoba mi się, na Kim Nam Gila jak zawsze dobrze się patrzy, a całość jest stylizowana na rodzaj westernu. Dziki Zachód to w tym przypadku Mandżuria. Mamy partyzantów, bandytów i zwykłych ludzi. Do tego dojdzie jeszcze zapewne japońskie wojsko.
Loana - Pon 25 Wrz, 2023 11:23
A ja za marudzę, że brakuje mi jednak takiej miłej dramy jak "My lovely liar"... muszę znowu zacząć szukać. Bo "Destined with you" oglądam z małym zaciekawieniem - ostatniego odcinka nie obejrzałam do końca, bo mnie serio wnerwiają bohaterowie swoim zachowaniem, zwłaszcza główny "czerwona flaga" -_- Może się jeszcze ta historia jakoś ciekawiej rozkręci, ale serio myślałam, że to będzie przyjemniejsza rozrywka w oglądaniu.
Wczoraj obejrzałam też 13 i 14 odcinek "Namacalnych dowodów" - już wcześniej postawiłam na tej dramie krzyżyk i przestałam się spodziewać przyjemności z oglądania, teraz oglądam tylko, zeby się dowiedzieć, kto zabija. Powiedzmy, że pojawiło się coś w rodzaju "romansu", ale przyznaję, że jedno zdanie to za mało, żebym oglądała dramę z wielką chęcią. I już wiem, że w przyszłym odcinku ukatrupią "crusha" głównej, więc jeśli to ma być ten kierunek rozwoju romansu między głównymi to ja podziękuję, spodziewałam się czegoś lepszego -_-
Chyba sobie powtórzę jakąś dramę słodką i miłą, bo potrzebuję cukru teraz, za dużo się dzieje niezbyt przyjemnych rzeczy -_-'
BeeMeR - Pon 25 Wrz, 2023 20:24
| Loana napisał/a: | | I już wiem, że w przyszłym odcinku ukatrupią "crusha" głównej, | W sensie, głównego? Tak na serio czy na chwilę
Jak najbardziej powtórz sobie coś miłego jak masz ochotę - a jak znajdziesz coś nowego to też nie będzie źle.
|
|
|