To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Admete - Wto 01 Lis, 2022 19:37

Już zdążyłam dziś popracować oczywiście. Nie ma tak dobrze. Obejrzałam też jednak pierwszy odcinek Queen's Umbrella i 3 odcinek One dollar lawyer.
Trzykrotka - Śro 02 Lis, 2022 10:11

Jak się rozwija Queen's Umbrella? :kwiatek:
Ja jestem bezkomputerowa teraz, będę miała przerwę w oglądaniu, więc gdybym się nie odzywała to z tego powodu.

Admete - Śro 02 Lis, 2022 10:23

Ciekawie, walka o władzę i wpływy wśród kobiet. Przy czym bywają cudne komediowe wstawki. Podoba mi się.
Trzykrotka - Czw 03 Lis, 2022 11:57

Myślę, że będę oglądać. Wolę dwór od strony haremu niż te wszystkie ministerialne głowy skrzeczące Czoooonaaa!

Obejrzałam wczoraj na komórce z pół odcinka Love In Contract i podobało mi się ogromnie, ale tylko tę połówkę obejrzałam, jak to w gościach. Powiem tylko, że aktor grający Aktora potrafi płakać i to tak, że serce boli. Autentycznie go polubiłam po tej roli i będę obserwować jeśli w czymś ciekawym się pokaże.

Na razie pokazał się Kang Ha Neul :excited:
https://asianwiki.com/Curtain_Call_(Korean_Drama)
Widziałyście? Są dwa odcinki.

Loana - Czw 03 Lis, 2022 12:19

A ja mam chyba serio jakiś odwyk, bo nie obejrzałam ani kawałka żadnej dramy od kilku dni. Albo sprzątam, albo szyję, albo sobie podczytuję jakiegoś romansa. Zonk. Ale może czasem tak trzeba :P

Jestem ciekawa, jak się to "Love in contract" zakończy, bo namotane jest nieźle i widziałam, że główna już się gdzieś przyznała, jaki ma zawód - czyli coś powoli się rozwiązuje, ciekawi mnie kierunek. Poczekam na wrażenia Trzykrotki :)

BeeMeR - Czw 03 Lis, 2022 12:22

Niedawno właśnie myślałam, że mam jeszcze ten piracki film z KHN nieobejrzany :mysle:
Oglądam tylko Wish - ogromnie mi się podoba jak tu jest ujęty temat rodziny, jej braku, namiastki w postaci pieska o wdzięcznym imieniu "Synek" oraz afirmacji nieuniknionej, a zbliżającej się wielkimi krokami śmierci -czy to ze starości, choroby czy wypadku.
Jako osoba ze skrzywieniem tolkienowskim miałam oczywiście w pewnym momencie skojarzenie z rozmową Gandalfa z Pippinem o tym, że śmierć to niekoniecznie koniec drogi :wink: :serduszkate:
https://youtu.be/r-odIIQORQ4

Trzykrotka - Czw 03 Lis, 2022 13:55

Loana napisał/a:
widziałam, że główna już się gdzieś przyznała, jaki ma zawód - czyli coś powoli się rozwiązuje, ciekawi mnie kierunek. Poczekam na wrażenia Trzykrotki :)

Tak, mnie się właśnie w tej dramie podoba to, że w tym całym zamocie sprawy rozwiązuje się mowiąc prawdę, a nie dokładając kłamstwa do kłamstw. Sang Eun powiedziała otwarcie, że jest w kontraktowym związku i z Sędzią i z Aktorem. To pierwsze powiedziała na spotkaniu współpracowników Sędziego, drugie na obiedzie zapoznawczym czebolskiej rodziny Aktora z "narzeczoną" syna. Te ich miny na wiadomość, że rozwodziła się 12 razy :rotfl:

BeeMeR - Czw 03 Lis, 2022 21:17

Loana napisał/a:
A ja mam chyba serio jakiś odwyk
Czasem tak trzeba :kwiatek:

JCW dostał właśnie do czytania pacjentce 50 twarzy Greya :lol:
Wymiekł w czytaniu na głos, ale sam doczytuje, bo mu powiedziano, że to "sztuka" ;)
Poprzednio występował w musicalu - szkoda, że praktycznie nie śpiewał, no ale to była czyjaś inna opowieść.
Nawet się nie czepiam, że udają, że okropnie pada, burza z piorunami, a tu ewidentnie słońce świeci jak głupie :lol:

Trzykrotka - Pią 04 Lis, 2022 11:01

BeeMeR napisał/a:

Poprzednio występował w musicalu - szkoda, że praktycznie nie śpiewał, no ale to była czyjaś inna opowieść.

:lol: I tak ładnie udawali z SooYoung, że nie mają obycia scenicznego i nie umieją tańczyć.
Grey, powiadasz? :mrgreen: Biedny niechętny wolontariusz.

BeeMeR - Pią 04 Lis, 2022 11:21

Nie, w ogóle nie umieli tańczyć ani śpiewać :lol:
Czytać Greya też nie :lol:
Dotarłam wczoraj do półprzytomnego wyznania :wink:

BeeMeR - Pią 04 Lis, 2022 18:13

Ok, mam jeden duży problem z Wish (z gangsterami problem jest mały, bo ich po prostu przewijam :P podejrzewam, że są potrzebni później) - chodzi mi o rozwiązywanie problemów przemocą i wandalizmem - a to pani rozwala lusterko auta, a to pan rozwala auto bo cośtam im się nie podoba w właścicielu :roll:
Trzykrotka - Nie 06 Lis, 2022 08:27

Ja wreszcie obejrzałam na smartfonie Love in Contract. Wygląda na to, że drama na etapie 14 odcinka weszła w fazę wyjaśniania, zamykania i dawania wszystkim pozytywnym jakiegoś tam happy endu. Nasza bohaterka szykuje się do życia z Sędzią ucząc się normalnego życia - sprzątania, segregacji smieci, składania prania - cieszę się z tych scen, bo występuje w nich "ten trzeci," przyjaciel - gej, bardzo sympatyczny aktor z Hometown Cha Cha Cha. Cieszę się że obleśny brat Aktora dostał po uszach, a "trzecia córka grupy Jakiejś tam" okazała się szaloną fanką Aktora i Aktor zdecydowanie kończy randkę w ciemno po krótkiej wymianie zdań. Bo Aktor zdecydował się dołączyć do rodzinnej firmy i odejść z branży rozrywkowej. Tego akurat żałuję, choć sam się na to zdecydował, to z takim smutkiem pakował swoje nagrody, zdejmował ze ścian plakaty z filmów. Co do jego życia uczuciowego, to może sparują go z jego prawniczką, byłą żoną Sędziego.
Może jeszcze brat coś odwinie, bo inaczej nie ma zbyt wiele treści na ostatnie dwa odcinki.

BeeMeR - Nie 06 Lis, 2022 09:31

Odłożyłam na chwilę Wish, wrócę za kilka dni.

A wczoraj wreszcie doczekałam napisów do Lai Kinnaree 3-4 :banan:
Już prawie straciłam nadzieję ;)
Mnie się dalej ogląda dobrze, acz w retrospekcjach (jaki to kapitan był zły w stosunku do tubylców i swoich podwładnych) drama wyraźnie traci tempo.

Mamy konkretnie 1688r. Główna para dalej wyraźnie działa sobie na nerwy, hrabia zwerbalizował zarzuty względem ojca pani doktor, usilnie próbował odwieść ją od udziału w śledztwie, wyjaśnił jej potencjalne konsekwencje gdyby zabójcą francuskiej szychy okazał się Syjamczyk wraz z objaśnieniem ile statków i ilu żołnierzy francuskich stacjonuje w pobliżu Ayutthayi i że groźba ataku na ich państwo jest bardzo realna. Sprawa jednak dotarła do uszu króla oraz francuskich władz - wycofać się już nie da, cała trójka oficjalnie jest odpowiedzialna za śledztwo i je prowadzi - bada ranę - jaki typ noża mógł ją wykonać, materiał, jeden i drugi (odłowiono jeszcze sarong), poszlaki świadczące o tym, że kapitan odwiedzał przybytki dla gejów i sam się przebierał w kobiece stroje - a może ktoś go chciał pośmiertnie ośmieszyć i przebrał?

Hrabia odkrył błyskawicznie, że w klinice brat panny robi tylko za fasadę lekarza, a zza przepierzenia wszystko mu podpowiada siostra, leki i metody leczenia. Wywlekł ją na forum i próbował spostponować wśród pacjentów, ale nie całkiem mu wyszło :lol:
Przecież nie tylko on zauważa rzeczy oczywiste ;) W efekcie jednak panna postanowiła się nie kryć więcej tylko przyjmuje pacjentów już otwarcie. Dalej przychodzą ;)

Śledztwo, pogrzeb kapitana i przeróżne różności codziennie sprowadzają hrabiego pod klinikę pani doktor - a to musi ją gdzieś zabrać łodzią, a to zamienić kilka zdań (czasem przez służbę, która biega od jednego do drugiego póki hrabia nie straci cierpliwości i nie wrzaśnie tak, by go wszyscy usłyszeli bez pośredników :rotfl: ), a to przychodzi Robert, a hrabia się irytuje, bo ona się do niego uśmiecha (jak śmie!), a najbardziej chyba gdy pozostała dwójka pozwala sobie zamienić kilka zdań po francusku a on nic nie rozumie :lol:

Wieczorami każdy się oddaje własnym rozrywkom - hrabia rozmowie z matką, która bezskutecznie sugeruje ponowny ożenek, piciu i wspomnieniom o żonie, pozostała dwójka pracy i własnym próbom rozwikłania sprawy morderstwa

Po tych odcinkach oczekuję w dalszej przyszłości dwóch spraw:
- że hrabia będzie musiał być kiedyś leczony przez panią doktor, raczej pod koniec - i to jest moje zdecydowane must have po tym, co i jak jej nagadał :wink:
- że kiedyś, ale jeszcze niezbyt szybko wieczorem hrabiemu się zwidzi nie śp. żona ale pani doktor - ale to nie wiem czy nie zostanie w sferze moich spekulacji ;) - niemniej to on powinien zaangażować się pierwszy i chętnie zobaczę co z tym zrobi ten człowiek-gorączka.

Z innych uwag - Yaya wygląda tu ślicznie - ta drama była kręcona mniej więcej w tym samym czasie co Romeo, na przełomie ostatnich dwóch-trzech lat, z przerwą na pandemię i inne sprawy, ale albo trafiło na zdecydowanie lepszy czas albo towarzystwo jej wyraźnie służy ;)

Trzykrotka - Nie 06 Lis, 2022 10:07

Ładnie to się rozkręca :serduszkate: Lubię trop "od wrogów do przyjaciół," byle nie pociągnięty w stronę syndromu sztokholmskiego. Ale tu się na to nie zanosi :kwiatek:
Admete - Nie 06 Lis, 2022 10:18

Jestem już prawie na bieżąco z Queen's Umbrella - dziś obejrzę odcinek 7 ( z wczoraj ), potem 8. Tak się zastanawiam czy tam potem nie będzie "trup gruba warstwą", bo książąt zostało jedenastu...Mam jednak nadzieję, że nie. Intrygi są spore i nienawiść ze strony królowej matki ( zasadniczo to konkubiny , ale nie wiem, jak ja określić inaczej ) jest silna i głęboka. Nie spocznie póki nie osadzi na tronie syna swojej faworytki i nie skarze na wygnanie lub śmierć królowej i jej synów. Czyli będzie sama musiała całkowicie przegrać, jeśli ma zwyciężyć strona królowej.
BeeMeR - Nie 06 Lis, 2022 15:39

Trzykrotka napisał/a:
Lubię trop "od wrogów do przyjaciół," byle nie pociągnięty w stronę syndromu sztokholmskiego. Ale tu się na to nie zanosi
Nie, syndromu tu na pewno nie będzie, to raczej trafiła kosa na kamień - jak to u nich zazwyczaj bywa ;)
Do całkowitego wyczyszczenia atmosfery jeszcze daleko, na razie głównie mieliśmy podwaliny tego, co pan będzie musiał odkręcać potem :twisted: - a to gesty, a to słowa (np. "najchętniej zamknąłbym tą twoją klinikę") a to sposób informowania pani co on uważa albo czego od niej chce (raz pojawił się ze słowami "ubierz się, wychodzimy" (na zewnątrz to trochę inny strój), i nie chciał puścić pary gdzie i po co, ale zapytany czy tylko we dwoje (tj. bez Roberta) odparł, że oczywiście, że nie, ona ma służącą-przyzwoitkę, a on służącego od wiosłowania ;) ) - ale to długa drama, chyba 16 odcinków, mamy czas ;) cudów romansowych się zresztą nie spodziewam, byleby powolutku a stopniowo prowadzili wątek jak dotąd. Początek był dobry - zauważyli się wyraźnie, obserwują stale, nie lubią się i wiedzą o tym, ale współpracują i komunikują się odkąd doszli do porozumienia na tle patriotycznym. Myślą o sobie - czasem z irytacją, rzecz jasna - gdy są sami albo z kimś zaufanym. No i oczywiście on ją musi wozić na przesłuchania (w trybie "nie chcem ale muszem"), bo przecież lepiej on niż cudzoziemiec, licho wie o czym by rozmawiali, jeszcze by doszli do niekorzystnych wniosków i zaszkodzili sprawie ;)
Osobiście czekam na zdjęcia bts, bo one często-gęsto w ich przypadku są ciekawsze niż ujęcia dramowe ;)

Z komentarzy ;)
Cytat:
I am french and funny how Yaya's french accent is way better than the "French man" himself ahha
Ja francuskiego ni w ząb nie znam, ale doceniam jak się starają :szacuneczek:
Trzykrotka - Pon 07 Lis, 2022 09:37

Co do jezyków obcych w dramach to nie ma się co czepiać - jak piszesz, grunt, że się starają.

Zerknęłam na nowinki castingowe: będzie Romantic Doctor 3 sezon :shock: Na In Guka w seguku nie powiem nie, widziałam go w joseońskim kostiumie tylko w King's Face, a za wiele tej dramy nie oglądałam.
No i Koszmit znowu ruszałby do roboty, to też mnie cieszy :banan:

https://www.dramabeans.co...ovember-5-2022/

Trzykrotka - Pon 07 Lis, 2022 21:40

Obejrzałam testowo 1 odcinek One Dollar Lawyer :rotfl: O rany, tego mi było trzeba, Namgoong a w takiej formie, w takiej roli. Pierwszy odcinek obejrzałam po bardzo męczącym dniu i postawił mnie na nogi. Nie był może aż taj wybuchowo zabawny jak Chief Kim, ale wystarczająco, żebym już się cieszyła na dalszy ciąg :mrgreen:
Admete - Pon 07 Lis, 2022 22:04

Też mam zamiar dalej oglądać, ale to stopniowo.
Trzykrotka - Wto 08 Lis, 2022 08:25

Namgoong jest wprost stworzony do takich ról. Gdyby nie pokazali na początku, że to webton (albo tylko narysowali webtonową czołówkę? :co_stracilam: ), to myślałabym, że napisali ten scenariusz specjalnie dla niego. I ten "office manager" z pralni - cudny tandem tworzą z tym panem. I póki co elegancka pani prokurator nie sprosta mecenasowi, będzie dla niego workiem do delikatnego treningu :lol: BTW miło mi było zobaczyć w roli jej mentorki panią grającą asystentkę SMA w Home Cha Cha Cha.
Trzykrotka - Wto 08 Lis, 2022 21:22

Nie mogę... Świetnie się bawię przy Namgoongu; miałam zamiar odłożyć dramę na później, ale taką dawką smiechu nie pogardzę. No po prostu :rotfl:
Przy czym nie jest to podgłupiasta opowiastka dla niechętnych myśleniu, sprawy są przykre jak zawsze. Ale sposoby ich rozwiązania to tylko ta ekipa tak potrafi. Właśnie próbuje dołączyć do nich pani prokurator :oklaski: Będzie pełne wariatkowo.

BeeMeR - Wto 08 Lis, 2022 21:55

Ja się zacięłam na Wish gdy się pojawiła panna od podpaleń i nie mogę ruszyć dalej - nie znoszę takich toksycznych postaci - czy ona będzie długo/do końca? Bo jeśli tak to może powinnam odpuścić próby powrotu...
Admete - Wto 08 Lis, 2022 22:26

Nie do końca, przejdzie przemianę, ten gangster także. I nie jest tak, że główny do niej z litości wróci, a główna da sobą pomiatać. Wręcz przeciwnie, to ona przyczyni się do zmiany w tej zaburzonej dziewczynie. Świetnie się bawią przy Queen's Umbrella.
Trzykrotka - Śro 09 Lis, 2022 07:43

U mnie panna prokurator zdała egzamin z gry w bingo i wstrętny dyrektor pomiatający ludźmi wyleciał z roboty. A pani zasłużyła na pokręcony staż w pokręconej kancelarii. Nadal świetnie się się bawię. Już teraz jednak widzę że wolałabym inną aktorkę. Straszna jest moda na te sztywno wyprasowane włosy...
BeeMeR - Śro 09 Lis, 2022 08:10

Przeskakałam wczoraj problematyczny odcinek w Wish i może dziś ruszę z dalszym seansem :mrgreen: