Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
Admete - Wto 02 Sty, 2024 19:38
Pamiętam te niebeletrystyczne, kryminały mi się dość zlewają w jedno Teraz czytam fantasy - "Córka kości":
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5078351/corka-kosci
Tamara - Śro 03 Sty, 2024 09:16
Stary rok zakończyłam zanabyciem Zycia codziennego w Londynie Dickensa Judith Flanders i Kodeksu smakosza Horace-Napoleona Raissona, oraz w przedsprzedaży Histerię sztuki , nazwiska autorki nie pamiętam, ale prowadzi na insta profil o tym samym tytule, książkę o usuniętych z historii sztuki kobietach - zarówno artystkach jak i bohaterkach dzieł. I na razie dzielnie się trzymam żeby nic nowego nie kliknąć
Tamara - Czw 04 Sty, 2024 13:20
No cóż, postanowienie poszło się bujać, właśnie odebrałam trylogię WP w tłumaczeniu Skibniewskiej
Aragonte - Czw 04 Sty, 2024 13:28
| Tamara napisał/a: | No cóż, postanowienie poszło się bujać, właśnie odebrałam trylogię WP w tłumaczeniu Skibniewskiej |
Gratulacje! Oby się dobrze czytało
Tamara - Czw 04 Sty, 2024 14:35
Dziękuję
Admete - Czw 04 Sty, 2024 16:25
Będzie się działo 😄
Aragonte - Czw 04 Sty, 2024 16:50
Już poprosiłam Tamarę, żeby nie zdeptała naszych biednych serduszek oddanych WP swoją szyderą Ale tak serio to ciekawa jestem jej wrażeń, bo zupełnie inaczej się odbiera taką lekturę, kiedy czyta się to jako dorosły człowiek.
BeeMeR - Czw 04 Sty, 2024 23:01
O, też jestem ciekawa
Swoją drogą utknęłam w Dwoch wieżach, wartałoby wrócić
Tamara - Czw 04 Sty, 2024 23:50
| Aragonte napisał/a: | | Już poprosiłam Tamarę, żeby nie zdeptała naszych biednych serduszek oddanych WP swoją szyderą |
A ja obiecałam że nigdy, przenigdy tego Wam nie zrobię
Z wrażeniami może będę się uzewnętrzniać w wątku, żeby to bałaganu nie robić
annmichelle - Pią 05 Sty, 2024 09:37
| Tamara napisał/a: | No cóż, postanowienie poszło się bujać, właśnie odebrałam trylogię WP w tłumaczeniu Skibniewskiej |
Które wydanie?
Ja kilka lat temu kupiłam i przeczytałam jednotomowe, mimo "grubości" nie była za ciężka czy niewygodna do czytania.
| Aragonte napisał/a: | | Ale tak serio to ciekawa jestem jej wrażeń, bo zupełnie inaczej się odbiera taką lekturę, kiedy czyta się to jako dorosły człowiek. |
Fakt.
A ja teraz się wezmę za książki o prezydentach amerykańskich. Dwa tomy, zobaczę czy mi się spodoba.
Tamara - Pią 05 Sty, 2024 13:22
| annmichelle napisał/a: | Które wydanie? |
Jednotomowe wydanie Muzy z zeszłego roku.
Aragonte - Pią 05 Sty, 2024 13:25
| Tamara napisał/a: | | annmichelle napisał/a: | Które wydanie? |
Jednotomowe wydanie Muzy z zeszłego roku. |
To: https://bonito.pl/produkt/pakiet-wladca-pierscieni-2
To porządne wydanie, zaczęłam sama czytać razem z Tobą Są skorygowane błędy w tłumaczeniu z wydania, które czytałam wcześniej, ogółem wygląda bardzo okej i cieszę się, że je kupiłam (i to jakoś tanio na Allegro, za max 70 zeta). *chomik mode on*
annmichelle - Pią 05 Sty, 2024 13:32
| Tamara napisał/a: | | annmichelle napisał/a: | Które wydanie? |
Jednotomowe wydanie Muzy z zeszłego roku. |
Również mam Muzy, tylko że z 2021 - też ze wszystkimi poprawkami, pisałam zresztą o tym kiedyś, gdy czytałam. Mnie się poręcznie czytało , mimo objętości.
Tamara - Pią 05 Sty, 2024 14:34
Jak pisałam Aragonte - Insygnia śmierci są grubsze, a np. pamiętniki księżnej Marii Lubomirskiej większe (i tez grubsze ) , więc technicznie problemu nie ma
Pewnie to jest wznowienie Twojego.
Admete - Pią 05 Sty, 2024 14:41
Tez mam to wydanie ( obok innych ).
BeeMeR - Pią 05 Sty, 2024 14:59
Ja mam wydanie kieszonkowe Czytelnika z 1981 roku, też Skibniewska
BeeMeR - Sob 06 Sty, 2024 21:55
Skończyłam Wizję Lokalną Lema - bardzo nierówna książka, niektóre fragmenty są bardzo ciekawe, inne przefilozofowane, nudne.
Z dziećmi czytamy Anię z Zielonego Wzgórza, tłumaczenie Bernsteinowej (w lutym idą na przedstawienie Ani do Groteski plus Adam ma to jako lekturę)- jesteśmy za połową, ogromnie im się podoba, nie spodziewałam się, że aż tak. Polubili Anię i jej niedoskonałości i wpadki, pokochali Mateusza Maryla nagrabiła sobie u mojej Ani akcją z broszką , ale ogólnie też została zaakceptowana
Ani bardzo się spodobało też pierwsze starcie Ani i Gilberta - powiedziała, że jest bardzo dramowe i czeka jak się dalej rozwinie ich znajomość - kazała mi opowiedzieć wszystko do końca
Film oczywiście tez obejrzymy jak już przeczytamy
Ania Aga - Nie 07 Sty, 2024 11:48
Fajnie, że młode pokolenie docenia Anię, jakoś mi się miło zrobiło na sercu, moja ulubiona książka z dzieciństwa
Admete - Nie 07 Sty, 2024 13:23
W przyszłym roku omówię z 6 klasą. Już dawno jej nie wykorzystywałam na lekcjach. Przy czym mamy to nowe tłumaczenie.
BeeMeR - Nie 07 Sty, 2024 14:26
U mnie niestety nowego tłumaczenia nie ma w bibliotece, chciałam na nie zerknąć. Ale to co czytamy to nie jest złe tłumaczenie.
Admete - Nie 07 Sty, 2024 15:50
Skończyłam "Córkę kości" - całkiem niezłe fantasy, ale to dopiero pierwsza część. Teraz zaczęłam "Ludową historię kobiet". Tamaro daj kiedyś znać, jaki jest "Życie w Londynie Dickensa".
Tamara - Nie 07 Sty, 2024 21:11
Jak się do niego dobiorę, dam znać niechybnie, a Ty daj znać jak Historia
annmichelle - Pon 08 Sty, 2024 15:03
Przeczytałam Tajemnicę domu Helclów.
Gdzieś mi się gryzła konstrukcyjnie ta powieść, nie chcę jej analizować i rozbierać na kawałki, bo to tylko kryminał retro, może w kolejnych częściach jest pod tym względem lepiej.
Pewnie sięgnę jeszcze po drugą i zobaczę.
Jednak nie rozumiem, jak panowie autorzy, którzy przyłożyli tyle czasu, uwagi do detali historycznych sypnęli się na głównym motywie:
Tym sposobem główna intryga padła na łeb na szyję i ujawnia, że sprawny językowo kryminał jest tylko retro podróbką.
Loana - Pon 08 Sty, 2024 15:16
| annmichelle napisał/a: | Przeczytałam Tajemnicę Domu Henclów.
(...)
Jednak nie rozumiem, jak panowie autorzy, którzy przyłożyli tyle czasu, uwagi do detali historycznych sypnęli się na głównym motywie:
|
LOL!!!
Zwłaszcza, że
annmichelle - Pon 08 Sty, 2024 15:30
Loana -
|
|
|