To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

Admete - Wto 05 Gru, 2023 13:42

Ta część była naprawdę zabawna.
Admete - Czw 07 Gru, 2023 16:13

Zaczęłam nową powieść Rowling.
Tamara - Pią 08 Gru, 2023 13:23

U mnie "Jesteś oszustką. Syndrom który cie niszczy" Małgorzaty Mielcarek, a w Bonito czeka "Od marginesu do centrum" Bell Hooks.
Trzykrotka - Nie 10 Gru, 2023 22:22

Admete napisał/a:
Zaczęłam nową powieść Rowling.

I jak się czyta? Mam ją dostać pod choinkę.

annmichelle - Pon 11 Gru, 2023 07:25

Trzykrotka napisał/a:
Mam ją dostać pod choinkę.

Ja też. :mrgreen:

Admete - Pon 11 Gru, 2023 12:27

Zasadniczo mało czytam, bo nie mam czasu. Robin i Cormoran mnie wkurzają.
RaczejRozwazna - Pon 11 Gru, 2023 16:09

Wpadł mi w ręce ni to przewodnik kulturalny ni... Nie wiem jak nazwać tę pozycję o Japonii ale bardzo ciekawa. "Okagesama. Japoński przepis na dobre życie". Autor jest Japończykiem żyjącym na Zachodzie i jego styl pisania wynika z połączenia specyficznej osobowości japońskiej z otwartością nabytą w Europie. Napisane to jest w formie zwartych haseł, przystępnie ale jednocześnie niepowierzchownie. Dla osób interesujących się Japonią.
Tamara - Wto 19 Gru, 2023 11:31

Odebrałam nowe wydanie Wampira Marii Janion i bardzo ciekawie się zapowiadającą Na łasce brutali - kobiety w świecie medycyny Olivii Campbell , o historii kobiet jako medyczek i jako pacjentek, jak wpływała męska dominacja w nauce na leczenie kobiet i ich dostęp do wiedzy medycznej.
Admete - Wto 26 Gru, 2023 12:36

Przeczytałam nowy kryminał Rowling - nigdy nie zrozumiem, co ludzie widza w sektach. Potem lekka lektura - Iwona Kienzler "Elzbieta I" . Teraz coś cięższego kalibru - "Brunatna kołysanka" o dzieciach porywanych przez nazistów w czasie II wojny światowej.
Admete - Śro 27 Gru, 2023 21:41

Daję to w tym wątku, bo dotyczy literatury - Słownik polskiej bajki ludowej:

https://bajka.umk.pl/

Przeczytałam właśnie wywiad z redaktorką tej pracy. Jest też wersja w formie książki.

Ania Aga - Czw 28 Gru, 2023 11:03

https://bunkatura.pl/tradycje-kulinarne-polski/
Darmowy ebook do pobrania "Tradycje kulinarne Polski" Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Admete - Czw 28 Gru, 2023 14:24

Ciekawe, dzięki!
Ania Aga - Czw 28 Gru, 2023 14:40

Proszę bardzo!
BeeMeR - Czw 28 Gru, 2023 23:03

Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna - ktoś mi to polecił jako książkę dla dzieci, hmmm. Jak dla mnie trochę zbyt brutalna jak dla dzieci, no i trochę bez większego sensu - bo generalnie chodzi o to, żeby wziąć greckich bogów, przenieść do USA i przemielić na papkę. Udało się :P

A potem obejrzeliśmy film o tym samym tytule z 2010 - i tu z papki udało się zrobić breję do kwadratu :P
Przeczytałam gdzieś, że film ma się do książki jak delfin do krowy - bardzo trafnie ktoś to ujął :P
Są wspólne imiona i ogólnie cokolwiek z zarysu historii ale pozmieniano wszystko, cokolwiek im się zechciało - film wcale nie nabrał sensu, wręcz przeciwnie. :roll:

Admete - Pią 29 Gru, 2023 00:07

Teraz na Disney zaczął się serial. Chyba 4 odcinki są.
annmichelle - Wto 02 Sty, 2024 09:55

Przeczytałam "Wartką śmierć" Rowling i podobnie jak w przypadku "Zabójczej bieli" uważam, że jest jednak przegadana i od pewnego momentu zaczęła mnie trochę nużyć, 100-150 stron mniej wyszłoby pewnie tej powieści na dobre.
Nie lubię też takiego "śledztwa" w kryminałach jak było poprowadzone tutaj, czyli przez 90% (lub więcej...) książki jesteśmy jako czytelnicy informowani o każdym najdrobniejszym szczególe (także w opisach) co jest ok, ale na sam koniec jest coś w stylu (to nie spoiler) "Strike pojechał do X, porozmawiał z Y, Robin sprawdziła Z" i rozmawiają o tym w stylu "byli zaskoczeni/sprawdziłam/wróciłem z X", a czytelnik jest głupi, bo nie wie, co znaczą te wszystkie X, Y, Z i z kim rozmawiali i o czym. :roll:
Oczywiście 20 stron później dowiadujemy się wszystkiego, ale nie ma to za wiele wspólnego z samodzielnym odgadywaniem zagadki. :roll:
W moim przypadku dosyć przypadkowo domyśliłam się kto jest czarnym charakterem dzięki pewnej "wrzutce" w tekście, która jednak na końcu nie okazała się poszlaką jak myślałam. :mrgreen:
Natomiast domyślenie się przebiegu wydarzeń jest niemożliwe, bo na koniec pewne sprawy wyskoczyły jak królik z kapelusza. :roll:
Relacja Cormoran-Robin jest jaka jest :roll: , emocjonalnie to para dzieciaków, kompletnie nie rozumiem związku Robin z Ryanem (biedny gość :( ), ostatnie wyznanie Strike'a (które pasowałoby do np. tomu 2, a nie dopiero 7-ego...) daje nadzieję, że wreszcie coś ruszy, mam nadzieję, że autorka w kolejnej części nie wróci do punktu wyjścia...
Nie jest to zła książka, lubię styl Rowling - mimo prawie 1000 stron przeczytałam ją w trzy dni (i to w świątecznym, wypełnionym czasie), natomiast, jak dotychczas najbardziej z tego cyklu podobała mi się jednak "Niespokojna krew".

Admete - Wto 02 Sty, 2024 10:38

To ta o seryjnym mordercy? Ona była najlepsza.
annmichelle - Wto 02 Sty, 2024 10:43

"Niespokojna krew" to ta o Kornwalii i odgrzebaniu śledztwa zaginięcia lekarki w latach 70-tych.
A o seryjnym mordercy to masz na myśli tę w stylu skandynawskim, czyli krwawo, jakieś odcięte nogi, ręce, wątek z gwałtem Robin (to chyba w tej części się na tym skupili?), wiele wrzutek z perspektywy psychopaty-sadysty? :mysle: To były "Zniwa zła", tom trzeci.

Admete - Wto 02 Sty, 2024 12:17

Ja słabo pamiętam kryminały.
annmichelle - Wto 02 Sty, 2024 14:07

Admete napisał/a:
To ta o seryjnym mordercy? Ona była najlepsza.

Czyli która? Te "Zniwa zła" czy inna?

Przeczytałam też najnowszą powieść Kate Morton "Homecoming" (polskie tłumaczenie "Tajemnica domu Turnerów" :roll: ) i według mnie najsłabsza w jej dorobku, niestety.

RaczejRozwazna - Wto 02 Sty, 2024 14:13

Peter Gessler "Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach" - chwilami bardzo ciekawe -autor zna chiński i w Chinach mieszkał -chwilami za dużo o realiach motoryzacyjnych w Chinach.
Krystyna Kurczab-Redlich "Głową o mur Kremla" - stare wydanie. Słyszałam dużo dobrego o tej książce ale mnie trochę rozczarowuje.
William Weir "50 wodzów, którzy zmienili świat" - bardzo fajnie się czyta.
W najbliższych planach:
Anna Maziuk "Instynkt. O wilkach w polskich lasach".

Admete - Wto 02 Sty, 2024 17:08

Raczej "Niespokojna krew", musiałabym zacząć na nowo czytać - streszczenia wydawców nic mi nie mówią zazwyczaj :lol: Tak samo jak nie rozpoznaję ludzi ;) Dziś kolejny raz ktoś mnie zaczepił, a ja musiałam zapytać, z kim mam przyjemność...Cóż kolega brata, taką mam pamięć do twarzy.
RaczejRozwazna - Wto 02 Sty, 2024 18:04

Ja w takich sytuacjach już nie pytam a tytułów przeczytanych książek nie próbuje spamiętać 😏
annmichelle - Wto 02 Sty, 2024 18:51

To aż mi głupio, bo gdy pewien czas temu ktoś mnie zapytał, czy pamiętam wszystkie książki, które przeczytałam - odpowiedziałam, że tak. I tak raczej jest. Tzn. książki, które były nijakie pamiętam bardzo ogólnie, ale wiem, że je czytałam (pamiętam tytuł, często też autora) i ogólnie o co chodziło. A te, które mi się bardzo podobały pamiętam tak dobrze, że aż szkoda, że nie mogę do nich wracać z błogą świadomością, że po 20-stu latach "już niewiele pamiętam, więc będę ją czytać jak nową".

W sumie nie wiem, czy to dobrze czy źle... :roll:

RaczejRozwazna - Wto 02 Sty, 2024 19:06

Gratulacje 😄