Seriale - Oczko!
BeeMeR - Śro 16 Sie, 2023 19:18
| Admete napisał/a: | | Robię powtórkę The Princess Man. | O! I jak wrażenia po latach?
Sama nie wykluczam powtórki, ale nie w tym momencie.
| Trzykrotka napisał/a: | | Mają dzwonić. | Ech
Admete - Śro 16 Sie, 2023 19:19
| BeeMeR napisał/a: | | O! I jak wrażenia po latach? |
Całkiem niezłe, ale teraz dostajemy dużo lepsze napisy niż dawniej.
BeeMeR - Czw 17 Sie, 2023 20:05
Skończyłam My Mister - kończy się właściwie, tak jak powinno. Plus zawiera co najmniej pół godziny dłużyzn, no ale trudno. Dobra drama, pozytywna w wymowie i rodzinno-środowiskowym klimacie, nawet jeśli nie wszystkim i nie wszystko wychodzi w życiu, prywatnym i pracowym. Ale jeśli coś się nie uda albo ktoś zawali, można na nowo próbować "być szczęśliwym"
Admete - Sob 19 Sie, 2023 22:42
Rewelacyjny był 5 odcinek My Dearest! Dwie bitwy, Namgoong mieczowy i do tego odpowiednia dawka nadchodzącego romansu.
Aragonte - Nie 20 Sie, 2023 12:05
Zachęcasz
Admete - Nie 20 Sie, 2023 14:46
Zachęcam, a jakże Na Wschodzie jest. Szósty odcinek zostawiłam sobie na wieczór.
BeeMeR - Nie 20 Sie, 2023 14:50
Zachęcaj dalej
Ja już po dwóch odcinkach lakornu o lekarzu, pospamuję później
Admete - Nie 20 Sie, 2023 21:43
Jeśli ktoś się zabierze kiedyś za oglądanie My Dearest, to ostrzegam, że 6 odcinek jest trudny w odbiorze, wojenny i twórcy nie oszczędzają widza, nie słodzą, wojna to wojna z całym okrucieństwem. Od przyszłego tygodnia będzie już po najeździe na Koreę. Musiałam sobie trochę doczytać o historii tego okresu i mam teorię na temat rodziny głównego bohatera, w sensie co go kiedyś spotkało i dlaczego nienawidzi obecnego króla. Zakładam, że miało to związek z obaleniem króla Gwanghae. Poczytałam też o cesarzu Taizongu. Och i jakie zakończenie odcinka! Namgoong jest świetny w scenach akcji, w The Vail też doskonale mu wychodziły. W końcu coś kostiumowego i historycznego jednocześnie.
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2023 07:08
Ja się zabiorę, ale jak już będzie całość. Kiedy ma być druga część?
Na razie zakończyłam joseońskiego prawnika - w którymś odcinku odkryłam że więcej patrzę na puzzle niż w ekran czyli zdecydowanie trzeba poszukać innej dramy. Przeskakałam ostatnie dwa odcinki, nie podoba mi się przeciąganie wątku romansowego, acz romans i tak do mnie nie trafiał i ślub dwóch drewienek nie wydawał mi się taką złą opcją
No nic, mogę się teraz zająć czymś innym
Admete - Pon 21 Sie, 2023 07:42
W październiku, ale nie ma dokładnej daty. Z tym podziałem tak wyszło, bo im się produkcja przedłużyła. Oni tam podobno jeździli w różne lokacje, także te prawdziwe, historyczne. Odcinki 4-6 są wszystkie w plenerze, nie w żadnym miasteczku filmowym.
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2023 08:03
| Admete napisał/a: | | Oni tam podobno jeździli w różne lokacje, także te prawdziwe, historyczne | Nie mam nic przeciwko temu, jak wiadomo
Ale wolę poczekać jak będzie całość, bo nie lubię przerw jak mi się coś podoba - to też wiadomo
Admete - Pon 21 Sie, 2023 08:42
Niestety musieli też chyba robić pewne sceny od nowa, bo się okazało, że jakiś aktor w pomniejszej roli był odpowiedzialny za gwałt czy coś takiego i była znowu historia w mediach. Przy czym zdaje się, że zatrudniała go jakaś agencja zewnętrzna, ale kłopoty mieli.
https://www.hancinema.net...rest-168937.htm
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2023 08:52
Och, no tego się nie przewidzi czasem. Swoją drogą to dobrze, że się nie patyczkują z gwałcicielami i innymi takimi.
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2023 09:17
Royal doctor - lakorn nie ma nic wspólnego z Zielarzem prócz części obsady, tj. nie wykluczam, że ta główna para jest dziadkiem i babcią poprzedniego zielarza
Główna jest studentką medycyny, dość kiepską. Bardzo szybko i schematycznie przenosi się w czasie, sama nie do końca wie jak i dlaczego i kiedy. Generalnie jestem dramie wdzięczna za brak przydługich wstępów i że nie udaje jakoby była czymś więcej niż rozrywką, prawdopodobieństwa tu nie ma
Budzi się widząc nad sobą grono zdziwionych panów, to jakaś grupa pod opieką "mistrza" ale pojęcia nie mam czego ich ten mistrz uczy, czy to jakaś sekta wyznaniowa czy inne licho. Mamy tu garstkę facetów, jedną dziewczynę zwaną dla ułatwienia Drugą, haha-śmiesznego gościa i potem jednego Klatona, ale się na fotki nie załapał
Zanim się wszyscy zdążą poznać i dowiedzieć kim są, grupa zostaje zaatakowana przez złą chińską mafię i w dużej mierze wycięta i pokaleczona - główna dostała mieczem przez plecy, Druga złapana przez gromadę złych w obronie własnej czci dźgnęła się w brzuch.
Poznajemy Głównego - ojciec jest lekarzem, brat z pierwszej żony też, obaj szanowani i świetni w swoim fachu, Główny jest synem drugiej żony, zajmuje się głównie leżeniem i zbijaniem bąków
Ojca gra aktor, który grał ojca Mario w Rising Sun, jest to więc reunion 10 lat później
Pewnego dnia/wieczoru/nocy jadą we trójkę do prestiżowego pacjenta, trafiają w lesie zbierając potrzebne ziele na rannych niedobitków w/w grupy. Ojciec jedzie do pacjenta, syn-lekarz zajmuje się rannymi, a drugi syn (Mario) trafia na ranną główną i jak do tej pory z jakiegoś powodu nie był zainteresowany leczeniem tak teraz wznosi się na wyżyny swojej wiedzy i umiejętności i ratuje jej życie. Niezwykle fachowo wiąże jej materiał wokół piersi dziwiąc się jedocześnie szczątkami tego, co z niej zdjął, bo stanika jeszcze w życiu nie widział a potem przemyca do domu i tam po cichu kontynuuje leczenie, utyskując jaka to ona ciężka i jak dobrze, że nie jest ładna b bo inaczej matka by go podejrzewała o niecne zamiary Nawet jej się umyć pozwolił w misce - skromnie odwróciwszy się tyłem
Drugą ratuje tajemniczy zamaskowany ktoś.
Koniec końców cała grupa trafia pod opiekę rodziny lekarskiej i tam dochodzi do siebie.
Admete - Pon 21 Sie, 2023 10:21
No pięknie oraz malowniczo
RaczejRozwazna - Pon 21 Sie, 2023 12:24
Śliczne
A My Dearest ile ma mieć odcinków?
Admete - Pon 21 Sie, 2023 13:26
Razem 20. Na razie będzie 10, potem w październiku kolejne 10.
Loana - Pon 21 Sie, 2023 13:27
Beemerko, dziękuję za spam lancornowy lubię tak "oglądać" dramy, bo zgadza się, że nie wiem, czy bym dała radę przebrnąć przez te odcinki normalnie
Ja czekam na 7 odcinek "My lovely liar", bo dzisiaj będzie. Powtórzyłam sobie wczoraj odcinek 5 i 6 i jestem gotowa na następne. Coraz bardziej lubię tę dramę i głównych. Oby mi nie zepsuli
W weekend trochę oglądałam i poprzewijałam sobie chińską dramę "Hello Mr Gu" - lekkie, bez specjalnych zagrożeń, nawet zabawne, naiwne i jak to u chińczyków przedłużane, ale nie szkodzi - chyba trafili w moją potrzebę akurat
Bo z drugiej strony oglądałam te odcinki na przemian z dramą "Tomorrow", doszłam już do 8 odcinka, na dwóch poleciały mi łzy, a na jeszcze jednym ryczałam chyba połowę odcinka -_- tzn widzę bezsensowność tego wykreowane świata i nielogiczności, ale to nie przeszkadza mi doceniać jak ładnie emocje wygrywają. Pewnie kiedyś dokończę, chociaz tematyka bardzo nie jest pozytywna i zabawna...
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2023 14:00
| Admete napisał/a: | | No pięknie oraz malowniczo | I to właśnie lubię
| Loana napisał/a: | dziękuję za spam lancornowy lubię tak "oglądać" dramy, bo zgadza się, że nie wiem, czy bym dała radę przebrnąć przez te odcinki normalnie
| |I vice versa - lubię czytać co oglądasz i kogo uznajesz za godnego by "oko zawiesić" ale nie sądzę, bym sama po te dramy kiedyś sięgnęła
Cały urok tego świata w odmiennych gustach i potrzebach
Admete - Pon 21 Sie, 2023 19:32
Na Dramabeans pod opisami odcinków ktoś wrzuca informacje historyczne. Sama trochę poczytałam, ale widzę też rzeczy, których nie znalazłam. Ciekawe to wszystko.
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2023 21:09
Royal doctor
Panna próbuje wrócić do domu na wszelkie znane dramowo sposoby - przez lustro, łóżko, portal drzwi - nic nie działa. Pan ją obserwuje z coraz większym zadziwieniem, oponuje dopiero gdy widzi, panna że próbuje wskoczyć do sadzawki. Dziewczyna nie umie się przyzwyczaić do strojów, szyje sobie ciuchy bardziej jej odpowiadające. Raz próbuje się przebrać za faceta ale nikt się nie nabiera - dochodzi do wniosku, że takie cuda tylko w koreańskich dramach
- prominentny pacjent - książę - został uratowany (miał potężny atak astmy, duszności i coś tam jeszcze), król zatem postanowił zapoczątkować szkołę dla lekarzy, żeby ich było w państwie więcej. Do szkoły trafia główny, koleś znany mi z innych dram oraz mnóstwo nieodróżnialnych dla mnie pociotków lekarzy, którzy z marszu nie lubią głównego
Egzamin 1 był na empatię - egzaminator przebrał się za żebraka, prosił o wsparcie czekających na egzamin zdenerwowanych kandydatów i tylko jeden zdał, reszta dostała upomnienie, że w pracy lekarza empatia jest niezbędna.
Drugi egzamin wymagał prowadzenia wywiadów, dopytywania się - wszyscy zdali, wszak dopiero będą ich szkolić, to nie znaczy, że wszyscy zakończą szkolenie
w/w książę i jego towarzyszka dziecięcych zabaw, niema
Druga zainteresowana jest starszym bratem, lekarzem-wdowcem, on główną, bo ona interesuje się medycyną i umie czytać i pisać, będzie się działo
Mamy 1840 rok.
Admete - Pon 21 Sie, 2023 21:40
Jedna z tych aktorek ( nie główna ) wygląda jak anorektyczka. Nie dziwię się jej, że nie chciała tak chodzić ubrana One faktycznie tak się kiedyś ubierały?
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2023 21:44
Tak, i jeszcze miały kretyńskie fryzury z przedziałkiem i uniesionymi włosami. Tu i tak jest to złagodzone - tak mi się wydaje.
Co do aktorki się zgadzam - widziałam ją we współczesnej dramie i też wyglądała potwornie chudo.
Główna ma drażniący uszy głos - przynajmniej jak dla mnie.
Admete - Pon 21 Sie, 2023 22:19
Ale to chyba był strój dla bogatych, bo takie zwykłe kobiety nie mogłyby w tym pracować.
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2023 22:25
Zwykłe i służące mają tylko biust przewiązany, jak Druga właśnie, bez tego przełożenia końca "breast cloth" żeby zwisał niemal do ziemi. Ja oczywiście biorę poprawkę na to, że to są stroje i fryzury dramalandowe a nie historyczne sensu stricte
|
|
|