To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

BeeMeR - Czw 10 Sie, 2023 12:54

Oj, dla mnie to.ona jest przede wszystkim aktorsko mdła, bo sama postać nie jest zła - ma własny pomyślunek i nie boi się działać samodzielnie, jest absolutnie nieprawdopodobna ale ujdzie. Ale aktorka jest nijaka.
Admete - Czw 10 Sie, 2023 13:33

Dla mnie tez aktorsko. Powiem wam, że ja to nie chcę mieć babochłopów za bohaterki i facetów bez ikry. W See You in My 19 Life to pani biegała za panem i było to mało ciekawe.
A tu dla odmiany artykuł na temat My Dearest:

https://www.soompi.com/ar...ntry-torn-apart

Trzykrotka - Czw 10 Sie, 2023 15:38

Konkretne i konkretnie zagrane postaci kobiece to będziecie miały w Our Blooming Youth. Tam obie panie były świetne i z pazurem. Tutaj ta księżniczka od początku nie gra - dla mnie głupim pomysłem scenariuszowym było to, że pozwolono jej wyjść z pałacu żeby prowadziła gospodę. No dajcie spokój :czekam2: Natomiast adwokata i jego koleżkę kochałam od początku do końca :serduszkate:
BeeMeR - Czw 10 Sie, 2023 19:09

Tak, panna jest okropnie naciągana, ale przede wszystkim jednak nijaka.

Ja też nie lubię babochłopów, ale lubię dziewczyny zaradne i ogarnięte, nie mam nic przeciwko temu, żeby umiały flirtować, wręcz chcę, żeby nie robiły tak: "och jaka ja nieszczęśliwa, że on się przytula" :confused3:

nie lubię też jak ktoś uporczywie za kimś goni, a cel sie opędza, niezależnie od płci.

Admete - Pią 11 Sie, 2023 09:11

A tu artykuł o Lee Seung Gi - okropne mają życie celebryci w Korei:

https://www.straitstimes....savoury-rumours

RaczejRozwazna - Pią 11 Sie, 2023 14:16

Po przeczytaniu jednak już sporej dawki literatury o Korei raczej nie polubiłam relacji międzyludzkich tam panujących... Kultura też raczej jakoś mniej zaczęła mnie pociągać z tego powodu.

BeeMeR napisał/a:

nie lubię też jak ktoś uporczywie za kimś goni, a cel sie opędza, niezależnie od płci.

Ugh. Też nie znoszę :zalamka:

Trzykrotka - Sob 12 Sie, 2023 08:49

Uch, okropne. Jak siedzenie na ostrzu żyletki. Nie wiem czy sława i pieniądze są tego warte.
Admete - Sob 12 Sie, 2023 12:12

Lepiej mają chyba zwykli aktorzy i aktorki, tacy, którzy nie byli idolami i nastawiają się bardziej na kino. Ale u nas tez nie jest dobrze - wystarczy popatrzeć na ataki skierowane przeciwko Rowling.

Krótki filmik - Namgoong w MY Dearest:

https://www.youtube.com/watch?v=yBE-i-5p3as

Taki sam dla bohaterki:

https://www.youtube.com/watch?v=l4fOjrg7f3I

A to jest żona Małpy, gra w serialu:

https://www.youtube.com/watch?v=0H0Kkt2udL4

W sielskie życie wtargnie w dzisiejszym odcinku wojna:

https://www.youtube.com/watch?v=7p3fVH9Eq-4

BeeMeR - Sob 12 Sie, 2023 17:03

Admete napisał/a:
Ale u nas tez nie jest dobrze - wystarczy popatrzeć na ataki skierowane przeciwko Rowling.
To nie "u nas" tylko w Ameryce :P Oni tam mają swoje wariactwa :roll:

Admete napisał/a:
A to jest żona Małpy, gra w serialu:
Pamiętam ją z Hwarangów, bardzo mi się tam podobała, a jej matkę z Klejnotu ;)

aż zerknęłam na fotki ślubne:
https://www.pep.ph/lifest...n-a721-20230409

Admete - Sob 12 Sie, 2023 18:51

Ładnie razem wyglądają. Kogo grała jej matka w Klejnocie?
BeeMeR - Sob 12 Sie, 2023 19:48

Kucharkę Choi, tą główną rywalkę.
Admete - Sob 12 Sie, 2023 21:09

O - pamiętam tę postać.
Trzykrotka - Sob 12 Sie, 2023 23:13

Bardzo ładne te ślubne zdjęcia, zwłaszcza ten mniej ozdobny look, Małpa w białym garniturze. Przede wszystkim widać, że chłopak promienieje ze szczęścia i to najważniejsze. Teraz niech zagra w czymś z sensem, żadnych mi więcej Vagabondów i psychopatów, na litość!

The Secret Romantic Guesthouse bardzo ładnie się skończył. Tak po cichu się domyśliłam, kiedy Dan O powiedziała koło 14 odcinka, że jej marzeniem jest pojechać gdzieś przed siebie, gdzie oczy poniosą, że tak właśnie podzielą się książęcy bracia
Spoiler:
Jeden dostanie tron, drugi dziewczynę.

Bardzo fajnie, że ich nie skłócili i nie postawili przeciw dobie. Bałam się też, że ubiją siostrę bohaterki, ale oszczędzono nam tego. Trochę dramatozy z dawnym strażnikiem - i wszystko dobrze i miło skończyło się na pięknie kwitnącym polu gorczycy, jak w DDLJ.
Zły król do końca grał okropnie. Skąd oni tego aktora wytrzasnęli :zalamka:

Co ja teraz będę oglądać... :mysle:

Admete - Nie 13 Sie, 2023 11:29

U mnie 4 odcinek My Dearest - tak dawno nie miałam okazji oglądać seguka, bo ostatnio tylko fusion seguk. Tak, Gil Chae może być irytująca, była taka do 3 odcinka, ale w odcinku 4 pokazała z jakiej gliny jest ulepiona i dlaczego Lee Jang Hyun się w niej zakochał. Zagrożenie ujawniło słabości i siłę postaci. Poza tym podoba mi się, że jak jest zima, to noszą zimowe ubrania, łącznie z nakryciami głowy. Główni nie mają co chwilę innego stroju - widać, że postać Namgoonga miała do tej pory ze trzy hanboki - nie więcej, co wydaje się sensowne. Najeźdźcy wyglądają odpowiednio i nie mówią po koreańsku. Jestem usatysfakcjonowana pod względem realizmu. Bitwa wyglądała krwawo, nie ma słodzenia, a zagrożenie kobiet w czasie wojny jest realne. Porządny seguk, przy którym będzie sobie można popłakać jak trzeba ;)

Piosenka z dramy:

https://www.youtube.com/watch?v=1efFXKTJ50A

A tu fragment z dramy z piosenkę:

https://www.youtube.com/watch?v=HtP6uo_W9M0

BeeMeR - Nie 13 Sie, 2023 21:20

Ja po 6 odcinku Prawnika czyli porachunkach z rodzinną wioską. Bardzo fajnie dobierani są w tej dramie kolejni źli :oklaski:
Natomiast księżniczka i jej omc narzeczony to dwie kompletnie nijakie porażki obsadowe.

Admete - Nie 13 Sie, 2023 21:26

Ten narzeczony był gorszy od księżniczki.
Trzykrotka - Pon 14 Sie, 2023 00:28

Admete napisał/a:
Ten narzeczony był gorszy od księżniczki.

Niestety, mdły do bólu. Już kolejny raz gra podobnego Drugiego i wiecznie jest taki niezapamiętywalny.

Wzięłam na tapet Tale of Nine-Tailed 1938 i wpadłam po pierwszym odcinku. Jak to się świetnie ogląda! :banan_Bablu:
Nawet główny Drewnianek, choć szczęka po staremu mu opada w głupkowatej minie, jest tutaj naprawdę dobry kiedy walczy ze swoim upalonym wcieleniem z 1938 :mrgreen:
Czego tam nie ma: wędrówka w czasie ze smartfonem w kieszeni napakowanym translatorem (era kolonialna, Japończycy na każdym kroku) oraz potrzebnymi zdjęciami ukochanej, Rang - zbój z kucykiem, odrodzone lisy numer trzy i cztery, podejrzane człowiekopodobne kreatury jak w Hawayugi albo w Grimmie i przepiękna szefowa gibangu, która też człowiekiem nie jest. Nie ma - alleluja! - panny z pierwszej serii, dobrze, coraz lepiej.
Trochę się boję, bo pierwsza seria też wspaniale się zaczynała, by potem zjechać po równi pochyłej, ale nie tracę nadziei.

Loana - Pon 14 Sie, 2023 15:38

A ja w końcu obejrzałam na spokojnie wczoraj jeszcze raz odcinki "My lovely liar", ale po polsku, bo wykupiłam sobie dostęp do Viki. I podoba mi się ta drama. Drewniak ma bardzo dopasowaną do swoich umiejętności rolę, główna nie jest taka denerwująca jak się spodziewałam :) Czekam z niecierpliwością na piąty odcinek :)

I włączyłam sobie też te dwa dostępne odcinki "Namacalnych dowodów". Jak na komedię to początek bardzo niedopasowany :P Ale ogólnie bywa zabawnie. Na razie mnie jeszcze ten serial nie kupił, bo nie za bardzo polubiłam głównych - ale może z czasem się do nich przekonam :P

Trzykrotka - Śro 16 Sie, 2023 10:37

Zeżarło mi posta o The Tale od Nie Tailed :bejsbol:
BeeMeR - Śro 16 Sie, 2023 11:37

O, przykre :(

Zostały mi już tylko dwa odcinki My Mister - to w dalszym ciągu świetnie poprowadzona drama, acz zdecydowanie ma nudniejsze fragmenty i postaci - jak w życiu ;)
Osobiście nie przepadam za womitującą aktorką :confused3:

czekam na właściwie rozwiązanie wszystkich spraw - i obym się nie rozczarowała :trzyma_kciuki:

Trzykrotka - Śro 16 Sie, 2023 11:49

Będzie dobrze. Na szczęście scenarzyści się zlitowali nad widzami i dali dobry, optymistyczny koniec (nie żebym spoilerowala :zawstydzona2: )

Tale od Nine Tailed nadal dobrze się ogląda, choć jak dla mnie momentami za dużo się dzieje i przesadzają z naparzankami. Poza tym szkatułkowa budowa drugiego segmentu (czyli jedna po drugiej opowieść w opowieści trochę mnie zmęczyly. Ale nie czepiam się, bo i pani jest doskonała, o wiele lepsza od tej z pierwszej serii i zły naprawdę groźnie wygląda i trzy męskie Gumiho naprawdę się spisują, a dwaj panowie są na dodatek bardzo przystojni. Zwłaszcza Kim Bum czego nie dogra to dowygląda - i jako bandyta i jako dandys jest piękny :serce:
Teraz mam część "trzech panów i dziecko" :-D

BeeMeR - Śro 16 Sie, 2023 12:01

Trzykrotka napisał/a:
Będzie dobrze.
Oby nie za dobrze, bo też nie łyknę ;)
No nic, uchowałam się przed spoilerami do tej pory to już obejrzę spokojnie - zapewne jutro.

Wiesz już, kiedy idziesz do szpitala?

Admete - Śro 16 Sie, 2023 12:21

BeeMeR napisał/a:
sobiście nie przepadam za womitującą aktorką

Jej wątek mnie nudził.

Trzykrotka napisał/a:
Teraz mam część "trzech panów i dziecko"

Ten wątek był przezabawny. Robię powtórkę The Princess Man.

Loana - Śro 16 Sie, 2023 14:08

Trzykrotka napisał/a:
Będzie dobrze. Na szczęście scenarzyści się zlitowali nad widzami i dali dobry, optymistyczny koniec (nie żebym spoilerowala :zawstydzona2: )

O, to dobrze wiedzieć! Bo jeśli zakończenie jest ok to mnie bardziej zachęca do obejrzenia :)

Ja oglądam na bieżąco "My lovely liar", odcinki 5 i 6 za mną. I coraz bardziej mi sie ta drama podoba - głównie przez miłe postacie głównych i pokazanie ich interakcji. Ja to jednak chyba to najbardziej lubię oglądać... trochę mnie martwi ilość zagrożeń, która się szykuje, żeby dopaść głównych i to, że to niecała połowa, więc jeszcze mogą mi duuużo zepsuć po drodze. Oby nie, bo naprawdę fajnie mi się to ogląda :)

Trzykrotka - Śro 16 Sie, 2023 18:56

BeeMeR napisał/a:

Wiesz już, kiedy idziesz do szpitala?

Nie :czekam2: Mają dzwonić. Ostatnio dzwonili z wyprzedzeniem weekendowym. Trochę to męczące, tym bardziej że jeszcze kończę dyżur niemal miesięczny na Ludwinowie i jutro zjeżdżam do własnego domu, a moja siostra wraca ode mnie do taty. Coroczny łańcuszek. I być może za chwilę będzie znów musiała jechać do mnie, bo koty się same nie nakarmią...