To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Trzykrotka - Nie 06 Sie, 2023 20:00

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
zakwitła noble idocy, a ja tego nie lubię i mam focha.
Było też rozstanie? Długie?

Też nie lubię noble idiocy i głupich rozstań, których mogłoby nie być, szkoda, że nie ma świeższych pomysłów na kończenie dram. :roll:

Zakończyli odcinek oświadczeniem pani, że ona chce odejść, bo tu "nie pasuje" -idiotyzm do kwadratu w świetle wcześniejszej fabuły - w momencie gdy pan już wyciągał pudełeczko z pierścionkiem i miał się oświadczać, a eskadra dronów formowała świetlne serce na niebie :frustracja:
Mam nadzieję, że jakoś to naprawią i nie będzie rozstań na lata.

Admete - Nie 06 Sie, 2023 20:18

Chyba nic złego się nie wydarzyło. Można oglądać. Teraz nadrobię zaległe odcinki.
Trzykrotka - Nie 06 Sie, 2023 23:05

Nic złego, podpuścili widzów, całe szczęście.
Wszystko zakończyło się wielkim ślubem, a wszystko po drodze ociekało słodyczą. Słodkości nigdy za wiele, Jun Ho czarujący, więc oglądać można bez obaw.
Tylko wcisnęli w ostatni odcinek taką ilość ppl, że rany...

Może dla humoru powinnam się zasładzać dalej, ale mam ochotę na odmianę. Doktor Cha odpada (sorry, Wiedźmo :( ) ale na szpital to ja się jeszcze napatrzę.

Admete - Pon 07 Sie, 2023 07:58

To wybierz coś na płodozmian.
BeeMeR - Pon 07 Sie, 2023 10:40

Daj znać, co wybrałaś :kwiatek:
Trzykrotka napisał/a:
Nic złego, podpuścili widzów, całe szczęście.
No ja nie lubię takich podpuszczeń, przy których mnie krew zalewa :czekam2: No ale i tak dobrze, że to było tylko to ;)

A ja skończyłam przewijać lakorn - Two spirits love - drugie pół to była rozpacz i zgrzytanie zębami :zalamka: - drama na kilka odcinków zapomniała o szczególnych zdolnościach pana, a skoro był już zakochany to trzeba było wrzucić sprzeczki bez sensu, nieporozumienia i bardzo obszerną, rozczłonkowaną retrospekcję opowiadającą jak okropnie źle potoczyło się poprzednie życie i kto zawiniła a kto cierpiał w związku z tym :czekam2: - z morałem, że sami jesteśmy odpowiedzialni za nasze wybory i musimy dobrze wybrać - tu: zemsta czy czy miłość, bo nie da się mieć obu, tj. która panna będzie kochać mordercę, choćby to była tradycją usankcjonowana wendeta?
Dwa-trzy ostatnie odcinki źli latali ze złym grymasem na twarzy (wątek wujka i tak przewijałam i tak od początku), nożami w garści i takie tam - klasyczny koszmarek tak :confused3: A na koniec poł odcinka lukru, kiedy dwie pary żyją w wielkiej szczęśliwości, jedna się pobiera a druga zaręcza. Już wiem, czemu brat miał dwie panny - spotykał się z jedną i byłoby dobrze, ale sama zniszczyła związek obnażając swoje wredne zachowanie wobec innych osób - no to pan zakończył znajomość i podryfował w podskokach do drugiej, którą po drodze musiał ratować z rąk złego.
Wątek kolegi, którego nawiedza duszyca i chce zostać na stałe to już w ogóle od czapy :grobek:
Także tego - ostatecznie nie polecam :P

Aragonte - Pon 07 Sie, 2023 12:56

Admete napisał/a:
Chyba nic złego się nie wydarzyło. Można oglądać. Teraz nadrobię zaległe odcinki.

To może ja wrócę do początku :wink:
A wczoraj puściłam sobie początek "My Dearest" i powiem tak: widoki super, ale trochę się obawiam tego melo... i panna na razie mnie irytuje :wink: Ale mam nadzieję, że się do niej przekonam, bo aktorkę przecież lubię.

Admete - Pon 07 Sie, 2023 13:43

A ja ją lubię. Bawi mnie. Melo będzie, ale ja czasem mam nastrój na takie historie.
Aragonte - Pon 07 Sie, 2023 14:21

Dramy nie skreślam, tylko nie zdążyłam wczoraj obejrzeć do końca tego pierwszego odcinka, jestem dopiero przy festiwalu kwiatów :)
Admete - Pon 07 Sie, 2023 15:19

Ona jest na razie jak Scarlett z "Przeminęło z wiatrem" ;)
Loana - Wto 08 Sie, 2023 12:45

Trzykrotki, trzymam kciuki za wyzdrowienie i żeby następny zabieg był szybki i bezproblemowy!

Admete napisał/a:
Jeśli ktoś miał w planach "Do You Like Bhrams?" to na Netflixie jest tylko do końca sierpnia.

O, ja się ciągle do tego przymierzam. Muszę się w końcu przemóc i obejrzeć do końca pierwszy odcinek, bo potem już pewnie mi ruszy.

Trzykrotka napisał/a:
W King The Land zakwitła noble idocy, a ja tego nie lubię i mam focha.

O raju, nie cierpię takich rozwiązań -_- nawet w formie podpuchy... Kiedyś usiądę do tego serialu, ale chyba serio przy prasowaniu, bo nie wciągnęły mnie za bardzo te dwa pierwsze odcinki. Tylko pana bym pooglądała więcej :P

A ja w końcu po długiej przerwie usiadłam do oglądania dram w niedzielę wieczorem i oglądałam bez przerw długich do wczoraj w nocy. Do pracy nie poszłam - ale to głównie przez gorączkę, bo mnie po weekendzie i łażeniu po deszczu siekło. Trochę sobie powtórkowo obejrzałam po kilka odcinków różnych dram (nadal jestem zaskoczona, że tak mi się podoba "Sell Your Haunted House" - tyle razy to widziałam, a nadal oglądam z zainteresowaniem). I włączyłam dwie nowe.
Jedna to chińska "Love at Night" (https://mydramalist.com/75103-when-the-darkness-falls)- na lekkim przewijaniu doszłam na 15 odcinka (na 30, półgodzinne), ale to chyba będzie koniec i nie dokończę tej historii. W sumie nie wiem, czemu ją oglądałam, może aktor główny mi się spodobał plus trochę historia - za to wykonanie było trochę prymitywne, scenariusz wygląda jakby scenarzysta wyciągał co jakiś czas karteczkę z tym, co ma się wydarzyć ze słoika z pomysłami - i jeszcze mu te pomysły wracały do słoika - bo "skręcenie" kostki dwa razy było... na szczęście takie z serii "maks kilka godzin bólu" i następnego dnia nie było po nim śladu :P Główna aktorka ładna, ale to wszystko w sumie, co mogę o niej powiedzieć - jej postać chyba ma jakiś charakter, ale jest płaski jak deska... Główny aktor przystojny, nawet męski - ma być tajemniczy i w ogóle - chyba jest :P Postacie drugoplanowe wnerwiające trochę, widzę schematyczny związek młodszego chłopaka z dojrzałą kobietą - czy to jakiś obowiązkowy motyw w tych dramach chińskich? :P Ogólnie nie polecam, chyba, że ktoś do pracowania potrzebuje coś odmóżdżającego. Za to jest wyjątkowo ładny i nietypowy opening plus muzyka jest w porządku. Edit: bo doczytałam jakieś recenzje - i możliwe, że dokończę tę dramę, bo ma nie być angstu ani rozstań głównej pary, a to plus duży :P
Druga drama jest ongoing niestety... miałam takich nie ruszać, ale stwierdziłam, że sobie włączę zobaczyć, jak idzie gra aktorowi Drewniakowi, którego znam z "Alchemy of souls". Towarzyszy mu aktorka, która jest dobrą aktorką, tylko ma taką manierę, która mi nie podchodzi - a może nie podeszły mi jej pierwsze role, w których ja widziałam - nie wiem, nie byłam jej fanką. I dlatego włączyłam pierwsze dwa odcinki bez specjalnej nadziei, że mnie wciągną... i oczywiście mnie wciągnęły -_- Czekałam na trzeci odcinek wczoraj i bach, jeszcze lepszy niż dwa pierwsze. No głupia jestem, że zaczęłam... Ale powinnam się pilnować, bo trzeba przyznać, że mnie najbardziej wciągają historie z nutką fantastyki,a tu tak jest. Drewniak gra tak sobie, ale ma fajnie napisaną postać na razie, pasuje mu, plus ma naprawdę świetny głos. Główna jest dobra i zaskoczyło mnie, że tutaj mi ta jej maniera aż tak nie przeszkadza, pasuje do całości. Jestem ciekawa, jak się ta drama rozwinie - mam nadzieję, że nie zepsują relacji głównych, nie dodadzą jakiś kretyńskich noble idiocy, że trójkąt miłosny będzie nieistotny i że do końca zachowają lekkość i humor. Oby :P
A drama to "My lovely liar" (https://mydramalist.com/721889-useless-lies) - tytuł jakoś dziwnie przetłumaczony, bo bardziej pasuje to "useless lies", po koreańsku tytuł oznacza "It's no use lying".

Jeszcze się cieszę, że teraz - w miejsce "King of the Land" wejdzie nowa drama, która mnie zaciekawiła, "Behind your touch/Namacalne dowody" (https://mydramalist.com/734371-hip). Drama z macankiem. Tzn liczę, że będzie macanka trochę, z trailerów to się spodziewałam macania tyłków ;) A na serio to w opisie te fragmenty były tak absurdalne, że aż mam ochotę to zobaczyć. Ma być drama z elementami fantastyki oraz z akcentami detektywistycznymi, liczę też na dobry romans. Głównej aktorki nie znam, ale głównego tak i fajnie będzie go zobaczyć znowu :) Tutaj opis dramy: "Komediowa historia o wiejskiej weterynarz z supermocami oraz miejscowym detektywie, który bierze ją za zboczoną. Para zbliża się do siebie przy rozwiązywaniu większych i mniejszych spraw kryminalnych." Trailery:
https://www.youtube.com/watch?v=2ZzXmLBExUo
https://www.youtube.com/watch?v=gRtRTXJv-ho

Admete - Wto 08 Sie, 2023 15:21

Przewijaj wątki, które ci nie pasują i dasz radę obejrzeć Bhramsa.
BeeMeR - Wto 08 Sie, 2023 17:56

Loana napisał/a:
Trailery:
https://www.youtube.com/watch?v=2ZzXmLBExUo
https://www.youtube.com/watch?v=gRtRTXJv-ho
Oj, te zwiastuny są tak durne, jak nowa drama Yayi (love at first night) :confused3: - nie tknę jednego ani drugiego, chyba że będzie miało mega dobre recenzje :-P

Na razie jadę z My Mister - jestem za połową.

Admete - Wto 08 Sie, 2023 17:57

I jak wrażenia?
BeeMeR - Wto 08 Sie, 2023 18:09

To jest bardzo dobra drama i świetnie zagrana - jedyne do czego mam zastrzeżenia, to IU nie umie płakać do kamery, ale to marginalny problem, generalnie gra tu bardzo dobrze i świetnie pasuje do roli. Główny ajussi też, zresztą ja lubię tego aktora i jego głos :serce:
Admete - Wto 08 Sie, 2023 18:19

Też lubię jego głos, a w tej dramie świetnie go wykorzystali. Możliwe, że to najlepsza rola IU do tej pory.
BeeMeR - Wto 08 Sie, 2023 19:27

Możliwe ;)
Trzykrotka - Wto 08 Sie, 2023 21:54

Ja póki co kończę co zaczęłam i idę dalej z The Secret Romantic Guesthouse, w którym gęsto się robi od tajemnic, ich ujawniania, książąt, spisków, zapętleń oraz romansów (trzeci powoli kiełkuje, kiedy już dwie panny z gospody mają swoich kawalerów przybocznych).
Ma ta drama sporo słabości, ale jakoś dziwnie mnie ciągle kusi. I Złola ma wspaniałego, takiego cichego i serio groźnego. Przypomniałam sobie skąd znam tego aktora - był równie przekonującym Złolem w Crash Landing On You. Zostało mi 6 odcinków, może na przedszpitalnym L4 zdążę obejrzeć.

Loana :kwiatek: dziękuję.

Admete - Wto 08 Sie, 2023 23:16

Ja tego Gesthouse nie skończyłam. To znaczy popatrzyłam na ostatni odcinek. Serial miał ładne momenty, mieszkańcy tego całego motelu joseńskiego tworzyli swoistą rodzinę. Podobał mi się też wątek strażnika księcia.
Trzykrotka - Śro 09 Sie, 2023 08:08

O tak, strażnika gra najlepszy aktor i jego wątek też lubię, choć psuje go ta kiepsko zagrana siostra głównej bohaterki. Ładna i na tym koniec. No i główny bohater nie ma za grosz tego czegoś, mdły jest okropnie, choć ładniutki :roll: Ale i tak, powolutku to sobie dokończę, pewnie z przewijaniem knujstwa i intryg.
Admete - Śro 09 Sie, 2023 08:20

A no to się tak właśnie miło ogląda. Faktycznie siostra była zagrana słabo. Właściwie to nie obejrzałam tylko chyba czterech ostatnich, bardziej z braku czasu niż z jakiejś niechęci.
Loana - Śro 09 Sie, 2023 12:33

BeeMeR napisał/a:
Oj, te zwiastuny są tak durne, jak nowa drama Yayi (love at first night) :confused3: - nie tknę jednego ani drugiego, chyba że będzie miało mega dobre recenzje :-P

Na razie jadę z My Mister - jestem za połową.

Nie no, mnie właśnie ten absurd przyciąga :P będzie się z czego śmiać :P Dam Ci znać, czy to będzie oglądalne, chociaż niewątpliwie mamy jednak inne gusty :P

Daj znać, czy to My Mister daje bardzo smutne uczucia na koniec. Bo myślałam nad tą dramą kiedyś - główny ma tak zajebiaszczy głos, że zastanawiam się, czy go w czymś nie obejrzeć. No ale właśnie smutków teraz aż tak za bardzo nie chcę, za dużo się dzieje naokoło mnie smutnego.

BeeMeR - Śro 09 Sie, 2023 22:32

Loana napisał/a:
mnie właśnie ten absurd przyciąga
Ja trochę inaczej rozumiem absurd :P ;) dla mnie to jest haha-śmieszne - ale oczywiście gusta mogą być różne, a dram po to mamy bez liku żeby wybierać, przebierać i oglądać to co sprawia przyjemność :mrgreen:

W My Mister jestem po 10 odcinku, napiszę jak będzie na koniec. Na razie jest bardzo ok - to drama o niełatwym temacie, ale nie jest ponura ani gorzka jak My Country. Jeszcze dobre kilka odcinków mi zostało.

Admete - Śro 09 Sie, 2023 22:35

Tam się przechodzi z bohaterem przez najgorsze, ale potem przychodzi nowy dzień 😉 Poza tym on jest tak cichym bohaterem. Nie poddaje się.
BeeMeR - Czw 10 Sie, 2023 11:56

Jestem po 4 odcinku Joseon Attorney, główny pan jest aktorsko całkiem dobrze zagrany, ale postaci nie umiem polubić. Księżniczka jest mdła i tez jej nie umiem polubić. Młody sędzia nijaki. Wiarygodność poziomu Rings of Powers :czekam2: - np. gość wpada do wody na środku oceanu i tonie, panna go wyławia utoniętego w porcie i on od razu odżywa i rzuca żarciki :confused3:
Ja jestem w stanie dramowo zawiesić niewiarę i przyswoić radosne cuda na kiju, ale nie takie bez najmniejszego sensu :confused3:
Coś mnie ta drama od początku nie bardzo pasuje - będę pewnie powoli podglądać dalej do "prasowania", ale serca to mi nie skradnie jak mniemam :roll:

Loana - Czw 10 Sie, 2023 12:37

BeeMeR napisał/a:
Jestem po 4 odcinku Joseon Attorney, główny pan jest aktorsko całkiem dobrze zagrany, ale postaci nie umiem polubić. Księżniczka jest mdła i tez jej nie umiem polubić.

Poszłam zobaczyć, co piszą o tej dramie i w sumie to smutne, że właśnie postać kobieca jest mdła. Tu jeden z komentarzy "the women in this drama are truly written by men there's no other explanation😭 it's not even the acting as many have said in the comments, their sole purpose is to carry on the main leads storylines and that's it 😭 it's sad because in this type of drama we often see well written FL". Przyznaję, że przyzwyczaiłam się jednak do konkretnych postaci kobiecych i takie lubię oglądać.