To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

annmichelle - Śro 13 Wrz, 2023 11:28

O, być może coś dla mnie. :-)
Lubię cosy crime i kryminały retro.

Trzykrotka - Śro 13 Wrz, 2023 12:32

O, ja tez :banan:

A właśnie, chciałam zapytać, czy któraś z was zna te kryminały, z których pierwszy tom to ten
https://bonito.pl/produkt/czwartkowy-klub-zbrodni
czyli Czwartkowy klub zbrodni? Opis jest zachęcający, ale wolałabym opinię kogoś, kto czytał :kwiatek:

annmichelle - Śro 13 Wrz, 2023 13:17

Nie czytałam, więc nie pomogę niestety. :(
Ale brzmi nieźle, jak przeczytasz to daj proszę znać.

Generalnie ciężko mi trafić na jakiś naprawdę dobry kryminał retro lub cosy crime (realia historyczne są tam często zmiażdżone), a przetłumaczonych na polski to już ze świecą szukać. :? I nie chodzi mi tylko o autorów piszących aktualnie, ale także o książki wydane 10-40 lat temu.
Dlatego czytam głównie te przetlumaczone na niemiecki lub po angielsku, bo mam do nich łatwy dostęp. Odkryłam kilku ciekawych autorów tego gatunku, a kilku jeszcze na mnie czeka (np. Kate Ross - zna ktoś jej powieści?).

Ania Aga - Śro 13 Wrz, 2023 15:00

Ja się zastanawiam nad tym "Towarzystwo Jane Austen"
https://bonito.pl/produkt/towarzystwo-jane-austen
Z kryminałów retro czytałam dawno temu książki Joanny Szwechłowicz, były całkiem w prządku.
https://lubimyczytac.pl/autor/95372/joanna-szwechlowicz
Uprzedzam, że ani książki tej autorki,ani Dianne Freeman nie są wybitne, po prostu napisane poprawnie warsztatowo.

annmichelle - Śro 13 Wrz, 2023 16:53

Ania Aga napisał/a:
Uprzedzam, że ani książki tej autorki,ani Dianne Freeman nie są wybitne, po prostu napisane poprawnie warsztatowo.

A wiesz, że brzmi to zachęcająco, bo właśnie warsztat wielu książek "retro" pozostawia wiele do życzenia. Pomijam już nowoczesne słownictwo (czy umieszczanie przedmiotów, które jeszcze wtedy nie były w użyciu...) jakie się tam przewija, ale w większości przypadków "gryzie mi się" obyczajowość i całe tło pseudo historyczne - dla mnie to coś a la "DiU" 2005 czy "Perswazje" 2023. :-P
Niby te książki dzieją się np. w XIX wieku, ale sytuacje, zachowania kompletnie odstają od tamtej epoki. :wink: Podobnie jest z romansami historycznymi, gdzie chyba o jednym na sto można powiedzieć, że autorka wczuła się w epokę, bo reszta to wiadomo. :mrgreen:
Dlatego doceniam np. kryminały retro, po których widać, że autor zadał sobie trud w rozeznaniu się w epoce, w której dzieje się jego akcja.

Fibula - Nie 17 Wrz, 2023 23:05

Trzykrotka napisał/a:
O, ja tez :banan:
A właśnie, chciałam zapytać, czy któraś z was zna te kryminały, z których pierwszy tom to ten
https://bonito.pl/produkt/czwartkowy-klub-zbrodni
czyli Czwartkowy klub zbrodni? Opis jest zachęcający, ale wolałabym opinię kogoś, kto czytał :kwiatek:

Czytałam to w pierwszym wydaniu jako "Morderców tropimy w czwartki", ale w drugim został zmieniony chyba tylko tytuł. :mysle: Oceniłam ją na biblionetkową 4 (w skali do 6), ale po dwóch latach z okładem niewiele z niej pamiętam i teraz pewnie miałabym kłopot, by przypomnieć sobie kto jest kim i z kim. :wink:

Trzykrotka - Pon 18 Wrz, 2023 09:38

Dziękuję :kwiatek: Czyli nie warto się rzucać na zakup. Trochę podejrzanie wyglądały mi nadentuzjastyczne reklamy wydawcy.

Po raz kolejny reklamuję Radka Raka powieść Agla. Alef, bo ją właśnie skończyłam i nie mogę doczekać się kolejnego tomu, czyli Agla. Aurora, który ma się ukazać w październiku. Soczysta, choć trochę mroczna wizja świata - tu mamy z przyjaciółką wątpliwości jakiego. Autor niczego nie tłumaczy i można tylko się domyślać, że Tybil to Kraków - albo współczesny, ale alternatywny (choć niezwykle ekscytująco podobny), albo przyszły, tyle że ta przyszłość nie jest ani trochę postępowa, czyściutka i światła.
Bardzo polubiłam Sofję, bohaterkę. Czekam na ciąg dalszy który będzie się dział w mroźnym kraju łagrów i przestępców politycznych.

Admete - Pon 18 Wrz, 2023 15:04

Już w październiku? Bardzo mnie to cieszy.
Trzykrotka - Wto 19 Wrz, 2023 11:16

Admete napisał/a:
Już w październiku? Bardzo mnie to cieszy.

Tak, wydawnictwo na stronie pokazuje datę 12.10. Ja też ogromnie się cieszę :banan:

Fibula - Śro 20 Wrz, 2023 00:19

Trzykrotko, czytania nie odradzam, a jedynie zakup, jak masz możliwość, wypożycz z biblioteki.
Ja z czytaniem Agli czekam na zamknięcie trylogii, czyli planowo do przyszłego roku, ale książki kupuję na bieżąco. :wink:

Admete - Śro 20 Wrz, 2023 06:28

Czytam książkę Irlandia wstaje z kolan. Jaki oni tam mieli zamordyzm religijny. Potem napiszę więcej, ale nie miałam pojęcia. Można powiedzieć, że nas komunizm przed pewnymi rzeczami ochronił.
Tamara - Śro 20 Wrz, 2023 09:50

Zdecydowanie się zgadzam. U nas kościelne sierocińce/domy dla samotnych matek będące de facto zabijalniami nie istniały dzięki całkowicie świeckiemu państwu i niedopuszczeniu KK do jakichkolwiek aktywności publicznych i społecznych, tak samo zamordyzm i i ostracyzm na tle religijnym, dopiero teraz do tego dochodzimy.

Skończyłam "Warcholstwo" Janickiego i po przeczytaniu nasunęły mi się dwa wnioski - po pierwsze Polacy , a zwłaszcza obecna partia rządząca nadal są wyznawcami szlacheckiej zasady państwo to ja , ale JA jestem ważniejszy od państwa, po drugie w zasadzie nie powinniśmy od co najmniej trzech stuleci istnieć jako państwo ani naród, a mimo to nadal istniejemy, i to jest dopiero cud nad Wisłą. Inaczej tego nie da się wyjaśnić.

A po "Warcholstwie" zaczęłam "Przegrywa" - świetny reportaż Patrycji Wieczorkiewicz i Aleksandry Herzyk o internetowej manosferze i incelach. Wieczorkiewicz jest współautorką "Gwałtu polskiego" , książki wstrząsającej , którą każdy powinien przeczytać, chyba zresztą już o niej pisałam w zeszłym roku .

BeeMeR - Śro 20 Wrz, 2023 10:04

Ja trochę wiedziałam, ale chętnie przeczytam więcej wrażeń. :kwiatek:

Osobiście dorwałam wreszcie audiobook Służących do wszystkiego (i Chłopek też :wink: ), bardzo pouczająca lektura.

Trzykrotka - Śro 20 Wrz, 2023 12:30

Fibula napisał/a:
Trzykrotko, czytania nie odradzam, a jedynie zakup, jak masz możliwość, wypożycz z biblioteki.

Nie mają.... chyba że tę starą wersję, z nieco innym tytułem. Poszukam jeszcze.

Admete - Śro 20 Wrz, 2023 13:40

Mieli w Irlandii Marriage Ban czyli zakaz pracy dla mężatek - do 1973 roku! Kobiety nie miały żadnych świadczeń, samotne matki to były ladacznice, więc nic im się należało, a pobożne mężatki miał utrzymywać mąż. W latach 50 KK zablokował darmowe szkoły i opiekę zdrowotną. Serio. O pralniach Magdalenek i szkołach przemysłowych ( takich przytułków dla niepokornych ) pewnie słyszałyście. Aborcja, antykoncepcja - traktowane jako przestępstwa. Powiem wam, że my sobie teraz taką rzeczywistość chcemy załatwić.
Tamara - Czw 21 Wrz, 2023 13:52

No dokładnie. Fundacja patriarchat aż podskakuje, żeby to wprowadzić w życie.

Admete, a skąd masz tę książkę, bo widzę, ze premiera dopiero za tydzień ?

Admete - Czw 21 Wrz, 2023 14:50

Na Legimi już jest.
Tamara - Czw 21 Wrz, 2023 15:04

Aaaa no racja, zapomniałam żęś Ty niepapierowa :wink:
Admete - Czw 21 Wrz, 2023 15:17

Zwykle to papierowe są wcześniej...
Tamara - Czw 21 Wrz, 2023 17:05

Tak czy siak tydzień przetrzymam :wink:
Trzykrotka - Pią 22 Wrz, 2023 10:57

Dopadłam ten Czwartkowy Klub Zbrodni w starym tłumaczeniu. Potwierdzam - jest to przyjemnie napisana i opowiedziana historia z serii pogodnego ple-ple. Nic w tym złego, ale papierowej kupować nie będę, zadowolę się wersją elektroniczną.
BeeMeR - Pią 29 Wrz, 2023 09:15

Skończyłam "Służące do wszystkiego" - tyleż ciekawy co przykry obraz kasty podludzi, którymi można było orać od świtu do nocy albo i nawet w nocy i jak to się wraz z czasem zmieniało. Doceniam szeroki zakres obserwacji, postaw heroicznych i zbrodniczych po obu stronach zależności państwo-służąca.

Teraz czytam Chłopki - też ciekawe i otwierające oczy tj. pozwalające mmi zrozumieć czemu niektóre relacje działają na wsi tak jak (nie) działają - rodzinne i sąsiedzkie. np. Że o czymś wszyscy wiedzą a nikt nie reaguje, że najbliżsi sąsiedzi nie mówią sobie "dzień dobry" tylko ignorują, że relacja rodzic-dziecko w starszym pokoleniu (naszym i naszych rodziców oraz wyżej) nieraz właściwie nie istnieje prócz poleceń i nieustannej krytyki.

Tamara - Pią 29 Wrz, 2023 09:44

Skończyłam Przegrywa , świetna książka. Dotyczy zjawiska mało widocznego na co dzień, ale istniejącego , istotnego, mogącego dotknąć każdego praktycznie młodego chłopaka, i dla mnie będąca oskarżeniem - choć nigdzie to nie jest powiedziane, ale taki jest wniosek z lektury - państwa jako instytucji mającej sprawować pieczę na dzieckiem i rodziną w zakresie wykrywania i zapobiegania patologiom, opieki pedagogicznej , psychologicznej i psychiatrycznej nad dziećmi, identyfikowania i wspomagania rodzin dysfunkcyjnych , żyjących w obszarach wykluczenia. Warto przeczytać.

Teraz idzie Historia brudu i czystości - trudno mi powiedzieć czy tłumacz kiepski , czy rzeczywiście jest to napisane takim enigmatycznym językiem, generalnie jak na razie odnosi się do tematu w kategoriach antropologiczno-socjologicznych , nie biologicznych, dotyczy postrzegania i rozumienia pojęcia czystości zależnie od epoki i panujących obyczajów. ale na razie przeczytałam niewiele, więc zobaczymy co będzie dalej.

Równolegle zaczęłam Kulisy PiS Kamila Dziubki i z niejaką chełpliwością stwierdzam, że moje obserwacje i wnioski nt. prezesa i jego wyznawców są słuszne. Ale też to dopiero początek , ciekawe co będzie dalej.

No i z racji nastąpienia matki boskiej pieniężnej kilknęłam tę Irlandię wstającą z kolan, bo dopiero dzis premiera wersji papierowej , Rausz - Niemcy między wojnami Jahnera Haralda i pracę zbiorową Etnografia pamięci PRLu. Kultura codzienności Polski powojennej 1956-89.
Więc trzy przeczytane(będą) znikają ze stosu, trzy nowe - ilość wyzerowana :-P

Aragonte - Pią 29 Wrz, 2023 15:00

Tamara napisał/a:
Tak czy siak tydzień przetrzymam :wink:

Zamówiłam to plus "Polkę w Korei", odbiorę w Empiku za kilka dni :wink:
O Irlandii kiedyś więcej czytałam, teraz kompletnie nie jestem na bieżąco.

Aragonte - Pią 29 Wrz, 2023 15:15

Wrzucę w odrębnym poście, żeby nie zginęło - w piątek 13 października o godzinie 20.30 na F-B będzie transmisja spotkania z autorką "Służących do wszystkiego" i "Chłopek" oraz autorem "Chamstwa" Kacprem Pobłockim:

https://www.facebook.com/...2%3A%2229%22%7D

Z autorką i autorem ma rozmawiać Michał Nogaś, znany mi np. z RNŚ :D