To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

BeeMeR - Pią 23 Cze, 2023 17:15

Trzykrotka napisał/a:
Co do Prison Playbook - to tą dramą byłam zauroczona.
Mnie też się bardzo podobała - ona wbrew wszelkim oczekiwaniom i tytułowi jest bardzo ciepła, humanitarna - tak jak Hoispital Playlist.

Trzykrotka napisał/a:
Do Hwan w naj-najlepszym wydaniu to The King. Eternal Monarch, którego wątpię, żebyś zmogła
Ano właśnie, też mam wątpliwości, bo o ile lubiłam młodego, radosnego LMH to nie przepadam za tym starszym :roll: No i jak sobie przypomnę męki, jakie przechodziła Loana, żeby to dokończyć to mi się nie chce nawet zacząć sprawdzać... :-P nawet jeśli nie zawsze mamy takie samo zdanie jak Loana :kwiatek:
Trzykrotka napisał/a:
Joseon Attorney, gdzie zagrał po prostu rewelacyjnie
Do tego się przymierzam :mrgreen:

W temacie "pocieszycielek" wojennych oglądałam kiedyś film, piękny i przejmujący, Spirits Homecoming
https://www.youtube.com/watch?v=8pF1jkHlOWc

Admete - Pią 23 Cze, 2023 20:32

Happiness battle mnie bardzo wciągnęło. Nie wiadomo kto zabił, a każdy ma coś do ukrycia.
RaczejRozwazna - Pią 23 Cze, 2023 22:01

Zaczęłam The Rebel Princess. Na razie bardzo podoba mi się gra aktorska i wyraziste postaci. Pociągnę i zobaczę :)
Aragonte - Sob 24 Cze, 2023 00:06

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Co do Prison Playbook - to tą dramą byłam zauroczona.
Mnie też się bardzo podobała - ona wbrew wszelkim oczekiwaniom i tytułowi jest bardzo ciepła, humanitarna - tak jak Hoispital Playlist.

Trochę obsady się tutaj zresztą przewija :mrgreen:
A propos znanych twarzy - ze zdumieniem odkryłam tutaj asystentkę menedżera Kima w poważnej, choć drugoplanowej roli - jak ona była w Kimie wystylizowana i jak zmieniała sobie głos jako Gwang-Sook :shock: Dobra była w tamtej roli.

Dotarłam właśnie do ogłoszenia konkursu piosenki i połowa ekipy nuci już albo ćwiczy "mimimi" w nadziei na przepustkę :lol:

RaczejRozwazna - Sob 24 Cze, 2023 17:59

Jadę powoli z księżniczką, ale nie wiem dokąd dojadę. Niemożebnie irytuje mnie główna - piękna jest fakt, mimo swoich lat (ponad czterdziestu :shock: ) i na pewno umie grać, ale w dramie jest rozpieszczoną nastolatką i tak się też zachowuje :zalamka: :confused3: Ten jej książę też mi nie do końca pasuje, a crown prince to jakiś bubek - ani gra ani wygląda. Natomiast generała pokochałam od pierwszego wejrzenia - co za charyzmatyczny aktor! - i dla niego przede wszystkim oglądam. Ciekawa jestem ich wątku, bo intrygi, już widzę, że będę przewijać.

Podoba mi się ojciec głównej - stary lis - gra na wszystkie fronty i na żaden jednocześnie.

EDIT. No, no całość rozkręca się naprawdę smakowicie, z odcinka na odcinek lepiej :-D

Admete - Sob 24 Cze, 2023 23:32

See you on my 19 life polecam z czystym sumieniem. To jest doskonale zrobiona drama i ma całkiem mądre przesłanie. King The Land mnie bawi, to taka lekka, wakacyjna drama. Na ładnego też miło popatrzeć. Nie jest taka zła.
RaczejRozwazna - Nie 25 Cze, 2023 11:59

Wow, 13 odcinek Rebel Princess - będę wracać na pewno nie jeden raz :serduszkate:
Scena gonitwy konnej po stepie - aż czułam wiatr we włosach :love_shower: I ludowa zabawa i noc na klifie, w sumie zastanawiam się czy nie skończyć oglądania tutaj bo mogą to tylko zepsuć w kilkudziesięciu kolejnych odcinkach :wink: Wybaczam nawet, że ona zbyt szybko zmieniła obiekt miłości (aż wracałam czy czegoś nie pominęłam) i - jak podpowiada mi cyniczny chochlik z tyłu głowy -
że on celowo i nie całkiem bezinteresownie uwiózł swoją żonę w step przed pokazaniem jej listu od tatusia, wzywającego córkę do powrotu (gdzie już czekał nieszczęśliwy książę). :-P

Drama rzeczywiście zrobiona jest świetnie i świetnie zagrana, ma znakomite sceny, jeśli ktoś lubi długo i intrygancko - ale przy tym naprawdę zaskakująco i sensownie - to polecam. Gdy przetrawię odcinek 13 to pewnie pociągnę wątek głównej pary, ale trochę się boję, że zrobią z tego rasową telenowelę. Już w pierwszych 10ciu odcinkach w głównej kochało się bodaj czterech panów - niedoszły narzeczony, nie_do_konca_doszły mąż i dwóch niedoszłych gwałcicieli. :lol: Zastanawiam kto się wokół ostanie po blisku 70ciu (!) odcinkach. :wink:

Admete - Nie 25 Cze, 2023 14:00

A nie chcesz oglądać Smoków 😉 Ja się wzięłam za nowość - Numbers. W kolejce czeka też Revenant.
RaczejRozwazna - Nie 25 Cze, 2023 14:04

Do chińszczyzny powyżej 45 odcinkow świadomie podchodzę wybiórczo - w sensie oglądam wybiórcze wątki, przewijając niekiedy całe odcinki :lol: Z legendarnymi Smokami się nie godzi :wink:
Admete - Nie 25 Cze, 2023 15:54

Numbers mi się podobają, lubię takie historie, choć musiałam wyszukiwać wyjaśnienia pewnych terminów związanych z księgowością. Ogólny sens jednak łapię.
Admete - Pon 26 Cze, 2023 12:20

Stwierdziłam, że 3 i 4 odcinek King The Land są lepsze od dwóch pierwszych i naprawdę dobrze się bawiłam podczas oglądania. Bohater grany przez Junho już w 3 odcinku się zakochał i jest cudny. W przypadku Junho jestem płytka jak kałuża ;)
Aragonte - Pon 26 Cze, 2023 14:06

Obejrzałam właśnie siódmy odcinek Prison Playbook, w którym było tyle żartów, w tym takich meta, że aż się zatrzymałam (aczkolwiek końcówka była bolesna i aż musiałam zrobić przerwę podczas powrotu do wątku tego pobicia żołnierza :? ). Ale nie sądzę, żebym opisała to lepiej niż Trzykrotka, więc zarzucam cytat z jej wypowiedzi :D
Trzykrotka napisał/a:
A tymczasem oglądam 7 odcinek Prison Playbook i kwiczę ze śmiechu podczas więziennych wyborów nowego szefa stolarni. Jest nim zawsze więzień. Pierwszy kradł zarobione przez pracujących na stolarni pieniądze i napastował co przystojniejszych kolegów, drugi (brat Duk Seon) zajeżdża ich robotą, więc go nie chcą.
Rany, jest piosenka wyborcza i nawet taniec synchroniczny, w którym bierze udział kandydat - wszystko jak za murami, tyle, że chałupniczo :mrgreen: Trudno opisać, jak komiczne są te scenki.
I dziś był meta żarcik dla zaawansowanych. Gangster (grany przez tatę Taeka) rozmawia z Suprstarem o dziewczynach. I zapewnia, że też miał dziewczynę. "Mówili mi, że w młodości wyglądałem całkiem jak Park Bo Geum" :rotfl: No mówili, mama Sun Woo mówiła sąsiadkom że pan Choi w młodości wyglądał dokładnie jak Taek :mrgreen:

A ja dodam jeszcze, że w tym całym wąteczku z wyborem szefa stolarni była śmiesznostka i aluzja do filozofii zachodniej :mrgreen: Trzykrotko, pamiętasz, jak wyszło, że o wyborze n owego szefa stolarni może zdecydować czwórka wiecznie przymulonych "ćpunów", jak ich nazywano? Parsknęłam śmiechem podczas próby przekonania ich, żeby oddali głos na naszego Baseballistę/Superstara, bo padł wtedy tekst "odsuń się, bo zasłaniasz mi słońce". "Oho, toż to tekst Diogenesa, greckiego stoika" - pomyślałam sobie. No i bingo - chwilę później była przebitka na Świra rozwiązującego krzyżówkę, w której było właśnie hasło "Diogenes" :mrgreen:

Trzykrotka - Pon 26 Cze, 2023 14:35

O pięknie, nie wyłapałam chyba Diogenesa, ale te wybory były przekomiczne :rotfl: Tam w ogóle co chwilę były powody do chichotu i do płaczu -na przemian. Zachwycona byłam rolą strażnika, który lubił Mozarta -nasz ulubiony Złol tym razem cudownie zagrał gołąbka udającego wrzaskuna.

RR - bardzo się cieszę, że i tobie generał od księżniczki przypadł do serca. Jestem zauroczona tą postacią -spokojem, dojrzałością i mądrością generała. Ten konny wypad w stepy, tylko we dwoje - tak się zdobywa serce kobiety :serduszkate: Dworskie książątka odpadają w przedbiegach.
A ciuchy Awu :paddotylu: i innych pań! Będę czekała na dalsze relacje.

Admete :flirtuje1: to w sprawie Junho jesteśmy dwie :serce:

Admete - Pon 26 Cze, 2023 15:59

Dobrze, że nie jestem sama 😉
RaczejRozwazna - Pon 26 Cze, 2023 16:11

Cały czas męczyło mnie kogo z wyglądu przypomina mi generał - otóż - ministra Ziobrę :zalamka: :paddotylu: Nie jestem pewna czy to dobrze, że w końcu mi się skojarzyło. :wink:

Natomiast całościowo bardzo mi się kojarzy z postacią Isaka z Pachinko - ten sam spokój, dojrzałość i coś w wyglądzie też - tam znakomicie grał Steve Noh.

Myślę, że jednak będę oglądać dalej. Nie wiem jak to jest, ale ta długa chińszczyzna wchodzi mi jakoś lżej niż długa Korea :wink: Może przez krótsze odcinki. A poza tym to jest naprawdę dobreee. Trzykrotko Ty już skończyłaś?

Aragonte - Pon 26 Cze, 2023 16:22

Junho dam szansę - na razie wkurzyłam się na scenie ze zrzucaniem bohatera z bieżni przez głupią pannę i wyłączyłam. Co za kretyńskie zagranie.
Trzykrotka napisał/a:
O pięknie, nie wyłapałam chyba Diogenesa, ale te wybory były przekomiczne Tam w ogóle co chwilę były powody do chichotu i do płaczu -na przemian. Zachwycona byłam rolą strażnika, który lubił Mozarta -nasz ulubiony Złol tym razem cudownie zagrał gołąbka udającego wrzaskuna.

Ten strażnik właśnie wysłuchuje opowieści kapitana Yoo, tego młodego, który siedzi niby za morderstwo. Okropna ta historia :(

Admete - Pon 26 Cze, 2023 18:15

Te dwa pierwsze odcinki miały dziwaczne momenty - na szczęście udało mi się je przewinąć. Revenant ( Zjawa ) to drama scenarzystki od Signal. Jirisan mi się nie podobało, ale ten najnowszy serial zapowiada się interesująco.
BeeMeR - Pon 26 Cze, 2023 19:37

Ja jestem na razie poza dramami na wakacjach - jakoś albo nie mam.siły albo ochoty wieczorami. Nadrobię później :wink:
RaczejRozwazna - Pon 26 Cze, 2023 21:20

Chińskie odkrycie dramowo-muzyczne: Zhou Shen, młody chłopak, laureat jakichś ichniejszych Mam talentów, który hurtem śpiewa ostatnio piosenki z dram - i w Mieczu i Hafcie i w Księżniczce też. Fenomen bo to naturalny męski sopran, nieźle się zdziwiłam gdy zobaczyłam kto śpiewa pięknym żeńskim głosem moje ulubione piosenki.
Tu z Księżniczki (ten żeński głos na początku to on)

https://youtu.be/UmOT3VEEQI8

A tu z Haftu - można go zobaczyć. W tej dramie śpiewa zresztą też odtwórczyni głównej roli - też pięknie. Chung też - akurat jego głos podoba mi się nieszczególnie.
https://youtu.be/MJ4-5lbW7BI

W ogole Chińczycy znakomicie śpiewają, posłuchałam trochę i rzeczywiście szok.

Admete - Pon 26 Cze, 2023 22:32

Muszę przyznać, że scenarzystka Revenant wróciła do formy, a dodatkowo reżyserem serialu jest gość od Through The Darkness, a to dobrze wróży. Obsada aktorska też pierwszorzędna.
BeeMeR - Wto 27 Cze, 2023 06:55

RaczejRozwazna napisał/a:
Fenomen bo to naturalny męski sopran,
kojarzę go z haftu właśnie, nietypowy głos :mysle:
Trzykrotka - Wto 27 Cze, 2023 13:45

Oglądam z Gosią chińską dramę współczesną, Master Of My Own, w której główną rolę żeńską grą pani z Haftu, a męską - niegdysiejszy Czternasty Książę z BuBu, chińskich Moon Lovers.
Drama przypomina skrzyżowanie What's Wrong With Secretary Kim z Pracującą Dziewczyną. Bardzo fajnie się ogląda, ale chiński szef jest do odstrzału. Robi wszystko, żeby super kompetentną sekretarkę utrzymać przy sobie, czyli - nie pozwolić awansować, traktować w stylu "znaj swoje miejsce" i "potrafisz tylko parzyć kawę" :roll: Nie wiem jak chcą z tego ukręcić romans.

RaczejRozwazna - Wto 27 Cze, 2023 13:59

Obejrzałam kilka odcinków dalej - ładna scena wyszywania kapy dla męża, pierwszy raz widziałam opanowanego generała, który nie miał rodziny, wyraźnie wzruszonego. I ładne honorowanie żony dowódcy przez żołnierzy - skojarzyło mi się z Panem Wołodyjowskim i Baśką w tej ich wschodniej stanicy ;) Bardzo podoba mi się życie na tej północnej granicy wśród stepów i gór :serce: A następnie rozstanie i jej powrót do stołecznego intryganckiego grajdołka ale znowu ja ktoś porwał po drodze :zalamka: :wink:

A propos Chin - czytam właśnie opowiadania Eileen Chang (autorki "Ostrożnie pożądanie") - ciekawe, z chińskim klimatem sprzed kilkudziesięciu lat. Przeszkadza mi tylko dygresyjna narracja.

A tymczasem za ścianą moja mama - fanka siatkówki - głośno i entuzjastycznie dopinguje Koreę w meczu ligi narodów :lol:

Loana - Śro 28 Cze, 2023 11:15

RaczejRozwazna napisał/a:
Chińskie odkrycie dramowo-muzyczne: Zhou Shen, młody chłopak, laureat jakichś ichniejszych Mam talentów, który hurtem śpiewa ostatnio piosenki z dram - i w Mieczu i Hafcie i w Księżniczce też. Fenomen bo to naturalny męski sopran, nieźle się zdziwiłam gdy zobaczyłam kto śpiewa pięknym żeńskim głosem moje ulubione piosenki.

Ale to nie takie nowe odkrycie chyba, bo ja jego piosenki słuchałam już z dwa lata temu. To jest kontratenor, tak się ten głos nazywa. Kiedyś takimi głosami śpiewali kastraci np, ale teraz na szczeście nauczyli się śpiewać bez kastrowania :P
I przyznaję, że mi się również chińskie piosenki podobają - nic nie rozumiem języka, nie mam pojęcia, o czym śpiewają, ale są naprawdę melodyjne i niektóre mi mocno podchodzą.

Loana - Śro 28 Cze, 2023 11:55

Trzykrotka napisał/a:
Oglądam z Gosią chińską dramę współczesną, Master Of My Own, (...) Nie wiem jak chcą z tego ukręcić romans.

O, daj znać jak obejrzysz, czy to będzie miało ten romans i czy będzie fajne. Bo nawet spojrzałam kiedyś na opis, ale komentarze mnie zniechęciły do dramy.

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Do Hwan w naj-najlepszym wydaniu to The King. Eternal Monarch, którego wątpię, żebyś zmogła
Ano właśnie, też mam wątpliwości, bo o ile lubiłam młodego, radosnego LMH to nie przepadam za tym starszym :roll: No i jak sobie przypomnę męki, jakie przechodziła Loana, żeby to dokończyć to mi się nie chce nawet zacząć sprawdzać... :-P nawet jeśli nie zawsze mamy takie samo zdanie jak Loana

Oj tak, ta drama to było wielkie rozczarowanie, bo się niepotrzebnie nastawiłam na super historię fantastyczną z super romansem, a dostałam rozbudowaną reklamę -_- Ale mimo wszystko jakbyś potrzebowała dramy do prasowania to ją polecam, bo zgadzam się, że Do Hwan zagrał prześwietnie! Lubiłam tam kilka postaci też :) No i wizualnie to było całkiem ładne. Więc może nie nastawiaj się jakoś mocno, że to arcydzieło i obejrzyj, a nuż Ci bardziej podejdzie niż mi :)