To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Aragonte - Wto 06 Cze, 2023 12:15

Ta nowa drama z Junho to King The Land?
https://www.youtube.com/watch?v=AGF16szMOmo
Junho bardzo lubię, więc może spróbuję.

A z My Holo Love obejrzałam pierwszy odcinek i jestem zaciekawiona zarówno pomysłem z chorobą bohaterki (prozopagnozja, oznaczająca nieumiejętność rozpoznawania rysów twarzy) i fabułą, chociaż cudów nie oczekuję. Szpinak jest w podwójnej roli, więc może będzie zabawnie :wink:

Głupotka - "Top 10 Most Handsome Korean Actors in 2023" (czy tylko ja jedynki nie kojarzę? :-P ):
https://www.youtube.com/watch?v=ARTc2LKvMrY
Miło, że na liście jest Dołeczek i Ji Chang Wook :-)

Trzykrotka - Wto 06 Cze, 2023 13:10

Numer 1 to to idolskie chłopię, ksieciunio z Rookie Historian.
Loana - Wto 06 Cze, 2023 13:24

Aragonte napisał/a:
Chyba obejrzę coś słitaśnego i niewymagającego myślenia - zapuściłam wczoraj odcinek My Holo Love ze Szpinakiem i dam tej dramie szansę.

Daj dramie szansę, bo Szpinak tam fajny jest :) Wyłącz tylko logiczne myślenie i nie denerwuj się na drętwawą główną, bo wg mnie Szpinak jest wart docenienia w tej podwójnej roli :)
Mam ciągle przerwę w oglądaniu nowych rzeczy, bo praca i życie codzienne walą mnie w twarz...

Loana - Wto 06 Cze, 2023 13:26

Aragonte napisał/a:

Głupotka - "Top 10 Most Handsome Korean Actors in 2023" (czy tylko ja jedynki nie kojarzę? :-P ):
https://www.youtube.com/watch?v=ARTc2LKvMrY
Miło, że na liście jest Dołeczek i Ji Chang Wook :-)

No to lista najprzystojniejszych aktorów, nie najlepszych ;) Piję oczywiście do jedynki, bo Ji Chang Wook podnosi poziom aktorski na tej liście :)

Aragonte - Wto 06 Cze, 2023 15:00

Loana napisał/a:
Daj dramie szansę, bo Szpinak tam fajny jest :) Wyłącz tylko logiczne myślenie i nie denerwuj się na drętwawą główną, bo wg mnie Szpinak jest wart docenienia w tej podwójnej roli :)

Główna faktycznie nieciekawa mi się wydaje, ale spoko, dla Szpinaka to oglądam :wink:
Z wyłączeniem myślenia nie powinnam mieć problemu, od razu podeszłam do tego w taki sposob :-P No i to tylko 12 odcinków, czyli niedużo.

Admete - Wto 06 Cze, 2023 15:36

Tyle że główną damską rolę gra YooNa, ta z Girls Generation. Nie przepadam.

Też nie przepadam i sądzę, że Junho się w czymś takim marnuje.

Aragonte - Wto 06 Cze, 2023 16:27

Trzykrotka napisał/a:
Numer 1 to to idolskie chłopię, ksieciunio z Rookie Historian.

Widać, jak byłam na nim skupiona, w ogóle go nie poznałam i nie zapamiętałam :twisted:

BeeMeR - Wto 06 Cze, 2023 19:39

Cytat:
może jednak odpuszczę My country
Nie wiem jak dziewczyny, które oglądały wcześniej, ale ja zdecydowanie bardziej polecam Smoki albo Nokdu Flower. Też opowiadają o burzliwych latach i wydarzeniach, też są świetnie zagrane i zrealizowane ale nie są tak ponure i bolesne w wydźwięku jak My Country, no i mają cokolwiek romansu, a My Country nie bardzo - tj. był niby nawet kissu, wiemy, że para ma wzajemne uczucia, ale żyją i pracują osobno, nie tylko fizycznie ale i mentalnie - przynajmniej ja to tak odbieram, nie ma między nimi nawet takiego bezsłownego ale czytelnego porozumienia dusz, wspólnych celów ani działań. :mysle: Nie wiem, może tylko marudzę.

Nokdu Flower mv:
https://www.youtube.com/watch?v=ap3PBUQJMOE

Six Flying Dragons mv:
https://www.youtube.com/w...eoTOwwl&index=8

Admete - Wto 06 Cze, 2023 20:03

Też polecam obie te dramy. Obie są lepsze niż My country.
Aragonte - Wto 06 Cze, 2023 20:04

Obie czasem marudzimy, na obie dramy rekomendowane też czasem narzekałyśmy, ale i tak są obie super i emocjonujące :serduszkate:
My Country w sumie chyba nie dokończyłam :mysle: chociaż podobało mi się tam sporo, w tym ma rewelacyjny wojenny odcinek, którym zachwycałyśmy się z Admete. Ale jako całość zdecydowanie polecam raczej Smoki i Nokdu Flower. Jedna pokazuje początek Joseonu, a druga - jego koniec. I obejrzenie tego oraz zestawienie ma taki melancholijny wydźwięk IMHO. Smoki mają solidną warstwę historyczną, przygodową i odrobinę fantastyki przez latających wojowników, a Nokdu Flower iście szekspirowski, zawikłany wątek rodzinny.
Polecam bardzo obie dramy :serce2: :serce2:

BeeMeR - Wto 06 Cze, 2023 20:29

Aragonte napisał/a:
Smoki mają solidną warstwę historyczną
Nokdu też, mnie się ogromnie podobało wkomponowanie w dramę kadrów z autentycznych zdjęć :serce: :szacuneczek:
Admete - Wto 06 Cze, 2023 20:46

Obie dramy warto obejrzeć. Mam do nich ogromny sentyment.
RaczejRozwazna - Wto 06 Cze, 2023 20:49

Tak wiem pamiętam o obu ale ilość odcinków... :wink: Prędzej w zimie gdy wieczory długie :lol:
Admete - Wto 06 Cze, 2023 21:18

Oglądaj po dwa odcinki na tydzień. Tak jak my. Nawet się nie obejrzysz, jak będzie koniec. Znalazłam, kiedy zaczęłam oglądać smoki - strona 60 wątku Kraina konfucjanizmem płynąca, czyli dramaland - odcinek 7.
RaczejRozwazna - Wto 06 Cze, 2023 21:28

Musiałabym najpierw wyćwiczyć się w cierpliwości :lol: Gdy mnie drama wciągnie to nie ma mocnych :wink:
Aragonte - Wto 06 Cze, 2023 21:47

RaczejRozwazna napisał/a:
Tak wiem pamiętam o obu ale ilość odcinków... :wink: Prędzej w zimie gdy wieczory długie :lol:

Nie są dłuższe niż Haft i Miecz :wink: Nokdu Flower to w ogóle ma dwadzieścia kilka, nie aż tak dużo.

Admete - Wto 06 Cze, 2023 22:13

Cytat:
Już się nie mogę doczekać kolejnych odcinków Smoków. Sama nie wierzę, ze oglądam 50-odcinkową dramę :-P

Cytuję powyżej sama siebie :lol: I wszystkie tak miałyśmy. A jaka piękna była faza wtedy.

BeeMeR - Wto 06 Cze, 2023 22:14

Gdy mnie drama wciągnie to nie ma mocnych
jeśli drama jest na tyle dobra by wciągnąć to ja nie rozumiem problemu :mysle:
Aragonte - Wto 06 Cze, 2023 22:40

Admete napisał/a:
Cytat:
Już się nie mogę doczekać kolejnych odcinków Smoków. Sama nie wierzę, ze oglądam 50-odcinkową dramę :-P

Cytuję powyżej sama siebie :lol: I wszystkie tak miałyśmy. A jaka piękna była faza wtedy.

Prawda? :serduszkate: :hug_grupowy: :love_shower: Piękne czasy :rozoweokulary:

RaczejRozwazna - Wto 06 Cze, 2023 22:48

Nokdu Flower - mnie się wyświetla 48 odcinków? :mysle: W Hafcie odcinki były 40-tominutowe, a i tak na końcu już nie pamiętałam co było na początku. :wink: Zrobiłam sobie później przypominajkę pierwszych odcinków :-D

Beemer - ze mną jest ten problem, że czasem wciągam się w dramę bez opamiętania :lol: Trudno mi nie oglądnąć jeszcze jednego i jeszcze jednego odcinka - a nie mogę zbyt długo siedzieć przed ekranem. Wspólne oglądanie i czekanie na kolejne odcinki co tydzień to jednak co innego.
A jak się nie wciągam to porzucam :-P

No nic, wyćwiczę się trochę i może spróbuję - w zimie :wink:

Aragonte - Wto 06 Cze, 2023 23:06

Nokdu Flower - mnie się wyświetla 48 odcinków?

Ale to te krótkie, półgodzinne są :-) Emitowali jeden po drugim. Normalnych dramowych to 24.
Smoki faktycznie liczą 50 pełnych odcinków.

RaczejRozwazna - Wto 06 Cze, 2023 23:10

aaaa, to już lepiej, dzięki! :kwiatek:
BeeMeR - Śro 07 Cze, 2023 08:10

Każdy najlepiej wie co go kręci i jak :mrgreen:
Nie namawiam :kwiatek:

Ja nawet jak mnie wciągnie ekstremalnie oglądam odcinek - dwa dziennie, więcej po prostu się nie da,czasowo i fizycznie.
Wczoraj miałam świetny, waleczny odcinek My country rozpoczęty odcięciem mostu ale w trakcie największych walk po prostu oczy mi się zamknęły. Sks :czekam2:

Admete - Śro 07 Cze, 2023 12:24

Mnie też wiele rzeczy ogranicza w oglądaniu i raczej nie miewam maratonów. Po trochu się wszystko ogląda.
Aragonte - Pon 12 Cze, 2023 13:59

Melduję, że Holo obejrzane - Szpinak bardzo mi się podobał, pewne pomysły ciekawe, ale pani nie zachwycała (chociaż w końcówce nawet wypadała nieźle). No, obejrzeć można, ale nie ma musu :wink:

Za to zaczęłam Crash Course in Romance i tutaj łyknęłam haczyk w ciągu 10 minut :-D Solidny obyczaj, dobre aktorstwo, przekrój koreańskiego systemu szkolnictwa i "akademii dokształcających" z wielką rolą mamuś kolejkujących zawzięcie, żeby potomstwo dostało miejsce u słynnego befra :-P Śmieszy, (nie) tumani, (trochę) przestrasza :mrgreen: Muszę sprawdzić, kto pisał scenariusz, bo dobre dialogi są tutaj, mam reminiscencje z AM88 i Hospital Playlist.