To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Trzykrotka - Wto 30 Maj, 2023 13:18

Aragonte napisał/a:

Muszę obejrzeć dziś odcinki do odrodzenia psychicznego Debory, bo strasznie przykro mi się patrzyło na te sceny zerwania i po zerwaniu :( Dobrze napisane, świetnie zagrane, ale cholernie przykre.

I tym sposobem ta drama nie jest komedią romantyczną, choć aż do melo nie schodzi.
Aragonte :kwiatek: Warto przejść ten etap na spokojnie, bo Bo Ra się po swojemu - powoli, stopniowo, ale rozsądnie - podźwignie i ruszy do przodu - nie oglądałam końcówki, ale zakładam, że do końca zachowa pion.
Siostra jest okropna, ale to taki typowy motyw w dramach koreańskich, te nadęte, naburmuszone, wypindrzone nastolatki, które zawsze chcą się upewnić, że są ładniejsze od starszej siostry. I strasznie obrażone że ktoś się w nich zakochał. Ja jej sceny ignorowałam. Natomiast ta :bejsbol: przyjaciółka, wścibska, kompletnie nie wspierająca :bejsbol:

Aragonte - Wto 30 Maj, 2023 13:41

Ale dotąd nie miałam aż tak, że z marszu przewijałam takie sfochowane pannice, a tutaj od razu się zeźliłam i uznałam, że szkoda się denerwować. Albo ja się zestarzałam, albo panna jest wybitnie wkurzająca :-P
Psiapsiółkę ignoruję - zasadniczo to interesują mnie przede wszystkim główni.

Admete - Wto 30 Maj, 2023 14:19

Lisek to The Tale of Nine Tailed Fox 1938.
Aragonte - Wto 30 Maj, 2023 15:30

Jeszcze co do tej siksy - no nie ogarniam tego, że ona mieszka z Bo Rą, nic nie robi (nie uczy się, nie pracuje), na bezczela podbiera jej ciuchy, niszczy (bo nawet metki nie obejrzała, żeby sprawdzić, czy zabrudzona sukienka da się uprać, czy trzeba czyścić chemicznie), mękoli, że tamta ma buty za wysokie (a mogła iść w trampkach na tańce, w czym problem :-P ), po czym jeszcze skarży się mamusi i ta mamusia (bo skądś o tym wiedziała) ochrzania Bo Rę :co_stracilam: :zalamka: Serio zatęskniłam za motywem zarobionego Kopciuszka na fafnastu etatach :twisted:
Admete - Wto 30 Maj, 2023 21:10

Trochę mi smutno, że nie czekam jutro na nowy odcinek Bory - chętnie bym jeszcze obejrzała.
Trzykrotka - Wto 30 Maj, 2023 22:04

Admete napisał/a:
Trochę mi smutno, że nie czekam jutro na nowy odcinek Bory - chętnie bym jeszcze obejrzała.

A ja mam jeszcze dwa ostatnie do obejrzenia :banan: i nie powiem nie na podobnie dobrą, sprawnie napisaną dramę.

Aragonte - Wto 30 Maj, 2023 22:41

Trzykrotka napisał/a:
Admete napisał/a:

A ja mam jeszcze dwa ostatnie do obejrzenia :banan: i nie powiem nie na podobnie dobrą, sprawnie napisaną dramę.

Ja będę właśnie kontynuować czwóreczkę - i już wiem, że nastąpi tam wielka porażka biednej Debory ;) Jak mogli jej zostawić tyle szampana wokół, ech.

Aragonte - Śro 31 Maj, 2023 23:24

Kończę piąty odcinek Deborah i powiem szczerze, ciężko mi się to ogląda :? Za dużo nieciekawych wspomnień i skojarzeń mi się uruchamia, żebym się teraz dobrze bawiła, niestety.
Zastrzeżeń do gry nie mam, ale nastawiałam się na coś lżejszego :-|

Admete - Czw 01 Cze, 2023 05:32

To przeskocz do 7.
Aragonte - Czw 01 Cze, 2023 10:31

Nie no, bez przesady, oglądam po kolei. Miałam tylko problem z tym czasem po rozstaniu Bo Ry.
BeeMeR - Czw 01 Cze, 2023 21:56

Skończyłam Ratowników - koniec był wredny :bejsbol: - teraz czekam na drugi sezon czyli ciąg dalszy :wink:
Aragonte - Pią 02 Cze, 2023 01:53

Help! Mam problem z 10. odcinkiem Debory, urywa mi się w połowie :-| A niby mam cały.
Czy ktoś by wrzucił na półkę? Próbowałam sama wynaleźć, ale nie mam teraz ani pewnego antywira, ani żadnych sensownych zabezpieczeń przed badziewnymi reklamami, i dostaję wścieku. Zresztą i tak pamiętam jedynie minidramę :?

Trzykrotka - Pią 02 Cze, 2023 08:49

Aragonte napisał/a:
Help! Mam problem z 10. odcinkiem Debory, urywa mi się w połowie :-| A niby mam cały.
Czy ktoś by wrzucił na półkę? Próbowałam sama wynaleźć, ale nie mam teraz ani pewnego antywira, ani żadnych sensownych zabezpieczeń przed badziewnymi reklamami, i dostaję wścieku. Zresztą i tak pamiętam jedynie minidramę :?

Postaram się uruchomić dziś nowy komputer, to wrzucą :kwiatek:

Aragonte - Pią 02 Cze, 2023 11:32

Trzykrotka napisał/a:
Postaram się uruchomić dziś nowy komputer, to wrzucą :kwiatek:

Poproszę :kwiatki_wyciaga: Możesz wrzucić całość? Mam wszystkie poza ostatnim, bo tego nie znalazłam na sierściuchu. Tę dziesiątkę obejrzałam ostatecznie na YT.

BeeMeR - Sob 03 Cze, 2023 17:25

Zaczęłam Shadow detective - (Lee Sung-Min & Jin Goo) - Admete, oglądałaś?
Dotarłąm do drugiego odcinka gdy odkryłam, że to też ma drugi sezon w produkcji, wrr. Ja nie chcę oglądać po pół dramy i urywać w najmniej odpowiednim momencie jak Ratowników :wsciekla:
Choć właściwie tam można to uznać za definitywny koniec :P

zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=2PoLxfsYbSE

Admete - Sob 03 Cze, 2023 19:09

Nie oglądałam. Jakoś nie miałam nastroju. A Ratownicy będą na początku sierpnia.
BeeMeR - Sob 03 Cze, 2023 21:15

To ewidentnie wariacja na temat Ściganego - główny pan został właśnie wrobiony w morderstwo. Póki co dobrze się ogląda - i tylko 8 odcinków :wink:
plus drugi sezon, ech.

Trzykrotka - Nie 04 Cze, 2023 23:24

Uruchomiłam w końcu nowy komputer, ale póki co niczego nie mogę zaczerpnąć za źródełka - Aragonte :kwiatek: przepraszam. Muszę jeszcze podłubać w ustawieniach.
Aragonte - Pon 05 Cze, 2023 12:53

Trzykrotko, nie przejmuj się, jakoś sobie poradziłam (tj. na YT były całe odcinki z napisami).

Bo Ra Deborah bym wolała w wersji skróconej - bez wątków tych dwóch par, które mnie nudziły i wkurzały :-P Główni byli bardzo fajni, ale ta przyjaciółka i jej mężulek - nope, a siostra to dla mnie kandydatka do koreańskiego 500+ :roll: i nikt więcej.

Zaczęłam oglądać Start-up i obejrzałam dwa czy trzy odcinki, ale raczej nie pociągnę tego dalej, bo nie podoba mi się potraktowanie postaci Dołeczka :-P Sprawdziłam spoilery.

Trzykrotka - Pon 05 Cze, 2023 14:57

Aragonte napisał/a:

Zaczęłam oglądać Start-up i obejrzałam dwa czy trzy odcinki, ale raczej nie pociągnę tego dalej, bo nie podoba mi się potraktowanie postaci Dołeczka :-P Sprawdziłam spoilery.

Otóż to, ja też z tego powodu porzuciłam dramę.

Aragonte - Pon 05 Cze, 2023 15:40

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Otóż to, ja też z tego powodu porzuciłam dramę.

:cheers:
Ale podejrzałam wczoraj fragmenty ostatniego odcinka - nie no, Dołeczek ze łzami w oczach, biedaczek :( Nie wiem, czy dali mu jakąś pannę na pocieszenie, ale odpuszczę sobie chyba już sprawdzanie :roll:
Jego postać była ciekawa i miała potencjał, no i czekałam na jakąś nagrodę dla sierotki :wink: ale wygląda na to, że co prawda osiągnął zawodowy sukces, ale był samotny. A przecież on nie miał własnej rodziny, bo był z domu dziecka, więc takie to nie fair było, moim zdaniem. Nie po to dramy oglądam, żeby mieć to samo, co w życiu :-P

Chyba obejrzę coś słitaśnego i niewymagającego myślenia - zapuściłam wczoraj odcinek My Holo Love ze Szpinakiem i dam tej dramie szansę.

BeeMeR - Pon 05 Cze, 2023 19:08

Aragonte napisał/a:
Chyba obejrzę coś słitaśnego i niewymagającego myślenia
Mnie by się też przydało. Na odskocznię od melodramy tajskiej, kryminału koreańskiego i ciężkiego gatunkowo seguka My country, w którym absolutnie nikt nie jest zadowolony ze swojego życia, statusu, stanu posiadania itp. Doszłam zresztą do wniosku, że twórcy wyraźnie nie lubili tych postaci, skoro ani jednej nie chcą/potrafią zadowolić, a co za tym idzie ja ich też polubić zupełnie nie umiem.
RaczejRozwazna - Pon 05 Cze, 2023 19:45

O, to może jednak odpuszczę My country. Natomiast My holo love kiedyś brałam pod uwagę, więc będę śledzić wpisy :)

Ale na razie u mnie przerwa.

Admete - Pon 05 Cze, 2023 20:14

U mnie tez przerwa, bo wolę aktualnie czytać. Jednak jak będę mieć więcej wolnego, to pewnie coś pooglądam.
Trzykrotka - Wto 06 Cze, 2023 06:30

My Holo Love będzie w sam raz :kwiatek: A jeszcze zapowiadają wkrótce dramę z Jun Ho, która też wygląda na raczej słitaśną. Tyle że główną damską rolę gra YooNa, ta z Girls Generation. Nie przepadam.
Mam obejrzany jeden odcinek Joseon Attorney -na ponuro niestety. I jeden Bo Ry, mocno frustrujący, jak Admete pisała. Może choć jedną dramę na dniach dokończę :trzyma_kciuki: