Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Dramaland przedstawia, czyli knajpa nr 10
Trzykrotka - Nie 16 Paź, 2016 21:11 Oooo, będzie się działo! Widziałaś udomowionego Jung Wona w okropnych sweterkach zamiast firmowego garnituru? I Hwa Shin jednak lądujący w łóżku z Na Ri, choć nie tak, jak mu się marzyło Czekam na rozwój wypadków wśród tej trójki, oj czekam!Aragonte - Nie 16 Paź, 2016 21:15
Trzykrotka napisał/a:
Oooo, będzie się działo! Widziałaś udomowionego Jung Wona w okropnych sweterkach zamiast firmowego garnituru? I Hwa Shin jednak lądujący w łóżku z Na Ri, choć nie tak, jak mu się marzyło
Może to, co mu się marzyło, też dojdzie do skutku
Jak ci pisałam w esemesie - w realu bym faceta zadusiła, a w dramie Hwa Shin bawi mnie straszliwie
A tu link do recapu (i komentarzy, są ciekawsze od recapu) ze straszliwego 15. odcinka JI http://www.dramabeans.com...ate-episode-15/
Mnóstwo osób się zachwyca talentem Jo Jung-seoka, czyli aktora grającego Hwa Shina.
A parę przyznało się do motylków i takich tam, kiedy Hwa Shin mówił (tuż po wiadomej scenie w przebieralni) "Nari-ya" Nie powiem, ładnie to brzmiało
Merin: How adorable was Hwashin when he was calling out “Nari-ya”? He was just so happy and hopeful and earnest. But at the same time, I hated his guts for not feeling any guilt whatsoever! How is it possible to hate and love someone at the same time over the same action! Shucks. This drama is love.
Laila: @merin that “na-Ri” wow…..i felt the love…..the way he called her. Damn..
Gomie": it’s not even my name but… I felt my heart fluttered. I smiled from ear to ear like crazy
MyGirl: it’s not even my name but… I felt my heart fluttered. ha ha..Agn - Nie 16 Paź, 2016 21:49
Nic mi się nie chce oglądać. Nie będę się oszukiwać, że coś zdołam doczepić do tego pociągu - skupię się tylko na ML. Nic innego i tak teraz mi nie wchodzi. Aragonte - Nie 16 Paź, 2016 22:20 A ja oglądam sobie koreańską monarchię konstytucyjną z panem Oh jako królem i szczerzę się do ekranu szczerze ubawiona Brakuje mi jeszcze tylko Jo Jung Seoka do kompletu Agn - Nie 16 Paź, 2016 22:21
Aragonte napisał/a:
A ja oglądam sobie koreańską monarchię konstytucyjną z panem Oh jako królem
?????????????????????????????????????Aragonte - Nie 16 Paź, 2016 22:29
Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
A ja oglądam sobie koreańską monarchię konstytucyjną z panem Oh jako królem
?????????????????????????????????????
King 2 Hearts
Sądziłam, że przewinę pierwszy odcinek, bo miałam problem z napisami, ale znalazłam w końcu dobre, więc oglądam i się chichram. Będą panowie w mundurach i chyba nieco absurdalnych sytuacji Trzykrotka - Nie 16 Paź, 2016 23:54
Aragonte napisał/a:
A ja oglądam sobie koreańską monarchię konstytucyjną z panem Oh jako królem i szczerzę się do ekranu szczerze ubawiona Brakuje mi jeszcze tylko Jo Jung Seoka do kompletu
Będzie, będzie, już zaraz się zjawi
Widziałaś już jak Ji Won po dziewczyńsku pisnęła na widok Hyun Bina na billbordzie? Byli świeżo po Secret Garden, a on właśnie zaczął służbę wojskową.
Będzie sporo absurdu, z takim operetkowym ZUym inaczej się nie da, ale jednak.... Dramę i związek między Żabulem a Ji Won odczytywano jako symbol trudnej wspólnej drogi obu Korei. Ji Won w mundurze jest zresztą super-seksi, a nasz Chef Jung Seok jako żołnierz idealny da czadu
Jestem zachwycona jego aktorstwem. Poniedziałek-wtorek to Jun Ki środa czwartek - Jung Seok z Go Gyung Pyo (prawie jak Gu Jun Pyo, nie? ) i tydzień od razu jest lepszy
Louis
Dorzucam jeszcze In Guka - jaką on ma plastyczną twarz, jak z gumy! I przystojny skubaniec jest i nie waha się wygłupiać kosztem własnej fizjonomii. Jestem przy odcinku 4, w którym Shopping King Louis rządzi, pisze komentarze w internecie, wydaje kasę dziewczyny na masażery i inne takie, ale zajmie się nią w chorobie i z parasolem w deszcz po nią wybiegnie. Mam nadzieję, że żadnych dramatoz nie będzie, bo na razie zabawa jest przednia
Pan, który gra sąsiada - pasożyta żerującego na mamusi dopiero co wystąpił z In Gukiem w Squad 38. Świetnie się przy tym wszystkim bawię.Aragonte - Pon 17 Paź, 2016 01:37
Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:
A ja oglądam sobie koreańską monarchię konstytucyjną z panem Oh jako królem i szczerzę się do ekranu szczerze ubawiona Brakuje mi jeszcze tylko Jo Jung Seoka do kompletu
Będzie, będzie, już zaraz się zjawi
Zjawił się, mierzył już z pistoletu do Żabula (który potem skarżył się hyungowi-królowi-panu Oh, jak to jest fatalnie traktowany - "dziewczyna z Północy mnie bije!" - a tamten uznał to za ściemę i odmówił wysłuchiwania tego w przyszłości ), śpiewał i grał na gitarze przy ognisku, liczę na więcej. Na razie ta postać nie jest zbyt wyrazista, ale to w końcu drugoplanowy bohater.
A kiedy pojawi się Księżniczka?
Trzykrotka napisał/a:
Widziałaś już jak Ji Won po dziewczyńsku pisnęła na widok Hyun Bina na billbordzie? Byli świeżo po Secret Garden, a on właśnie zaczął służbę wojskową.
Pewnie, że widziałam Od razu skojarzyłam, że to pewnie o Secret Garden tu chodziło.
Ji Won i Żabul chyba całkiem dobrze tu razem wypadają.
Na razie mam pokusę przewijać (i czasem to robię) Zuego Reszta wypada całkiem sympatycznie. Kończę drugi odcinek K2H.
Edit: a bohater Żabula zachował się właśnie jak sukinsyn. Grrrrr!BeeMeR - Pon 17 Paź, 2016 06:43
Agn napisał/a:
Pewnie te spoilerowe fotki z ML już są wam znane, ale co mi tam, zalinkuję, skoro wróciłam i mam pełny dostęp do netu.
Padają też takie rozważania na temat domniemanych fotek porannych (już po wiadomej domniemanej bed scene):
But why is his hair not messy?LOL
Probably because the Great General taught him how to keep his ponytail intact while rolling around? For strictly military purposes of course. Agn - Pon 17 Paź, 2016 10:19
Jaki śliczny hug! Widziałyście, jak się w siebie mocno wtulili???
Aragonte napisał/a:
But why is his hair not messy?LOL
Probably because the Great General taught him how to keep his ponytail intact while rolling around? For strictly military purposes of course.
A poza tym gdzie by tam włosy bohatera dramy były zmierzwione - w szyciu! Wichura nie da rady.
Swoją szosą to może być takie bed scene jak np. w Faith było.
7 listopada.
Gra tam ten fajny starszy aktor, który grał króla w Tree i nauczyciela w My Papparotti.Agn - Pon 17 Paź, 2016 14:53 Ja tam widzę Pasikonika...
Dzisiejszy odcinek ML przesunięty na jutro. Ale nie wiem, czy to oznacza, że jutro dostaniemy 2 odcinki czy też będzie tylko 1 w tym tygodniu. Aaaaaaa!!! Aragonte - Pon 17 Paź, 2016 17:33 No właśnie nie wiadomo...
Coś dla Trzykrotki - jeden z komentarzy z DB (pod 16. odcinkiem JI), z którym się w dużym stopniu zgadzam, tzn. jeśli chodzi o powątpiewanie w to, że Na Ri ma faktycznie dwa serca i jednakowo lubi obu panów
So, I guess I’m in the minority that didn’t really like these past two episodes. Yes, the humor was on point, but it doesn’t work for me because of one big fact: I just can’t buy that Na-ri loves both guys. And I don’t believe it not because I don’t think it’s possible to love two people at the same time, but because the show did a poor job on convincing me. For one, I never felt Na-ri was in love with Jung-won; it always seemed he was someone she liked to be around, a wonderful men to date, but it always seemed she was struggling to actually feel their relationship, as noted on the scene in which Jung-won claims he’s the one that loves more. At the same time, I think it was to soon to say she loves Hawn Shin when she was clearly over him (even if deep down she still had some residual feelings). I get that her feelings resurged because of what happend in episodes 13 and 14, but that’s not enough. Hwa-shin is even more problematic to me because the show has decided that he is the vilain for not reciprocating her feelings during the three years she loved him — and, yes, for being a total jerk about it on several ocasions. My problem is that the same flashbacks that showed us how inconsiderate Hwa-shin could be also showed us how imature and annoying Na-ri’s crush could get (when she stood watching his date, for example, that was weird, to say the least).
Muszę przyznać, że zaliczałam facepalmy, kiedy widziałam reminiscencje z tych randek w ciemno Hwa Shina, które obserwowała, strojąc miny, Na Ri Drama podkreśla co jakiś czas, jaki to on był okropny dla niej, ale naprawdę nie dziwię się, że wolał nie mieć z nią nic do czynienia, bo ona też, na swój sposób, była okropna i narzucająca się.
Nadal jednak przewiduję, że będę się dobrze bawić oglądaniem JI, nawet jeśli podejdę sceptycznie do rozwiązań fabularnych Chemia między Hwa Shinem i Na Ri jest zresztą fantastyczna, a bromance piękny.
I jeszcze parę komentarzy pod tym recapem.
This show (or rather JJS?) is kiling me, that rooftop scene when HS was dancing around and sipping his beer while holding onto the stuffed animal and being more annoying than a toddler had me in stitches. Thank you SBS for making this drama 24 episodes long, I’ll never get bored of it.
And don’t even get me started on my love for Nurse Oh who’s the biggest troll of the show. 😂😂 I just love all the hospital scenes.
I seriously…don’t know what JJS is doing to me. Like…I don’t understand how such a brat actually manages to make me swoon. ROFL, that moment when she told him to shut his mouth & he opens it ever-so-slightly just to piss her off, I lost it. He’s just so entertaining that I can’t even hold his immaturity against him. And then that “Sleep with me” ruins me for completely different reasons…
Hwa-shin dancing and drinking before asking Nari to sleep with him LMAO Jo Jung Seok is having the time of his life with this role…he is nailing every single scene
Ale, ale - zaspoilerowałam sobie finał King 2 Hearts i uroczyście oświadczam, że foszę się na scenarzystów Nienienienie! Jak mogli to zrobić? Ja się nie zgadzam Chyba ominę końcowe odcinki Admete - Pon 17 Paź, 2016 17:47 Nie dziw się - scenariusz napisała pani od BV Aragonte - Pon 17 Paź, 2016 17:59 Wiem... w każdym razie będę musiała zaopatrzyć się w chusteczki, jeśli dooglądam to do końca. Nienienienie! Trzykrotka - Pon 17 Paź, 2016 21:13 Nie maż się Aragonte, pięknie i smutno - oto nasze hasło! A pięknie jest, prawda? Ja byłam zachwycona rolą JSS, szlachetną do zakochania się w taki mądry, cudowny sposób. Że kiedy była na to pora, ganiał swojego szefa po poligonie i nie dał mu żadnych forów. A potem jak wierny cień służył mu i był wierny, zawsze i wszędzie. To chyba moje ukochane formy bromance - król i jego "miecz," Koszmit i Jae Rim w The Moon That Embraces the Sun, Żabul i JSS w King 2 Heart, Boguś i Nietoperz w MDBC
Edit:
ML
Tutaj z zapowiedzi 17 odcinka
Spoiler:
Zdaje się, że zapowiada się tupot małych nóżek w pałacu
Edit:
Jestem wściekle ciekawa, czy w JI nasza OT3 zamieszka w jednym domu Wyczekuję nowych odcinków jak kania dżdżu!Aragonte - Pon 17 Paź, 2016 21:31 Trzykrotko, pięknie, pięknie, ale końcówki się boję Chyba przed rozpoczęciem następnej dramy skrupulatnie wypytam, czy przypadkiem ktoś nie ginie The Moon That Embraces the Sun polecasz czy nie bardzo?
A co do ML - jeśli ma to się potoczyć podobnie jak w chińskiej wersji, to niestety nie spodziewam się szczęśliwego rozwiązania
W Jealousy Incarnate to wspólne zamieszkanie jest realne - mówię ci, Jung wyprosił jakiś wolny pokoik tzn. nie mieszkaliby w jednym mieszkaniu, ale budynku jak najbardziej.
Czekam na kolejny odcinek
I czy ktoś ma link do zajawki 17 odcinka ML? Agn mi podesłała, ale mi się nie otwierał Trzykrotka - Pon 17 Paź, 2016 22:01
Aragonte napisał/a:
The Moon That Embraces the Sun polecasz czy nie bardzo?
ML ma być wierne książce, więc - otoke? Rzecz w tym, ile przed końcem dostaniemy słodyczy. Ja lubiłam zakończenie BBJX, ale pod koniec nie lubiłam 4 księcia - wszystko, co się stało nie obeszło mnie za bardzo.
Moon That Embraces - to bardzo złożona sprawa.
Drama jest podobna do Mirror. Też Joseon, też dynastia, też sprawy dziedziczenia. 5 dzieciowych odcinków bardzo dobrze się ogląda, z bardzo ciekawymi, dziś już dorosłymi aktorami, jak dzieweczka z MDBC, druga z Page Turner, Sierotek i ten młodziak, który powoli, ale mocno wchodzi do mainstreamu (który grał młodego Baek Dong Su). Jest młodzieńcza miłość, zachłanność i upór dorosłych, czarna magia, amnezja i przeskok w czasie. Mirror jednym słowem.
W części dorosłej mamy Koszmita, który jest perłą tej dramy - cudowny jest w roli młodego króla. Jego żonę gra piękna kurtyzana z SKKS, ochroniarza - milczący Jae Rim, hyunga - Gburek z C4K. Byłoby pięknie - ale dziewczyna jest do odstrzału. Flegmatyczna, bez ikry, kiepska aktorsko.
Ja się cieszę, że widziałam, choćby dla przekroju młodego pokolenia dramowego i dla pięknej roli KSH, ale generalnie - trudno jest mi polecać tę dramę z czystym sercem.BeeMeR - Pon 17 Paź, 2016 22:24
widziałam jakieś mv, dziewczyna jest okropna. I tak kiedyś obejrzę Aragonte - Pon 17 Paź, 2016 22:29 Dzięki, też już znalazłam na YT
Trzykrotko, to na razie się wstrzymam. Mirror w sumie też nie obejrzałam, zniechęciłam się po waszych wzmiankach, że się to mocno zepsuło
Spoilery - tzn. streszczenie odcinka 16. ML, więc zaglądacie na własną odpowiedzialność.
Spoiler:
Episode 16 is sad and not just because Eun and Soon Deok
Wango so is hella mad at Soo for not telling him about how she hid Eun and Soon Deok. He could have saved them. Wang So is parting with Soo and it isn't because he wants to but because he has to become a dog for Wang Yo She waits for him to come back after 2-3 yrs go by. Wang So comes back. Yo tries to shoot Soo with an Arrow but So saves her. Wang Yo says something to Jung. I'm not sure if he allowed Jung to marry Soo. She goes to attend So who is injured. He wakes up and tells her to go back but she doesn't. They kiss. I would say I felt so much emotion pouring from the both of them. It was a good kiss. The candle light goes out...you know what that means. The inferred bed scene happens ahhhhhhhhhhh. They spend the night and all of the next day together. Be all cute and crap T___T My wish is being granted. Soo and So eat breakfast together, than we see them looking at the stars together. Ji Mong comes to tell them its time to grab the throne.
Trzykrotka - Pon 17 Paź, 2016 23:09
BeeMeR napisał/a:
Cytat:
The Moon That Embraces the Sun
widziałam jakieś mv, dziewczyna jest okropna
Taka ajumma w młodym wieku W dodatku kiepska aktorsko. Niewiarygodne było, że król uciekał od przepięknej żony i nie chciał skonsumować małżeństwa, bo smalił cholewki do niej właśnie. Tym bardziej było to nieprawdopodobne, że tam duża część wątku miłosnego opierała się na seksualnym napięciu, Król był młody, widać było, że pełnokrwisty... Nic dziwnego, że podejrzewali go o romans z ochroniarzem czemu on nie zaprzeczał, a wręcz podsycał pogłoski. Dlatego totalnie niewiarygodne stawało się jego gwałtowne zauroczenie takim bezjajecznym stworzeniem, jak dorosła bohaterka.
Shopping King Louis
Wycieczka do Busanu, szalone fryzury, choroba Bok Sil i opieka nad nią Louisa, zakupy i więcej zakupów, spotkanie babci, przedłużony kontrakt w pracy.... Dużo miłego pleple - tego mi trzeba po 10 godzinnym dniu pracy
Na ML poczekam do jutra, trudno. Na tumblrze wrzucali jakieś linki do transmisji wersji nie tej, którą my oglądamy, ale u mnie i tak nie poszłoby. Na wygaszanie świeczki bardzo czekam, a z drugiej strony to będą już chyba ostatnie dobre chwile...Aragonte - Pon 17 Paź, 2016 23:35
Trzykrotka napisał/a:
ML ma być wierne książce, więc - otoke? Rzecz w tym, ile przed końcem dostaniemy słodyczy. Ja lubiłam zakończenie BBJX, ale pod koniec nie lubiłam 4 księcia - wszystko, co się stało nie obeszło mnie za bardzo.
Czwórki w ogóle nie lubię za bardzo
Szkoda, że Czternasty w ML (Jung) jest taki, jaki jest i niespecjalnie przypomina Czternastego Księcia z c-wersji
Podglądam sobie fragmenty JI (nie, wcale nie oglądałam po raz fafnasty końcówki 14. odcinka i początku 15. no i paru jeszcze ciekawych scen z Hwa Shinem w roli głównej) i się szczerzę do ekranu. Chyba potem nabędę jakąś lepszą wersję niż obecna (no, chyba że drama nagle się paskudnie zepsuje).
Teraz właśnie poglądam scenkę, w której HS wyszedł nagle ze studia, ku wkurzeniu szefów, a oni tak się zapamiętali w udzielaniu mu reprymendy, że musieli paść plackiem na podłogę, żeby nie znaleźć się na wizji
Edit: wideo do JI, głównie Hwa Shin i Na Ri - może Admete sobie podejrzy, zeby ocenić, jak znany jej Jo Sung Suk sobie radzi w tej roli https://youtu.be/qtnHzlVCQLY