To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Admete - Pią 19 Maj, 2023 17:26

Podobał mi się 12 odcinek Bory - właściwie główni tam cały czas flirtowali i twierdzili, że tego nie robią. Dwa ostatnie w przyszłym tygodniu i mam nadzieję, że nie połączą ich dopiero w ostatnich pięciu minutach. Ta drama ma doskonałe dialogi. Żadne tam pitu pitu - prawdziwe rozmowy. Nie lubię tylko najmłodszej pary, więc przewijam.
RaczejRozwazna - Pią 19 Maj, 2023 18:00

A tymczasem w Hafcie się już tak pokręciło, że już nie wiem kogo i o co podejrzewać :wink: Mam tylko ochotę przyłożyć Amber :bejsbol:
BeeMeR - Pią 19 Maj, 2023 18:22

Ja skończyłam drugi odcinek Ratowników lepszy, acz morderstwa są przykre - trudno zresztą, żeby było inaczej.

Z My country idę powoli do przodu, ale to dość ponura drama, nie widzę tu jaśniejszych fragmentów, no i na pewno nic bajkowego. Niemniej zagrana jest dobrze, a Jang Huyk imho najlepszy. Świetnie operuje wachlarzem a na koniu trzyma się jak zwykle doskonale :serduszkate: Na polowaniach to żywcem wcielenie dawnych malowideł ściennych, coś w ten deseń:

przynajmniej mnie się tak kojarzy ;)

Ten filmik chyba już kiedyś był wrzucany ale niech będzie ponownie, świetny montaż :oklaski:
https://www.youtube.com/watch?v=5emLoj5tJio

Admete - Pią 19 Maj, 2023 19:05

Uwielbiam ten filmik doskonały jest.
BeeMeR - Pią 19 Maj, 2023 21:29

Ano jest świetny :serce:
Ten też bardzo dobry - i tekst doskonale adekwatny:
https://www.youtube.com/watch?v=cJm6m5xJOa0
https://en.muztext.com/lyrics/beth-crowley-empire

Admete - Pią 19 Maj, 2023 21:38

Rzeczywiście słowa pasują. U mnie 14 odcinek Joseon Attorney. Zrobiło się smutno i niebezpieczne. Podoba mi się, jak drama jest nakręcona. Zdjęcia bardzo dobre.
Admete - Nie 21 Maj, 2023 16:21

Dokończyłam Joseon Attorney, ale samo zakończenie trochę przekombinowane. Chodzi mi o historię z księżniczką. Serial ogólnie mi się podobał, choć główna aktorka wypadała słabiej niż reszta obsady. Za to dobra była dziewczyna w roli siostry bohatera. To ona powinna być główną.
Zaczęłam Liska 1938 - bez historii romansowej to jest całkiem niezły serial fantastyczno-przygodowy.

Trzykrotka - Pon 22 Maj, 2023 07:30

Kiedy zabierałam się do Bo Ry, komputer mi padł i to nieodwołanie. Niczego nie obejrzę póki nie kupię nowego :wsciekla: Chyba że na Netflixie, bo to ogladam w tv.
O tak, Amber w Hafcie miałam ochotę porządnie potrząsnąć.

BeeMeR - Pon 22 Maj, 2023 12:30

Bardzo współczuję problemów z komputerem :przytul:

Ja sobie powoli idę z My country i Ratownikami. Aktualnie zrywamy podłogi

Admete - Pon 22 Maj, 2023 13:57

Trzykrotko, co za pech!
Aragonte - Pon 22 Maj, 2023 14:00

Trzykrotka napisał/a:
Kiedy zabierałam się do Bo Ry, komputer mi padł i to nieodwołanie. Niczego nie obejrzę póki nie kupię nowego :wsciekla: Chyba że na Netflixie, bo to ogladam w tv.

Oj, Trzykrotko, bardzo mi przykro :(

Admete - Pon 22 Maj, 2023 21:53

Jaki ten drugi sezon Liska jest fajny. Zabawniejszy i dużo więcej mitologii koreańskiej, ludowych opowieści. Brak łzawego wątku romansowego też pomaga.
RaczejRozwazna - Pon 22 Maj, 2023 22:02

Skończyłam Haft. Najdłuższa moja drama i to bez przewijania! :lol: Jestem bardzo zadowolona, choć chyba obeszłabym się bez ostatnich odcinków. Nie podobało mi się do końca, w którą stronę zostało to poprowadzone, a nagromadzenie dramatoz było nadmierne. Miła konkubina jako bogini zemsty :roll: , matka głównego pojąca konkubiny koktajlem antykoncepcyjnym :paddotylu: , zabójstwa, samobójstwa i egzekucje (właściwie dlaczego siostra Amber się powiesiła? Było to dla mnie niejasne) oraz - jako wisienka na torcie - trudna teściowa zmieniająca się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w kochającą mateczkę, stawiającą wszystko na jedną kartę by uratować ukochaną synową :zalamka: A na deser dobił mnie markiz Z WĄSIKIEM :shock: :rotfl:
Ale podobało mi się pojednanie głównej z siostrą i słodko-gorzkie domknięcie wątku Drugiego. On stałe zyskiwał w moich oczach w trakcie dramy.

Będę na pewno wracać do wcześniejszych odcinków, do tego całego, całkiem przekonywującego obyczajowego misz- maszu. Bardzo udana drama ogólnie. :oklaski:

Natomiast puenta osobista jest taka, że po raz kolejny ucieszyłam się, że żyje w czasach, w których żyję, nie muszę praktykować cnót niewieścich i użerać się z takim systemem rodzinnym. Nawet najbardziej idealny mąż nie byłby tego wart :wink:

BeeMeR - Wto 23 Maj, 2023 06:38

No właśnie, bardzo dobra drama tylko przekombinowana na koniec.
Trzykrotka - Wto 23 Maj, 2023 10:31

A te koktajle antykoncepcyjne to co chwilę się w dworskich dramach popija... Aczkolwiek powód pozbycia się własnego wnuka czy wnuczki był absolutnie okropny: żeby prawowita żona urodziła pierwsza :confused3: Dam znać jeśli na horyzoncie pojawi się nowa drama z Wallace Chungiem, choć podobno ma być latem dopiero.
Opinia Gosi o feniksach jest na nie, choć ona też lubi grającego tam aktora :kwiatek:

Kupiłam laptop na raty, odbiorę niedługo i wrócę do gry :trzyma_kciuki: Na razie obejrzałam co mi Netflix podpowiedział: bardzo miłą dramę - 2 pierwsze odcinki póki co - Dr Cha, z naszą Wiedźmą w roli kury domowej (!), która kiedyś ukończyła medycynę ze znakomitymi wynikami. Jednak wpadka z chlopakiem i ciąża oraz pospieszny slub odstawił ją zawodowo na boczny tor. Nigdy nie praktykowała, tylko oddała się na służbę teściowej (wściekła bogata zołza), mężowi (lekarz-karierowicz z kochanką) i dzieciom (córka licealistka, syn stażysta w szpitalu). Kiedy wreszcie dociera do niej, że jest popychadłem w domu, oraz spotyka uroczego i bardzo zdolnego lekarza, który zachęca ją do powrotu do zawodu, buntuje się w cudowny sposob :rotfl: i zdaje egzamin rezydencki lepiej od syna.... Dostaje sie w wieku 46 lat na rezydenturę na oddział kochanki męża.
Bardzo lekko i miło nakręcona drama, fabuła trochę jak w Good Wife, ale mniej mroczna - wciągnęłamsię.

RaczejRozwazna - Wto 23 Maj, 2023 10:50

Dzięki za opinię o Feniksach, szkoda. A czy koleżanka mogłaby coś polecić z tym aktorem Kun Chenem?
Jeszcze jest drama, która mi uparcie wyskakiwała - Historia Ming Lan - czy coś o niej wiecie? :kwiatek:

Widziałam na moim inteligentnym yt zapowiedzi tej nowej dramy z Chungiem i nie bardzo mi się spodobało, ale może to pierwsze wrażenie. Znowu latanie, główna nie bardzo przypadła mi do gustu, a Chung ma warkoczyki :wink: Ale zobaczymy. Mam ochotę na coś chińskiego jeszcze, może spróbuję tę Koronerkę albo tę drugą polecaną dramę o księżniczce jakiejś tam? Zobaczę. Na razie przerwa i może coś lekkiego koreańskiego w międzyczasie.

Co do Haftu jeszcze i tych antykoncepcyjnych sztuczek - zastanawiam się czy to nie wpływ chińskiej ideologii jednego dziecka. Kilka takich wpływów niekoniecznie historycznie poprawnych zauważyłam w tej dramie.
Natomiast rozbawił mnie jeden z komentarzy na yt - markiz był za młodu największym playboyem spośród wszystkich bohaterów dramy - mimo antykoncepcji udało mu się spłodzić potomków że wszystkimi kobietami w haremie :-P Właściwie nie zostało wyjaśnione to, co wpłynęło na jego późniejszą powściągliwość - self-control, którą go kiedyś skomplementowała żona :wink:

Admete - Wto 23 Maj, 2023 10:54

RaczejRozwazna napisał/a:
Historia Ming Lan - czy coś o niej wiecie?

Polecały ci ją dziewczyny. Nawet ja obejrzałam ze 20 odcinków, zanim odpadłam, bo za długie. To taka trochę chińska Jane Austen - dużo córek, choć z różnych zon, konkubin, co to je za mąż trzeba wydać. Całkiem to było przyjemne.
Trzykrotko, jaki laptop kupiłaś?

RaczejRozwazna - Wto 23 Maj, 2023 11:26

A rzeczywiście, myślałam że Trzykrotka pisała o Koronerce ale to nie w tym poście :-D :kwiatek:

Na marginesie - czytam sobie teraz "Przesłonięty uśmiech" i jednak to dziedzictwo konfucjanizmu jest bardzo mocno archaiczne jeśli chodzi o rolę kobiety, przynajmniej w wydaniu koreańskim. Japońskim chyba też z tego co pamiętam rozmowy ze znajomymi stamtąd. To się zmienia ale dość powoli.

Admete - Wto 23 Maj, 2023 12:00

Chyba się zmienia, ale z oporami. Nawet w tym serialu, który ostatnio oglądałam byłą komendantka i miała pod górkę ze względu na niektórych mężczyzn w pracy.
RaczejRozwazna - Wto 23 Maj, 2023 12:09

To jest chyba jeszcze kwestia jakiegoś jednego pokolenia. Zresztą myslę, że w Korei ów status konfucjanizmu jest w dużej mierze chroniony bo świadczy o tożsamości narodowej. Czytałam zresztą, że koreański konfucjanizm poszedł za daleko jeśli chodzi o poddaństwo kobiet wobec mężczyzn.
W Japonii sprawa wygląda inaczej - tam dochodzi jeszcze kwestia swoiście rozumianej równowagi jako dziedzictwa shintoizmu ale ludzie w naszym wieku i młodsi bardzo zazdroszczą nam swobody.

Natomiast ciekawa jest we wszystkich tych krajach kwestia oddawania czci przodkom.

Trzykrotka - Wto 23 Maj, 2023 12:23

Admete napisał/a:

Trzykrotko, jaki laptop kupiłaś?

Asusa z szybkim dyskiem i Windows 11. Kolega mi znalazł, a akurat była na niego fajna promocja. Ten stary był już bardzo stary i dwa razy miał wymieniany dysk. Nie warto było inwestować po raz trzeci. Przepadło mi w nim trochę rzeczy, ale czym to jest wobec wieczności.

I Ming Lan i Rebel Princess są bardzo dobre, choć każda inaczej. Princess jest bardziej mroczna, ale za to jaką ma genialną główną parę!

BeeMeR - Wto 23 Maj, 2023 14:25

To może ja powinna spróbować Rebel Princess, bo Min Lan porzuciłam w drugim odcinku, czyli pewnie zanim się rozkręciło na dobre...

Trzykrotka napisał/a:
Asusa z szybkim dyskiem i Windows 11.
Gratuluję!
Ważne rzeczy warto mieć na dysku przenośnym, zapasowym (ja mam tak zdjęcia, tj. na dwóch różnych, bo tego się jakby co nie odzyska już nigdy), a rzeczy mniej ważne i niezapisane- cóż - same się sprzątają w takim przypadku, ech... :kwiatek:

Trzykrotka - Wto 23 Maj, 2023 15:20

BeeMeR napisał/a:
To może ja powinna spróbować Rebel Princess, bo Min Lan porzuciłam w drugim odcinku, czyli pewnie zanim się rozkręciło na dobre...

Może? Tam jest mnóstwo intryg na szczeblu państwowym, dużo emocji. Ale też przepiękny watek miłosny.
Popatrzcie na nich
https://www.youtube.com/watch?v=lg-0JehCWT8
Awu, księżniczka, siostrzenica cesarza, zostaje z powodów politycznych wydana za mąż za Xiao Xi, najpotężniejszego generała w państwie. Awu nie chce tego małżeństwa - jest najbardziej olśniewającą, najbystrzejszą, wybitną panną na dworze, zakochana jest w przystojnym kuzynie, a generał żyje na rubieżach kraju, w odludnej twierdzy i w dodatku ma marne pochodzenie. Ale godzi się i na ślub i na opuszczenie stolicy. I przekonuje się szybko, że to malżeństwo dało jej wszystko, co mogła dostać najlepszego - wolność, niezależność, władzę i wielką miłość do wspaniałego mężczyzny.

RaczejRozwazna - Wto 23 Maj, 2023 15:43

Brzmi zachęcająco :-D
Admete - Wto 23 Maj, 2023 16:58

4 odcinek Liska to była wersja trzech mężczyzn i dziecko w wersji gumiho 😂