To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Trzykrotka - Wto 02 Maj, 2023 10:24

Rzeczywiście ciekawie się zapowiada.
RaczejRozwazna - Wto 02 Maj, 2023 10:29

Ejże, ta konkubina pierwszego pisi w Generale nie była tak znowu czysto nominalna! Nawet chełpiła się królowej, że pisia odwiedza ją bardzo chętnie.
Zresztą zastanawiam się jak to było historycznie - coś mi się kołacze, że władca musiał obdarzać swe konkubiny zainteresowaniem, bo pochodziły one z rodów, które były ważna dla królestwa/cesarstwa. Więc pewnie to miał na myśli ginący zuy książę, a i Generałowa sobie z tego zdawała sprawę. Niemniej w tym świecie zapewne udało się obejść te niedogodności ;)

Właśnie zaczęłam Hafciarkę. Baardzo mi się podoba, mimo że trzeba wysilać głowę, żeby zorientować się w tym knującym babińcu i szybko śledzić napisy. Znowu szalenie podoba mi się inteligentna główna - lubię naprawdę te chińskie bohaterki - a Wallace Chung powoli zaczyna zajmować poczytne miejsce wśród moich ulubionych aktorów kostiumowych. Znakomicie oddaje nieco zgaszonego introwertyka, przytłoczonego owym domowym babińcem, za którego intrygami nie może nadążyć. Dzięki za polecajkę! :kwiatek:

My country też mam na liście, będę śledzić wpisy, a i WBDS spróbuję po rozmowie z Beemer :-D

BeeMeR - Wto 02 Maj, 2023 10:45

Ja tam odnosiłam wrażenie, że owa konkubina tylko w gadaniu była mocna i byle zrobić przykrość królowej, na której pozycję czyhała.
Ojcu bez tej ściemy mówiła, że na ma jak powić następcy, skoro król jej nie darzy zainteresowaniem. Dopiero po śmierci królowej, jak król był ululany to mu wmówiła pożycie i ciążę, ale to też nie miało pokrycia.
Ale ja mogłam sobie dośpiewać albo przewinąć, w każdym razie taką wersję postanowiłam zapamiętać :angel:

RaczejRozwazna napisał/a:
historycznie - coś mi się kołacze, że władca musiał obdarzać swe konkubiny zainteresowaniem, bo pochodziły one z rodów, które były ważna dla królestwa/cesarstwa. Więc pewnie to miał na myśli ginący zuy książę, a i Generałowa sobie z tego zdawała sprawę. Niemniej w tym świecie zapewne udało się obejść
historycznie - owszem, ale dramowo właśnie niekoniecznie :wink:
RaczejRozwazna - Wto 02 Maj, 2023 10:47

Eee, to w takim razie ja przewinęłam bo tego ojca nie mogłam zdzierżyć :D
Admete - Wto 02 Maj, 2023 11:38

Warrior Baek Dong Soo:

https://www.youtube.com/watch?v=WEfST58PqM0

I starsza obsada:

https://www.youtube.com/watch?v=DdHzbZBlv4Y

Nefryt nie zrobił tam na mnie żadnego wrażenia, to kolejny aktor, który mimo popularności mnie nie zachwyca. Mam czterech takich, policzyłam ostatnio ;)

BeeMeR - Wto 02 Maj, 2023 11:54

Nefryt, LMH, Boguś i kto jeszcze?

Nefryt miał nienajszczęśliwszą perukę w WBDS :-P ale nie był taki zły, panna go biła na głowę drewnianym aktorstwem :-P
Ja jeszcze lubiłam smutnego księcia Sado - tj. Aktor jest ok, a krzywy las, w ktorym się dokonało to co musiało jest przepiękny :serduszkate:

Aragonte - Wto 02 Maj, 2023 12:50

Trzykrotka napisał/a:
Moja szkoła :-D
Jak dla mnie, to ten prawnik to jest istna perełka, razem z Chiefem Kimem i Beautiful (imienia nie pamiętam :mysle: ) to trylogia najlepszego Namgoonga w wydaniu komediowym. Nie mogłam się napatrzeć na jego interakcje z asystentem, tym poczciwym ajussi. Tak się obaj bawili swoimi rolami, że samo to robiło robotę.

A jak Ci się podobały te odcinki z reminiscencjami? Wiem, że były potrzebne, ale wolałabym to skrócić tak do półtorej odcinka :mysle: Nastrój był tam raczej minorowy, nie miało to (co zrozumiałe) poprzedniej lekkości. Chyba wolałam te odcinki z konkretnymi sprawami do rozwiązania, czyli procedural :wink:
W każdym razie Prawnika za Dolara w związku z tym jeszcze nie dokończyłam, chociaż odcinki ze wspomnieniami mam za sobą.

RaczejRozwazna - Wto 02 Maj, 2023 13:34

Admete napisał/a:
Warrior Baek Dong Soo:

https://www.youtube.com/watch?v=WEfST58PqM0

I starsza obsada:

https://www.youtube.com/watch?v=DdHzbZBlv4Y

Nefryt nie zrobił tam na mnie żadnego wrażenia, to kolejny aktor, który mimo popularności mnie nie zachwyca. Mam czterech takich, policzyłam ostatnio ;)

Podoba mi się!

Admete - Wto 02 Maj, 2023 15:04

BeeMeR napisał/a:
Nefryt, LMH, Boguś i kto jeszcze?

Ko Kyoung-Pyo - ten, którym się zachwycałyście w paru dramach.

BeeMeR - Wto 02 Maj, 2023 16:03

Acha, ok, mnie on się najbardziej podobał w filmie gdzie grał bandziora :wink:
Admete - Wto 02 Maj, 2023 17:14

Widocznie nie grają ról w moim typie. A Nefryt jest też dość miernym aktorem.
BeeMeR - Wto 02 Maj, 2023 17:27

Nefryt jest z tych, co to głównie wyglądają, ale on mnie nie drażni i go odróżniam, co nie zawsze ma miejsce w przypadku młodych aktorów koreańskich, przynajmniej w moim przypadku :wink:
Mnie się całkiem podobał jako Nefryt właśnie, do kompletu z Yumą i badukiem :wink:
No i w Robociku był sympatyczny, w wojowniku i królowej Seonduk jak najbardziej ok.
on tam - jego postać - miał większy pazur niż się pozornie początkowo wydawało, i najwyraźniej grał z ulubioną aktorką Loany ;)
jakość filmiku słabiutka
https://youtu.be/9Ab6b3vo3wU

ale ja wcale nie twierdzę, że to znakomity aktor, tyle że znam od metra słabszych, np. ten od 100 dniowego księcia :P

RaczejRozwazna - Wto 02 Maj, 2023 18:26

Loana się nie zgodzi. ;) Ja Nefryta lubię. Jest właśnie odróżnialny, a to zaleta :-)

W Hafciarce dojechałam do ładnego ślubu głównych. Coraz bardziej podoba mi się ta drama, nawet nic nie przewijam. :wink:

... i jaka piękna noc poślubna! :rotfl:

Admete - Wto 02 Maj, 2023 19:08

BeeMeR napisał/a:
i najwyraźniej grał z ulubioną aktorką Loany

Nie grała tam Park Eun Bin tylko Shin Se-Kyung. Nefryt jest odróżnialny owszem, ale nie nadaje się na nic dramatycznego.

BeeMeR - Wto 02 Maj, 2023 19:22

Admete napisał/a:
Nie grała tam Park Eun Bin tylko Shin Se-Kyung
SSK tez grała i to znacznie ważniejszą postać, ale PEB miała pomniejszą rolę pod koniec, kiedy już nie oglądałaś, właśnie z Nefrytem, następcą tytułowej królowej

... i jaka piękna noc poślubna!
O tak, to było piękne :lol:
Admete - Wto 02 Maj, 2023 20:50

A to nie oglądałam, bo dotarłam tylko do śmierci
arcywrogini i potem obejrzałam ostatni odcinek. Nie ma koreańskich kryminałów, to oglądam japoński. MIU 404. Komediowy na zasadzie jeden policjant odpowiedzialny, drugi głupi dzikus 😉 Określenie z serialu.

Aragonte - Wto 02 Maj, 2023 21:35

BeeMeR napisał/a:
... i jaka piękna noc poślubna!
O tak, to było piękne

Też jestem fanką :serce: :lol:
Właśnie sobie przypominam Mieczowego i Hafciarkę, bo od trzech dni głównie siedzę i wyszywam Morrisa, a do tego ta drama jest idealna, niepochopna.
Rozważna, uzbrój się w cierpliwość, długo między głównymi do niczego nie dojdzie, tylko będą się dyplomatycznie wymijali, a co najwyżej kurtuazyjnie pili razem herbatę, choć pan pewnie by się nie obraził, gdyby dużo szybciej doszli do porozumienia :-P

A to plotkarskie środowisko :zalamka: Od razu wszyscy wiedzieli, u której konkubiny pan domu jadł kolację (bez śniadania :-P ) i czy spędza noce ze swoją ślubną, czy też już jest w "niełasce" :twisted:

RaczejRozwazna - Wto 02 Maj, 2023 21:45

Generalnie jestem zachwycona i nie przeszkadza mi absolutnie niepochopność. Lubię niepochopność tego rodzaju, zdecydowanie :love_shower:

Śledztwo trwa, główna obczaiła już wszystkie style hafciarskie w domu, a tymczasem jakże cudna teściowa strofuje ją, że syn spędza noce samotnie :lol:

Trzykrotka - Wto 02 Maj, 2023 21:58

Ta teściowa pospołu z wymarzoną synową, obecnie najbardziej nielubianą konkubiną to był w ogóle dream team :roll: Maruda i zołza, że tak elegancko to ujmę. Wallace jest :serduszkate: i bardzo ładnie tę rolę rozegrał, łącznie z komediowym kawałkami.
Oj, babiniec to był przerażający. I pana domu od domu odstraszał skutecznie. Teraz ma "furen" i trzy konkubiny, a jedną konkubinę i jedną żonę już pochował :zalamka:

O tak, w Prawniku retrospekcje były niespodziewanie tragiczne i mnie też zakłóciły drugą część dramy.

Admete - Wto 02 Maj, 2023 22:04

Jednak jestem na bieżąco z Joseon Attorney i zastanawiam się, czy syn ministra Yoo rzeczywiście przeszedł na ciemną stronę mocy, czy tez odstawi Wallenroda?
Trzykrotka - Wto 02 Maj, 2023 22:18

Widać że się te dwie opcje w nim boksują. Szkoda trochę, ze aktor jest mało wyrazisty.
Kończę odcinek 10.

Aragonte - Wto 02 Maj, 2023 22:59

Trzykrotka napisał/a:
bardzo ładnie tę rolę rozegrał, łącznie z komediowym kawałkami.

Mnie śmieszyły też interakcje z jego podkomendnymi, zwłaszcza "generałem Fu" :mrgreen: który na pytanie, czy nasz markiz się faktycznie zmienił, odpalił mu z uśmieszkiem "ostatnio częściej przyglądasz się w lustrze" (faktycznie to robił po tekście Shinyi, że jest bardzo ładnie zbudowany :lol: ).
Edit: właśnie się rozchichrałam po akcji z potłuczoną naprędce szybą okienną, która posłużyła za pretekst, żeby pobyć parę dni w gniazdku Shiyi :rotfl:

Trzykrotka - Śro 03 Maj, 2023 09:14

O tak, te jego wszystkie podstępy żeby tylko pobyć u żony, spędzić noc na niewygodnej leżance, czy też ławie do siedzenia :mrgreen: A już koroną dzieła był galop i skok do łóżka kiedy dzieciak chciał do "mamy" bo nie mógł zasnąć :rotfl:
Naprawdę, mimo przerostu haremowych intryg ta drama jest bardzo dobra i ładnie pokazuje budowanie relacji.

BeeMeR - Śro 03 Maj, 2023 09:58

Ja lubiłam te jego wizyty już wtedy, gdy przychodził po prostu po święty spokój, bo wreszcie znalazł się ktoś niczego od niego nie chciał, uff :wink:

My country 3 odcinek - bardzo mi się podoba gość z blizną, kojarzę go z Curtain Call (ten sztywny brat). Drama jest dobrze napisana, nieźle zagrana, tylko idzie mi powolutku.

RaczejRozwazna - Śro 03 Maj, 2023 10:43

O, brat z CC miał potencjał aktorski, kolejna zachęta do My Country!

Widzę, że w Hafciarce wszystko jeszcze przede mną. :wink: Cieszę się niepomiernie! :love_shower: Mnie już teraz się podoba jego rosnące zainteresowanie tj. zaciekawienie żoną, jako kimś zupełnie nie z tej bajki, podoba mi się jak ją broni przed mamuśką i innymi. I urzeka mnie jej zdumienie faktem. że ktoś się o nią troszczy. Jestem po chorobie syna - wspólna troska o dziecko jednak bardzo zbliża. A jak ją ładnie od słońca osłaniał gdy spała :serce2: A jak ona ładnie uczy go nawiązywać więź z synem :serce2:
A poza tym podoba mi się scenografia, skomplikowane relacje panujące w tych domach, podobają mi się postaci poboczne (typu sfochowana księżniczka o dobrym sercu - żona drugiego syna) i w ogóle mi się podoba. Wpadłam w tę dramę jak śliwka w kompot. Tylko dziś będzie malutko, bo wczoraj przegięłam z liczbą odcinków (kosztem sprzątania :paddotylu: )