To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Aragonte - Pon 02 Lis, 2020 22:17

Trzykrotka napisał/a:
Trochę przypomina mi się ten serial z liserem i wilkorem i łowcą potworów żyjących wśród ludzi (jaki to miało tytuł? :zalamka: )

Ale to drama była? Bo brzmi to mi trochę jak opis amerykańskiego "Grimma" :mrgreen:

Przejrzałam trochę wątek Do Do Sol Sol na Soompi, zerknęłam na DB - sporo ludzi uznaje tę dramę za "happy pill", jak widzę :-D

Edit: o, tego nie wyłowiłam - pamiętacie (Admete i Trzykrotka), że Jun napisał na tablicy rodzaj równania? Ktoś na DB je rozgryzł :lol:

Cytat:
V=IR ==> I=8V/4ohms ==> I=2A

A in music = La

2*La = Lala

Joon is a nerd :p

Admete - Pon 02 Lis, 2020 23:17

Właśnie nie wiedziałam o co chodzi z tymi wzorami na tablicy. Uwielbiam jak Jun mówi nie, a potem spełnia wszystkie zachcianki RaRy.
Aragonte - Pon 02 Lis, 2020 23:30

Admete napisał/a:
Właśnie nie wiedziałam o co chodzi z tymi wzorami na tablicy. Uwielbiam jak Jun mówi nie, a potem spełnia wszystkie zachcianki RaRy.

Tak, pięknie to pokazała ich nocna rozmowa telefoniczna, kiedy RaRa poprosiła go, żeby jej przyniósł krem do twarzy, a on pośród tych wszystkich "ani myślę, nie chce mi się" pędził już z tym, o co go poproszono :rotfl:
Urocze było też rzucanie ze zgrozą telefonem, i to po obu stronach, po tekście o "płonącym sercu" :rotfl:

A jakie dramaty odchodzą na DB przez wiadomą sprawę wieku :-P

Trzykrotka - Pon 02 Lis, 2020 23:50

Aragonte napisał/a:

A jakie dramaty odchodzą na DB przez wiadomą sprawę wieku :-P

Ach, ach, już sobie wyobrażam :dramasmiley: :rotfl: Wiecie, że ja nie mam nic przeciwko noona romansom, przełknęłam nawet 18-letniego In Guka w King of High School. Ale w DoDoSolSol to już naprawdę... Ta RaRa jest jak taka laleczka do rozpieszczania przez wszystkich. Panowie lecą pierwsi, ale i ajummy przecież (my zrobimy kimbap, a ty - graj :mrgreen: ) i nawet niechętna i zazdrosna nastolatka. Jaka tam różnica wieku, ona z tą kokardką we włosach.... :paddotylu:

No, w Lisku pojechali horrorem w ostatnim odcinku. Im bliżej JiA podchodzi imugi, tym okropniej się robi. Scena z nagraną sesją hipnotyczną małej JiA - auuuu, sama miałam ochotę wyłączyć laptop.
Miodzio, podoba mi się. Oby nie grzebali się w dramatozach uczuciowych pomiędzy główną parą.

Aragonte - Pon 02 Lis, 2020 23:55

Trzykrotka napisał/a:
cie, że ja nie mam nic przeciwko noona romansom, przełknęłam nawet 18-letniego In Guka w King of High School. Ale w DoDoSolSol to już naprawdę... Ta RaRa jest jak taka laleczka do rozpieszczania przez wszystkich. Panowie lecą pierwsi, ale i ajummy przecież (my zrobimy kimbap, a ty - graj :mrgreen: ) i nawet niechętna i zazdrosna nastolatka. Jaka tam różnica wieku, ona z tą kokardką we włosach.... :paddotylu:

Ja miałam mieszane uczucia przy zakończeniu King of High School, ale tutaj w ogóle się nie czepiam - wręcz przeciwnie, ujawnienie wieku pana świetne wyjaśnia jego zachowanie i reakcje :mrgreen: Kapitalnie się tym bawię, bo Jun jest jednocześnie nieporadny w okazywaniu uczuć i uroczy w tym, co robi dla RaRy :serduszkate:

Admete - Wto 03 Lis, 2020 08:37

Wiecie, że mam alergię na takie historie, ale tutaj nie mamy relacji uczeń - nauczyciel. Oni są dla mnie jak rówieśnicy, bo RaRa jest zabawnie naiwna, choć wcale nie głupia, a Jun dobrze sobie radzi jako dorosły, a przy tym jest nieporadny uczuciowo jak nastolatek :lol: Ogólnie całość jest zabawna i ciepła. Płonące serce :rotfl:
Trzykrotka - Wto 03 Lis, 2020 09:17

Admete napisał/a:
Płonące serce :rotfl:

Prawda :rotfl:

Aragonte - Wto 03 Lis, 2020 10:55

Admete napisał/a:
RaRa jest zabawnie naiwna, choć wcale nie głupia

Ta naiwna RaRa świetnie wyczuła pana Cha i dała mu odprawę, nim skończył wyznanie uczuć - ależ go wcięło :wink: Dobrze, że nie motają tu za bardzo z Drugimi, Trzecimi itd.

Fajne są te sceny po napisach - a więc to zdjęcie przyjaciela z Rarą, które miał Jun, zrobił sam po koncercie. Całkiem sprytnie to wszystko jest poprowadzone. Zdecydowanie bardziej mi się to podoba niż Shopping King Louis, choć to ten sam scenarzysta.

Admete - Wto 03 Lis, 2020 22:27

Kairos ogląda mi się świetnie i zagrany jest bardzo dobrze.
Trzykrotka - Wto 03 Lis, 2020 23:56

Nic dziwnego, dobrzy aktorzy tam grają. Ja bardzo doceniam Zombie Girl, a SSRok jest świetny w każdej roli. Czy tam występuje motyw podróży w czasie?

W Flower Crew jestem już niema w połowie; poważniej i smutniej się robi. Gae Ttong już wie, co się stało z bratem, zaostrza się walka o władzę w pałacu, widać, ze Hoon będzie musiał skonfrontować się z ojcem stojącym po ciemnej stronie mocy. Ledwo małżeństwo najlepszego scholara z tymczasową praczką w gibangu zostało zawarte, panom szykuje się duże wyzwanie: wydanie za mąż szwagierki Hoona, która wcale nie chce być oficjalną "cnotliwą niewiastą" ku większej chwale rodziny zmarłego męża.
Kwiatek nr 3 miał znów nowy, walący po oczach hanbok

a Gae Ttong ciemne okulary.
Kwiatek numer dwa, ten wysoki elf najśliczniejszy w mieście miał zaś scenę w założeniu motylkową, kiedy to uczył Rudzielca grać na pianinie w bezpośrednim kontakcie. Patrzę na niego i myślę sobie, że naprawdę nawet uroda nie pomoże, kiedy nie ma się za grosz charyzmy. Piękny jest, ale tak okropnie bezpłciowy... Gdyby nie Min Jae grający Hoona nie byłoby na kim oka zawiesić, naprawdę. Gdzie te piękne czasu SKKScandal, gdzie każdy z panów miał wyrazisty typ osobowości i potężną ekranową prezencję :foch2:

Aragonte napisał/a:

Ale to drama była? Bo brzmi to mi trochę jak opis amerykańskiego "Grimma" :mrgreen:

Grimm :zalamka: Myślałam, że mi para uszami pójdzie, tak nie mogłam sobie przypomnieć tytułu. Dzięki :kwiatek: Tale of Nine Tailed trochę przypomina klimatem Grimma,

Aragonte - Śro 04 Lis, 2020 00:28

Trzykrotka napisał/a:
Tale of Nine Tailed trochę przypomina klimatem Grimma,

O! A to spróbuję, czy mi się spodoba.
I idę spać.
Jutro środa, dostaniemy nowy cukierek :taniec: *dodosolsollalasol*

Admete - Śro 04 Lis, 2020 06:32

Tak, dziś Do Do Sol Sol. Oby nie było za dużo dramatoz w drugiej połowie dramy.
BeeMeR - Śro 04 Lis, 2020 09:21

Trzykrotka napisał/a:
Kwiatek nr 3 miał znów nowy, walący po oczach hanbok
Tja, no włąśnie, ja miałam z nim większy problem niż z tym Cudusiem-Lalusiem, ale pewnie, że to nie jest to samo co Swirus i Wachlarz z SKKS. Tam z kolei był Misiek, hm... On chyba już nie gra od skandalu? :mysle: Przynajmniej dawno go nie widziałam nigdzie.

Ja zaś jestem niemal w połowie mojej dramy i całkiem dobrze ją odbieram, choć nie jest doskonała i nikogo namawiać nie będę. To klasyczna drama o dojrzewaniu - do wysokich umiejętności medycznych i sporych ograniczeń (brak odpowiedniego urodzenia w Joseonie, wykształcenia medycznego, doświadczenia np. z obecnymi lekami i terminologią oraz brakiem licencji w świecie współczesnym) plus odnalezienia w sobie odpowiedniej motywacji do leczenia ludzi, niezależnie od tego czy to Vip za grubą kasę czy biedny za ziemniaka albo i nawet zbłąkany na moim ulubionych klifie filmowym wróg (1592, Japończycy atakują ;) )
Z definicji zatem pan nie mógł być wyjściowo w pełni ukształtowany i oszałamiający, tylko potrzebujący naprawdę sporo się nauczyć i rozwinąć - ja takie dramy bardzo lubię i mam do nich cierpliwość :mrgreen: plus fusion seguki lubię też :mrgreen:
Jak sobie przypomnę początkowego Jumonga, olaboga... Ale jak potem jeździł na koniu strzelając z łuku i inne takie to ach i och :serduszkate: , do tej pory robi mi się ciepło na wspomnienie ;)

W każdym mam za sobą dwa makeovery, przy czym pierwszy mi się podobał bardziej, pan wyglądał młodziej i radośniej, no ale drugi

Jak się chciał zatrudnić w szpitalu to mu kazano napisać cv - napisał :lol:

A tu Drugi, bardzo klasyczny, rywalizujący o względy pani i o stanowisko w szpitalu

Dziadek panny - mentor:

Do pani zastrzeżeń nie mam - jej odbiór kojarzy mi się z Wiedźmą od romansu z PSJ - obie mają dziwne, "oparacyjne" twarze ale do swoich postaci jakoś pasują. Kim Na Gil chwilami wciąż szarżuje niestety ale już coraz mniej, bo coraz bardziej przypomina to, kim się powinien stać. Postać lekarza akupunkturzysty jest historyczna - garść ciekawostek, na samym dole jest też bardzo ładne mv:
https://bodashiri.tumblr.com/post/164856803016/hi-i-really-love-all-your-posts-im-watching

Admete - Śro 04 Lis, 2020 21:41

Na Messengerze zdawałam Aragonte relację z oglądania nowego odcinka Do Do Sol Sol. Bardzo dobry odcinek . Uwielbiam ajummy z zakładu fryzjerskiego, dostaję ataków śmiechu przy ich komentarzach. I nastoletnia para wyjdzie ładna, bo Młoda właśnie sobie cos zaczęła uświadamiać na temat długoletniego kolegi ;) RaRa i Jun pasują do siebie wyjątkowo, co tam różnica wieku. Niemal się popłakałam przy scenie wspólnego posiłku całej grupy - kiedy wróci normalność, kiedy będziemy się tak mogły spotkać? :cry2: Końcówka dramatyczna, stalker w akcji. Następny odcinek będzie przełomowy. Będziemy musiały przygotować się na nieuniknione.
Trzykrotka - Czw 05 Lis, 2020 00:16

Bardzo fajny ten 9 odcinek. Ciepły i pogodny, ale już wkrada się dysonans. Nieobliczalny uczeń - stalker okazuje się realnie niebezpieczny, a i tatuś Juna to będzie chyba niezły czarny charakter. Końcówka odcinka dramatyczna - no, ciekawe.
Ogromnie podoba mi się ten motyw, który tutaj ładnie jest wygrywany - budowanie małej wspólnoty przyjaciół wspierających się wzajemnie. Ajummy, doktor, starszy pan (śliczny jest wątek jego miłości do zmarłej żony), nastolatkowie, Jun i RaRa, mały geniusz - wszystkie grupy wiekowe pięknie się w tym układzie znajdują. I dużo jest muzyki, piękna była scena gry Rary i Juna na cztery ręce.
Dobrze, że przed nami 10 odcinek, jest na co czekać :oklaski:

Admete - Czw 05 Lis, 2020 07:29

Myślę, że dostaniemy pozytywne zakończenie. Nie przyjmę innego.
Trzykrotka - Czw 05 Lis, 2020 09:20

Na pewno, ja też innego nie biorę pod uwagę.
Admete - Czw 05 Lis, 2020 22:05

Świetny odcinek, ale miał naprawdę zabawne momenty. Ajummy jak zawsze niezawodne. Jak się tak zastanowić, to Jun jest księżniczką :wink: Ten młody aktor ma przed sobą przyszłość.
Trzykrotka - Czw 05 Lis, 2020 23:27

Dziś odświeżam i nic- nie będzie odcinka 10 w tym tygodniu, czy tylko ja nie mam szczęścia?
Ach, ten Jun :serduszkate: Zdecydowanie na aktora warto zwrócić uwagę. Mam wielką nadzieję, że może kiedyś obejrzycie go w Search WWW, gdzie kapitalnie pokazał swoją świetną właściwość - w jednej chwili potrafi zmienić się z słodkiego chłopca z nieśmiałym uśmiechem w istnego psychola - ot tak, na pstryknięcie. Gra tam aktora, uroczego w życiu, creepy na ekranie. To byla chyba moja ulubiona jego rola z tych, które oglądałam.

Ach, jaki dziś był romansowy odcinek Flower Crew! :serce: I leczenie czkawki przez całusa i rzetelne pocałunki w sklepie z porcelana (to musiało się skończyć wielkim bum!) i wielki powrót Soo do życia Gae Ttong i smakowita i widowiskowa zazdrość Hoona :serduszkate:

W bonusie chłopię z jedwabną apaszką na szyi. Nie mogę się napatrzeć jak on składa te umalowane usteczka w dziobek :paddotylu:

Aragonte - Czw 05 Lis, 2020 23:50

Trzykrotka napisał/a:
Dziś odświeżam i nic- nie będzie odcinka 10 w tym tygodniu, czy tylko ja nie mam szczęścia?

Ale dziesiątego odcinka czego? Do Do Sol Sol jest :mysle:

Admete - Pią 06 Lis, 2020 07:05

No jest. Jak najbardziej. Chyba, że wcięło gdzieś. Nie wiedziałam, że grał w Search. Może są jakieś mv na YT? A odcinek 10 był poważniejszy. Coś mi zjadło jedno słowo w moim wcześniejszym poście.
Trzykrotka - Pią 06 Lis, 2020 07:37

No to muszę zrobić jakieś wielkie odświeżanie mojemu komputerowi, bo tylko Liska wczoraj uzyskałam. Też jestem ciekawa co dalej u Gumiho; gify na tumblrze były obiecujące.

Grał w Search, ja go właśnie tam poznałam! Tworzył razem z bardzo fajną aktorką parę numer dwa, która w rankingach pobiła parę numer jeden. Mieli kapitalny wątek, a on dał się poznać publiczności, bo w Alhambrze miał epizod i ludzie w ogóle nie kojarzyli potem, że to był on. Grał narkomana Marco, przez którego zepsuła się gra.
Potem był jeszcze w jakiejś popularnej dramie młodzieżowej, w Ładnej pogodzie - no i już - ma główną rolę :oklaski:

BeeMeR - Pią 06 Lis, 2020 11:02

Cytat:
. Nie mogę się napatrzeć jak on składa te umalowane usteczka w dziobek
oj, a ja z tymi dzióbkami nie mogłam. :confused3: a na koniec jeszcze rozdmuchali jego drramatyczną przeszłość i pokazywali po kilka razy to samo :czekam2:
Drugi laluś też nie był doskonały, ale przynajmniej półki się zatrzęsły :wink: najgorzej odbierałam i 5ak tego pseudo asasyna a najlepiej Hoona :mrgreen:

Trzykrotka - Pią 06 Lis, 2020 20:59

Admete napisał/a:
Nie wiedziałam, że grał w Search. Może są jakieś mv na YT?

Zanim siądę do DoDoSolSol, wrzucę dwa filmiki.
Jeden to długi teledysk z wątkiem pary Ji Hwan- Scarlett z Search WWW

https://www.youtube.com/w..._channel=JRUOST

A tutaj coś specjalnego, czyli drama w dramie. Scarlett zanim zakochała się w Ji Hwanie, była jego fanką - maniacko oglądała weekendową dramę What's Wrong With My Mother In Love. Tutaj oglądamy tę dramę, oraz reakcję Scarlett na kolejne odcinki
https://www.youtube.com/w...channel=tvNAsia

Admete - Pią 06 Lis, 2020 21:04

Doczytałam, że w trakcie emisji dramy wiele osób wolało druga parę bardziej niż pierwszą. W Extraordinery You podobno był olbrzymi SLS ;) Nie dziwię się więc, że dostał tak szybko główną rolę. Dobry jest jako zły w tej dramie w środku dramy. W ogóle nie czuć, że jest taki młody :shock: