Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach
Admete - Śro 21 Paź, 2020 21:41 Zakończyłam oglądanie Do you like Bhrams - niespiesznie tam czasem było, ale ogólnie - jak już wspominałam - nie żałuje. Przynajmniej główna para bardzo porządnie wyznawała sobie uczucia słowem i czynem Nie pamiętam, żeby główny bohater tak często mówił swojej wybrance, że ja kocha. Kissy też były jak należy.BeeMeR - Czw 22 Paź, 2020 10:24 Wynagrodzenie wynagrodzeniem, rzecz jasna że się należało za pracę, ale Van mi się wydał deux ex machina, po prostu pasujący do wcześniejszych wątków dramy, niewspółmierny do okoliczności i osób - zwłaszcza przechodzącego lub przynajmniej myślącego o emeryturze doktora, a emerytura najczęściej łączy się z potrzebą funduszy a nie ich wydawania
Co nie zmienia faktu, że van pasował do trójki "rodzeństwa" i tak czy inaczej musieli go zdobyć
Oglądam drugi odcinek Flower Crew z rosnącym bananem
To niby nic takiego nowego ani odkrywczego ale sprawnie zrealizowane. Obsada młoda, chyba nikogo nie znam, co może i lepiej bo do nikogo nie jestem uprzedzona
Jestem przekonana, że młodych pięknisiów drugo-trzecioplanowych to nawet nie rozpoznam z morza podobnych gładkolicych gwiazd koreańskich, głównego już pomyliłam z innym aktorem - nie szkodzi, dramę ogląda się dobrze. Znam za to kilka osób z cameo, króla, następcę tronu (Królewski krawiec ) zwłaszcza.
Panna się trochę wydziera ale ktoś musi narobić zamieszania by ktoś inny (główny) wylazł ze skorupy i dostał ciekawsze niż dotychczas motywacje do działania. MIałam tu już kilka skojarzeń sytuacji z innych dram - nie szkodzi, posłucham i obejrzę kolejny raz
Odcinek drugi już obfitował w śluby, porwania, deszcze (znaczące dla tej bajki), już odkrytą tajemnicę narodzin i intrygi pałacowe, pierwszy wspólny nocleg głównej pary i inne cudawianki - a jeszcze mi został dobry kwadrans
edit: zmieściło się jeszcze Joseon's Got Talent czyli casting na swatkę Trzykrotka - Czw 22 Paź, 2020 12:14 Admete, dla twojej bratanicy to może być rarytas Młodzieżowa przygodówka wśród pięknych panów, w tym romans i cudawianki Chyba że ma inne poczucie humoru niż ajummy. Pamiętam, że młoda córka naszej przyjaciółki prawie się obraziła kiedy dzwoniąc do mamy z obozu żeglarskiego powiedziała że instruktor jest fajny, a mama i dwie ciotki, w tym ja zapytały chórem: przystojny? Dziecko zganilo nas za taką klasyfikację ludzi i w ogóle jej sytuacja nie ubawiła.BeeMeR - Czw 22 Paź, 2020 12:46 Na razie dla mnie to jest rarytas - nie spodziewałam się, że aż tak się będę dobrze bawić może aż tak się stęskniłam za młodzieżowym segukiem w każdym razie w trzecim odcinku panna zamieszkałą z trzema pięknymi (jak na standardy flower power ) panami i ubrała zwyczajową kieckę A główny cały czas się odgraża, że ja zwolni, tja czemu ja nie jestem zdziwiona
Nie wiem czy to ma polskie napisy, ale angielskie sobie znalazłam dopasowane do tych początkowych odcinków Trzykrotka - Czw 22 Paź, 2020 15:30 to i ja na pewno obejrzę. Całość jest na Wschodzie i wydaje mi się że napisy pasowały.Admete - Czw 22 Paź, 2020 16:25 Zosia na razie woli z polskimi napisami. Ale na pewno stopniowo się przekona do angielskich. Niech ćwiczy Admete - Czw 22 Paź, 2020 21:08 Obejrzałam 6 odcinek Do Do Sol Sol - to taki mój poprawiacz humoru. Był troszkę bardziej refleksyjny, bo wyjaśniał powód ucieczki Juna z domu. Był też jednak sporo tego ciepłego humoru i ludzkiej życzliwości czyli elementów, które mi się w dramie najbardziej podobają.Trzykrotka - Czw 22 Paź, 2020 22:04 W 13 odcinku Record of Youth pokazała się Hye Ri
Dobrze, że drama już się kończy, bo problemy wymyślają trochę na siłę. Ale Boguś nadal piękny jak marzenie BeeMeR - Czw 22 Paź, 2020 22:49
Admete napisał/a:
Niech ćwiczy
A pewnie że niech ćwiczy
Odcinek czwarty i już się ktoś protekcyjnie nazwał "mężem"
Odcinek piąty to My fair Lady w pigułce czyli próba zrobienia z harpagona panny z dobrego domu tak przynajmniej na czas misji
Drama nie jest odkrywcza, ale odprężająca dla mnie na pewno Trzykrotka - Pią 23 Paź, 2020 00:00 Oho-ho, czuję się coraz bardziej zachęcona
U mnie Lisy w dalszym ciągu, Boguś numer 14 na jutro niech zostanie. W Tale Of Nine Tailed akcja przeniosła się na małą wysepkę. Ależ pole do popisu! W mieście Lis mieszka luksusowo, ma na podorędziu ulubione lody miętowo-czekoladowe i przekąski, a i innym Lisom i ich pokrewnym całkiem nieźle się wiedzie. Szukają swoich niszy, wtapiają się w tłum i żyją. Za to na zapadłej rybackiej wsi - o, tam to się dzieje! Święte drzewa, których strzeże choć jeden bosonogi duszek, szamanka jak z epoki Joseonu, zapieczętowane studnie i Smoczy Król w każdym rybackim domu.
Nie spodziewałam się, że tak dobrze będzie się to oglądać. Gdyby tak Hotel Del Luna miał to tempo i lekkość!Aragonte - Pią 23 Paź, 2020 00:31 Też zachęcasz
Admete, jak ci się podobała scena gotowania ramyunu w szóstym odcinku Do Do Sol Sol? Koncert fortepianowy Czajkowskiego jako tło do wrzucania zawartości torebki do wrzątku, pełen patos Ra Ra idealnie umie każdego podejść (i to niechcący), żeby poczuł się wybitny, hiper, super, och i ach Chciałabym to umieć
I te rozkminy dramowe trzech ajumm
Czekam teraz na rozstrzygnięcie arcyważnej kwestii, kiedy właściwie mężczyźni przestają rosnąć Admete - Pią 23 Paź, 2020 08:44 Lisek to scenariusz kogoś świeżego. Zostawiłam sobie na dziś lub jutro. Och gotowanie ramenu było równie piękne, jak wcześniej smażenie placków. Ta drama jest rozkosznie zabawna w taki ciepły sposób. No właśnie czy mężczyzna w wieku 24 lat może jeszcze rosnąć Ajummy rządzą. Czuję się jedną z nich BeeMeR - Pią 23 Paź, 2020 09:27 Skończyłam odcinek 5 - było cameo Choi Jin Hyuka jako dobrze wyswatanego kandydata na męża
a główną parę znowu znienacka zastała godzina policyjna za domem i biedactwa znów śpią w jakiejś szopie i śpiąca panna się właśnie sturlała panu w objęcia co daje pierwszy wallkiss
Doczytałam (bo nie rozpoznałam, w cameo szamanki wystąpiła koleżanka DS z AM1988, ta wyższa, której się podobał DR Trzykrotka - Pią 23 Paź, 2020 23:39 W takim stroju i charakteryzacji w życiu nie poznałabym aktorki z DR - mam jeszcze jeden powód do sprawdzenia osobiście
Będę was kusić Lisami, będę bo póki co drama utrzymuje bardzo dobry klimat. Podoba mi się. Jest niepokojąco i z lekka nie z tej ziemi, jak w Archiwum X, ale atmosfera jest o wiele lżejsza. I te dziwności i anomalie dotyczą nie UFO i kosmitów, tylko istot z dawnych wierzeń mieszkańców Korei - duchów drzew, Gumiho - duchów strzegących lasów i gór, Smoczego Króla mieszkającego w oceanie (pamiętacie jego syna/corkę z Hwayugi?). Są czczone drzewa, nawet gdzieś na peryferiach miast, są szamanki, są miejsca, w których nawet zwykłego człowieka ogrania niepokój. Niektore sceny są naprawdę okropnie sugestywne (ohydna śmierć dwóch rybaków zamieszanych w morderstwo szypra sprzed lat), ale generalnie ma się wrażenie przygody, a nie horroru.
Szkoda, że dziś wzięłam sobie 14 odcinek Record of Youth zamiast Liska, bo niestety drama juz wyczerpała potencjał IMHO. Było bardzo dobrze póki Boguś piął się na szczyt. A teraz, kiedy już tam jest, kręci się w kółko wokół rozdmuchiwania skandali i wokół problemów w związku Bogusia z makijażystką. Chyba dwa ostatnie sobie po prostu doczytam, bo już dziś oglądałam jednym okiem.Admete - Sob 24 Paź, 2020 07:39
Trzykrotka napisał/a:
Było bardzo dobrze póki Boguś piął się na szczyt.
Miałam pisać to samo, ale nie chciałam wybrzydzać Obejrzę ostatni odcinek i wystarczy. Liska oglądam dziś BeeMeR - Sob 24 Paź, 2020 10:21 Liskiem się zainteresuję, zwłaszcza że jestem już w 11 odcinku Flower Crew
Panna i trzech oppów zostali "rodziną", kojarzą śluby, wplątują się sami w miłosne perypetie, a teraz szykuje się ślub królewski. Drama jest wizualnie piękna, coś jak 100 dniowy książę zresztą lokacje te same, między innymi dom panny, mostki, zaułki, wiadomo
Trochę już jest retrospekcji i knucia, główny się chwilami wytrzeszcza nazbyt, ale no ogólnie wciąż jestem zadowolona z seansu Aragonte - Sob 24 Paź, 2020 17:12 Na Dramaqueen tłumaczą Do Do Sol Sol, jak by kogoś interesowało, przetłumaczone są na razie 4 odcinki:
https://www.dramaqueen.pl...gle-id-3-closed
O, przetłumaczyli Arthadal Chronicles, może kiedyś zrobi podejście. Koleżanka zachęcała:
https://www.dramaqueen.pl...dal-chronicles/ It's ok not to be ok też mają. To sobie powtórzę z polskimi napisami.
Wyłowiłam ciekawy komentarz co do końcówki i nierozwiązania zagadki mamusi, jej zniknięcia, ocalenia itd.:
Spoiler:
Cytat:
Z chęcią dałabym serialowi 10/10, ale niestety nie jestem spełniona historią z matką Mue Yeong… co do 15 odcinka spodziewałam się większej i ciekawszej konfrontacji tej czwórki. Cała akcja była szybka i według mnie płytka. Skoro mamy do czynienia z psychiczną morderczynią uważam, że zamiast strzykawki z lekami uspokajającymi powinna być akcja z bronią, ale może to tylko moje przyzwyczajenie. Co do finału cały czas czekałam aż wyjaśnią, jak Hui Jae przeżyła rozbicie głowy plus wrzucenie do jeziora, czy tam rzeki. Najwyraźniej nikogo nie interesuje jak psychiczna matka wróciła z zaświatów xD. Przez te niewyjaśnienia daje niestety ocenę 9/10.
Cytat:
Tu raczej nie chodzi o to, że nikogo to nie obchodzi. Jak dla mnie jest tu głębszy sens.
MY sama nie wierzyła, że to matka. Nawet odwiedzając ją w wiezieniu nie dopytywała się kim jest i jak przeżyła. Mam wrażenie, że scenarzyści pokazali nam, że nieważne jaka byłaby prawda odnośnie matki – czy jest prawdziwa czy nie, bo w sumie nie wyjaśnili, a czcze gadanie psycholki to żaden dowód – to należy zamalować źle wspomnienie i nie wracać do niego. Tak, jak ST zrobił z motylem. Nie przejmować się tym, co złe, ale skupić na własnym szczęściu i nie wracać. Żyć swoim życiem i zostawić przeszłość w tyle. Jak sama MY namawiała w swoich bajkach. I jak dla mnie to idealny i symboliczny przekaz dramy. Ale to tylko takie moje wytłumaczenie.
Admete - Sob 24 Paź, 2020 18:19 Do Do Sol Sol będzie też na Netflixie. Zosia tam właśnie ogląda Liska. Ja robię teraz powtórkę z SF 2 - z polskimi napisami. Kroniki próbowałam, są na NF, ale się znudziłam, poza tym brak podobno konkretnego zakończenia. Jestem po 5 odcinku Liska. Odcinek spokojniejszy, bardziej skupiony na relacji liska i panny.Trzykrotka - Nie 25 Paź, 2020 00:00 Kiedyś logowałam się na dramaqueen, ale już nie mam kompletnie w pamięci swojej ani komputera hasła do nich, więc pewnie dam radę po angielsku oglądać.
W It's Ok to przyznaję się - odczułam wielką ulgę, kiedy okazało się, że wątku matki MY nie ciągną, nie wgłębiają się w detale i generalnie istnieje on tylko żeby uzasadnić charakter samej MY. I ja też odczułam to jako celowe. Motyl był udręką dla chłopaków, Czarownica z Północy - dla dziewczyny, ale kiedy się spotkali, odczarowali złe moce - i na tym się skupmy. Już i bez retrospekcji dość było spowolnień akcji i odcinków, w których ktoś siedział na łóżku i odmawiał udziału w życiu.
Lisek - pociągnęłam do 5 odcinka dziś i już będę czekać na następne. Musieli, no musieli powiedzieć, że pan Yeong nie tylko ma modelowy samochód, ale i wygląda jak model
Dziewczynka grająca dzieciową bohaterkę z Joseonu i współczesności to ta mała smakoszka z Tale of Nok Du - jest po prostu przeurocza Odcinek był rzeczywiście spokojniejszy, więcej było rozmów i budowania więzi, które usprawiedliwiały końcowy Kissu. Ale mnie okropnie zasmuciła historia zmarłych dziewczynek i ich ojca, oraz dwie okropne psie historie. Znęcanie się nad dzieckiem i zwierzęciem to nie jest coś, co mogę oglądać spokojnie. Nawet jeśli kara została wymierzona.
Dziewczyna grająca Yu Ri to japońska tarocistka z Słoneczka. Może nie jest wybitną aktorką, ale znakomicie wygląda i bardzo fizycznie pasuje do roli drapieżnej lisicy.Admete - Nie 25 Paź, 2020 11:38
Cytat:
Dziewczynka grająca dzieciową bohaterkę z Joseonu i współczesności to ta mała smakoszka z Tale of Nok Du - jest po prostu przeurocza
Tak mi się wydawało, że ją skądś znam.
Trzykrotka napisał/a:
Może nie jest wybitną aktorką, ale znakomicie wygląda i bardzo fizycznie pasuje do roli drapieżnej lisicy.
Ma bardzo ciekawa urodę. Zosia zabrała się za Do Do Sol Sol - sama z siebie Uważa, ze bohaterka jest urocza. Dobrze dziecko wychowałam BeeMeR - Nie 25 Paź, 2020 21:34
Admete napisał/a:
Dobrze dziecko wychowałam
Bardzo dobrze - City Huntera już widziała?
Moja para zrobiła sobie krótki wypad nad morze (nie wnikam jakim cudem, może się teleportowali Prawdopodobieństwo nie jest najmocniejszą stroną tej dramy ) to ewidentnie zwiastun rychłego rozstania - byłaby pora, bo zostały mi dwa odcinki
Jak skończę to napiszę więcej co mi się podoba bardzo a co nieco mniej Trzykrotka - Nie 25 Paź, 2020 21:49 Jakie piękne, czyste kolory
Ja chichoczę przy DodoSolSolLaLaDo. Tego mi było trzeba na koniec weekendu.Aragonte - Nie 25 Paź, 2020 21:52
Trzykrotka napisał/a:
Ja chichoczę przy DodoSolSolLaLaDo.
Który odcinek oglądasz?
Zwróć uwagę na sceny muzyczno-jedzeniowe Admete - Nie 25 Paź, 2020 21:52
BeeMeR napisał/a:
City Huntera już widziała?
Jeszcze nie - muszę jej podrzucić. Chyba gdzieś jeszcze mam.Trzykrotka - Nie 25 Paź, 2020 22:02
Aragonte napisał/a:
Który odcinek oglądasz?
Zwróć uwagę na sceny muzyczno-jedzeniowe
Szósty Właśnie przy ramenie i plackach z kimchi tak się śmiałam. Cudne to było