To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

RaczejRozwazna - Wto 28 Mar, 2023 12:14

Loana napisał/a:

To tam aż trzech facetów ją polubiło? Raju, jaka popularna - a nie wygląda! ;)
Ja się cieszę, że trafiłam na Healera, bo zakochałam się i w aktorze i w postaci :) i do dzisiaj mnie trzyma, chociaż jakoś nie bardzo mam ochotę oglądać inne dramy z tym aktorem, chyba za często Healera widzialam i mi się zlewa :P

Nawet czterech :mrgreen: Był jeszcze złol z wytrzeszczem (ale miał ładne zęby :-P ), czyhający na cnotę dziewicy. Zresztą to akurat on w mig się połapał, że nadobny młodzieniec jest nadobną panną, czego nie udało się wcześniej odkryć obu zainteresowanym panom mimo przeciągłych spojrzeń, przyjacielskich hugów, obopólnego ran opatrywania, tudzież półnagim ciałem ogrzewania :czekam2: :wink:

Wiesz, to ciekawe, ale też nie mam ochoty oglądać JCW we współczesnych dramach po Healerze. Seguk to jednak coś zupełnie innego.

Natomiast aktor grający króla był jedynym kojarzonym przeze mnie z widzenia aktorem koreańskim przed fazą dramową. Zastanawiam się skąd się to wzięło - być może trafiłam kiedyś przypadkiem na odcinek Cesarzowej w TV, bo leciała przed laty? JCW nie zapamiętałam, a jego i owszem.

Beemer - trzymam kciuki za komputer!

RaczejRozwazna - Wto 28 Mar, 2023 18:12

Takie ciekawostki

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-bunt-mlodych-koreanek-nie-chca-randek-wspolzycia-slubu-i-dzi,nId,6669063

BeeMeR - Wto 28 Mar, 2023 19:48

RaczejRozwazna napisał/a:
aktor grający króla był jedynym kojarzonym przeze mnie z widzenia aktorem koreańskim przed fazą dramową.
ja go kojarzę przede wszystkim z filmów Frozen Flower oraz Musa the Warrior, czyli na segukowo :wink:

https://youtu.be/lFWIgToLukY
https://youtu.be/69PECWNryBg

Scena z grą na gayageum z FF (faktycznie umie grać albo świetnie udawać, że gra) oraz zwiastun tego drugiego - pamiętam, że był widowiskowy ale nie powiem, żeby coś ponadto.

RaczejRozwazna - Wto 28 Mar, 2023 20:00

Hm, trailer Musy wydaje mi się znajomy a nie pamiętam, żebym oglądała - czy jest możliwość że film leciał kiedyś w naszej TV? :mysle:

Muzyczne bardziej mi się jego gra w Empress podobała :-)

BeeMeR - Wto 28 Mar, 2023 20:30

Cytat:
czy jest możliwość że film :wink: leciał kiedyś w naszej TV?
pojęcia nie mam :mysle:
Aktor ma charakterystyczny głos, rozpoznawalny :mysle:

Nie znalazłam sceny gry z Empress Ki, za to mnóstwo fanvidów Taltalowych i innych :wink:

Trzykrotka - Wto 28 Mar, 2023 22:02

Taltal po Empress bardzo dużo grał, do czterech dram w jednym roku, a teraz jakoś cicho o nim.
BeeMeR - Wto 28 Mar, 2023 22:21

On potem zniknął w jakimś tasiemcu popołudniowym a następnie już nie wiem gdzie. :mysle:
Jestem po 6 odcinku CCiR, mogłabym tu nawet romansu nie mieć tylko oglądać jak spokojny obyczaj :wink:
No i trochę przygnębiający obraz szkolnictwa z wyścigiem szczurów.

RaczejRozwazna - Śro 29 Mar, 2023 00:18

Tal tal z początku mi się specjalnie nie podobał - ta farbowana grzywka :wink: Ale tego bohatera po prostu dobrze rozpisano - zyskiwał z czasem.

Znalazłam grajacego Króla i lekcję gry :wink:

https://www.facebook.com/...868242/?app=fbl

Mała prywata - w mojej szeroko pojętej rodzinie właśnie zawitał kolejny Azjata (Azjatka) - jeden z moich postrzelonych kuzynów - obieżyświatów właśnie ożenił się w Manili z Filipinką ku rozpaczy wujostwa :mrgreen:

Admete - Śro 29 Mar, 2023 06:28

A wcześniej kto był? Nie mam zupełnie czasu oglądać cokolwiek.
Trzykrotka - Śro 29 Mar, 2023 08:06

No właśnie, jaki Azjata pojawił się przed Filipinką? :kwiatek:
Ja też nic nie oglądam, nawet Youth czeka na lepsze czasy.
Oj tak, obraz tej zabojczej walki o najlepsze wyniki jest straszny. W Sky Castle też to pokazywano. Tam nawet ludzie tracili życie z tego powodu. A CCiR spokojnie można uznać za obyczaj z romansem na osłodę.

BeeMeR - Śro 29 Mar, 2023 08:19

Cytat:
Znalazłam grajacego Króla i lekcję gry
o, dzięki, pamiętam tą scenę, ona mi -niewątpliwie wbrew zamiarom twórców- zabiła wszelki potencjalny romans z królem, bo najpierw ona ma wytrzeszcz, a potem on - i to było ponad moje możliwości percepcji :confused3:
Tym bardziej, że król w żaden sposób wizualnie nie korespondował z młodzieńcem, którego grał, albo też na odwrót - nie zachowywał się jak ewidentny dorosły facet, na którego wyglądał. Dla mnie to był kompletnie nietrafiony casting "króla", który jest dobrym aktorem, ale nie z tej bajki, albo źle napisana podtać -nie dla tego aktora :roll:
Może to tylko ja tak miałam :-P

RaczejRozwazna - Śro 29 Mar, 2023 08:44

Są już Hindus i Asyryjczyk, a niewiele brakło i byłby też Japończyk :wink:

Już sprawdzałam - z Manili do Seulu tylko dwie godziny samolotem. Kto wie czy przy rodzinnych odwiedzinach się nie uda :-P

Beemer - rozumiem Cię, twórcy infantylizowali sceny Króla z Nyang. On świetnie wypadał w scenach poważnych, gdy cierpiał z oddali był do przytulenia, ale te wytrzeszcze, chichoty i inne cuda to... :shock: :?
No i zdecydowanie powinien mieć zarost w całej dramie :serce:

Trzykrotka - Śro 29 Mar, 2023 08:46

Słusznie tak miałaś, bo i zestawienie aktora grającego króla z JCW było niedorzeczne i zestawienie go z Ji Won - za staro w stosunku do nich wyglądał, zupełnie nie z tej bajki. We Frozen Flower było doskonale dobrane trio. Nawet nie chodzi tu o wiek aktorów tylko oczywistą aurę. No i - moim zdaniem - brakowało tam chemii.

Są już Hindus i Asyryjczyk, a niewiele brakło i byłby też Japończyk :wink:

:paddotylu: Ale fajnie! :banan:

BeeMeR - Śro 29 Mar, 2023 09:50

Cytat:
zestawienie aktora grającego króla z JCW było niedorzeczne i zestawienie go z Ji Won - za staro w stosunku do nich wyglądał, zupełnie nie z tej bajki
Cytat:
twórcy infantylizowali sceny Króla z Nyang. On świetnie wypadał w scenach poważnych, gdy cierpiał z oddali był do przytulenia, ale te wytrzeszcze, chichoty i inne cuda to...
no właśnie :shock: :confused3: :paddotylu:
a jeszcze na dobitkę tak okropnie nakręcono scenę jak on ją - jeszcze jako chłopca - niesie, z wysiłkiem, grymasem, no ech :zalamka:

W CCiR dotarłam do wyraźnych oznak zaświergolenia :wink: Matematyk próbuje wybić klin klinem, no obaczym jak długo...
To nie tak, żebym miała coś przeciwko romansowi, po prostu gdyby go nie było też by było ok.

Trzykrotka - Śro 29 Mar, 2023 11:54

BeeMeR napisał/a:

To nie tak, żebym miała coś przeciwko romansowi, po prostu gdyby go nie było też by było ok.

No i proszę, w następnej dramie pani będzie płatną zabójczynią
https://myasiantv.pe/movies/kill-bok-soon

Hurra :banan: Woo Do Hwan wraca po wojsku, a projekt segukowy: The Joseon Attorney
https://asianwiki.com/Joseon_Attorney:_A_Morality

RaczejRozwazna - Śro 29 Mar, 2023 12:07

Szkoda, że znowu nie Goryeo, nie przepadam za stylowkami Joseońskimi :wink:

Kończąc wątek Empress - różnica wieku w trójkącie by nie przeszkadzała (widziałam już takie trójkąty ze znakomita chemią), gdyby właśnie zestawili poważnego Króla z dziecinnym, acz dojrzewającym młodzieńcem. To by było bardzo ciekawe. No ale nie wyszło :wink:

Ale zostawiam ku potomności ładne MV z królem i Nyang, podkład muzyczny z dramy, lubię ten kawałek bardzo (niemniej wspomniany grymas wysiłku też się tu znalazł :wink: )

https://youtu.be/BbNJF5QkZas

BeeMeR - Śro 29 Mar, 2023 22:00

Cytat:
nie przepadam za stylowkami Joseońskimi
ja nieraz wolę niż stylówy współczesne, z grzybami, farbowanymi kłakami, okropnymi ciuchami. :-P

Ja tam byłam w Empress Ki zdecydowanie team JCW :wink: mieli zdecydowanie lepszą chemię i ciekawsze relacje :wink:

Loana - Czw 30 Mar, 2023 15:15

BeeMeR napisał/a:
W CCiR dotarłam do wyraźnych oznak zaświergolenia :wink: Matematyk próbuje wybić klin klinem, no obaczym jak długo...

Ale jest i mi się podoba :P Chociaż przyznaję, że w tej dramie fajny jest nie tylko romans, tylko te "rodzinne" interakcje. Podobała mi się ta drama pod tym względem :)

Za to ja przedwczoraj zaczęłam oglądać coś nowego i najpierw obejrzałam moją pierwszą SKOŃCZONĄ dramę chińską, którą ktoś na grupie fejsbukowej polecał. I ja też polecam: krótka, z ciekawą historią, zabawna, słodcy bohaterowie, trochę kliszowa i naiwna, ale nie przeszkadzało mi to w ogóle. Może przez tą długość, mogę oglądać krindżowe sceny, byleby były krótkie :P Ta drama to "I want to resign every single day" https://mydramalist.com/741881-secretary-bai-wants-to-resign-everyday. Ktoś pisał, że ta drama mu przypomina "What's wrong with Secretary Kim", ale wg mnie to nie jest aż tak podobne - jest sekretarka i szef, ona chce zrezygnować z pracy, on nie chce tego - chyba tyle podobieństwa. Już bardziej mi historia z pętlą czasową przypominała serial "Russian doll" na Netflixie - tylko ta historia była o wiele lżejsza, słodsza i zabawniejsza :) Podobali mi się główni bohaterowie, było dużo ładnego skinszipu - naprawdę polecam historię na odprężenie i miłe spędzenie czasu :)

I zaczęłam też oglądać następną chińską dramę - w sumie nie pamiętam, czemu ją włączyłam. Ktoś reklamował, że ładna wizualnie - to się zgadza, ładnie ją zrobili, efekty komputerowe teraz są naprawdę na dobrym poziomie :P Tak czy siak widziałam najpierw opis, że to historia o dwóch "ziemskich" siostrach, które miały poślubić władcę nieba i władcę podziemi, ale zamieniono je podczas ślubu i trafiły nie tam, gdzie miały trafić. Na Youtubie włączyłam sobie pierwszy odcinek i spodobały mi się te siostry, zwłaszcza ta, która miała zostać "demonem". I jakoś tak stwierdziłam, że chociaż zobaczę, jak to się stało, że wylądowały nie tam, gdzie miały i obejrzałam aż kilkanaście odcinków :P Co prawda drama ma ich aż 40, więc nie wiem, czy dotrwam do końca, ale muszę przyznać, że na te kilkanaście to bardzo dobrze rozpisali historię - były fragmenty zabawne, smutne i byłam ciekawa, jak się rozwiną różne wątki. Romans jest dość powolny, ale logiczny i fajnie się go ogląda. Trochę mniej skupiałam się na historii drugiej siostry, zwłaszcza, że na początku w ogóle nie polubiłam jej pary - ale z czasem się poprawia :P Tak czy siak na razie pewnie będę oglądała, bo doszłam do momentu, gdzie "kończy" się historia głównych i ciekawi mnie, jak oni jeszcze te prawie 30 odcinków zrobili z tymi głównymi :P I liczę, że nie zepsują głównej bohaterki i do końca będzie taka, jak teraz, a nie jakaś niezdecydowana mamałyga -_-
Zapomniałam napisać, ta drama to "The Starry Love", dostępna na Viki bez premium (oprócz ostatnich odcinków, chyba 4, może wrzucą niedługo, bo dopiero co była emisja). Tradycyjnie słabawo z napisami, tzn polskie są do pierwszych odcinków, ale też nie w całości, potem już tylko angielski - i tu zonk, że są odcinki gdzieś w okolicach 30tych, gdzie nawet nie ma 100% angielskich napisów :P Ciekawe czemu.

BeeMeR - Czw 30 Mar, 2023 19:31

Komputer zmartwychwstał - nie wiem jak i dlaczego, może coś na stykach nie działało :shock:
Obecnie mam odłączony dysk z filmami (dramami), ale podepnę jutro :trzyma_kciuki:

CCiR oglądam dalej, odcinek po wyznaniu publicznym był spokojniejszy, nudniejszy, trochę zaczęłam przewijać :P No ale już się dogadali ;)
Przyznaję, trochę ma problem z nimi jako parą - każde z nich jest bardzo dobrym aktorem, obie postaci są bardzo dobrze sportretowane, ale razem nie do końca mi hulają, nie wiem w czym problem :mysle:
Drama jako taka jednak dobrze się ogląda, warstwa rodzinno-obyczajowa mi się podoba, dziewczyna grająca siostrzenicę też :oklaski:

RaczejRozwazna - Czw 30 Mar, 2023 19:57

Teraz przez jakiś czas nie będę oglądać nic nowego ale na wieczór zapuściłam sobie jeszcze raz mecz Goryeo-Yuan z Cesarzowej :rotfl: Wyjątkowo lubię takie fusion wstawki w segukach, o ile są sensownie i z humorem zrobione a tu są. I jeszcze ta muzyka i elektryczne gitary gdy król zabrał piłkę cesarzowi przy ogólnym zachwycie żeńskiej części widowni :lol:

-Jeśli przegramy wasze żony i dzieci będą cierpieć.
- Panie, jesteśmy eunuchami, nie mamy żon i dzieci.
- Aaa, tak wiem. Gracie o honor waszego cesarza. Ryzykujcie życiem jeśli trzeba.
- Je Pea!

- Gramy o honor Goryeo. Nie zawiedźcie mnie.
- Je Czona!

:lol: Sama bym piszczała na tych trybunach :mrgreen:

W Cesarzowej było do pewnego momentu sporo niezłego humoru :lol:

Aragonte - Czw 30 Mar, 2023 20:25

Zachęcasz do Cesarzowej :-D Przymierzam się w sumie od dłuższego czasu, żeby sobie obejrzeć tę ciekawszą połowę dramy :wink:
Trzykrotka - Pią 31 Mar, 2023 09:08

Nie przymierzaj się tylko obejrzyj, pierwsza połowa jest naprawdę świetną przygodówką :kwiatek: A nuż natchnie cię jak Wiolę do wiadomej podróży :wink:

Jaki śliczny był pierwszy tegotygodniowy odcinek Our Blooming Youth :serduszkate:
Zagrożenie niby narasta, coraz więcej osób - groźnych i niegroźnych - odkrywa tożsamość eunucha i pomocnika stukniętego mistrza. Coraz więcej tajemnic się wyjaśnia. Ale najważniejsze w tym odcinku jest powolne wewnętrzne pożegnanie księcia z Jae Yi. Książę wie, że wybrano mu już żonę i że bardzo ważny dla jego ojca jest sojusz rodzin, który ma nastąpić dzięki temu ślubowi, więc odwrotu nie ma. I tak powoli, powoli, w duchu żegna się z dziewczyną.
Aż żałuję, że nie zdążyłam obejrzeć od razu drugiego odcinka, ale podejrzewam, że może być bardziej hardkorowy.

BeeMeR - Pią 31 Mar, 2023 09:41

Ja zaś wczoraj w trakcie 12. Odcinka CCiR odczułam przemożną potrzebę powrotu do piosenek z Hospital Playlist - nie broniłam się,
https://youtu.be/cEH0qO2OY_g

Odcinek dokończyłam dziś, ładna scena "zostań na noc", a morderca był od pewnego czasu dość oczywisty :wink:

RaczejRozwazna - Pią 31 Mar, 2023 10:28

Trzykrotka dobrze prawi, pierwszą połowę warto zobaczyć :-D Rozmach tej dramy też robi wrażenie.

Piszecie o Wioli z Pierogów z kimchi?

Trzykrotka - Pią 31 Mar, 2023 11:47

BeeMeR napisał/a:

Odcinek dokończyłam dziś, ładna scena "zostań na noc"

O tak :serduszkate: Prawda, że miło jest obejrzeć dorosły i świadomy romans dla odmiany?

Rozmach tej dramy też robi wrażenie.

Piszecie o Wioli z Pierogów z kimchi?

Tak! Po obejrzeniu Empress Ki w polskiej telewizji tak się zachwyciła Koreą, że postarała się o pracę w koreańskiej firmie w Polsce, została wysłana do Seulu i w firmie na miejscu poznała swojego męża :kwiatek: