Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
Agn - Wto 19 Lip, 2022 07:43
Ale ksiazka ogolnie warta czytania czy jak sie zna serial i film, to juz nieszczegolnie?
Lata temu kupilam tacie pierwszy sezon na DVD, zaluje, ze nie zdobylam reszty, bo to perla jest.
Tamara - Wto 19 Lip, 2022 08:44
Warta, bo trochę inna.Generalnie jest to - pomijając warstwę czysto anegdotyczną - opowieść o tym, jak normalnym ludziom odwala w nienormalnych warunkach i jak potem to mija. Książka do serialu ma się mniej więcej jak konstrukcja żelbetowa do wykończonego urządzonego budynku, ale wg mnie warto przeczytać . Z racji czasu powstania jest i trochę rasizmu, który wtedy był normą jakby nie patrzeć , ale duch książki i duch serialu są identyczne . Nie pamiętam czy w serialu oprócz Sokolego Oka i Trappera był trzeci chirurg nazwiskiem Duke, , nie kojarzę go, w recenzji jest napisane, że pojawił się epizodycznie w wersji filmowej . W książce razem z Sokolim Okiem tworzy główny duet, Trapper dołącza później. Tak samo rozbudowany w serialu wątek Franka i Gorących Warg w książce jest epizodyczny, zresztą Frank szybko zostaje usunięty z obozu i przeniesiony gdzie indziej . No i historii opisanych w książce nie pamiętam z serialu, inna rzecz, że oglądałam go wybiórczo , całości nie znam. Za to Radar ma odstające uszy i tu i tu
Aragonte - Wto 19 Lip, 2022 11:44
Jakby co, to MASH jest na Disney +
Admete - Wto 19 Lip, 2022 11:47
Właśnie miałam pisać, że mi gdzieś tam mignął.
Tamara - Wto 19 Lip, 2022 12:41
Dzięki, dobrze wiedzieć
Aragonte - Wto 19 Lip, 2022 13:43
| Admete napisał/a: | | Właśnie miałam pisać, że mi gdzieś tam mignął. |
U mnie nie tylko mignął, od razu wskoczył na listę
Mam dwa sezony serialu na DVD, ale całości raczej nie skompletuję.
Tamara - Śro 20 Lip, 2022 11:20
Zaczęłam Niewidzialne kobiety, przeczytałam tylko wstęp i już mnie cholera trzęsie z furii. Ciekawe co będzie dalej .
Admete - Śro 20 Lip, 2022 18:23
Przeczytałam do końca "Rosję od kuchni" i nadal polecam książkę. Poruszyła mnie historia kucharek, które gotowały w Czarnobylu dla ludzi, którzy walczyli ze skutkami katastrofy. Mam jeszcze drugą książkę tego autora - "Jak nakarmić dyktatora".
Tamara - Śro 20 Lip, 2022 19:19
Na mnie czeka Leningrad- tragedia oblężonego miasta. Zaczęłam też Korporację Kościół (Gomory oczywiście jeszcze nie skończyłam ), ale jedno pięknie uzupełnia drugie. Mam jeszcze na stosiku książkę o seminariach. Wnioski z lektury mało pocieszające dla oczekujących naprawy KK - tego się naprawić nie da, bo to instytucja stworzona dla swojej własnej korzyści i tylko dzięki utrzymującym się niezmiennie od stuleci zasadom istnieje w niezmienionym kształcie , a ten kształt jest celem jej istnienia , więc kółeczko się zamyka. Jakiekolwiek reformy są niemożliwe i niewykonalne, ponieważ opiera się toto na patologicznych podstawach . Jedyna możliwa reforma to całkowity upadek.
Admete - Śro 20 Lip, 2022 19:45
Temat oblężenia Leningradu też się przewinął w "Rosji od kuchni".
Tamara - Śro 20 Lip, 2022 19:49
Kuchnia i głód łączą się nierozdzielnie jakby nie patrzeć
Admete - Czw 21 Lip, 2022 09:19
Praedziu - popatrz, jaka książka się pojawiła: Puszcza Knyszyńska. Opowieści o lesunach, zwierzętach i królewskim lesie, a także o tajemnicach w głębi lasu skrywanych autorem jest Paweł Średziński.
https://www.taniaksiazka....28-a86063e1fa85
praedzio - Czw 21 Lip, 2022 09:40
Słyszałam o tej książce, autor dość mocno promował się na jednej z podlaskich grup FB.
Koleżanka z kolei cała zachwycona tą pozycją: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4993674/podlasie-zdrowo-zakrecone-podroz-po-krainie-niezwyklych-ludzi-i-zapomnianych-smakow
Trzykrotka - Czw 21 Lip, 2022 10:10
Ładna nazwa wydawnictwa
Admete - Czw 21 Lip, 2022 10:34
Tę drugą książkę mam wrzucona na półkę w Legimi.
Tamara - Pią 22 Lip, 2022 14:44
Czytam Niewidzialne kobiety i są świetne, Admete dzięki za polecenie
Admete - Pią 22 Lip, 2022 14:47
Nie ma za co. Ja natomiast czytam Patriarchat rzeczy.
Tamara - Pią 22 Lip, 2022 15:49
Tamara - Pią 22 Lip, 2022 17:30
No muszę, bo się uduszę . Całe życie byłam przekonana , że mam bardzo słabe ręce i wszyscy mnie w tym utwierdzali , bo miałam słabszy uścisk itd i wiadomo, słaba ha ha ha . A tu sie okazuje, że nie jestem słaba, tylko normalna, bo kobiety mają o mniej więcej 75% mniejszą masę mięśniowa górnej połowy ciała niż faceci, co za tym idzie męska siła górnej połowy jest o 40-60% większa, a siłę ścisku w ręce kobiety mają o 41% mniejsza od facetów, i jest to cecha stała, nie zmieniająca się z wiekiem i niekorygowalna treningiem . Jestem normalna a nie słaba
Admete, będę Cię do końca życia wielbić za Niewidzialne
Admete - Pią 22 Lip, 2022 17:36
| Tamara napisał/a: | | Admete, będę Cię do końca życia wielbić za Niewidzialne |
Naprawdę nie ma za co. Cieszę się, że ci się spodobała.
Tamara - Pią 22 Lip, 2022 17:39
Jest jest jest świetna
Admete - Wto 26 Lip, 2022 11:06
Znalazłam bardzo sympatyczną letnią lekturę - "Poradnik towarzyski dla panien bez posagu"
https://www.empik.com/tow..._src=google_ads
Rzecz dzieje się w Londynie po wojnach napoleońskich, a bohaterka jest zdeterminowana, żeby wyjść bogato za mąż i uratować rodzinny majątek. Czyta mi się szybko i przyjemnie. Książka jest dobrze napisana i świetnie przetłumaczona.
Tamara - Wto 26 Lip, 2022 12:11
Tytuł mi się rzucił w oczy
Admete - Wto 26 Lip, 2022 12:12
Bardzo mi się spodobała, przeczytałam ją w dwa dni
Tamara - Śro 03 Sie, 2022 08:34
Skończyłam Niewidzialne kobiety , cała lektura na wielkim fqrvie, bo inaczej się nie da . Mamy przechlapane od urodzenia na tym świecie
|
|
|