To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Aragonte - Śro 07 Paź, 2020 20:41

zooshe napisał/a:
Pozwolę sobie wkleić linka może kogoś zainteresuje.
http://pl.korean-culture....145/read/104556

Dzięki za namiar, muszę sprawdzić, w jakich godzinach jest o tym koreańskim szamanizmie.

Admete - Śro 07 Paź, 2020 21:32

Cytat:
Ja jestem zainteresowana chyba bardziej tym, czy znajdzie się zaginiona córeczka Ajussiego.

Tez bardzo bym chciała, żeby się znalazła zdrowa i cała. Młodzianek grający Thomasa miał w Mistic Pop up Bar małą rolę króla w tej części dawnej. Lepiej by wyglądał z normalnymi włosami. Tez mnie nie do końca przekonuje. Relacja obu panów - starszego i młodszego jest bardzo ładnie pokazana. Ogólnie serial jest dobry. Jest w nim trochę zaduma, ale i humor.

Aragonte - Śro 07 Paź, 2020 21:36

Admete napisał/a:
Młodzianek grający Thomasa miał w Mistic Pop up Bar małą rolę króla w tej części dawnej.

Faktycznie! Nie skojarzyłam tego.
Mnie do końca nie pasuje, bo akurat ta postać mogłaby być jeszcze ciekawsza, gdyby nadać jej więcej głębi, niejednoznaczności, poczucia, że to ktoś naprawdę stary, mimo młodej buźki. A tak to jest głównie młoda buźka z czupryną koloru jajecznicy :wink:

Trzykrotka - Śro 07 Paź, 2020 22:30

Admete napisał/a:
młodziak grający Thomasa miał w Mistic Pop up Bar małą rolę króla w tej części dawnej.

Grał też w Sky Castle, pamiętasz go Admete? Był tym pierwszym chłopakiem z osiedla, od którego zaczęło się całe nieszczęście. Już wtedy jakoś średnio mnie przekonywał.
Ciekawa jestem - tak mi się nagle przypomniał - gdzie się podziewa Dong Ha, prezesowicz z Chiefa Kima. Od 2018 w niczym nie grał.

Admete - Czw 08 Paź, 2020 09:31

No właśnie, dawno go nigdzie nie było. Szkoda by było go zmarnować.
Trzykrotka - Czw 08 Paź, 2020 09:57

Ostatnia drama w 2018. Może jest w wojsku? Naprawdę chętnie zobaczyłabym go w czymś nowym.
BeeMeR - Czw 08 Paź, 2020 10:28

Donoszę, że Sang Tae uczy się rysowania motyli, czytania i rysowania wyrazów twarzy - nie jest łatwo bo i być nie może. Sang Tae - fighting :trzyma_kciuki:
Trzykrotka - Czw 08 Paź, 2020 10:49

Prawda. Prawdziwy bohater. Pokazywali już burzę mózgów autorów nad ksiązką i ilustracjami? Uwielbiam MY i Sang Tae razem, kiedy Kang Tae jest wyłączony z ich kręgu i trochę zazdrosny.
BeeMeR - Czw 08 Paź, 2020 21:47

Trzykrotka napisał/a:
Pokazywali już burzę mózgów autorów nad ksiązką i ilustracjami?
Nie, ja powoli oglądam bo w dzień nie mam jak a wieczorami padam. Była tylko pierwsza narada autorki z Sang Tae nad rysunkiem niebieskich wodogłowych ludzików ;)
Aragonte - Czw 08 Paź, 2020 22:23

Trzykrotka napisał/a:
Ostatnia drama w 2018. Może jest w wojsku? Naprawdę chętnie zobaczyłabym go w czymś nowym.

Tak, w wojsku jest, sprawdziłam. Niedługo powinien o sobie przypomnieć.
https://koreajoongangdaily.joins.com/news/article/article.aspx?aid=3047493&cloc=joongangdaily

BeeMeR - Czw 08 Paź, 2020 23:26

W 14 odcinku Ok jest piosenka,
https://www.youtube.com/watch?v=4l6BWQ6sLv4

którą kojarzę z Cest Si Bon, tam bohater ją "napisał" ;)
https://www.youtube.com/watch?v=-Pdf445VOW8

Trzykrotka - Pią 09 Paź, 2020 15:03

Czy tę piosenkę z OK śpiewa aktor grający dyrektora szpitala? Piękne, szorstkie wykonanie, zachwyconam.
Zajrzałam dziś na tumblra, a tam od góry do dołu ten drewniany aktor który grał Żniwiarza w Goblinie. Zaczęła się drama z nim (tym razem gra gumiho) i Kim Bumem. Kim Bum w Formie, ale ten pierwszy tak okropnie wygląda...! Zrobili mu jakieś bakłażanowe włosy, które go postarzają. Brrr

U Bogusia pięknie. We wczorajszym 9 odcinku cameo miał PSJ, nasz Morderca. Boguś pokazał się w kinie i w telewizji i - zgodnie z przewidywaniami swojej agentki - zrobił furorę. I ajummy go kochają i agassi. Nawet ojciec ogląda jego dramę na smartfonie. Boguś dostał aktorską nagrodę, oraz podebrał reklamy innemu aktorowi. Widać, że będzie kęsim...
Dziś oglądam 10 odcinek :banan:

Aragonte napisał/a:

Tak, w wojsku jest, sprawdziłam. Niedługo powinien o sobie przypomnieć.

O, pięknie :oklaski: Mam nadzieję, że już przebiera w ofertach i zaraz się w czymś pokaże.

Admete - Pią 09 Paź, 2020 16:39

Może uda mi się nadrobić dramy w weekend. Obejrzałam pierwszy odcinek tej dramy z Go Ara - sympatyczne. Ona jest dobra w komediowych rolach. Bardzo ładnie wyglądała jak panna z dobrego domu. Dobrze wypada z panem, który gra główną rolę.
Trzykrotka - Pią 09 Paź, 2020 18:13

Yes! Właśnie widziałam że drama już jest, a na pana czekam z prawdziwą radością, zwłaszcza jeśli dla odmiany zagra kogoś niesympatycznego. Wydaje mi się, że bohater taki jest, na podstawie jakichś materiałów promocyjnych.
Dziś też powinien być odcinek Nie-Całkiem-Przyjaciół :banan:

Admete - Pią 09 Paź, 2020 18:44

Nie wydaje mi się niesympatyczny. Ucieka przed gangsterami. Pewnie ma długi. Dziewczyna straciła majątek. A teraz chichram się podczas oglądania drugiego odcinka.
BeeMeR - Pią 09 Paź, 2020 19:37

Trzykrotka napisał/a:
Czy tę piosenkę z OK śpiewa aktor grający dyrektora szpitala? Piękne, szorstkie wykonanie, zachwyconam.
Tak, sprawdziłam:
"I Will Give Everything to You" original by Lee Jang-hee, cover by Kim Chang-wan

Admete - Pią 09 Paź, 2020 20:22

Jakby ktoś chciał się zapoznać z Do Do Sol Sol La La Sol to kierunek Wschód.
Aragonte - Pią 09 Paź, 2020 21:56

Dzięki, już tam zajrzałam :kwiatki_wyciaga:

Włączyłam Missing, odcinek 10. Smutno się zaczyna :( Biedny detektyw i jego narzeczona...
Spoiler:
Jeśli jej ciało faktycznie wyrzucono do morza, to marne są szanse na jej odnalezienie i na to, że opuści wioskę zaginionych dusz. Oczywiście, skoro to drama, to różnie może być.

Admete - Pią 09 Paź, 2020 22:33

Mam jednak nadzieję, że jakoś to rozwiążą. Ona jest taką pozytywną postacią.
BeeMeR - Pią 09 Paź, 2020 22:34

Ta książka o córeczce - żabnicy jest wyjątkowo okropna :confused3:
Admete - Pią 09 Paź, 2020 22:35

Nie pamiętam tej książki.
BeeMeR - Pią 09 Paź, 2020 22:45

O dziewczynce bez rąk i nóg :confused3:
Aragonte - Pią 09 Paź, 2020 23:52

Admete napisał/a:
Mam jednak nadzieję, że jakoś to rozwiążą. Ona jest taką pozytywną postacią.

Narzeczona? No, pomstowałam na nią, kiedy uwalniała tego zuola-kanciarza, ale okazało się, że miała w tym jednak swój cel :wink:
Nie sądzę, żeby mieli przywrócić do życia kogoś z tej wioski, to raczej nie przejdzie :(

Edit: bardzo ładnie sfilmowali odejście Jang Mi. Ogółem podoba mi się gra światłem i mgłą, tworzy to taki trochę zaświatowy klimat. Nadal mam skojarzenia zaduszkowo-listopadowe :wink: Myślę, że Trzykrotce mogłoby się tu sporo wątków i motywów spodobać.
Podobał mi się też patent ze znikaniem postaci ze zdjęć.
Admete, pan Jang i Młody nie mogli być uwiecznieni na fotografiach z wioski jako ciągle żywi, tak?

Admete - Sob 10 Paź, 2020 06:18

Myślę, że tak właśnie jest. Są żywi, więc nie mogą znaleźć się na fotografii w wiosce.
Trzykrotka - Sob 10 Paź, 2020 09:14

Czy my mamy Missing? :kwiatek:

BeeMer, prawda. Ta historia była naprawdę okropna, smutna i przerażająca. To z tej książki MY która nie odniosła sukcesu. Jesteś już blisko końca. Tam były takie smęcące odcinki, w okolicach odkrycia zagadki morderczego motyla. Ale trzeba to przetrwac, warto.
Mnie wczoraj udało się obejrzeć tylko początek Records of Youth, sam wstęp do kampanii mającej osmalić skrzydła Bogusiowi.