To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

BeeMeR - Pon 27 Mar, 2023 18:15

W Curtain Call też wypadła dobrze.

Jej brat był zyum w SKKS, o ile dobrze pamiętam popełnił samobójstwo :(

RaczejRozwazna - Pon 27 Mar, 2023 18:17

W Empress zagrała naprawdę dobrze, zwłaszcza w wersji męskiej, w Curtain Call też mi specjalnie nie wadziła.
Empress to by była znakomita drama, gdyby utrzymali poziom pierwszej połowy. Poszczególne sceny zostaną ze mną długo - zwłaszcza te w plenerach :serce: A propos - scena ogrzewania własnym ciałem po upadku z klifu też była, że tak mi się skojarzyło z generałem :lol:

Za drugim oglądaniem jeszcze bardziej podoba mi się król. Co do cesarza miałam wrażenie, że twórcy nie do końca umieli się zdecydować jak poprowadzić tę postać, a fajnie by było, gdyby pokazali przemianę z rozpieszczonego dzieciaka w zdolnego, bądź przynajmniej przyzwoitego władcę.

BeeMeR - Pon 27 Mar, 2023 18:47

Cytat:
Co do cesarza miałam wrażenie, że twórcy nie do końca umieli się zdecydować jak poprowadzić tę postać
no niestety, podobnie jak pod koniec nie mogli zdecydować którego pana ta cesarzowa właściwie kocha i wyszło mi to ni śmo :zalamka:
Króla grał dobry aktor, ale ten trójkąt po prostu nie działał jak należy :roll:

RaczejRozwazna - Pon 27 Mar, 2023 18:51

Nie działał, rzeczywiście. Ona miała lepszą chemię z Ji Chang Wookiem, ale jego postać trudno było traktować poważnie. Król był wspaniały jako wojownik i jako król właśnie, ale średnio mi się sprawdzał jako zakochany, wydawał się za wiekowy, choć aktor tylko cztery lata starszy od niej. Zresztą aktorka trzyma się znakomicie do dziś.

Kochała króla ;)

BeeMeR - Pon 27 Mar, 2023 19:08

RaczejRozwazna napisał/a:
Kochała króla ;)
ale właśnie nie pod koniec :-P
Admete - Pon 27 Mar, 2023 19:12

Widziałam tylko połowę Empress Ki - jak dostała się do pałacu, to się znudziłam.
BeeMeR - Pon 27 Mar, 2023 19:14

Admete napisał/a:
Widziałam tylko połowę Empress Ki - jak dostała się do pałacu, to się znudziłam.
No i prawidłowo :wink:
RaczejRozwazna - Pon 27 Mar, 2023 19:29

Nie dało się inaczej. :roll: Drugą połowę widziałam tylko "po łebkach", więc się nie upieram, ale jak dla mnie w stosunku do cesarza była zawsze 'matką pisklaka" ;)
Admete - Pon 27 Mar, 2023 19:32

U mnie Król wygrywał.
RaczejRozwazna - Pon 27 Mar, 2023 19:35

Zdziwiłabym się nielicho gdyby było inaczej w Twoim przypadku :lol:

edit. Z innej beczki - w Japonii jest właśnie okres kwitnienia wiśni. Zdjęcia stamtąd zawsze są magiczne :serce2:

https://www.facebook.com/japanippon

Admete - Pon 27 Mar, 2023 20:26

Jak mają tyle wiśni drzew, to kto potem zbiera owoce? A u nas dziś śnieg padał ;)
RaczejRozwazna - Pon 27 Mar, 2023 20:50

Może mają dużo szpaków ;)
Aragonte - Pon 27 Mar, 2023 20:52

Admete napisał/a:
Jak mają tyle wiśni drzew, to kto potem zbiera owoce? A u nas dziś śnieg padał ;)

Z tych wiśni nie ma owoców, Wiola kiedyś wyjaśniła :wink:

Admete - Pon 27 Mar, 2023 20:57

A, to tylko kwiatki.
RaczejRozwazna - Pon 27 Mar, 2023 21:08

O, nie wiedziałam :)

Swoją drogą na południu Hiszpanii przez wieki tak hodowano gorzkie pomarańcze - tylko dla kwiatów, bo nie było tam zwyczaju jedzenia owoców, odwrotnie jak choćby we Francji. Ponoć wyrzucali później owoce tonami... Teraz robią z nich znaną marmoladę, ale tylko z wybranych drzewek, oczywiście, bo ogólnie są one bardzo popularne np. przy ulicach miejskich i w parkach.

Aragonte - Pon 27 Mar, 2023 21:41

Admete napisał/a:
A, to tylko kwiatki.

Kwiatki, a potem listki. I cień :wink:

Loana - Pon 27 Mar, 2023 21:49

BeeMeR napisał/a:
Oski - Ja do tej pory mam żal za wyjątkowo kiepsko niedopracowany jego wątek na koniec dramy

Uuuu, skopią wątek Oski na koniec? Szkoda. No teraz mnie ciekawi nawet, jak jeszcze zepsują tę dramę ;)

Admete napisał/a:
Grała też w Chocolate.

Grała też w "King 2 Hearts"... miałam do tych dram podejścia, tzn włączałam sobie pierwsze odcinki, bo chciałam zobaczyć dramy dla aktorów męskich... ale się poddałam, bo naprawdę nie przepadam za tą aktorką, jakaś taka sztywna się ciągle wydaje :(

Za drugim oglądaniem jeszcze bardziej podoba mi się król. Co do cesarza miałam wrażenie, że twórcy nie do końca umieli się zdecydować jak poprowadzić tę postać, a fajnie by było, gdyby pokazali przemianę z rozpieszczonego dzieciaka w zdolnego, bądź przynajmniej przyzwoitego władcę.

A JinChangWook to grał króla czy cesarza?
I czemu w jednej dramie jest jednocześnie król i cesarz? To z różnych państw czy z jednego?

BeeMeR - Pon 27 Mar, 2023 22:00

Król jest z Korei (tj. Ówczesnego odpowiednika), a cesarz z Chin. Cała intryga polegała na tym, że cesarzową (a najpierw konkubiną) została Koreanka, bo choć kochała (początkowo) króla to poświęciła się dla kraju i poślubiła chińskiego władcę. Oczywiście na koniec to skopano dokumentnie, ale sam początek ładnie to obrazował.
Pomijając fakt, że aktorka z królem nie miała ani trochę chemii :roll:

RaczejRozwazna - Pon 27 Mar, 2023 22:16

JCW Cesarza grał i bardzo dobrze grał, z tym że postać miał dziwnie poprowadzoną. Ale co się napłakał to się napłakał. :wink: Natomiast warto zobaczyć fragmenty, choćby wspaniałą gonitwę konną na plaży :serce2: i Króla grajacego na geomungo (chyba naprawdę aktor umie grać na tym instrumencie).

Ona się raczej dla własnej zemsty poświęciła, a zresztą nie miała już za bardzo odwrotu.

Historia w sumie jest bardzo ciekawa, w pierwszej części nawet polityka mi nie przeszkadzała. :wink:

A na samym końcu wyłapałam, że Cesarzowa obmyśla zemstę na królu Gongminie (tego z Faith), który zabił jej brata w Goryeo (Gi Cheola) :lol:

Edit. Ach, zapomniałabym, że warto zobaczyć też trzeciego pana, Tal Tala, z którym cesarzowa powinna ostatecznie uciec ;)

Trzykrotka - Wto 28 Mar, 2023 08:27

Edit. Ach, zapomniałabym, że warto zobaczyć też trzeciego pana, Tal Tala, z którym cesarzowa powinna ostatecznie uciec ;)

No i powiem ci, że na koniec właśnie ta opcja przeważała wśród fanów - rzuć obu w cholerę, ucieknij z Tal Talem :lol: Scena końskiego rajdu po plaży była cudowna, do dziś mam ją w oczach. To w Empress Ki zakochałam się w JCW - bardziej w jego grze jako takiej i urodzie niż w postaci, którą grał.
Secret Garden :confused3: Co za okropny pomysł, że to jest drama romantyczna! To jest przemocowe, seksistowskie i paskudne w wątku niby-to-romantycznym. Na dodatek z Hyun Bina zrobili mumię w ohydnych dresikach i o obrzydliwym charakterze, a z Ji Won drętwą niemotę. Gorsza jak chodzi o relacje damsko-męskie była u tej scenarzystki tylko następna drama, Heirs. Tam bohaterka miała mobbing od obu panów. Potem na szczęście scenarzystce się odmieniło i w Kropkach Wachlarz traktował Doktorkę z całym szacunkiem i uważaniem.

Oski trochę nawiązują do Oskarów oczywiście, ale to BeeMerkowe wyjaśnienie jest najlepsze :kwiatek:

BeeMeR - Wto 28 Mar, 2023 09:42

Zanim mi padł komputer przegrałam sobie na tablet CCiR - jestem w 5 odcinku, dobrze się ogląda. JKH jest idealny w tej roli, taka chudzinka :mrgreen:
Trzykrotka - Wto 28 Mar, 2023 10:26

BeeMeR napisał/a:
JKH jest idealny w tej roli, taka chudzinka :mrgreen:

Wykop robi idealny :mrgreen:
O! Komputer ci padł? :confused3: Moje najszczersze współczucie :kwiatek:

BeeMeR - Wto 28 Mar, 2023 11:11

Nerdem też jest wspaniałym :wink:

Komputer zdechł, dyski działają, musiało coś więcej. Jutro i nim podjadę do serwisu zapytać czy opłaca się naprawiać czy nabyć nowy - ale to już chyba laptop.

Loana - Wto 28 Mar, 2023 11:18

BeeMeR napisał/a:
Zanim mi padł komputer przegrałam sobie na tablet CCiR - jestem w 5 odcinku, dobrze się ogląda. JKH jest idealny w tej roli, taka chudzinka :mrgreen:

No dokładnie, tutaj to bardzo dobrze pasuje, bo właśnie miał być taki wychudzony i w niezbyt dobrej kondycji. W tej dramie wątek z problemami z jedzeniem został ładnie poprowadzony, ktoś się przyłożył i do końca to dociągnął :)

Trzykrotka napisał/a:
No i powiem ci, że na koniec właśnie ta opcja przeważała wśród fanów - rzuć obu w cholerę, ucieknij z Tal Talem :lol: Scena końskiego rajdu po plaży była cudowna, do dziś mam ją w oczach. To w Empress Ki zakochałam się w JCW - bardziej w jego grze jako takiej i urodzie niż w postaci, którą grał.

To tam aż trzech facetów ją polubiło? Raju, jaka popularna - a nie wygląda! ;)
Ja się cieszę, że trafiłam na Healera, bo zakochałam się i w aktorze i w postaci :) i do dzisiaj mnie trzyma, chociaż jakoś nie bardzo mam ochotę oglądać inne dramy z tym aktorem, chyba za często Healera widzialam i mi się zlewa :P

Trzykrotka napisał/a:
Secret Garden :confused3: Co za okropny pomysł, że to jest drama romantyczna! To jest przemocowe, seksistowskie i paskudne w wątku niby-to-romantycznym. Na dodatek z Hyun Bina zrobili mumię w ohydnych dresikach i o obrzydliwym charakterze, a z Ji Won drętwą niemotę.

No właśnie widuję tę dramę w zestawieniach romantycznych dram i teraz jak oglądam to mam wielkiego zonka - no bo gdzie tam jest romans? Jestem wielką fanką romansów, uwielbiam je oglądać, a w przypadku tej dramy to myślałam, że pierwszy odcinek był tylko taki przemocowy, a potem się to poprawi - no bo pisali, że romans... ale do 13 odcinka na razie nie widzę go. Trochę się zastanawiam, na ile to jest dopasowane do standardów kiedyś, bo mam wrażenie, że te naście lat temu te schematy, które przedstawiają, mogły być odbierane jako "romantyczne". W końcu jest tyle lacornów z tym schematem, Beemerka nas mocno edukowała w tym temacie. Tak czy siak cieszę się, że teraźniejsze dramy jednak odchodzą od tego schematu i te historie romantyczne są naprawdę miłe :)

Aragonte - Wto 28 Mar, 2023 12:05

BeeMeR napisał/a:
Komputer zdechł, dyski działają, musiało coś więcej. Jutro i nim podjadę do serwisu zapytać czy opłaca się naprawiać czy nabyć nowy - ale to już chyba laptop.

Oj, współczuję! Trzymam kciuki, żeby dało się tanio naprawić :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: