To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Admete - Śro 09 Wrz, 2020 18:06

A u mnie 4 odcinek Missing: The other side. Muszę przyznać, że zrobiło się ciekawie. Pierwszy odcinek mnie nie zachwycił, ale stopniowo zaczęłam się wciągać. Mamy w serialu wieś, w której przebywają zmarli - zaginieni. Ich ciała nigdy nie zostały odnalezione. Obok wioski żyje człowiek, który widzi zmarłych i pomaga im. Szuka też zaginionej przed laty córki. Trafia do niego mężczyzna, który także potrafi odnaleźć wioskę z duszami. A w świecie żyjących ktoś zabija dzieci ze spalonego przed laty sierocińca.
Trzykrotka - Śro 09 Wrz, 2020 23:40

To horror? Thriller? :mysle: Jakoś nie rozważałam nawet możliwości oglądania.
Zdobyłam w końcu 2 odcinki dramy z Bogusiem. Wieczorami ogladam Generała i jej Ksieciunia małżonka, ale muszę też oblecieć Bogusia i zobaczyć, co tam w When I Was The Prettiest się podziało.

Admete - Czw 10 Wrz, 2020 06:31

Ani horror ani thriller. Fantastyka plus kryminał.
Aragonte - Czw 10 Wrz, 2020 23:26

Dla Trzykrotki - znalazłam jakąś recenzję oglądanej przez nas właśnie chińskiej głupotki (odświeżająco zabawnej, jak na razie, a jestem przy trzynastym odcinku):
https://mira-bell.blogspot.com/2018/06/generale-moj-generale-oh-my-general.html
A przy okazji znalazłam taki oto gif z tańcem łabądków :mrgreen:

I bohaterka:

Trzykrotka - Czw 10 Wrz, 2020 23:36

Mimo wszystko chyba nie obejrzę, już prędzej Alice.
Na razie bawię się świetnie przy Generale i jej Ksieciuniu :mrgreen: i chyba czas jest taki, że właśnie takiego odmóżdżacza z twistem mi trzeba. A równie dobra zabawa to wymiana smsow z Aragonte :kwiatek: która juz mnie z oglądaniem przegoniła.

Boguś i jego Records of Youth.
Boguś jest aż oślepiająco piękny :serce: Wydoroślał chłopak bardzo przystojnie, nie śmieje się ciągle jak w Encounter, ubiera się dobrze, bo gra modela, choć biednego, to jednak. Jest przeuroczy. Dziewczyna, ta z Parasite, bardzo ładnie z nim współgra, choc nie wiem, czy na razie można mówić o chemii. Ten trzeci to ladniusi model-aktor, ktorego znam z Search WWW. Tutaj panowie mają odwrócone role w stosunku do realu, w którym Boguś jest gwiazdą, a ten drugi dopiero się wybija. Panowie są przyjaciółmi, ale jeden ma bogatych rodziców i sukces za sukcesem dzięki temu, że mama kupuje mu śledzących na instagramie i kampanie reklamowe. Bogusia nikt nie popiera, nawet własny ojciec i brat wolą żeby szedł do wojska niż dostał rolę w filmie. Propozycję roztoczenia "opieki" i sponsoringu ze strony sławnego projektanta - geja Boguś odrzuca. Na razie jest w czarnej dziurze frustracji i beznadziei. Obaj panowie poznają miłą dziewczynę, specjalistkę od makijażu - i zaprzyjaźniają się z nią.
Dziwna trochę jest ta drams, trochę sztywna i dość powolna. No ale sponsoruje ją częściowo Ministerstwo Turystyki i ktoś tam jeszcze od makijażu, więc ma trochę taki folderowo-pocztowkowy charakter. Poczekam na ciąg dalszy żeby ocenić, czy warto ciągnąc dla czegoś więcej niż pieknych :serce2: bogusiowych oczu.

Aragonte - Czw 10 Wrz, 2020 23:44

Ja właśnie też nadspodziewanie dobrze się bawię w towarzystwie Generała i Księciunia, na tyle dobrze, że regularnie muszę zatrzymywać odtwarzanie, żeby się wyśmiać :rotfl:
Niestety nie mam jak robić screenów, więc czasem tylko strzelam fotki, które potem skrupulatnie wysyłam Trzykrotce :-D
To faktycznie dobre dla odmóżdżenia, ale pomysł na dramę jest całkiem fajny i odświeżający dzięki odwróceniu ról (aczkolwiek obawiam się trochę, że może bohaterkę obrabują pod koniec z charakteru, jak to często bywa - oby nie).

A! Dwuznaczne tańce pięknych panów skłoniły mnie do rozważań, że u nas w Polsce by to nie przeszło, zwłaszcza obecnie byłoby to kontrowersyjne jak cholera :-P

Napomknę też, że w dramie są przepiękne stroje - a pisze to ktoś, kto przeważnie nie skupia się na nich specjalnie.
Za to zbroje wyglądają mi na plastikowe, ale niech tam :-P

Admete - Pią 11 Wrz, 2020 06:35

Dobrze, że ja chińskich nie lubię, to mnie nie kusi. No i kobiecy panowie też nie zachęcają. Nie mam czasu za bardzo. Ale piszcie o wrażeniach :mrgreen:
Trzykrotka - Pią 11 Wrz, 2020 09:54

Zbroje też są bardzo efektowne, a na dodatek w wielu fasonach. Ostatnio Lisek miał taką ładną, najeżoną efektownie na ramionach. Plastik na pewno, tym bardziej, że niebieski, ale efekt świetny. Widać, że drama dysponowała odpowiednim budżetem. Jest w niej przepiękna lokacja, ten parterowy dom wśród bambusów, mieszkanie Liska. W General And I był zaciszem domowym głównego bohatera.
Tańce męsko - męskie, z półnagimi tancerzami z makijażem nie przeszłyby u nas za nic, nawet przed epoką homofobii. Nie ta kultura, nie ta estetyka. Ja sama miałam myśl: co oni sobie pomyślą, kiedy żołnierska ekipa Generała zaczęła obserwować ten taniec. A tymczasem pomyśleli to co powinni - że to piękne i eleganckie, a Generał wyraźnie puchła za dumy :oklaski:
Jej "taniec, " czyli pojedynki z wrogiem, jest równie pieknie i starannie skomponowany. Czysta choreografia. Aktorzy ładnie się w to wpisują - pani jest ładna, ale też sprawna fizycznie, wysportowana, pan delikatniejszy, pasujący do wizerunku rozpieszczonego przez mamusię beniaminka.

Aragonte - Pią 11 Wrz, 2020 11:53

Rozpieszczony na pewno, ale też chorowity i zamknięty w pałacu przez długie lata. Niespecjalnie miał okazję stać się kimś innym.
Trzykrotka - Pią 11 Wrz, 2020 22:07

Dziś niestety dość wcześnie skończyłyśmy, więc tylko zdążyłyśmy zobaczyć, że mężulka podejrzewają o zabójstwo mistrza Li. Ale wcześniej, jakie atrakcje były...! Wizyta generała z Zachodniego Xia, męskiego, silnego, zgrabnego i macho jak się patrzy, zauroczonego na dodatek naszą Generał skłoniło Ksieciunia małżonka do zabrania się do ćwiczeń, żeby własną wykpioną męskość podbudować. O-ho, to ci przeciwnik, groźniejszy nawet od Liska! Wizja Ksieciunia, jak to sam jest takim dzikim generałem z rubieży molestującym własną żonę - bezcenna :mrgreen: A żona nie mogąca pojąć dlaczego sama nie może aktywnie zdobywać mężowskiego łoża! Aż swojego głównego stratega zaprzęgła do rozwikłania problemu urazonej mężowskiej godności :mrgreen: (jak Ksieciunio rozkosznie zakrywał biust rączkami :rotfl: ) Z kolei mężowska wizja żony zdejmującej szaty aby założyć te, które on uszył dla niej była piękna - i poetycka i sensualna.
Mam nadzieję, że afera ze śmiercią mistrza Li w niczym im nie przeszkodzi. Piękna bowiem była scena, w której żona wzruszyła męża do łez, wygłaszając jego pochwalę. Zauważył wreszcie, że tylko ona widzi jego potencjał i dobre cechy i ona jedna uważa, że będzie z niego wspaniały mężczyzna.

Obejrzałam odcinki When I Was... z tego tygodnia. Ojej, ale smęty :confused3: Jest trzy lata po zaginięciu Jina, a czas dla niektórych stanął w miejscu. Nic się nie zmienia, nadal Ye Ji zbiera cięgi za wsxystko, nadal opłakuje męża, nadal mieszka z teściem, nadal odpycha Hwana. Ciotka nadal robi za Czarownicę z Północy, drugą jest teściowa Ye Ji, a trzecią eks-narzeczona Jina. Tyle tylko, że mama Ye Ji wychodzi z więzienia. Jej wyjście dokłada tylko kolejnych kłopotów. Echchch :shock: :confused3:

Admete - Pią 11 Wrz, 2020 22:26

Ło matko. Faktycznie smęty. Może szkoda czasu?
Aragonte - Pią 11 Wrz, 2020 22:43

Trzykrotka napisał/a:
Z kolei mężowska wizja żony zdejmującej szaty aby założyć te, które on uszył dla niej była piękna - i poetycka i sensualna.

Tam będzie parę takich subtelnie zmysłowych scen, w których wygrywane są piękne powłóczyste szaty fruwające na wietrze.
Ogółem to ciekawe dla mnie, że Księciuniowi przypadła rola "projektanta modowego" - a to ciuszki zaprojektuje, a to postanowi o aranżacji pokoju dla kuzynki swojej żony, a to błyśnie znajomością konfucjańskich traktatów na temat roli i cnót żony :-P
Mam nadzieję, że nadal obie dobrze się bawicie :-D

Admete - Sob 12 Wrz, 2020 18:30

Mały żart - Secret Forest + Friends:

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Trzykrotka - Sob 12 Wrz, 2020 21:47

Admete napisał/a:
Ło matko. Faktycznie smęty. Może szkoda czasu?

Gdyby nie Ji Soo i ciekawość jego roli i gdyby nie piękna sceneria, to po następnych takich odcinkach jak dwa ostatnie chyba poddałabym się. Bo jeszcze im dalej w las, tym bohaterka jest głupsza, a aktorka gorsza.
Podobno ten scenariusz powstał 15 lat temu. Postaci o tak czarnych sercach jak ciotka i eks narzeczona teraz już rzadko pojawiają się w dramach. Z kolei matka chłopaków jest tak operetkowo zawzięta, a bohaterka ma złote serce i ptasi móżdżek. W jej zagmatwanej sytuacji najlepiej byłoby zrobić to, o co błagają ją wszyscy - wyprowadzić się od teścia, wyjechać (teściowa gotowa jest kupić jej mieszkanie), zacząć gdzieś indziej, od nowa. Tymczasem ona latami siedzi w środku tego bałaganu i na Hwana reaguje jakby był zarażony dżumą, bo śmie nadal ją kochać. A przecież to on wraca do domu z USA, po studiach. To niby gdzie ma wrócić? Okropnie nie lubię tak bezsensownych zachowań. Jeśli teraz okaże się, że Jin żyje, a wszystko na to wskazuje, to trzeba będzie jakiegoś cydu, jakiegoś deux ex machina żeby to wszystko rozplątal.
Powiedzcie mi, bo mam może zaburzony osąd. Czy związanie się z wdową po bracie to naprawdę jest jakieś straszne tabu!? :mysle: Znam takie związki, ale dotyczyły ludzi w srednim wieku i dobra dzieci, którym trzeba bylo zastąpić matkę. Ale mam też sąsiadów, dziewczyna w moim wieku po przedwczesnej śmierci męża związała się z jego młodszym bratem. Nikt nie rozdzierał szat z tego powodu. Sama nie wiem... Mnie nie wydaje się to gorszące, Amerykanki na forach jednak twierdzą że to bueeee.

Aragonte: dzięki za łabądki :serce:
Ksieciunio właśnie wydaje rozporządzenia co do swej pierwszej nocy z generałem, o której całe miasto juz wie :mrgreen:

Aragonte - Nie 13 Wrz, 2020 13:34

Tak, to było zabawne - cała stolica cesarstwa plotkowała o czymś, co w teorii powinno być prywatną sprawą zaślubionych :lol:

Obejrzałam dwa odcinki Mistic Pop Up Bar - bardzo przyjemne. Rozdarta świetnie wypada i wygląda dużo lepiej niż w innych znanych mi rolach, gdzie była oszpecana, IMHO. Młodziaka znam z Goblina i tego programu rozrywkowego z Małpą, Brewkę z paru dram.

Trzykrotka napisał/a:
Powiedzcie mi, bo mam może zaburzony osąd. Czy związanie się z wdową po bracie to naprawdę jest jakieś straszne tabu!? :mysle: Znam takie związki, ale dotyczyły ludzi w srednim wieku i dobra dzieci, którym trzeba bylo zastąpić matkę. Ale mam też sąsiadów, dziewczyna w moim wieku po przedwczesnej śmierci męża związała się z jego młodszym bratem. Nikt nie rozdzierał szat z tego powodu. Sama nie wiem... Mnie nie wydaje się to gorszące, Amerykanki na forach jednak twierdzą że to bueeee.

Mnie to ani nie szokuje, ani nie gorszy.

Admete - Nie 13 Wrz, 2020 13:39

W dawnych przepisach angielskich taki związek byłby kazirodczy. Jeszcze przed wojną to funkcjonowało.
Aragonte - Nie 13 Wrz, 2020 13:56

Admete napisał/a:
W dawnych przepisach angielskich taki związek byłby kazirodczy. Jeszcze przed wojną to funkcjonowało.

Kiedyś na pewno było to uznawane za kazirodcze, ale z obecnej perspektywy takie nie jest - nie ma tu związków krwi, jest tylko powinowactwo.
W Biblii jest zakaz, owszem, i uznaje się taki związek za kazirodztwo (pomijam tu żydowski zwyczaj lewiratu). Może stąd to oburzenie Amerykanek?

Admete - Nie 13 Wrz, 2020 16:04

Myślę, że tak to może z ich punktu wyglądać.
BeeMeR - Nie 13 Wrz, 2020 16:38

W Pretendencie też jest ten wątek, jako ochrona wdowy po bracie.
zooshe - Nie 13 Wrz, 2020 16:55

Obczaiłam pierwszy odcinek nowej dramy Bogusia. Jak to możliwe że on jest ładniejszy niż aktorki z którymi gra, na dodatek tutaj odgrywa modela co daje mu okazję do paradowania w dopasowanych garniturach. :serce: No ale żeby nie było, że tylko walory fizyczne podziwiam. Naprawdę podoba mi się jego gra, ma w sobie zarówno delikatność jak i charyzmę. :serduszkate:

Narazie było głównie poważnie, trochę smutnawo tak realistycznie. Podoba mi się że bohaterowie nie są już nastolatkami, tylko właśnie młodymi ludźmi przed ważną życiową decyzją. Podążać za marzeniami czy też pogodzić się z rzeczywistością i brać życie takim jakie jest.

Admete - Nie 13 Wrz, 2020 17:38

A ja jednak oglądam Do you like Bhrams? - polubiłam głównych bohaterów. Czasem coś przewinę, ale ogólnie oglądam.
Aragonte - Nie 13 Wrz, 2020 23:12

Zawiesiłam na razie oglądania Generała i Księciunia, bo mnie znudziły odcinki 20. i 21., w których głównych bohaterów było na lekarstwo (główną parę uwielbiam nadal), za to pojawiły się jakieś knowania cesarskich konkubin itd., za to zapuściłam sobie Mystic Pop Up Bar. Jestem przy czwartym odcinku, uchachana setnie :-D :-D :-D
Trzykrotka - Nie 13 Wrz, 2020 23:13

Cóż, zobaczymy, który z braci w When I Was The Most Beautiful zdobędzie żonę, bo opinie są sprzeczne. Zdaje się, na soompi stanęło na tym, że starszy brat, jeśli żyje, musi okazać się jakąś gnidą i słodka YeJi będzie mogła bez bólu pójść w ramiona szlachetnego Hwana. Nie wiem, czy jakoś bardzo mnie to pasjonuję, ale jeszcze dalej obejrzę.
A Bogusia będę oglądać na pewno. Ta dziewczyna z którą teraz gra jest ładna, ale przeciętnie, za to umie grać i ma dużo ciepła. Ciekawa jestem, czy utrzymają ten nieco reportażowy i realistyczny ton.

Aragonte - Nie 13 Wrz, 2020 23:17

Długo edytowałam wpis i poszedł już po twoim :wink:

A do którego odcinka dotarłyście z Gosią, jeśli chodzi o Generała i Księciunia? Wiadoma noc już była? :mrgreen:

Trzykrotka - Nie 13 Wrz, 2020 23:33

Aragonte napisał/a:
do którego odcinka dotarłyście z Gosią, jeśli chodzi o Generała i Księciunia? Wiadoma noc już była? :mrgreen:

To 17. Mumia całowana w bandaż i podstępna, choć prześliczna, kuzynka. To już druga kobieta, po generałównie z Zachodniego Xis, zakochana w naszej pani generał.
Noc była i choć miała konwencję dream sequence, to pięknie się ją oglądało. Scena nauki tańca była równie piękna i zmysłowa. Książątko opędzający się wcześniej przed żoną nie może jej teraz zwabić do loża, kawalerowie z całego miasta podlizują mu się na wyścigi chcąc się żenić z kuzynką jego żony - chuchramy się nafal. Aż mnie smuci wieść o cesarskich konkubinach czających się za horyzontem :?