|
|
Na Wschodzie bez zmian - 23. odsłona dramalandu |
| Autor |
Wiadomość |
BeeMeR

|
Wysłany: Wczoraj 14:08
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Sceny nie znalazłam, ale piosenkę już tak | Piękny głos |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Wczoraj 20:20
|
|
|
Ja jeszcze dam szansę najbliższym odcinkom PC. Jeśli nie chwyci w tym tygodniu to też już poczekam na koniec.
A propoos nierealizmu - scena samochodowa była absurdalna, ale ja mam największy problem z głupotami typu wszyscy nagle godzą się, żeby młodego, super strzeżonego króla przewiozła główna - właściwie obca osoba - swoim prywatnym autem, które dopiero wróciło z warsztatu Albo - gdziekolwiek pojawia się książę tam mnóstwo paparazzi i tłumy fanów, a nagle na mecz krykieta może sobie przyjść ot tak i nie wzbudza żadnego zainteresowania. Zawsze te kwestie międzyludzkie są dla mnie najbardziej irytują, jeśli są nielogicznie poprowadzone.
A propos młodego i przystojnego premiera - czy słyszałaś o tym nowym gubernatorze jednej z japońskich prowincji, który zrobił światową karierę w internetach właśnie dlatego, że młody i przystojny? Tak że akurat ten wątek jest jak najbardziej przekonujący w dramie
https://www.youtube.com/watch?v=i5NiVhitt1k
A w Rebirth główni ni z tego ni z owego, wprawdzie tajnie, ale się pobrali Akcja tej dramy ma takie dziury i wertepy, że chwilami naprawdę trudno mówić o spójnej narracji. Zaczynam podejrzewać, że to cenzura pocięła tę dramę niemożliwie, bo przecież to ten sam reżyser co The Double, więc nie sądzę, żeby odstawił aż taką szopkę. Niemniej jednak - zanim główni się pobrali dostali kilka (bardzo niewiele) pięknych scen, które pokazały ich potencjał aktorski. Przepięknie wygladają, ona młodziutka, naturalna i świeża (co za różnica na tle tych zrobionych chińskich piękności!) a LYR to po prostu klasa sama w sobie. Jak on pięknie patrzy I mają taką ładną, rzadko spotykaną, niewinno-czuło-uśmiechniętą chemię. No ech, szkoda tej dramy naprawdę. To mogła być piękna historia miłosna na epickim tle, albo epicka drama z pięknym wątkiem miłosnym. Aktorsko naprawdę jest dobrze. Szkoda tych aktorów i tego potencjału. I jeszcze biorąc pod uwagę, że jest jakaś spora afera w Chinach na tle zbyt dużej różnicy wieku między głównymi to szkoda ich podwójnie. Mam nadzieję, że to nie wpłynie na ich karierę.
Ze względu na to aktorstwo i sympatię do bohaterów, obejrzę do końca. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
| |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wczoraj 21:35
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | ale ja mam największy problem z głupotami typu wszyscy nagle godzą się, żeby młodego, super strzeżonego króla przewiozła główna | Ja to traktuję jako potrzebę scenariuszową i nie jest to dla mnie szczególnym problemem.
Główni też mi się podobają - zwłaszcza to, że każde ma swoją wizję życia oraz to, że dość szybko (po początkowym etapie mocno naciąganego "ależ tęskniłam") dogadali się co do prawdziwego charakteru ich relacji i sztamy wbrew przeciwnościom i złolom - ładnie się ich przyjaźń rozwija, kissu też wpisano przewidywalnie, ale wystarczająco zgrabnie. Ogólnie tak odbieram tą dramę - przewidywalnie, ale mnie się dobrze ogląda. Wolę jednak mieć więcej odcinków, by mieć lepsze pole manewru, np. przewijania albo zerknięcia na końcówkę gdy mnie zacznie nudzić
| RaczejRozwazna napisał/a: | | czy słyszałaś o tym nowym gubernatorze jednej z japońskich prowincji, który zrobił światową karierę w internetach właśnie dlatego, że młody i przystojny? | Nie słyszałam
W dramach koreańskich premier najczęściej był zły i miał córkę, którą planował uczynić królową |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Wczoraj 23:47
|
|
|
Obejrzałam pierwszy odcinek Rebirth - co za niedorzeczny zbitek losowych scen bitewnych
Bez ładu i składu - przynajmniej na pierwszy rzut oka. No i nikt z tych bijących się i ginących nic mnie nie obchodzi bo nie zdążyłam ich poznać i dowiedzieć się kto komu co winien.... Piosenka końcowa ładna. |
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Dzisiaj 0:25
|
|
|
No taka ta drama jest - zwłaszcza pierwsze odcinki. Dziurawa jak ser szwajcarski, z niezrozumiałymi dążeniami bohaterów i koniecznością brania pewnych kwestii na wiarę. To jest kontynuacja jakiejś starej dramy i od początku wpadamy w środek historii - ta bitwa to jest punkt kulminacyjny pierwszej części opowieści jak doczytałam. Pierwsze odcinki to będą naprzemienne retrospekcje żeby cokolwiek w ogóle zrozumieć z relacji między bohaterami i wcześniejszej akcji.
Szczerze - nie widzę wielkiego sensu w kręceniu takich dram po tyluletniej przerwie, z nowymi aktorami. Nikt nie będzie w pełni zadowolony - ani fani starej obsady ani nowi oglądający, którzy nie znają kontekstu i są wrzuceni w środek jakiejś nieznanej opowieści.
Ale mimo wszystko to jest jedna z takich dram, w której widać przebłyski potencjału, tego, czym mogłaby być. Są pewne zapadające w pamięć sceny, piękne scenerie (oni to rzeczywiście kręcili w górach, w mrozie), muzyka absolutnie wspaniała (ta scena śpiewającego Drugiego jest jedną z najlepszych epicko-lirycznych scen jakie spotkałam dramalandzie chińskim i sama pieśń i tekst poruszające ), aktorstwo tu i tam. I pewnie dlatego ciągnę mimo całego bezsensu tej opowieści - zbieram okruchy i dośpiewuję sobie resztę. Poza tym, że naprawdę z każdą dramą coraz bardziej podoba mi się LYR.
Najgorsze są dramy, nawet zgrabne, ale takie, które nie zostawiają miejsca na dośpiewanie sobie.
Edit. Piosenka końcowa to jedna z dwóch moich ulubionych, które występują najczęściej w scenach między głównymi. Mnie się w niej najbardziej podoba refren oraz zakończenie fortepianu solo, którego notabene na napisach końcowych nie ma, ale w dramie świetnie ta kadencja akordowa gra z obrazem
https://youtu.be/dS1tMBBClkQ?is=9AOKRxWjQbsmP_5B
A druga to ta:
https://youtu.be/Kkoe0cYmpZM?is=1OLURG3VRlo6z_V-
Ale tej też nic nie brakuje:
https://youtu.be/_kbsQBHQhXI?is=u_vNx4CyRMsCqZy_
Szczerze to podoba mi się prawie cała muzyka co bardzo rzadkie u mnie. Włączyłam sobie ją na playlistę.
A główną piosenkę promocyjną (taką trochę zadziorną, rockową) śpiewa główny z "Prisoner of beauty". Podziwiam wszechstronność tych chińskich aktorów, zaiste. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
| |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Dzisiaj 7:49
|
|
|
Po drugim odcinku do śniadania dalej uważam, że drama to epicki bełkot
Panie są naprawdę pięknie zrobione, ale nieodróżnialne dla mnie. Póki była tylko główna i to w innych ciuchach niż reszta to dawałam radę, ale jak juz są co najmniej trzy bardzo podobne to kompletnie nie wiem kto z kim rozmawia. Panowie mi się bardzo podobają, główny, drugi i ten z blizną.
Ale już rozumiem, że to bazuje na Princess' Agents, którą to dramę planowałam kiedyś poznać i nawet chyba mam i że zaspoilerowano mi kluczowe rozwiązania dramy
Tj wiedziałam że to nie jest happy end i może dlatego zwlekałam z seansem |
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|