|
Przesunięty przez: Caitriona Pon 20 Lis, 2006 11:03 |
Ralph Fiennes |
| Autor |
Wiadomość |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pon 31 Lip, 2006 10:00
|
|
|
Dla mnie ten film był wstrząsający, a Ralph w nim świetny. To chyba jego najlepsza rola, wreszcie nie ozdobna, ale prawdziwa. No, ale pani Weisz i tak ukradła wszystkim przedstawienie, więc nie ma o czym mówić.
Ten nasz Salon to nie miejsce na takie rozmowy, ale mam kolegę, który pracuje w Afryce i kiedy przypominałam sobie jego zdjęcia, artykuły z gazet i widziałam ten film, to pięści mi się zaciskały z bezsilnej rozpaczy. Koszmarne jest to, ile na tym pięknym świecie ciągle jest ludzi drugiej kategorii. Dobrze, że Wierny ogrodnik powstał. |
|
|
|
 |
miłosz
kucharz jedno ma imię

|
Wysłany: Pon 31 Lip, 2006 11:55
|
|
|
Naprawdę znakomity film; sposób kręcenia - oczywiście Gosia, że celowy z tak zwanej "ręki"- bardzo często w ten sposób filmuje sie wojny (poptrzcie na reportaże z Iraku, czy Libanu). Znakomity film - ale jeden z takich po oglądnięciu, których człowiek się zastanawia czy to jest koniec świata, eschatologia i jak przed tym uciec.
a Rachel i Finnes - znakomici, zresztą cała reszta takoż. a muzyka -.... Własciwie dręczy mnie przez cały czas, a Alberto jest kompozytorem ścieżek do wielu filmów almodovara |
_________________ Z Tobą ciemność nie będzie ciemna.......... |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2006 18:18
|
|
|
Melduję się |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2006 22:01
|
|
|
Czesc Giteczko,
Wlasnie przed chwila obejrzalam "Biała hrabine". (Uprzedzam SPOILER !)
Ralph znowu gra dyplomate, tym razem niewidomego, ktory z powodu wypadku traci wzrok, mieszka w Szanghaju i postanawia spelnic swoje marzenie i otworzyc wlasny klub nocny.
Poznaje rosyjska hrabine Sofie Bielińską, ktora musiala wraz z rodzina i corka Katia emigrowac z Rosji (motyw "wysadzonych z siodla" - wiadomo rewolucja), i z powodu braku funduszy zarabiac na zycie jako fordanserka i nie tylko... To ona utrzymuje cala wielopokoleniowa rodzina, ktora jednak ma jej paradoksalnie za zle prace, ktora wykonuje.
Todd Jackson angazuje ją do swojej knajpy, jako jej najwazniejsza ozdobe, jednak zawieraja uklad, ze nie beda poza tym miejscem nic wiecej wiedziec o sobie, choc mimo to po roku zblizaja sie troche do siebie (on poznaje przypadkowo jej corke Katie).
On sam jest samotnikiem i dziwakiem, ale nic w tym dziwnego, skoro stracil cala rodzine (zone, syna i corke), a jego dzialalnosc dyplomatyczna (byl kiedys uczestnikiem traktatu wersalskiego), jak mu sie wydaje, poszla na marne, gdyz zbliza sie wojna.
Tworzy wiec idealny wedlug swoich standardow klub nocny, w ktorym tez wlasciwie mieszka, choc ma duzy i piekny dom. Tworzy swoj wlasny swiat, w ktorym czuje sie doskonale. Ma jednak nadzieje, ze historia tu nie wkroczy (to troche przypomina chowanie sie w ogrodzie jak w "Wiernym ogrodniku").
Jednak w tle jest zblizajaca sie inwazja Japonczykow, bo to lata 1936-1937.
Fiennes gra niewidomego i jest bardzo wiarygodny. Jest w nim smutek i zmeczenie.
On i hrabina Sofia sa do siebie podobni, oboje stracili w zyciu wszystko. On - rodzine, wzrok, przeszlosc dyplomatyczna i zludzenia, ona - męza, dom, pozycje spoleczna, kraj. Znalezli sie w egzotycznym Szanghaju, gdzie oboje sa samotni. On choc jest bogaty, ona bo jest biedna i nie akceptowana przez rodzine swego meza. Sofia ma jednak coreczke Katie, dla ktorej jest w stanie zrobic wszystko, ciotki jednak najchetniej odsunelyby ja od corki, bo daje jej zly przyklad.
Film ma klimat nostalgiczny. Dawni hrabiowie spotykaja sie przypadkowo w innych okolicznosciach, nie sa juz panami, lecz zwyklymi pracownikami, przeszlosc odeszla.
Takze odejdzie w przeszlosc ten Szanghaj jaki widzimy.
Todd Jackson daje Sofii pieniadze na ucieczke z Szanghaju (choc nie pyta jej na co ona je przeznaczy), lecz rodzina pieniadze wykorzystuje, ale nie chce zabrac ze soba Sofii, gdyz ta "splamila sie", ciotki chca jednak zabrac jej corke.
Film konczy sie masowa ucieczka z Szanghaju przed wkraczajacymi Japonczykami i w czasie tej ucieczki Todd Jackson oraz Sofia i jej corka odnajduja sie.
Jak dla mnie magnesem tego filmu jest Ralph Fiennes - jako niewidomy, przegrany dyplomata, troche dziwak przykuwa wzrok. Podoba mi sie tez ta nostalgia za przeszloscia, ktora odeszla.
Oczywiscie jest Szanghaj lat 30-tych i atmosfera lokali nocnych.
W glownych rolach: procz Ralpha, Natasha Richardson, Lynn i Vanessa Redgrave.
Rezyseria : James Ivory.

Ten nasz piekny Ralph Fiennes
    |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
 |
| Ostatnio zmieniony przez Gosia Nie 06 Sie, 2006 09:47, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Nie 06 Sie, 2006 00:36
|
|
|
Gosiu, jakie piękne to zdjęcie na którym razem siedzą na statku.
Ja na początku filmu nawet się nie domyśliłam, że Ralf gra tam niewidomego. Nie chciałam czytać przed obejrzeniem streszczenia, bo i tak wiedziałam, że zobaczę film choćby tylko dla niego :grin:
Tutaj filmik z premiery w Londynie tego filmu (szkoda, że kiepska jakość)
White Countess premieres in London
http://www.youtube.com/watch?v=KXxpaJPOrsI |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Nie 06 Sie, 2006 09:48
|
|
|
Dzieki Gitko.
W tym filmiku jest scena, ktora bardzo mi sie podobala - ta w ktorej niewidomy Todd natyka sie na bagnety japońskich żołnierzy.
Dodam jeszcze, ze tych ktorzy oczekuja tutaj porywajacej historii milosnej, moze spotkac rozczarowanie. Film ma spokojny rytm, wieksze tu skupienie na dramatach ludzkich.
Sam film byl krecony z duzym rozmachem. |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
Adresy moich blogów:
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Nie 06 Sie, 2006 10:37
|
|
|
A ta scena gdy Todd jest pijany i Sofie prowadzi go na górę?
Już myślałam, że coś będzie... Same iskry :oops:
Ale Todd (Ralph) to dzentelmen |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Nie 06 Sie, 2006 10:43
|
|
|
No przeciez sie na nia rzucil, jest nawet fotka:
Ale na tym sie skonczylo |
Adresy moich blogów:
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Nie 06 Sie, 2006 11:08
|
|
|
No fotka jest dużo sugerująca
Końcówka filmu jest bardzo przejmująca. Kiedy idzie wśród tłumu szukając ich. Jest potrącany, ale wreszcie słyszy głos córki Sofie... |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Wto 08 Sie, 2006 19:13
|
|
|
Młodziutki :grin:
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Wto 08 Sie, 2006 19:15
|
|
|
Zatęskniłam...
 |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Wto 08 Sie, 2006 19:57
|
|
|
Na tym pierwszym to bym nawet go nie poznala.
Na ppzostalych bez watpienia
Na tym drugim mlodziutki, ale calkiem fajny.
a na trzecim usmiechniety tak, ze nawet oczami sie smieje
Gdzies czytalam, ze jest typem neurotyka.
Studiował malarstwo.
urodzony: 22 grudnia 1962 (Koziorożec)
Czyli na szczescie jest starszy ode mnie
Gral jeszcze w filmie: "Dziwne dni", ktos to widzial ?

P.S. Gitko, wiesz, ze lubie Twoj avatar? |
Adresy moich blogów:
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 11:40
|
|
|
Film "Dziwne dni" był niedawno w naszej TV.
http://www.filmweb.pl/Film?id=648
Ja oglądałam go dawno temu, dla niego.
Ale w sumie film nie należy do łatwych w odbiorze.
Mroczny i taki "psychodeliczny"
Jak zauważyłam Ralph gra prawie wszystkie takie role.
Wyjątkiem jest chyba tylko "Pokojówka na Manhattanie", nawet byłam zdziwiona, że przyjął taką rolę.
"Pokojówki" jeszcze nie widziałam, ale już go mam więc zobaczę jak zwykle tylko dla Ralpha. Bo coś mi go ostatnio brakuje |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 11:50
|
|
|
Gosiu, zobacz jak ten film się zapowiada ciekawie
Chromophobia (2005)
Reżyseria Martha Fiennes - siostra Ralpha (Oniegin), ale czy premiera będzie w Polsce bardzo wątpliwe.
Tutaj jest stronka filmu
http://www.chromophobia-lefilm.com/ |
|
|
|
 |
Gitka

|
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 12:27
|
|
|
W domku sobie to wszystko poogladam.
Ten film "Dziwne dni" ktos nawet uznal za kultowy. Nie wiem o co chodzi dokladnie, ale podobno muzyka jest niezla. Zaczelam sie wiec o niego "starac" .
O Chromophobii nie slyszalam, ale rezyser mnie zacheca.
"Chromophobia" to opowieść rozpadzie starej rodziny we współczesnym Londynie. Akcja rozgrywa się w mieście, gdzie dawne cnoty, uczciwości i lojalności zostały wyparte przez dążenie do sukcesu i kult gwiazd. |
Adresy moich blogów:
 |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 12:47
|
|
|
| No, no. Ten film, Chromophobia, ma bardzo ciekawą i wiele obiecująca obsadę. Nie tylko Finnes, ale interesuje mnie również Chaplin, Scott Thomas, Holm i Lewis. Oj, chciałabym, żeby go pokazywali u nas! |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
|
|
|
 |
Gitka

|
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 19:08
|
|
|
Obejrzalam sobie wszystko, lacznie z roznymi klipami z Ralphem
On ma takie jedno spojrzenie w "Onieginie", ktore dorownuje spokojnie slynnemu spojrzeniu Colina w Dumie, wiesz Gitko, ktore mam na mysli ?. |
Adresy moich blogów:
 |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 19:14
|
|
|
Tak Gosiu, wiem które to spojrzenie :grin:
Pisałam o tym właśnie w temacie Oniegin.
Dziewczyny już ostrzą pazurki
Ale my i tak swoje wiemy i już, prawda?
Ja też oglądałam wczoraj i dziś wszystkie klipy Ralpha i zaraz sobie chyba coś włączę w odtwarzaczu. Jak już za mną tak chodzi jak "pies" (według Aine) |
|
|
|
 |
Gitka

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 19:17
|
|
|
ckni mi się za nim |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 19:29
|
|
|
| jenyściewy Giteczko, aż tak? |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 19:53
|
|
|
Tapety z "Wiernego Ogrodnika":
 |
Adresy moich blogów:
 |
| Ostatnio zmieniony przez Gosia Czw 10 Sie, 2006 08:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Śro 09 Sie, 2006 19:59
|
|
|
Fotki:

Banerek
 |
Adresy moich blogów:
 |
| Ostatnio zmieniony przez Gosia Śro 09 Sie, 2006 21:46, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|