|
Duma i uprzedzenie |
| Autor |
Wiadomość |
nicol81

|
Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 18:52
|
|
|
W filmie Jane mówi:
| Cytat: | Lizzy, I feel I am to blame.
I urged you not to make Wickham's bad conduct known. Now poor Lydia is suffering for it.
No one else suspected him for a moment. I am, I am to blame! |
Na co Lizzy ją pociesza: | Cytat: | You are not to blame! No more than I, or Mr Darcy or anyone else deceived by Wickham.
You have nothing to blame yourself for. Others are culpable, not you. |
Ale w książce to Lizzy się obwinia: | Cytat: | | "Oh, Jane, had we been less secret, had we told what we knew of him, this could not have happened!" |
A Jane odpowiada: | Cytat: | | "Perhaps it would have been better," replied her sister. "But to expose the former faults of any person without knowing what their present feelings were, seemed unjustifiable. We acted with the best intentions |
Czyli reakcje dziewcząt są w filmie całkiem odwrócone i niezgodne z ich charakterami, nawet nie wiedzieć po co |
|
|
|
 |
maniutka
Madridista całym sercem

|
Wysłany: Wto 06 Sty, 2009 19:53
|
|
|
Na ferie zaszalałam. Przeczytałam DiU, obejrzałam serial, film i Lost in Austen.
Czytając książke Lizzy denerwowałam mnie niemiłosiernie. Tak gorąco broniła Wickhama i nie dopuszczała myśli, że Darcy może nie jest taki zły, że . Wiem, że spowodowane było to tym, że wiem że W. oczernia bezpodstawnie kochanego D., niemniej jednak drażniło mnie jej uprzedzenie
Zauważyłam też, że za każdym razem gdy czyta się tą samą książkę co innego rzuca się w oczy. Wcześniej spodobał mi się opis tego co poczuł Darcy gdy zobaczył Elżbietę po przejściu na piechotę do Netherfield. Jak "zachwycał się w duchu pięknością jej zaróżowionej od wysiłku cery, lecz jednocześnie zastanawiał się, czy rzeczywiście powinna była iśc pieszo sama trzy mile z powodu choroby Jane". Cud, miód i orzeszki
Teraz spodobał mi się moment gdy D. podszedł do Lizzy, pochylił się "i udając, że zachwyca się jej robótką, szpnął:
-Idź do ojca. Czeka na ciebie w bibliotece."
Ciekawe co mi się spodoba następnym razem
Co do ekranizacji, lub wariacji na temat, moim zdaniem najlepsza obsada to ta z 2005, ale:
-Lizzy z LiA(ładna dziewczyna i taka delikatna)
-Darcy oczy wiście Mateusz tylko, żeby grał jak Colin, a nie robił za taką sierotkę od razu zakochanął w dziewczynie z charakterkiem
- pan Bennet z '95, więcej go było, więcej mówił, jakby bardziej należał do rodziny.
- Wickham stanowczo z LiA, ale chodzi o aktora, przystojnieszy niż wcześniejsi, i gdyby taki Wickham zmyślał Lizzy swoje biedy, to mogłabym jej wybaczyć tą łatwowierność .
Sama książka najlepiej przedstawiona została w serialu z '95, a z obsadą z DiU '05 i wyjątkami uwzględnionymi przeze mnie byłaby cudem. Dla mnie
I tyle mych rozmyślań |
|
|
|
 |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 06 Sty, 2009 20:34
|
|
|
| maniutka napisał/a: | | -Darcy oczy wiście Mateusz tylko, żeby grał jak Colin, a nie robił za taką sierotkę od razu zakochanął w dziewczynie z charakterkiem |
tak! Maniutko ubrałaś w słowa to o czym myślałam! |
|
|
|
 |
asia90

|
|
|
|
 |
Copycat

|
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 14:19
|
|
|
| Boże, widzisz i nie grzmisz... |
_________________ Jest tylko jeden sukces - Możliwość spędzania życia po swojemu. |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 14:57
|
|
|
Nie no, jestem w pozytywnym szoku. Połączenie moich ukochanych kostiumowców z kiczowatymi horrorami, na które ganiam z przyjaciółmi do kina dla śmiechu. Wszyscy będziemy zachwyceni! |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
Czasami po prostu odpowiedź brzmi: nie. |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 17:29
|
|
|
| to sie nazywa łoś&goł |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 18:10
|
|
|
|
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Alicja

|
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 20:05
|
|
|
zdecydowanie łoś czy go to nie wiem
któryś ze scenarzystów naczytał się Christophera Moora |
|
|
|
 |
damamama
nowa wielbicielka DiU oraz JE

|
Wysłany: Czw 12 Lut, 2009 13:16
|
|
|
Chyba padnę z wrażenia. |
|
|
|
 |
nicol81

|
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Pią 27 Lut, 2009 22:11
|
|
|
O Eru, litości! |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
|
|
|
 |
damamama

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 18:53
|
|
|
Może któraś z dam streści informację dla polskojęzycznych koleżanek? |
|
|
|
 |
Sofijufka
ja chcę miec spokój...

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 19:05
|
|
|
| no przerobić chcą DiU na komiks! Podobno ma byc wierny książce - tiaaaaa |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 19:20
|
|
|
Zajrzyj za kulisy komiksowej adaptacji klasycznej powieści Jane Austen!
Dwukrotna zdobywczyni Nagrody Rita Award* Nancy Butler i uznany artysta Hugo Petrus stworzyli "Dumę i uprzedzenię: część pierwsza", a my dajemy ci wyjąktową szansę na przedpremierowe spojrzenie na tę produkcję! Śledź fascynujące losy Lizzy Bennet i jej kochanej, choć ekscentrycznej rodziny, przedzierającej się przez zdradliwe wody brytyjskiej arystokracji w tej wiernej adaptacji ważnej powieści Jane Austen.
"Próbowałam zachować smaczki i dowcip historii, a język uwspółcześniać tylko dla lepszego rozumienia" wyjaśnia Butler. "Kiedy tylko było to możliwe, używałam własnych słów Jane Austen. To "Duma i uprzedzenie" twojej babci, twojej mamy a także twoja."
David Gabriel, Starszy Wiceprezes ds. sprzedaży w firmie Marvel dodaje: "Podąrzając za sukcesem "Czarnoksiężnika z krainy Oz", prezentujemy te klasyczne historie pozostając tak blisko oryginałów, jak to możliwe przy jednoczesnym dodatnio do nich unikalnego stylu [wydźwięku] Marvela. Myślę, że fani Jane Austen będą podekscytowani, kiedy zapoznają się z pracą Nancy".
Kończąc - nie przegap swojej szansy na bycie na bieżąco w tej sprawie, nie przegap niezwykłej oferty na subskrypcję "Dumy i uprzedzenia".
* najbardziej prestiżowa nagroda dla romansu
Tak to wygląda, tłumaczenie może nie wybitne, ale najlepsze jakie umiałam zrobić. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 19:28
|
|
|
Taaa a Spiderman przypadkiem tam sie nie zaplątał już? |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 19:30
|
|
|
Możliwe, że to jest właśnie ten unikalny "spin" Marvela. |
|
|
|
 |
damamama

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 19:33
|
|
|
Dzięki, teraz wszystko wiem. Uważam, że jeśli przerobienie "Dumy i Uprzedzenia"na komiks przybliży młode pokolenie do tej i innych książek, to niech je przerabiają wszystkie. Mają moje błogosławieństwo. |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 19:45
|
|
|
A ja się już zaczynam obawiać tych wszystkich pomysłów |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
 |
|
|
|
 |
trifle

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 20:44
|
|
|
Przeginają... Czy już nie ma innych powieści do ekranizacji? Czemu się tak tego uczepili? |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
 |
nicol81

|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 21:17
|
|
|
Na samym dole tej strony są też próbki z pierwszego rozdziału- po angielsku, ale do domyślenia się... Nie podoba mi się, że pani Bennet jest taka obrzydliwa
Rzeczywiście się przyczepiono do DiU... Ale samej idai komiksu nie jestem przeciwna... |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2009 18:38
|
|
|
| Oj, faktycznie się jakoś tak na naszą Dumę uparli. Ale powiem szczerze, ze akurat ten pomysł z tych wszystkich ostatnich zombie itp przeraża mnie, jeśli w ogóle, najmniej. Na pewno plusem będzie przybliżenie powieści młodzieży. |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 05 Mar, 2009 21:20
|
|
|
Niemniej komiks to głównie obrazki , a Austen to charakterystyczny język i styl narracji . Jak oddać w komiksie najważniejsze w DiU zdanie " Jest prawdą powszechnie znaną , że bogatemu a samotnemu mężczyźnie brak do szczęścia tylko żony" - wprowadzenie do stylu , nastroju , całego charakteru powieści ? Bez tego będzie tylko kolejna kostiumowa historyjka obrazkowa |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 08:21
|
|
|
| Nie wiem jak to zrobić, nie znam się na tym, nigdy nie tworzyłam komiksu. Mam jednak nadzieję, że twórcom z Marvela uda się to w jakiś sposob. A jak nie, trudo. Ja mam powieści Jane Austen, a ten projekt traktuję jako ciekawostkę. I tak jak pisałam wcześniej nie budzi on mojej zgrozy tak jak Jane Austen i zombie. |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Alicja

|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 19:47
|
|
|
| Tamara napisał/a: | | Jak oddać w komiksie najważniejsze w DiU zdanie " Jest prawdą powszechnie znaną , że bogatemu a samotnemu mężczyźnie brak do szczęścia tylko żony" - wprowadzenie do stylu , nastroju , całego charakteru powieści |
raczej jest to niemożliwe. Usłyszałam dzisiaj w bibliotece pewną mamusię, która twierdziła z całą stanowczością, że lepiej gdy dziecko przeczyta streszczenie książki niż samą książkę, bo więcej się z niego dowie. Tak będzie z komiksem DiU |
|
|
|
 |
|
|