Przesunięty przez: Gosia Sob 08 Mar, 2008 19:04 |
Un Passo Adelante vs |
| Autor |
Wiadomość |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 02 Sty, 2007 02:31 Un Passo Adelante vs
|
|
|
Akurat jestem po małej powtóreczce mojego ukochanego serialu. Dość znany i popularny w wiekszości krajów europejskich. Oczywiście zanim nasza telewizja kupi go za jakieś 20 pare lat (jak dobrze pojdzie).
Nie wiem, czy któraś widziała i podziela mój zachwyt, ale znając wasze gusta - jestem pewna że którakolwiek go zobaczy zakocha się bez pamięci.
Ciekawa fabuła, niezły aktorsko. I taniec... Ten taniec... W każdym odcinku są przynajmniej 2 scenki taneczne.
Serial bardzo wyraźnie czerpie z serialu Fame (czy któraś pamięta? ), ale jest lepszy i ciekawszy - tak mi sie wydaje. Fame dzisiaj się zdezaktualizował, układ choreograficzny czasem jest śmiesznawy. W Un Passo... taniec nowoczesny jest naprawde nowoczesny - aktualne kroki, układy. Muzycznie też bardziej mi się podoba.
W czym rzecz?
Akcja dzieje się w hiszpańskiej prestiżowej szkole taneczno-aktorskiej. Jest bardzo ścisła i surowa selekcja na każdym egzaminie. W szkole są zajęcia z historii, literatury, interpretacji, muzyki, recytacji, aktorstwa i oczywiscie baletu - klasycznego i nowoczesnego.
Mamy też bohaterów indywidualnych - uczniów i nauczycieli:
Lola - czyli Dolores. Grzeczna dziewczynka, córeczka tatusia. Nieśmiała, zakompleksiona i zakochana w Pedro. Bez wzajemności.
Pedro - pochodzi z ubogiej rolniczej rodziny. Ojciec nie akceptuje drogi która wybrał, więc Pedro musi sam zarobić na czesne. Od pierwszej niemal lekcji zakochał się w Sylvi. Bez wzajemności.
Sylvia - która gra Monica Cruz. Panienka z dobrego domu, bogata i rozpieszczona. Broni się przed taką etykietką i chce chociaż raz osiągnąć coś w życiu sama. Dlatego m.in wybrała tę szkołę. Od początku widać iskry pomiedzy nią a Robertem, w którym się zakochuje. Z wzajemnością. Na jakiś czas.
Roberto - playboy, facet typu "jestem śliczny i mam wspaniałe mięśnie". W zasadzie typowy chłoptaś - w głowie ma tylko panienki i siłownie (z aktorem jest podobnie ) Ale tańczy nieźle
Ingrid - najlepsza przyjaciółka Loli i niejako jej przewodniczą w sprawach damsko-męskich. Niepokorny rudzielec o wielkim sercu. Bardzo ją lubię
Diana - nauczycielka tańca nowoczesnego. Swego czasu dziewczyna Juana, potem w serialu do siebie na moment wrócili, a potem go opuściła i jak znalazł sobie inną, przypomniała sobie, ze to miłość jej życia. W sumie postać mocno egoistyczna, nie potrafi oddzielić pracy od życia osobistego. Mści się na tych którzy jej podpadli.
Juan - nauczyciel muzyki, po tym jak rzuciła go Diana, zakochał się w uczennicy. Z wzajemnością (ale to dopiero w II serii). Taki dziwny gość troche
Christoball - nauczyciel aktorstwa. Też taki dziwny. Zakochany w Adeli. Bez wzajemności.
Adela - nauczycielka baletu klasycznego. W przeszłości primabalerina po wypadku i cieżkiej kontuzji załamała się. Popadła w alkoholizm. Z baru ze striptizem wyciągnęła ją dyrektorka szkoły. Najbardziej skryta i nieufna wobec innych. ciezko jest jej się otworzyć. Dlatego cieżko jest jej przyjąć miłość Christobala, ale wydaje mi się, że w ktrórejś serii pewnie beda razem (ja do tego nie doszłam ) Bardzo do siebie pasują.
Gaspar - sztywniak nad sztywniakami. nauczyciel historii. nic wiecej do dodania
Carmen - dyrektorka szkoły. Fajna babka, życiowa, wiele zrozumie jeśli pogadać z nią i wyjaśnić. Wymarzony szef, wymarzony dyrektor...
To tyle ze streszczenia.
A teraz podaję link do teletubisów. Jeśli was to zainteresuje - przeglądnijcie te filmiki (dodam, ze najciekawsze są w środku i na końcu )
http://youtube.com/result...e&search=Search |
| Ostatnio zmieniony przez AineNiRigani Nie 05 Kwi, 2009 21:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 02 Sty, 2007 03:11
|
|
|
| Aine, nie oglądałam tego, a szkoda, bo "Fame" lubiłam :grin: |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Monika
Mark Darcy desperately wanted

|
Wysłany: Wto 02 Sty, 2007 09:41
|
|
|
| Ojej, to moje klimaty, tylko jeszcze znać hiszpański :sad: |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 02 Sty, 2007 11:36
|
|
|
Fame uwielbiałam - Aine czy to można jakoś obejrzeć? |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Mag

|
Wysłany: Wto 02 Sty, 2007 12:55
|
|
|
Ja też lubiłam serial "Fame".
Podobało mi się,że ci młodzi z pasją uczyli się sztuki i dodatków i zastanawiałam się dlaczego w moim liceum taki skostniały program |
_________________ Jesteście lekiem na całe zło! |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Wto 02 Sty, 2007 18:39
|
|
|
| Gdzie to leciało? [pewnie głupie pytanie...] |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 03 Sty, 2007 00:58
|
|
|
na osiołku jest kilka odcinkow...
Ja oglądałam we Włoszech. Włochy szalały za tym. Hiszpania, Francja takoż. Wiem ze w Anglii też puszczono...
Serial z cała pewnościa wart jest spedzenia 1 godziny i ok 15 min przed telewizornia (bez reklam. Z reklamami dłużej ale to jest plus - nie mogą ich dać za dużo :D:D) |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 21:08 Tancerze vs Un paso adelante...
|
|
|
Wydaje mi sie, ze warto zalozyc nowy watek. 6 lat czekalam na to, az ktorakolwiek polska telewizja wyczuje jaka przyszlosc ma serial Un paso adelante. Hicior we wszystkich krajach europejskich, przyniosl tworcom kupe kasy. A u nas? Ani widu ani slychu.
Wreszcie TVP2 wykupilo licencje i zajelo sie produkcja rodzimego serialu i... cholera podoba mi sie. Czolowka beznadziejna, ale dalej - naprawde niezle. Nawet scenografia identyczna, imiona bohaterow niemal te same (no poza tymi typowo hiszpanskimi, ktore zostaly spolszczone). Scenariusz tez niemal ten sam, tanecznie fajny. Jedynie nie podoba mi sie szybkie prowadzenie kamery. Zamiast smakowac sie cialem w ruchu - robia czkawki z migawkami. No ale moze pozniej, gdy przejda w solowki, bedzie to lepiej pokazane? Bo na scenki taneczne fabularyzowane nie bedzie mozna chyba liczyc... |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 21:27
|
|
|
| Zapomniałam, że to dają. Nie mam głowy do śledzenia programu TVP. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 16:50
|
|
|
| A kiedy to leci? Może uda mi się kiedyś obejrzeć. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 16:58
|
|
|
w soboty o 20:00
W zasadzie byl I odcinek - niejako pilot. Niczego nie stracilyscie, bo byl to pilot. Prawdziwa tresc dopiero sie zacznie.
A ja moege opoewiedziec co sie bedzie dzialo |
|
|
|
 |
lizzzi

|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 17:18
|
|
|
| Lekko powiało nudą. Przerwałam oglądanie po scenie w stołówce, czy kawiarni. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 17:57
|
|
|
A ja mam pytanie techniczne - czemu ten wątek jest w filmach, a nie w serialach?
Tak w ogóle, to mam wrażenie, że w serialach był chyba wątek o Un paso adelante |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 20:54
|
|
|
Byl watek, ale wydaje mi sie, ze nie ma sensu go aktywowac, bo Un paso... nie ogladal nikt, a Tancerze to jednak osobny serial.
Przyznaje - myslalam, ze zakladam w serialach... widocznie sie machnelam. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 21:02
|
|
|
Aine, albo już jest przeniesiony, albo ja źle spojrzałam poprzednio, bo już w serialach jest |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 21:09
|
|
|
to ja zmienie tylko tytul, bo nikt sie nie zorientuje o co wlasciwie chodzi... |
|
|
|
 |
trifle

|
Wysłany: Pon 04 Maj, 2009 22:31
|
|
|
Obejrzałam sobie dwa odcinki Tancerzy. Chyba pooglądam jeszcze dalej, bo mi się jakoś tak miło patrzy na kawałki najbliższego mi Wrocławia (wiem, słaby powód do oglądania ). Fajne są sceny tańca, choć nie rozumiem tego prowadzenia zajęć, gdzie oni od razu jakby wiedzą co mają robić i wszystko tańczą tak samo - strasznie nielogicznie pokazane Aktorzy póki co - śreeedddnio. A już Cichopek to jakiś koszmar |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 05 Maj, 2009 09:22
|
|
|
| Zasada jest tam taka, egzaminy sa cholernie ostre po to aby wybrac najlepszych, a ostatecznie szkole koncza najlepsi z najlepszych. Oni maja zapamietac uklad choreograficzny niemal od pierwszego wejrzenia i w bardzo krotkim czasie go opanowac. Poza tym - oni ucza sie po 10 godzin, a my widzimy jedynie kilkuminutowy wyrywek. |
|
|
|
 |
trifle

|
Wysłany: Wto 05 Maj, 2009 17:45
|
|
|
No ja to wiem, nie trzeba mi oczywistych rzeczy tłumaczyć Ale upieram się, że to nielogiczne. Bo to wyglądało jakby przyszli na pierwsze zajęcia i już heja... Niech pokażą tego prowadzącego robiącego układ, potem oni niech sobie tańczą od razu, ale ten moment niech będzie. Bo tak to jest bez sensu |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 05 Maj, 2009 19:03
|
|
|
wiesz, beda takie momenty - chociaz niewiele (glownie przy egzaminach). Tutaj nie o sens chodzi, a o efekt wlasnie. Malo kto chce ogladac prace |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Śro 30 Wrz, 2009 21:26
|
|
|
Od nowego sezonu w Tancerzach zmienił się reżyser, operator i montażysta. Jest to teraz Wojciech Adamczyk (od Rancza i Halo Hans) z ekipą. Podobno różnica jakości rzuca się w oczy . In plus. |
|
|
|
 |
|
|