Biografia Jane Austen |
Autor |
Wiadomość |
Mag
|
Wysłany: Pon 29 Sty, 2007 18:49 Biografia Jane Austen
|
|
|
Chciałam zachęcić wszystkich do przeczytania książki "Niezłomne serce"- Biografia Jane Austen. Valerie Grosvenor Myer.
Niby znałam podstawowe fakty z życia JA, czytałam "Listy wybrane" i wstępy do różnych powieści JA ale nie miałam pojęcia, jak naprawdę to życie wyglądało.
Książka jest ciekawie napisana i dobrze się czyta. Naprawdę polecam.
Przy okazji polecam też ksiązkę o JA, która powstała na podstawie odnalezionych dokumentów i przedstawia śledztwo przeprowadzone przez JA dla ratowania przyjaciółki
Tu opis książki z aukcji, którą dla mnie kupił "snajper" :grin:
http://www.allegro.pl/ite...e_s_barron.html |
_________________ Jesteście lekiem na całe zło! |
|
|
|
|
Mag
|
Wysłany: Pon 29 Sty, 2007 18:52
|
|
|
Chciałam dodać, że przeczytałam tę książkę dzięki ogromnej uprzejmości Vasco, który w śnieżycę dowiózł mi ją do domu. :grin:
Wielkie dzięki Vasco |
|
|
|
|
Vasco
|
Wysłany: Wto 30 Sty, 2007 11:31
|
|
|
Nieprawda, śnieżyca była dopiero jak wyjeżdżałem |
|
|
|
|
Annette
|
Wysłany: Wto 30 Sty, 2007 15:16
|
|
|
Znalazłam ostatnio niedużą książeczkę "Jane Austen". Autorką tej biografii jest Helen Lefroy. Jeszcze nie przeczytałam, ale wydaje się obiecująca :smile: Czy któraś z dam czytała to dziełko? |
|
|
|
|
Gosia
Like a Wingless Bird
|
|
|
|
|
Annette
|
Wysłany: Śro 31 Sty, 2007 15:33
|
|
|
I co? warto czytać?
Podobno w tej serii (Fascynująca Biografia) pojawiła się też biografia sióstr Bronte, ale tego nigdzie nie widziałam ??: |
|
|
|
|
Gosia
Like a Wingless Bird
|
Wysłany: Śro 31 Sty, 2007 16:36
|
|
|
Przeczytalam i nie żalowalam, choc mogla byc lepsza |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
|
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Sob 03 Lut, 2007 00:52
|
|
|
Chyba za mało o Jane wiadomo, żeby wyszła bardzo porywajaca biografia. Ona miałą raczej mało urozmaicone życie, wiele jest niedomówień trocę białych plam - w każdym razie czyta się o niej z przyjemnoscią i trochę z żalem, ze tak bardzo była zależna od innych i że tak młodo umarła. Ile powieści mogło się jeszcze urodzić w ledwie 40-letniej głowie! |
|
|
|
|
Gitka
|
|
|
|
|
Marija
|
Wysłany: Sob 24 Mar, 2007 20:37
|
|
|
Dzisiejszy "Dziennik"pisze o tej licytacji (obrazu podobno autorstwa Jane); przewidują, że pójdzie nawet za 800 tys. dolarów. |
|
|
|
|
Mag
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 08:07
|
|
|
Po raz kolejny sięgnęłam po "Niezłomne serce"- muszę powtórzyć, zanim oddam książkę Vasco.
I znalazłam takie bratki: ..."Miała złośliwe poczucie humoru, wypowiadała się dosadnie i lubiła gorszyć pruderyjną siostrę Cassandrę swą bezceremonialnością. Jej młodzieńcze utwory z najwyższą swobodą traktują takie tematy, jak siostrzana rywalizacja, pijaństwo , cudzołóstwo, uwiedzenie, dzieci z nieprawego łoża, wydziedziczenie, samobójstwo, małżeństwo dla pieniędzy, morderstwo, więzienie, szubienica, galopujące suchoty i poważne uszkodzenia ciała. W "R&R" znajdujemy wzmianki o pojedynkach, w "MP"- o pederastii, w "E" o niewolnictwie, w "D&U" zaś o prostytucji....."
Mogę się zgodzić,że JA nie szczędziła różnorodnych tematów bez fałszywej skromności, ale dobór przykładów mnie zdziwił- czy tylko ja nie kojarzę o czym mówi autorka?
W"MP" mówi o niewolnictwie- wuj Fanny wyjeżdżał by uregulować te kwestie.
W "E" można domyślać się prostytucji w historii Elizy i jej córki, ale reszta? |
|
|
|
|
Alison
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 08:16
|
|
|
To o czym piszą rzeczywiście przewija się, ale głównie w "Listach" Jane. Powieści były jednak bardziej "ocenzurowane", pewnie przez wydawców. W D&U rzeczywiście jest chyba jakaś wzmianka o "puszczalskiej" damie, ale nie jestem pewna czy nie kojarzy mi sie też jakiś fragment listu do Cassandry. Fakt, że niektóre dowcipy Jane trochę szokują - pamiętam coś ironicznego o śmierci kobiety, która urodziła "zbyt wiele dzieci". Czasem to trochę przekracza granice dobrego smaku, ale ja ją rozumiem, bo też mi się czasem zdarza w kpinach trochę zagalopować... |
|
|
|
|
Nimloth [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 08:42
|
|
|
Mag napisał/a: | I znalazłam takie bratki: ..."Miała złośliwe poczucie humoru, wypowiadała się dosadnie i lubiła gorszyć pruderyjną siostrę Cassandrę swą bezceremonialnością. Jej młodzieńcze utwory z najwyższą swobodą traktują takie tematy, jak siostrzana rywalizacja, pijaństwo , cudzołóstwo, uwiedzenie, dzieci z nieprawego łoża, wydziedziczenie, samobójstwo, małżeństwo dla pieniędzy, morderstwo, więzienie, szubienica, galopujące suchoty i poważne uszkodzenia ciała. W "R&R" znajdujemy wzmianki o pojedynkach, w "MP"- o pederastii, w "E" o niewolnictwie, w "D&U" zaś o prostytucji....." |
Też mnie to zdziwiło, gdy czytałam biografię. W "Emmie" jest o niewolnictwie (a na pewno jest w filmie z Kate Beckinsale ) - jak Jane Fairfax porównuje handel guwernantkami do handlu niewolnikami. "DiU" - może chodzi o złe prowadzenie się Wickhama? Ale pederastia w "MP" - nie zauważyłam... |
|
|
|
|
Alison
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 08:45
|
|
|
Nimloth napisał/a: | Ale pederastia w "MP" - nie zauważyłam... |
Cos tam o tatusiu Fanny było napisane w takim tonie sugerującym jasno, że nadmiernie podobały mu się własne córeczki... W filmie Rozemy jest to pokazane w spojrzeniu jakim ojciec obdarowuje Fanny po przyjeździe z Mansfield Park i w w ogóle w całym jego powitaniu. |
|
|
|
|
Mag
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 11:49
|
|
|
Alison napisał/a: | Cos tam o tatusiu Fanny było napisane w takim tonie sugerującym jasno, że nadmiernie podobały mu się własne córeczki.. | ja to chyba goopia jestem bo nie zauważyłam, ale ja jestem nieczuła na niuanse... |
|
|
|
|
Nimloth [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 11:57
|
|
|
A może chodziło o jakieś wspomniane dwuznaczne relacje między marynarzami? |
|
|
|
|
Marija
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 12:05
|
|
|
Alison napisał/a: | Nimloth napisał/a: | Ale pederastia w "MP" - nie zauważyłam... |
Cos tam o tatusiu Fanny było napisane w takim tonie sugerującym jasno, że nadmiernie podobały mu się własne córeczki... W filmie Rozemy jest to pokazane w spojrzeniu jakim ojciec obdarowuje Fanny po przyjeździe z Mansfield Park i w w ogóle w całym jego powitaniu. | Ja nic nie pamiętam; tatuś pijaczyna, i owszem, ale przecież nie jest to równoznaczne z pederastią . Na "ekranizacje" MP spuśćmy....zasłony ... |
|
|
|
|
Alison
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 12:25
|
|
|
Marija napisał/a: | Na "ekranizacje" MP spuśćmy....zasłony ... |
Ja tam nic nie spuszczam, bo lubię tą ekranizację generalnie, choć nie bezkrytycznie. |
|
|
|
|
Marija
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 12:40
|
|
|
Coś Ty...Ja mam alergię, grypę i koklusz, jak widzę te...te... "ekranizacje" . Rozema powinna siedzieć za swoje arcydzieło, bynajmniej nie na gali oskarowej . Po prostu się wściekłam przy oglądaniu! |
|
|
|
|
Nimloth [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 12:43
|
|
|
Ja sama nie czuję zbyt wielkiej niechęci do żadnej adaptacji - to, do czego zmierzała Rozema jest dla mnie zbyt niezrozumiałe, zaś wersja ITV jest zbyt pusta i nijaka, by chciało się o niej mówić . |
|
|
|
|
Alison
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 13:55
|
|
|
Marija napisał/a: | Coś Ty...Ja mam alergię, grypę i koklusz, jak widzę te...te... "ekranizacje" . Rozema powinna siedzieć za swoje arcydzieło, bynajmniej nie na gali oskarowej . Po prostu się wściekłam przy oglądaniu! |
Eee przesadzasz. Lubię tamtą Fanny, mimo, że jest taka nie z epoki, to po prostu lubię Frances w tym filmie, Henry jest też OK. Lubię tą scenę kiedy się cieszy, że został przyjęty. Lady Bertram tez jest odjazdowa. Lubię zakończenie z tymi zatrzymywanymi scenami. Jest trochę rzeczy, które mi się tam nie podobają, ale generalnie lubię sobie wrócić do tego filmu. Nie przeszkadza mi, że sporo odbiega od prawdy o epoce, jeśli potraktować go jak film o stosunkach międzyludzkich, oparty na jakiejś fabule książkowej, to...każdy ma prawo do własnej interpretacji. Bardziej rażą mnie różne nieścisłości epokowe w filmach, ktore pretendują do bycia starannymi adaptacjami i większość jest OK, a co i raz cos zgrzyta. Tutaj mamy taką uwspółcześnioną nieco wizję historii Fanny i dla mnie to jest OK. |
|
|
|
|
Marija
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 13:59
|
|
|
Mogę przysiąc, że się wściekłam, ale to nie wypada.
Względnie mi się podoba ta ekranizacja z lat 80-tych, co to Fanny jako lekko upośledzona niedojda tam występuje . Przynajmniej nie bryka jak koza i nie zachowuje się jak ladacznica z Portsmouth . |
|
|
|
|
Alison
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 14:02
|
|
|
Marija napisał/a: | Mogę przysiąc, że się wściekłam, ale to nie wypada.
Względnie mi się podoba ta ekranizacja z lat 80-tych, co to Fanny jako lekko upośledzona niedojda tam występuje . Przynajmniej nie bryka jak koza i nie zachowuje się jak ladacznica z Portsmouth . |
Nieeeee, tamta wygląda tragicznie - ta kobitka dopiero w NA pokazuje pełnię talentu , ale absolutnie letalny jest Edmund z tymi chorobliwymi wypiekami na dziobaku. Bleeeee, zdecydowanie wolę Rozemkę! |
|
|
|
|
Marija
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 14:05
|
|
|
Wolę byle jaką rodzynkę od tej całej Rozemki . Nie jestem w stanie się zmusić do ponownego oglądania i chyba spalę kasetę . |
|
|
|
|
Alison
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 14:07
|
|
|
Marija napisał/a: | Wolę byle jaką rodzynkę od tej całej Rozemki . Nie jestem w stanie się zmusić do ponownego oglądania i chyba spalę kasetę . |
Nie pal. Zapomnij, że to Jane Austen i pooglądaj z pozytywnym nastawieniem.
A Pożegnanie z Afryką? Też film ma się nijak do książki, a jaki cudny jest |
|
|
|
|
|