|
Perswazje Persuasion (1995) |
Autor |
Wiadomość |
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Pon 06 Maj, 2024 22:17
|
|
|
Mam problem z nieprecyzyjnościami |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Wto 07 Maj, 2024 07:03
|
|
|
Czyli co, mieli pokazać w filmie albo opisać w książce jak to Charles się rozminął z matką, bo jej/jemu się zachciało siku albo wymieniali konie w powozie?
Bez przesady, tak długo jak można to wytłumaczyć logicznie (a można ) nie potrzebuję dosłowności i "kawy na ławę".
Minęli się, bo było to potrzebne Austen fabularnie , żeby Anna była sama i się zamartwiała (razem z czytelnikiem) o biedną Luizę. |
_________________ |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Wto 07 Maj, 2024 07:52
|
|
|
No właśnie w książce tego nie ma, bo w książce Musgrove'owie wyjechali do Lyme dopiero po kilku dniach ,za namową Anny, już po przyjeździe Karola do Uppercross, te nocne jazdy to autorski dramatyzujący fikoł scenarzysty. W książce Anna z Henriettą zostały przywiezione przez kapitana, który po odsapnięciu koni wrócił do Lyme, a Musgrove'owie przez kilka dni nie mogli sie zdecydować co robić , dostawali wieści z Lyme posłańcem i dopiero po przyjeździe Karola Anna ich namówiła do gromadnego wyjazdu, więc zero dramatyzmu, nocnych pogoni, i takich tam wczoraj sprawdzałam jakby co |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Wto 07 Maj, 2024 11:27
|
|
|
Zupełnie ta zmiana mi nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie daje tym scenom trochę życia. Nie wspominając jak bardzo podoba mi się przejście "okienne" do Bath.
Tak jak kiedyś wspominałam - w tym filmie jest wiele ciekawych ujęć kamery, czasem nawet nowatorskich jak na tamte czasy.
Może za jakiś czas znów sobie zrobię powtórkę.
A Ty Tamaro obejrzyj netflixowe "Perswazje" to chyba zabraknie Ci cierpliwości na wytknięcie wszystkiego "co nie gra/nie pasuje". |
_________________ |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Wto 07 Maj, 2024 12:09
|
|
|
tak, to przejście okienne jest genialne
annmichelle napisał/a: | A Ty Tamaro obejrzyj netflixowe "Perswazje" to chyba zabraknie Ci cierpliwości na wytknięcie wszystkiego "co nie gra/nie pasuje". |
A mowy nie ma, to poza tytułem nie ma nic wspólnego z Perswazjami, więc oglądać tego badziewia nie zamierzam, o czym niejednokrotnie wspominałam to nie jest ekranizacja tylko jakieś majaczenie około tematu, wiec tam nie ma czego wytykać. Błędy można wytknąć ekranizacji osadzonej w realiach, ale nie fantasmagorii. Równie dobrze można wytykać błędy w Bridgertonach (których też nie zamierzam oglądać ) |
|
|
|
|
Loana
|
Wysłany: Wto 07 Maj, 2024 15:05
|
|
|
Tamara napisał/a: | Równie dobrze można wytykać błędy w Bridgertonach (których też nie zamierzam oglądać ) |
Oj nie, nie porównywałabym tych najnowszych "Perswazji" do "Bridgertonów", bo oni przynajmniej z założenia poszli w kierunku "wybór artystyczny" i dlatego te stroje są takie nierówne, a dodatkowo są nakręceni na podstawie współcześnie napisanego romansu, więc przynajmniej nikt tam nie masakrował materiału źródłowego.
No i jakby nie patrzeć to "Bridgertonowie" trafiają w gusta dzisiejszej młodzieży, a jeśli chodzi o "Perswazje 1995" to jakkolwiek kocham je miłością głęboką i stałą, to jednak nie jest to za bardzo ten rodzaj filmu, który zostałby doceniony przez rozleniwione społeczeństwo dzisiaj. |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Wto 07 Maj, 2024 15:20
|
|
|
Loana napisał/a: | to jednak nie jest to za bardzo ten rodzaj filmu, który zostałby doceniony przez rozleniwione społeczeństwo dzisiaj. |
Nie do końca się z tym zgodzę, bo młode pokolenie też docenia "stare" filmy, czyli te sprzed 2000 roku. Mam tego przykłady w swoim otoczeniu.
Natomiast cieszę się bardzo, że mamy takie świetne ekranizacje klasyki (Perswazje'95, DiU'95, ekranizacje Jane Eyre, powieści Dickensa, itd.) z lat 90-tych i początku '00 - technicznie już nie archaiczne jak ekranizacje wcześniejsze, aktorsko również bez zadęcia teatralnego, jeszcze bez tego wszechogarniającego CGI, wciskanego na siłę feminizmu, poprawności szeroko pojętej.
Nowe ekranizacje Austen (z nielicznymi wyjątkami, w moim przypadku dwoma: RiR'07 i Opactwo'08) są najlepszym przykładem "nowej fali w kinematografii".
Jak ja się cieszę, że "Władcę pierścieni" nakręcono w 1999 roku , a nie jak "Hobbita" 10-11 lat później. Efekt widać - ten sam reżyser i ekipa (część obsady też), a dla mnie to doskonały przykład jak w ciągu dekady zmieniło się kino. |
_________________ |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 08 Maj, 2024 07:32
|
|
|
annmichelle napisał/a: | Natomiast cieszę się bardzo, że mamy takie świetne ekranizacje klasyki (Perswazje'95, DiU'95, ekranizacje Jane Eyre, powieści Dickensa, itd.) z lat 90-tych i początku '00 |
Zgadzam się w 100%
annmichelle napisał/a: | Jak ja się cieszę, że "Władcę pierścieni" nakręcono w 1999 roku , a nie jak "Hobbita" 10-11 lat później. Efekt widać - ten sam reżyser i ekipa (część obsady też), a dla mnie to doskonały przykład jak w ciągu dekady zmieniło się kino. |
Zmiany w kinie zmianami w kinie, ale weź pod uwagę , że Hobbit to opowiastka dla dzieci, więc przenisienie jej na ekran w wersji dla dorosłych wymagało gigantycznych przeróbek wg fantazji reżysera, tu bym upatrywała różnic (któe dla mnie nota bene sa kompletnie nieistotne i niedostrzegalne wręcz) |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Śro 08 Maj, 2024 07:56
|
|
|
Tamara napisał/a: | annmichelle napisał/a: | Jak ja się cieszę, że "Władcę pierścieni" nakręcono w 1999 roku , a nie jak "Hobbita" 10-11 lat później. Efekt widać - ten sam reżyser i ekipa (część obsady też), a dla mnie to doskonały przykład jak w ciągu dekady zmieniło się kino. |
Zmiany w kinie zmianami w kinie, ale weź pod uwagę , że Hobbit to opowiastka dla dzieci, więc przenisienie jej na ekran w wersji dla dorosłych wymagało gigantycznych przeróbek wg fantazji reżysera, tu bym upatrywała różnic (któe dla mnie nota bene sa kompletnie nieistotne i niedostrzegalne wręcz) |
Nie chodzi mi o zmiany scenariuszowe, ale technikę filmową i rozłożenie punktu ciężkości.
W "Hobbitach" było wszystkiego "za dużo" i "za bardzo" przez co właśnie zniknęła cała historia i aktorzy, a na przód wyszło całe "tło", które we "Władcy..." było doskonałym tłem, ale jednak tłem, a w "Hobbicie" odwrotnie.
Dlatego do WP mogę wracać często, a Hobbity obejrzałam w całości dwa razy. |
_________________ |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 08 Maj, 2024 08:07
|
|
|
Ha, znaczy się nie znam, bo tego nie zauważyłam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|