PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Perswazje Persuasion (1995)
Autor Wiadomość
Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Śro 18 Sie, 2021 15:27   

Uważam, że wszystkie kobietki w DiU wyglądały rewelacyjnie :serce:

A wracając do zasadniczego tematu wątku, zaczęłam się dziś zastanawiać, czy czerwone pelerynki panien Musgrove nie zagrały przypadkiem również w DiU, i czy kiedyś nie było już o tym mowy :mysle: bo mam wrażenie, że o tych czerwonych pelerynach w czasach regencji gdzieś czytałam ,ale zabijcie mnie nie wiem gdzie i co . Takie są owoce starości - mózg nabity masa informacji, ale skąd wziętych i czego dokładnie dotyczących - ni cholery się nie pamięta :zawstydzona2: Zresztą ponoć to jest właśnie przyczyna kłopotów z pamięcią na stare lata - mózg w natłoku danych nie jest w stanie znaleźć potrzebnych w danej chwili, bo ich jest po prostu za dużo, zgromadzonych przez całe życie.

annmichelle 

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021 10:03   

Tamara napisał/a:
zaczęłam się dziś zastanawiać, czy czerwone pelerynki panien Musgrove nie zagrały przypadkiem również w DiU,

Całkiem możliwe, bo wyglądają podobnie, a nawet tak samo. :-)

Tamara 

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021 10:11   

No właśnie , i na pewno twórcy korzystali z tych samych magazynów BBC :wink:

annmichelle 

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021 10:16   

Choć nie zawsze jest łatwo z dostępnością do kostiumów w konkretnym czasie, o czym mówili twórcy "Emmy" (z Kate): musieli szyć wszystkie stroje od podstaw, bo te z poprzednich produkcji były powypożyczane, "w trasie" lub niedostępne.

Tamara 

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021 10:57   

Nie mogli przecież powiedzieć, że po prostu nie pasowały do koncepcji i nie pasowały na aktorki :wink: przecież na tym cała rzecz w filmach kostiumowych polega, żeby kostiumów nie powtarzać. Co by była za przyjemność i jaki sens kręcić kolejną ekranizację np Emmę w tych samych kostiumach ?

annmichelle 

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021 11:03   

Nie, akurat w ty konkretnym przypadku mieli bardzo ograniczony budżet ("Emma") i chcieli wziąć "wypasione" kostiumy, głównie z "RiR", ale nie dało rady. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo kostiumolog mogła się wykazać - ale w czym konkretnie i dlaczego to już pisałam w temacie o "Emmie", więc kończę OT. :wink:

Tamara 

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021 11:45   

A to insza inszość wobec tego :wink:

Tamara 

Wysłany: Pią 20 Sie, 2021 10:05   

A jednak ! Poza kolorem te peleryny są inne. Panny Bennet noszą identyczne peleryny z kapturem , bez kołnierza i lamówek , wiązane na kokardę https://www.google.pl/sea...=4T2gGqJfhuxklM https://www.frockflicks.c...-pejudice-1995/
a panny Musgrove mają dwie pelerynki o odmiennych odcieniach i inaczej skrojonym kołnierzu, obszyte lamówkami https://m.imdb.com/title/tt0114117/mediaviewer/rm1688574721/ https://m.imdb.com/title/tt0114117/mediaviewer/rm1017030657/ https://www.google.pl/sea...=G5skUeHyLVjyYM
I jeszcze w temacie ekranizacji JA i czerwonych pelerynek :mrgreen: https://www.google.pl/sea...=1gL-3-Yt8oI9cM

A przy okazji o recyklingu kostiumów w filmach brytyjskich https://britishperioddramas.com/lists/reused-recycled-costumes-in-british-period-drama-series-movies/

Tamara 

Wysłany: Pią 20 Sie, 2021 18:37   

Skutek kolejnego riserczu :wink: filiżanki to na 100% rekwizyty, bo po pierwsze nikt by na lanie nie upilnował antyków i by się potłukły, po drugie są zwyczajnie i po prostu za wielkie - dawne filiżanki są o wiele mniejsze od współczesnych, a te nawet jak na współczesne filiżankarstwo są spore.

Tamara 

Wysłany: Wto 24 Sie, 2021 15:56   

Uwaga znowu marudzę :-P ! ale tym razem mam naprawdę dobry powód - otóż odkryłam mechanizm fatalnego upadku Luizy Musgrove (jak to brzmi :lol: ) :banan: :cheerleader2: :rotfl: wystarczyło uważnie się przyjrzeć pierwszemu skokowi. Otóż Luiza za pierwszym razem nie skoczyła , a rzuciła się kapitanowi w ramiona z wysokości i złapał ją w objęcia . Za drugim razem zrobiła to samo , ale z większej wysokości i widać, jak lecąc zmienia pozycje na poziomą - za pierwszym razem w tym momencie wpadła w ramiona Wentwortha , ale za drugim nie zdążył dopiec, więc bezwładnie z impetem chlapnęła na płask na beton znaczy kamienie , czy co tam było . A przy upadku na płask w ten sposób faktycznie można stracić przytomność . Ja kiedyś tak rypnęła, potknąwszy się na chodniku o wystająca płytę i na szczęście instynktownie wysunęłam podwozie czyli przedramiona (nota bene zmiażdżyłam sobie wtedy lewy łokieć), nie była to przecież duża wysokość bo tylko mój wzrost, ale wszystkie gwiazdy zobaczyłam i oszołomiło mnie porządnie od wstrząsu. Więc zagadka rozwiązana - dziewczę po prostu frontalnie chlapnęło na kamienie jak szmata , bo poleciała bezwładnie licząc na miękkie lądowanie na kapitanie :wink:

annmichelle 

Wysłany: Wto 24 Sie, 2021 16:13   

Tamara napisał/a:
Więc zagadka rozwiązana - dziewczę po prostu frontalnie chlapnęło na kamienie jak szmata , bo poleciała bezwładnie licząc na miękkie lądowanie na kapitanie :wink:

I tym sposobem zagadka - maglowana tu swego czasu na wszystkie strony :mrgreen: - została rozwiązana. Twórcy filmu "nie dali plamy" - jak kiedyś tu WIELOKROTNIE sugerowano :twisted: :wink: .
Lekarz potwierdził, że przebieg wypadku mógł doprowadzić do zranienia, utraty przytomności i dalszych konsekwencji opisanych przez Jane Austen. :mrgreen:

Tamara 

Wysłany: Wto 24 Sie, 2021 21:12   

Tylko właśnie zranienia mi brakuje, bo padając na paszczę powinna sobie chociaż guza na czole nabić albo nos złamać, a tu NIC :roll: :wink:

Tamara 

Wysłany: Czw 26 Sie, 2021 11:58   

A zauważyłyście, że Elżbieta bez przerwy czymś się obżera ? Czekoladki, marcepany, to , tamto.... I chuda jak patyk :lol: :cry2:

Ania Aga 

Wysłany: Czw 26 Sie, 2021 16:58   

Tamara, magia ekranu :mrgreen: Czas powtórzyć, to taki jesienny film.

BeeMeR 

Wysłany: Czw 26 Sie, 2021 18:57   

Tamara napisał/a:
A zauważyłyście, że Elżbieta bez przerwy czymś się obżera ? Czekoladki, marcepany, to , tamto.... I chuda jak patyk :lol: :cry2:
jak to klasyczna heroina :wink:

annmichelle 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021 07:42   

Ania Aga napisał/a:
Czas powtórzyć, to taki jesienny film.

Też tak sobie myślę od kilku dni, czy nie obejrzeć sobie znowu "Perswazji".
Chętnie jednak zobaczyłabym go w wersji HD (Bluray) ze względu na te wszystkie detale :serce: , ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego wydania. :shock: Chyba nigdy nie wyszedł ten film na br. :(
Ciekawe, czy w telewizyjnej BBC nadają go chociaż w wersji hd, czy mają jedynie wersję dvd. :mysle:

Ktoś coś wie na ten temat? :-)

Tamara 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021 10:27   

Ania Aga napisał/a:
to taki jesienny film

i pogodę mamy adekwatną, ja od kilku dni czuję się jak w Bath :wink:

annmichelle 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021 11:32   

Tamara napisał/a:
i pogodę mamy adekwatną, ja od kilku dni czuję się jak w Bath :wink:

Tamaro, a "wodę ze źródełka" i marcepan pod ręką masz? :cool: :-P

Jak nie - to żadne Bath :twisted: tylko warszawska plucha. :wink: :mrgreen:

Tamara 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021 12:11   

Mam zieloną herbatę , od biedy mogącą uchodzić za wodę ze źródełka, ale swobodnie też jest to napitek powszechnie spożywany w Bath, a zamiast marcypana mam batonik białkowy o smaku orzechowym, zaś za oknem leje jak z cebra, więc uważam , że podstawowe kryteria spełnione :mrgreen: :wink: I z pewnością mogłabym naliczyć na ulicach co najmniej tyleż brzydkich kobiet co sir Elliot :-P :wink:

annmichelle 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021 12:15   

Tamara napisał/a:
więc uważam , że podstawowe kryteria spełnione :mrgreen: :wink:

(annmichelle kręci nosem :mysle: ).
Hm, nie czuję się przekonana. :cool:

Policytuję się :-P : u mnie za oknem szaro, zimno i pada deszcz, marcepan MAM :twisted: , wodę mineralną niegazowaną też. :mrgreen:
Tyle, że widok bardziej przypomina nie Bath, a rodzinne okolice Elliotów. :wink:

Tamara 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021 12:38   

No to przyznaję Ci palmę pierwszeństwa i zwycięstwo :cheerleader2: :mrgreen:

annmichelle 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021 12:52   

Tamara napisał/a:
No to przyznaję Ci palmę pierwszeństwa i zwycięstwo :cheerleader2: :mrgreen:

Thank you very much, my Dear. :kwiatki_wyciaga:
(Tamara, słyszysz ten posh akcent, prawda? :cool: )

Tamara 

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021 22:20   

Oh yes, of course :mrgreen:

Seans wieczorny , ja do Młodej : A zauważyłaś , że Elisabeth ciągle żre słodycze i jest chuda?
Młoda : No właśnie, może ma robaki ?
:zalamka: :thud: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

annmichelle 

Wysłany: Nie 29 Sie, 2021 10:09   

Tamara napisał/a:
Skutek kolejnego riserczu :wink: filiżanki to na 100% rekwizyty, bo po pierwsze nikt by na lanie nie upilnował antyków i by się potłukły, po drugie są zwyczajnie i po prostu za wielkie - dawne filiżanki są o wiele mniejsze od współczesnych, a te nawet jak na współczesne filiżankarstwo są spore.

Hm, przypatrzyłam im się i dla mnie wyglądają bardzo autentycznie. :mysle:
Nie mówię, że to oryginalne z końca XVIII wieku, czy początku XIX, ale z pierwszej połowy XX lub końcówki XIX - jak najbardziej tak. :-)
Strzelam, że dla potrzeb filmu wypożyczyli potrzebną zastawę :wink: - tak jak w przypadku "DiU" (1995) - raz, że w Wlk. Brytanii nie jest to jakiś wielki rarytas (w Niemczech zresztą też nie - zastawę angielską, francuską i niemiecką sprzed stu lat można kupić dosyć łatwo i nie są to jakieś kosmiczne pieniądze), dwa - pewnie wyszło taniej niż stworzenie rekwizytu. :wink:

Zerknęłam też na ten ubiór marynarzy na początku filmu, bo kiedyś o niego pytałaś (i odpisałam historycznie :wink: , bez odwołania się konkretnie do tego filmu) i powiem Ci, że jak na czas po wojnie to wyglądają oni na filmie bardzo porządnie. :-) Chyba każdy z nich ma przynajmniej górną część od munduru (kurtkę) i większość jasne/białe spodnie. :oklaski:
W tym czasie nie było to takie oczywiste, więc w "Perswazjach" widać, że to marynarka wojenna, a nie jacyś przypadkowi majtkowie czy marynarze handlowi. :-)
Podziwiam twórców, że dla kilkusekundowych ujęć chciało im się tak zadbać o detale ubioru. :serce:

Obejrzałam pierwsze 15 minut i "padłam" przy pompatycznych minach baroneta i starszej córki, gdy "żegnali" posiadłość i wiele mówiących minach służby i dzierżawców. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ten film to perełka. :serce2:

Tamara 

Wysłany: Nie 29 Sie, 2021 15:02   

annmichelle napisał/a:
dla mnie wyglądają bardzo autentycznie.

Tak , mają nawet sygnatury na dnie , ale są o wiele za duże . Nawet przedwojenne filiżanki są mniejsze od dzisiejszych a co dopiero z przełomu XVIII/XIX stulecia . Chyba że to po prostu współczesny wyrób ze starym wzorem , to też może być . Bo szczękają jak prawdziwa zastawa .

annmichelle napisał/a:
Zerknęłam też na ten ubiór marynarzy na początku filmu, bo kiedyś o niego pytałaś (i odpisałam historycznie :wink: , bez odwołania się konkretnie do tego filmu) i powiem Ci, że jak na czas po wojnie to wyglądają oni na filmie bardzo porządnie. :-) Chyba każdy z nich ma przynajmniej górną część od munduru (kurtkę) i większość jasne/białe spodnie. :oklaski:
W tym czasie nie było to takie oczywiste, więc w "Perswazjach" widać, że to marynarka wojenna, a nie jacyś przypadkowi majtkowie czy marynarze handlowi.

:kwiatek: no właśnie , w szalupie wiozącej admirała każdy ma kurtkę mundurową , więc jakaś uniformizacja była , zresztą chyba jakoś w tym czasie na kołnierzach zaczęto naszywać trzy paski na pamiątkę Trafalgaru i czegoś tam jeszcze :mysle: a wyglądają rewelacyjnie i szalenie naturalistycznie :oklaski:

annmichelle napisał/a:
Ten film to perełka.

Zgadzam się w całej rozciągłości :cheers: i co ciekawsze - znowu możesz powiedzieć , że piekło zamarzło :wink: - muzyka aczkolwiek kompletnie nie z epoki , jest dobrana doskonale, bo melancholia preludiów i nokturnu znakomicie oddaje nastrój całego filmu , a pozostałe utwory swoją oszczędną formą cudownie podkreślają samotność Anny i jej melancholię.

Odpowiedz do tematu