PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Emma (1996) TV
Autor Wiadomość
annmichelle 

Wysłany: Śro 03 Mar, 2021 22:35   

:shock:
Aż jutro sprawdzę, bo zupełnie tego nie kojarzę, żeby jakiś "kelner" słownie padł.
Tzn. wierzę Ci :-) , ale może ja mam jakieś inne wydanie? Choć też sześciopak i różowy. :wink:
Ostatnio zmieniony przez annmichelle Śro 03 Mar, 2021 22:45, w całości zmieniany 2 razy  

Aragonte 

Wysłany: Śro 03 Mar, 2021 22:45   

Zerknij na poprzednią stronę, załączyłam zrzut ekranu :-D Kelner jest w napisach PL, lektora nie sprawdzałam.

annmichelle 

Wysłany: Śro 03 Mar, 2021 22:47   

:paddotylu:

Ale Ty masz wersję 16:9? :shock:
Ja mam 4:3.

W tym wydaniu Epelpolu oprócz ziarnistego obrazu najbardziej przeszkadza mi przycięcie obrazu po bokach. :roll: Wprawdzie film nie był nakręcony panoramicznie (stąd jestem zaskoczona Twoim 16:9), ale mam dwie wersje i na tej drugiej widać więcej obrazu po bokach, co jest ważne np. w scenach zbiorowych, plenerach, ale nawet w zbliżeniach (np. włosy czy nakrycia głowy nie są "poucinane").

Aragonte 

Wysłany: Śro 03 Mar, 2021 22:51   

annmichelle napisał/a:
Ale Ty masz wersję 16:9? :shock:
Ja mam 4:3.

Nie, to też 4:3, możliwe, że coś przestawiłam na telewizorze (bo chyba tam jest możliwość zmodyfikowania tego, jak obraz się wyświetla?). To zdecydowanie pakiet Epelpolu, nie chce być inaczej.

Edit: nie wiem, co ja tam wcisnęłam, dziś nie odkręcę :zawstydzona2:

annmichelle 

Wysłany: Śro 03 Mar, 2021 23:00   

Aaaaa to wszystko jasne, no ja nigdy nie korzystam z tych opcji :wink: , bo przy 4:3 w zmianie na panoramiczny albo "obcina" obraz od góry i dołu albo go "rozciąga" i wychodzą dziwne proporcje. :-)

Miłego dalszego oglądania. :-)

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Śro 03 Mar, 2021 23:11   

annmichelle napisał/a:

Tamara, dla mnie to cała trójka jest hipochondryczna :-P , a że Mary młodsza o jedno czy dwa pokolenia to jeszcze wszystko przed nią i podszkoli się w udawaniu :lol: . Dlatego napisałam, że była na najlepszej drodze do stanu wspomnianej dwójki, a nie że osiągnęła już ich poziom. :wink:

Emilia miała ciężką nerwicę z objawami somatycznymi , która rzeczywiście uniemożliwiała jej funkcjonowanie , pan Woodhouse z racji wieku mógł mieć jakieś dolegliwości i bać się o zdrowie, natomiast Mary była zdrowa jak byk, za to swoje wyimaginowane dolegliwości tak jak mówię stosowała manipulacyjnie, i prorokuję jej przyszłość pani Bennet i jej biednych nerwów ,a nie Emilii czy pana Woodhouse'a :-P

annmichelle 

Wysłany: Śro 03 Mar, 2021 23:21   

Tamara napisał/a:
Emilia miała ciężką nerwicę z objawami somatycznymi , która rzeczywiście uniemożliwiała jej funkcjonowanie , pan Woodhouse z racji wieku mógł mieć jakieś dolegliwości i bać się o zdrowie, natomiast Mary była zdrowa jak byk, za to swoje wyimaginowane dolegliwości tak jak mówię stosowała manipulacyjnie, i prorokuję jej przyszłość pani Bennet i jej biednych nerwów ,a nie Emilii czy pana Woodhouse'a :-P

Jakbym słyszała lekarza. :cool: :wink: :-P :flirtuje2:

Aragonte, sprawdziłam. :mrgreen: Rzeczywiście jest ten "kelner". :lol: :lol: :lol:
Swoją drogą nie oglądałam tego dvd Epelpolu już długo i znów mnie zaskoczyło jak marna jest jakość obrazu. :? Dla mnie to wygląda jakby było zgrywane z kasety VHS, a nie dvd. :roll:
A pamiętam, że ten sześciopak kosztował jakieś astronomiczne pieniądze wtedy gdy go wydali. :wsciekla: Jakość VHS w cenie dvd.....

Loana 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 10:49   

Nie pocieszajcie mnie, też kupiłam ten sześciopak za jakieś ciężkie pieniądze, a jak sobie odświeżam P&P to nigdy z tego sześciopaka, bo taka jakość, że się płakać chce -_-

annmichelle 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 15:20   

Jak kupowałam ten sześciopak to była jedyna możliwość zakupienia "DiU" (1995) z polskimi napisami. :roll: Dopiero jakiś czas później wydali ją też oddzielnie, a na końcu to chyba już nawet dorzucali do jakichś gazetek.... :roll:
Tak czy siak - wydanie było złe: kiepski obraz, poucinany obraz (na pewno w "Emmie" i "DiU"), jak widać - napisy niekoniecznie trafione.

Aragonte 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 15:41   

annmichelle napisał/a:
Aragonte, sprawdziłam. :mrgreen: Rzeczywiście jest ten "kelner". :lol: :lol: :lol:

Ha, nie wierzyłaś mi :dramasmiley: :lol:

Już nie podawałam takich drobiazgów jak "szlachcianka" o Emmie :roll: Nie, nie są to dobre napisy. Angielskich niestety nie ma na tym wydaniu, bo chyba wolałabym już oglądać z nimi. A jest tylko wersja lektor PL, napisy PL albo film saute.

Trzykrotka 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 15:59   

Mam bardzo złe zdanie o Epelpolu. Kupowałam od nich polskie wydania bolly. To oni są autorami kliku kuriozalnych polskich tytułów. Wydania są niestaranne, a płyty po latach ledwo chodzą.

annmichelle 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 16:26   

Aragonte napisał/a:
annmichelle napisał/a:

Ha, nie wierzyłaś mi :dramasmiley: :lol:

Ej, przecież pisałam, że Ci wierzę. :twisted:
Myślałam, że może ja mam jakieś inne wydanie :-P , na moje usprawiedliwienie: nie oglądałam tego epelpolskiego dvd z jakieś 15 lat, więc zupełnie nie kojarzyłam napisów z kelnerami :wink: .

Tamara 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 17:15   

Epelpol jest miszczem złych napisów, nawet błędy ortograficzne się trafiają :lol:

Aragonte 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 17:21   

Tamara napisał/a:
Epelpol jest miszczem złych napisów, nawet błędy ortograficzne się trafiają :lol:

W tym dialogu z kelnerem była jeszcze literówka :-P

BeeMeR 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 19:19   

Devdas był Epelpolu, prawda? Wzięli napisy z internetu, pełne błędów i niedorzeczności :confused3:

Trzykrotka 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 20:56   

Tak, Devdas. Musieli wymienić ludziom płyty przez te napisy. Nawet ich nie sprawdzili. Żenada.

Aragonte 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 22:48   

Ha, mam DVD z Devdasem, którego nigdy nie oglądałam - może to ten takie wybrakowane :-P

Dalej oglądam Emmę - Kate jest dla mnie przeurocza w tej roli :serce2:
A co do napisów, to widzę, że tłumacz zna tylko jedno znaczenie słowa delight i wszędzie przekłada to jako "rozkosz", czy to pasuje do konwencji, czy nie :-P Frank Churchill spaceruje sobie z Emmą, sprytnie unikając odpowiedzi na niewygodne pytania, zastanawia się, czy "Pod Koroną" mogą być jakieś pokoje do wynajęcia i wypytuje Emmę, jakie to jeszcze rozkosze czekają go w Highbury :twisted:

BeeMeR 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 23:08   

Wymienili na niewiele lepsze, też z sieci, o ile pamiętam moje. Tj ja tylko trochę podreperowałam te pierwsze koszmarki, zostawiając mnóstwo bubli i niezgrabności translatora. :czekam2:

Aragonte 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 23:23   

BeeMeR napisał/a:
Wymienili na niewiele lepsze, też z sieci, o ile pamiętam moje. Tj ja tylko trochę podreperowałam te pierwsze koszmarki, zostawiając mnóstwo bubli i niezgrabności translatora. :czekam2:

No to żenada :?

Zagadka dla was :mrgreen: Rozszyfrujcie tę oto linijkę dialogu, dla ułatwienia dodam, że mówi to Frank Churchill: "Nie odchodzi mnie Earlscom" :angeldevil:

O, a chwilę potem jest kolejna: "Okrążyliśmy całą okolicę do Rangles".

Chyba zacznę intensywnie szukać lepszej wersji tej "Emmy", wkurza mnie ten Epelpol :zalamka:
Ze słuchu robili te napisy czy co? Zaczynam nabierać podejrzeć, że to jakaś wersja "pożyczona" z internetu, i to bez wprowadzania poprawek :roll:

Trzykrotka 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2021 23:50   

Ja mam gazetową i tam chyba nie ma takich kwiatków :mysle: Muszę sprawdzić.

annmichelle 

Wysłany: Pią 05 Mar, 2021 06:56   

Aragonte, ile dni już oglądasz po kawałku tę "Emmę"? :shock: :lol: :wink:
Nie lepiej od razu za jednym posiedzeniem - to dosyć krótki film przecież. :wink: :-)

Z tymi napisami - nieźle. :-P
Przerzuć się na wersję bez napisów i bez lektora :-) . A przyszłościowo polecam lepszą wersję dvd - ja tak zrobiłam kiedyś, a wersja Epelpol kurzy się na półce. :-P

Acha i mam nadzieję, że Ci te buble wydawcy nie przyćmią obrazu, jaki ten film jest dobry. :twisted: :-)

Tamara 

Wysłany: Pią 05 Mar, 2021 13:53   

Trzykrotka napisał/a:
Ja mam gazetową i tam chyba nie ma takich kwiatków :mysle: Muszę sprawdzić.

Gazetowa jest ok, poza zmianą płci Serle :wink:

Aragonte 

Wysłany: Sob 06 Mar, 2021 02:26   

annmichelle napisał/a:
Aragonte, ile dni już oglądasz po kawałku tę "Emmę"? :shock: :lol: :wink:
Nie lepiej od razu za jednym posiedzeniem - to dosyć krótki film przecież. :wink: :-)

Nie doceniasz mego zboczenia zawodowego :-P Redaktor mi się włączył po drugiej zauważonej niedoróbce w napisach. A w dodatku ostatnio znowu wróciłam do tłumaczenia czegoś, więc w ogóle przechlapane :zalamka: :lol:
Chyba faktycznie muszę w ogóle wyłączyć napisy, bo tej Emmy nie dokończę :twisted: Może już lektor by mnie tak nie drażnił (chociaż stosuję go tylko pod wyszywanie), bo przynajmniej część przekłamań bym zrzuciła na jego wymowę :wink:

annmichelle napisał/a:
Acha i mam nadzieję, że Ci te buble wydawcy nie przyćmią obrazu, jaki ten film jest dobry. :twisted: :-)

Film mi się podoba jak poprzednio, minusy dotyczą strony technicznej wydania :-) Jeśli ktoś mi wskaże lepsze, to chętnie kupię.

Obiecuję jutro skończyć oglądanie :mrgreen:

annmichelle 

Wysłany: Sob 06 Mar, 2021 13:20   

Nie potrafiłabym tak oglądać filmu :wink: : raz, że "na raty", dwa - tak dociekliwie skupiać się na napisach/tłumaczeniu.
Jak mnie w jakimś filmie wkurzają źle przetłumaczone polskie napisy to je wyłączam lub jak mam ang./niem. to podmieniam w menu i po bólu. :-P
Filmów z lektorem nie oglądam z zasady, choćby nie wiadomo jak dobry - zakłóca mi oryginalny ton, muzykę, dźwięki. :roll:

Aragonte, to "wymęcz" :lol: już tę "Emmę" do końca. :mrgreen:

Tamara 

Wysłany: Sob 06 Mar, 2021 18:10   

Aragonte napisał/a:
Jeśli ktoś mi wskaże lepsze, to chętnie kupię.

Szukaj wersji gazetowej, jest w porządku. Może na all gdzieś się znajdzie.

Odpowiedz do tematu