|
Duma i uprzedzenie Pride and Prejudice (2005) |
Autor |
Wiadomość |
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Śro 26 Lip, 2023 07:33
|
|
|
annmichelle napisał/a: | Swoją drogą, gdy pomyślę, że mija 18 lat od jego premiery... |
to to pól biedy, gdy pomyślę, że od DiU '95 niedługo upłynie 30 lat kiedy to minęło ? przecież to było dopiero co
Keirę za DiU raczej bym nominowała do Złotej Maliny, nie Oskara |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Pon 23 Paź, 2023 09:32
|
|
|
Po prawie 20 latach postanowiłam sprawdzić , czy coś w odbiorze tej wersji się u mnie zmieniło. Niestety - wytrzymałam całe 7 minut 24 sekundy najwyraźniej nurt ekranizacyjny szmatławo-dramatyczny nadal mnie kompletnie nie przekonuje. Do tego namacalnie czułam fetor brudu walący z ekranu w pierwszej scenie zbiorowej, nie mówiąc o cuchnących brudnych sadzawkach przed domem w Longbourn
Natomiast muzyka nadal piękna, tu się zgadzam w 100% |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Loana
|
Wysłany: Pon 23 Paź, 2023 10:53
|
|
|
No początek to tam jest niezbyt zachęcający. Ja zwykle dochodzę do sceny z balem, ale potem też już mam dosyć tej wersji i odpuszczam sobie. Mam problem z główną bohaterką, ta Elizabeth to jest jakaś wyszczekana laska z pretensjami do świata, a nie prawdziwa Lizzy... |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Pon 23 Paź, 2023 19:11
|
|
|
Ja mam w całości problem, zarośnięty pan Bennet o wyglądzie marszałka Terleckiego to nie jest to, co bym chciała oglądać |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Pon 23 Paź, 2023 20:44
|
|
|
Ja tego już nie tknę - nie lubię się męczyć
Loana napisał/a: | Mam problem z główną bohaterką, ta Elizabeth to jest jakaś wyszczekana laska z pretensjami do świata | Ja tak odbieram Marysię z nowego Znachora |
|
|
Loana
|
Wysłany: Wto 24 Paź, 2023 12:48
|
|
|
Tamara napisał/a: | Ja mam w całości problem, zarośnięty pan Bennet o wyglądzie marszałka Terleckiego to nie jest to, co bym chciała oglądać |
O nie, nie odwidzę już tego...
Zupełnie nie znam "Znachora", ani książki ani żadnej ekranizacji, więc nie wiem, czy mocno zmienili postać bohaterki względem oryginału. Ale za to znam "Dumę i Uprzedzenie" i ta "Elizabeth"w tej wersji to nie jest postać, którą z książki kojarzę -_- aż aż taka zmiana głównej bohaterki to naprawdę wypacza całość -_- |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Wto 24 Paź, 2023 16:39
|
|
|
Tam w ogóle nikt nie jest taki jak u JA i nic nie wygląda , jak u JA. |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Wto 24 Paź, 2023 18:59
|
|
|
Loana napisał/a: | Zupełnie nie znam "Znachora", ani książki ani żadnej ekranizacji, więc nie wiem, czy mocno zmienili postać bohaterki względem oryginału. | Ja książki nie znam, jako punkt odniesienia biorę Marysię z filmu 1982, który znam chyba od zawsze - śliczną, miłą ale nie pozbawioną charakteru, a romans to słodki flirt oraz piękne całusy (Anna Dymna i Tomasz Stockinger, młodzi, śliczni, filmowo pięknie zakochani ) - Marysia 2023 to dziewczę najmądrzejsze w świecie, pyskate, przy pierwszym spotkaniu jest wielce niezainteresowana hrabią, na trzeciej randce z nim ochoczo zrzuca sukienkę i co tam jeszcze ma, a przy kolejnym spotkaniu po rozstaniu skacze na niego przy obcych facetach gapiących się przez wciąż otwarte drzwi Ergo: jest to zupełnie inna postać, w tym najnowszym wydaniu współczesna do bólu - ale może ktoś tak woli.
To chyba powinno być w innym wątku |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|