|
Mansfield Park (2007) |
Autor |
Wiadomość |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010 20:18
|
|
|
Trzykrotka napisał/a: | Zaraz czy my jesteśmy w wątku powieściowym, czy filmowym? |
filmowym |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010 20:25
|
|
|
Dzięki, modzie Już edytowałam post |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010 16:32
|
|
|
Abolicji to tam nie zauważyłam , za to mamy wykorzystywanie seksualne niewolnic i gwałty zbiorowe |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010 22:05
|
|
|
Szczęśliwa, gnuśna, głupia i bezmyślna lady Bertram zamienia się w morfinistkę, a sir Bertram, ostoja ładu i porządku - w gwałtownika, gwałciciela, ciemężcę niewolników i domowego tyrana. To zapewne w proteście przeciwko tej zakale rodu ludzkiego Tom chleje, a Maria się - pardon - puszcza
Mowa o abolicji tez jest - Fanny napomina wuja, żeby nie sprowadzał czarnego niewolnika do dworu. A wuj się wścieka. O ile pamiętam... |
|
|
|
|
nicol81
|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 10:57
|
|
|
Trzykrotka napisał/a: | Ja chyba najmniej ją lubię z austenowskich powieści - nie, najmniej lubię RiR. W Mansfield Park wychodziłam z siebie przez bohaterkę - jak dla mnie zbyt potulną. Ale powieść jest świetnie napisana, a portrety innych kobiet: lady Bertram, ciotki Norris, Mary Crawford, Marii Bertram - znakomicie nakreślone. |
Ale czemu odmawiać portretowi Fanny znakomitego nakreślenia? Rozumiem, że nie wszystkim może przypadać do smaku, ale jest doskonale przedstawiona jako uboga krewna, której nikt nie poświęca uwagi-w wielu ksiązkach takie osoby po prostu są z boku.
Trzykrotka napisał/a: | tam po raz pierwszy rzuciło mi się w oczy, jak pięknie pani Rozema zrobiła debiutancki bal Fanny. Ile w tym motyli, jak czarująca bohaterka, uwięziona w sieć spojrzeń i adoracji dwóch mężczyzn. Henry adoruje ją jawnie, a Edmund - jakby widział ją po raz pierwszy. Rewelacyjnie to jest rozegrane, warto zobaczyć ten wycinek, nawet, jeśli nie lubi się filmu. |
Ale to kompletnie nie wtedy Edmund ma ją jakby widzieć po raz pierwszy To robi z niego całkowicie nieatrakcyjnego bohatera |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 12:05
|
|
|
nicol81 napisał/a: | Ale to kompletnie nie wtedy Edmund ma ją jakby widzieć po raz pierwszy | A kiedy, tak z ciekawości? |
|
|
nicol81
|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 14:06
|
|
|
Edmund zauważył Fanny dopiero na samym końcu, jak już przekonał się co do Mary.
Trzykrotka napisał/a: | Ale każda Austen jest inna jak chodzi o ilość i o ważność akcji. W Emmie nieby coś się "dzieje" - kilka przyjazdów i wyjazdów, święta, odwiedziny i wycieczka do BoX Hill - ale nie to jest najważneijsze, tylko subtelne nitki powiązań między bohaterami, nie wydarzenia, ale to co kto powiedział, jak powiedział, jak na kogo popatrzył. Podobnie jest w MP. A już DiU to niemal książka akcji |
Ale co takiego jest w DiU, co ją robi ksiązką akcji bardziej niż MP? Tam też jest ważne, jak Darcy patrzy na Elżbietę- co wszystkie trzy ekranizacje pokazały. |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 18:11
|
|
|
nicol81 napisał/a: |
Ale co takiego jest w DiU, co ją robi ksiązką akcji bardziej niż MP? Tam też jest ważne, jak Darcy patrzy na Elżbietę- co wszystkie trzy ekranizacje pokazały. |
Nicol, sori, ale zaziewam się, jak będę w kółko pisać to samo, tylko innymi słowami. Czyni to, że procentowo DiU ma najwięcej akcji w akcji, jest filmowa po prostu. A czym się różni odbiór książki od odbioru filmu, nie każ mi tłumaczyć, błagam!
Pisząc "akcja" mam na myśli zmiany jej miejsca wnoszące coś nowego w zycie bohaterów (jak wyjazd Lizzy do Collinsów), a nie tylko inną scenerię, jak w Box Hill w Emmie.
Fanny pewnie, że jest świetnie nakreślona, ale pastelami. To osoba, w której całe życie skierowane jest do wewnątrz, nie działająca, nie wpływająca na bieg wydarzeń. Jest w tym sensie nie filmowa. Nijak to nie wpływa na sympatię czy antypatię dla niej, tylko na jej ekranowy wizerunek. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 20:34
|
|
|
Ja chyba dlatego tak lubię Fanny - nie jestem wcale do niej podobna, ale jedną rzecz mamy wspólną - ja jestem też w dużym stopniu skierowana do wewnątrz. Często powtarzam, że świat zewnętrzny mniej mnie interesuje, bo mam swój włłasny. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
nicol81
|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 21:36
|
|
|
Ja bym powiedziała, że Fanny akurat jest bardzo skierowana na świat zewnętrzny- wszystko widzi i trudno ją oszukać. W świecie wewnętrznym- swoich życzeń, przekonań i uprzedzeń to raczej żyją Elżbieta, Marianna i Emma.
Trzykrotka napisał/a: | Pisząc "akcja" mam na myśli zmiany jej miejsca wnoszące coś nowego w zycie bohaterów (jak wyjazd Lizzy do Collinsów), a nie tylko inną scenerię, jak w Box Hill w Emmie. |
Wyprawa do Sotherton to nie tylko zmiana scenerii-tam wszystkie związki i rozwiązki się zawiązują A wyjazd Fanny do domu rodzinnego? |
|
|
|
|
trifle
|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 21:48
|
|
|
Nicol, robisz to specjalnie, no nie?
nicol81 napisał/a: | Ja bym powiedziała, że Fanny akurat jest bardzo skierowana na świat zewnętrzny- wszystko widzi i trudno ją oszukać. W świecie wewnętrznym- swoich życzeń, przekonań i uprzedzeń to raczej żyją Elżbieta, Marianna i Emma. |
To jest zupełnie co innego. Skierowana do wewnątrz, jak introwertyk, jasne, że wszystko zauważa, obserwuje, ale trzyma to w sobie, nie komentuje, nie skupia na sobie uwagi, unika bycia w centrum zainteresowania, dużo myśli, rozważa, snuje refleksje, wyobraża sobie itp.
Elżbieta, Marianna, Emma - żyją w świecie wewnętrznym? No chyba nie
MP jest najbardziej, pardon le mot, zamulony ze wszystkich powieści JA. Nie dość, że główna bohaterka jest taką niewinną, nieśmiałą gąską, to jeszcze wszystko się tak woooooooolno dzieje, bez porównania z DiU. |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Sob 25 Wrz, 2010 23:37
|
|
|
Mo toć mówię, MP jest znakomita, ale n i e f i l m o w a. A niby dlaczego była tylko jedna dobra Fanny na tyle świetnych Elizabeth? A i ta jedna była nieznośna w oglądaniu... Serial z lat 80 mam na myśli.
Kiedyś Agnieszka Holland, opowiadając o swoim Tajemniczym ogrodzie powiedziała, ze rodzice Mary zginęli podczas trzęsienia ziemi, a nie zmarli na cholerę, jak w powieści, "bo to lepiej wypada na ekranie." To dokładnie taka różnica, jak między Fanny, a Lizzy, czy Lydią. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 08:32
|
|
|
nicol81 napisał/a: | Ja bym powiedziała, że Fanny akurat jest bardzo skierowana na świat zewnętrzny- wszystko widzi i trudno ją oszukać. W świecie wewnętrznym- swoich życzeń, przekonań i uprzedzeń to raczej żyją Elżbieta, Marianna i Emma.
Trzykrotka napisał/a: | Pisząc "akcja" mam na myśli zmiany jej miejsca wnoszące coś nowego w zycie bohaterów (jak wyjazd Lizzy do Collinsów), a nie tylko inną scenerię, jak w Box Hill w Emmie. |
Wyprawa do Sotherton to nie tylko zmiana scenerii-tam wszystkie związki i rozwiązki się zawiązują A wyjazd Fanny do domu rodzinnego? |
Nie o taki świat mi chodzi - nie o wyobrażenia czy marzenia, tylko o to że Fanny jest introwertyczna i wszystko mocno przeżywa, analizuje. Zauważcie, jak często Fanny musi chować się przed światem, żeby przemyśleć, odpocząć. Owszem jest też nieśmiała, a wychowanie jakiemu została poddana jeszcze tę nieśmiałośc pogłębiło, ale jest też introwertyczna. Introwertycy mają tak dużo w sobie do przetrawienia, że nadmiar wrażeń ze świata ich męczy.
Trifle to ładnie powyżej ujęła |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
nicol81
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 11:30
|
|
|
Trzykrotka napisał/a: | Mo toć mówię, MP jest znakomita, ale n i e f i l m o w a. |
Ale co decyduje o filmowości lub nie?
Np. scena, gdy wracający sir Thomas spotyka ćwiczącego rolę Yatesa w bibliotece, to najlepsza u Austen scena komediowa dla potrzeb filmu.
W wersji 2007 Yatesa ogólnie wycięto
Trzykrotka napisał/a: | A niby dlaczego była tylko jedna dobra Fanny na tyle świetnych Elizabeth? |
Moim zdaniem, wynika to z tego, że większość osób woli Elżbietę niż Fanny- mówię o ksiązkowych.Filmowcy zmieniają Fanny, bo nie przepadają za jej wersją książkową, nie dla jej filmowości lub jej braku.
Trzykrotka napisał/a: | Kiedyś Agnieszka Holland, opowiadając o swoim Tajemniczym ogrodzie powiedziała, ze rodzice Mary zginęli podczas trzęsienia ziemi, a nie zmarli na cholerę, jak w powieści, "bo to lepiej wypada na ekranie." |
Akurat dla akcji to miało średnie znaczenie...
trifle napisał/a: | MP jest najbardziej, pardon le mot, zamulony ze wszystkich powieści JA. Nie dość, że główna bohaterka jest taką niewinną, nieśmiałą gąską, to jeszcze wszystko się tak woooooooolno dzieje, bez porównania z DiU. |
Na moje to szybkość akcji w obu ksiązkach jest porównywalna. Za najbardziej "zamuloną" ksiązkę Austen to uznałabym "Emmę". |
|
|
|
|
nicol81
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 11:37
|
|
|
Cytat: | Elżbieta, Marianna, Emma - żyją w świecie wewnętrznym? No chyba nie |
Żyją- w tym znaczeniu, że postrzegają świat i innych tak, jak chcą- a później się okazuje, że ma to średnio cokolwiek wspólnego z rzeczywistością Fanny nie daje się nabrać w ten sposób. Dlatego nawet Edmund nieraz wychodzi przy niej na głupka |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 12:06
|
|
|
nicol81 napisał/a: | Cytat: | Elżbieta, Marianna, Emma - żyją w świecie wewnętrznym? No chyba nie |
Żyją- w tym znaczeniu, że postrzegają świat i innych tak, jak chcą- a później się okazuje, że ma to średnio cokolwiek wspólnego z rzeczywistością Fanny nie daje się nabrać w ten sposób. Dlatego nawet Edmund nieraz wychodzi przy niej na głupka |
To nie jest świat wewnętrzny, to są złudzenia. Mylisz pojęcia. Już to pisałyśmy, chyba nie zrozumiałaś. Więcej razy nie mam zmiaru powtarzać. Mam inną definicję życia wewnęrtznego. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 12:07
|
|
|
Cytat: | Trzykrotka napisał/a:
Kiedyś Agnieszka Holland, opowiadając o swoim Tajemniczym ogrodzie powiedziała, ze rodzice Mary zginęli podczas trzęsienia ziemi, a nie zmarli na cholerę, jak w powieści, "bo to lepiej wypada na ekranie."
Akurat dla akcji to miało średnie znaczenie... |
Dla akcji filmowej miało - trzęsienie ziemi lepiej wypada, dramatyczniej na ekranie - obrazy filmowe trzęsienai ziemi są łatwiejsze do przekazania widzom. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
trifle
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 12:24
|
|
|
nicol81 napisał/a: | Np. scena, gdy wracający sir Thomas spotyka ćwiczącego rolę Yatesa w bibliotece, to najlepsza u Austen scena komediowa dla potrzeb filmu. |
A to jest tylko Twoje zdanie. To może być najlepsza scena komediowa filmowa u Austen wg Ciebie, ale nie generalnie.
nicol81 napisał/a: | Moim zdaniem, wynika to z tego, że większość osób woli Elżbietę niż Fanny- mówię o ksiązkowych.Filmowcy zmieniają Fanny, bo nie przepadają za jej wersją książkową, nie dla jej filmowości lub jej braku. |
Na litość, a dlaczego nie przepadają za wersją książkową? Bo nie wiem, czy znajdzie się dużo osób, które się z nią mogą utożsamiać, może z wybranymi cechami, ale całość - dla mnie - jest momentami mocno irytująca. I to nie w ciekawy, pociągający sposób, ale taki naprawdę nieprzyjemny - irytuje to, że nic nie robi, że się nie odzwya, że nie protestuje. Elżbieta jest o wiele bardziej interesująca dla czytelnika i widza, można ją lubić.
nicol81 napisał/a: | Żyją- w tym znaczeniu, że postrzegają świat i innych tak, jak chcą- a później się okazuje, że ma to średnio cokolwiek wspólnego z rzeczywistością |
Admete dobrze napisała - mylisz pojęcia. One wszystkie uwielbiają towarzystwo, każda trochę inne, ale towarzystwo, świetnie sobie radzą wśród ludzi, dobrze się czują, nie potrzebują uciekać od świata. To że nie potrafią dobrze ocenić innych, odczytać intencji - przynajmniej na początku - to zupełnie nie znaczy, że żyją w świecie wewnętrznym. |
|
|
|
|
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 12:35
|
|
|
Admete napisał/a: | Mam inną definicję życia wewnęrtznego. |
Ja takowoż, moim zdaniem bardziej żyją wewnętrznie, Eleonora, Jane a Marianna, jest egzaltowana, ale czy ma od razu znowu rozbujane życie wewnętrzne, jest egocentryczna, jest skierowana na siebie... |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 17:39
|
|
|
Już to kiedyś pisałam , ale sie powtórzę : Fanny jest OBSERWATOREM . Sama bierze minimalny udział w wydarzeniach , natomiast patrzy pilnie , co się dzieje wokół i ocenia to według obowiązującego kanonu moralnego . A trudno jest zrobić fascynujący film fabularny o kimś , kto tylko patrzy i myśli i ucieka od aktywnego uczestnictwa w życiu otoczenia . Bywa wciągana w nie przemocą . |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 19:18
|
|
|
Dzięki, dziewczyny, napisałyście to, czego ja nie zdążyłam
nicol81 napisał/a: |
Ale co decyduje o filmowości lub nie? |
Nicol to jest pytanie, przy którym trzeba by zejść do teorii literatury i sztuki. I szczerze - nie wierzę, że tego nie wiesz... |
|
|
|
|
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 19:21
|
|
|
Co decyduje... wiesz co w sumie to nie wiem, ale wiem, że czasami czytając książkę, widzę niemalże kadr i myślę "kurczę fajnie by to w filmie wyglądało" |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 19:28
|
|
|
Przede wszystkim, w filmie dobrze wygląda to, co się dzieje, mówiąc łopatologicznie. Czyli - nie dżuma (i powolne konanie, chyba, że to ekranizacja Dżumy), a szybkie i efektowne trzęsienie ziemi. |
|
|
|
|
trifle
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 19:32
|
|
|
Introwertycy też nie są najlepszym materiałem na głównych bohaterów. Chyba że to film dokładnie o tym i głos z offu przekazuje myśli bohatera.
MP to takie studium postaci, chyba najtrudniejsza rzecz do przełożenia na język filmu. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 26 Wrz, 2010 19:34
|
|
|
Ale można to zrobić, jeśli wydobędzie się warstwę obyczajową i dobrze napisze scenariusz. Ja sobie wyobrażam w roli ciotki Norris Emmę Thompson |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|