PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapowiedzi nowych ekranizacji
Autor Wiadomość
Admete 
shadows and stars

Wysłany: Nie 22 Lis, 2020 10:05   

Longbourn całkiem sobie odpuszczę. Książka mnie znudziła. Uwspółcześniona wersja też nie dla mnie...

behemotka 
behemotka

Wysłany: Nie 20 Gru, 2020 12:51   

Obejrzałam "Modern persuasion" i nie było źle. To raczej luźna inspiracja niż ekranizacja, bohaterowie nazywają się inaczej ale jest dużo mrugnięć okiem do widzów którzy znają książkę. I w ogóle główna para na studiach czytała Perswazje i nawiązują do tego (nie pada tytuł ale ona nazwała swojego kota Wentworth a on swoją firmę Lakonia), firma w której pracuje bohaterka nazywa się Kelly & Kellynch. Film ma nieśpieszną, powolną narrację, która kojarzy mi się właśnie z Perswazjami i dużo "złotego" światłą, mam wrażenie, że kręcili to pod koniec lata. Ogólnie to nie jest typowa komedia romantyczna z feerią kolorów, raczej nowojorski indie film ze średnim budżetem. Tak na marginesie - bardzo podobały mi się prawie wszystkie ciuchy ;) trochę retro, trochę modern.

annmichelle 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 12:20   

Dorzucam nowego kapitana Wentwortha :cool: :
https://www.filmweb.pl/ne...e+Austen-141064

Tu więcej jego zdjęć: https://www.google.com/se...iw=1366&bih=598

Mam nadzieję, że nie będę posądzona o rasizm czy cuś :mysle: , jeśli napiszę, że wizualnie mi nie pasuje?

Czyżby się szykował kolejny "postmodernizm" albo "Bridgertons bis". :-|
Obym się myliła....
Ostatnio zmieniony przez annmichelle Sob 06 Lut, 2021 12:35, w całości zmieniany 1 raz  

Akaterine 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 12:35   

Przy odpowiedniej charakteryzacji, fryzurze - może, może... Bo ogólnie aktor jest całkiem fajny, choć te role, w których go widziałam, były mało Wentworthowe.

annmichelle 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 12:36   

Widziałam "Yesterday", ale zupełnie faceta nie kojarzę. :roll:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 12:43   

behemotka napisał/a:
Obejrzałam "Modern persuasion" i nie było źle.

Próbowałam, ale nie dało rady.

annmichelle napisał/a:
Dorzucam nowego kapitana Wentwortha :

Nie pasuje mi. Zawsze jest wersja z Ciaranem i zawsze jest książka.
Ostatnio zmieniony przez Admete Sob 06 Lut, 2021 12:46, w całości zmieniany 1 raz  

annmichelle 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 12:46   

Admete napisał/a:
annmichelle napisał/a:
Dorzucam nowego kapitana Wentwortha :

Nie pasuje. Chyba sobie odpuszczę. zawsze jest wersja z Ciaranem i zawsze jest książka.

Miód na moje serce. :serce:

Trzykrotka 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:01   

Na podlinkowanym zdjęciu nie podoba mi się, ale na innych widzę potencjał. Po okiełznaniu fryzury.

RaczejRozwazna

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:17   

Znowu Perswazje? :zalamka:
Aktor nie bardzo mi podchodzi. Strasznie młody?

annmichelle 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:23   

RaczejRozwazna napisał/a:
Znowu Perswazje? :zalamka:
Aktor nie bardzo mi podchodzi. Strasznie młody?

Akurat "Perswazji" są zdaje się tylko 4 ekranizacje :wink: : 1960, 1971, 1995 i 2007.

Aktor rocznik 1984, czyli starszy niż książkowy :wink: (w książce był 4 lata starszy od Anny).
Ostatnio zmieniony przez annmichelle Sob 06 Lut, 2021 13:25, w całości zmieniany 2 razy  

Akaterine 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:24   

Znowu? Nie licząc telewizyjnych produkcji z lat 60. i 70. Perswazje mają dwie - również telewizyjne - ekranizacje :shock: .

RaczejRozwazna

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:29   

Nakręciliby wreszcie porządną wersję Mansfield Park!

Northanger Abbey też można by odświeżyć, choć akurat ostatnią ekranizację lubię.

No to młodo wygląda na te 30kilka lat. Dziś nie powinno się przykładać realiów książkowych, tylko raczej psychologiczne - dojrzewamy średnio dekadę później, niż nasi przodkowie.

Ja kapitana widzę jako człowieka przed 40-tką, a Annę po 30-tce.

praedzio 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:42   

Ja tego aktora widziałam tylko w Requiem i tam bardzo mi się podobał. Ale może dlatego, że bardzo przypomina mi mojego znajomego z tańców.

Ja osobiście cieszę się, że jest tendencja do obsadzania głównych ról aktorami o nieoczywistej urodzie (albo po Czubaszkowemu: nienachalnej). W ten sposób odkryłam Johnny'ego Flynna, na którego normalnie nie spojrzałabym dwa razy.
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie
Ostatnio zmieniony przez praedzio Sob 06 Lut, 2021 13:44, w całości zmieniany 1 raz  

Akaterine 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:42   

Ja bym jednak nie chciała zobaczyć Mansfield Park jako produkcji kinowej. Raz, że długość i mnogość wątków, a dwa, że to nie jest typ fabuły, który by się dobrze sprzedał. Perswazje są pod tym względem bardziej "kinowe", jest tam więcej emocji, które mogą silnie oddziaływać na widza.
Ostatnio też przyszło mi do głowy, że ewentualnej (i tylko serialowej! ;) ) adaptacji MP nie zaszkodziłaby lekka zmiana relacji rodzinnych łączących Fanny z Bertramami, żeby współczesny widz jednak nie odczuwał dyskomfortu widząc romans kuzynostwa. Panie Price i Bertram mogłyby być na przykład siostrami przyszywanymi, coś jak bohaterki "Żon i córek".
Ostatnio zmieniony przez Akaterine Sob 06 Lut, 2021 13:44, w całości zmieniany 1 raz  

Akaterine 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:44   

praedzio napisał/a:
Ja tego aktora widziałam tylko w Requiem i tam bardzo mi się podobał.

Też go tam widziałam i mam podobne odczucia. Podobał mi się też w netflixowym "Pokochaj, poślub, powtórz".

RaczejRozwazna

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:45   

Wystarczyłoby, gdyby były kuzynkami. Dobrym serialem też bym nie pogardziła.

Tak, zgadzam się, że kapitan powinien mieć, hm, "nienachalną urodę", ale wizualnie tan aktor takiej nie posiada - albo inaczej, nie pasuje mi. Może dlatego, że mało brytyjska uroda.
Ostatnio zmieniony przez RaczejRozwazna Sob 06 Lut, 2021 13:47, w całości zmieniany 1 raz  

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:47   

RaczejRozwazna napisał/a:
Nakręciliby wreszcie porządną wersję Mansfield Park!

Właśnie. Porządny serial by się przydał. Taki, który odda sprawiedliwość powieści.

Akaterine napisał/a:
Podobał mi się też w netflixowym "Pokochaj, poślub, powtórz".

To może obejrzę fragment.

annmichelle 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 17:06   

"MP" mogliby wreszcie nakręcić taki, żeby był jak najbliższy książce....
Bo wariacje na temat - już były. :cool:

Akaterine 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 20:21   

annmichelle napisał/a:
"MP" mogliby wreszcie nakręcić taki, żeby był jak najbliższy książce....

Fabularnie nie byłoby to problemem i też bym chciała, żeby ewentualna ekranizacja była jak najbardziej wierna. Bardziej bym się obawiała, jak mogą przedstawić postaci. Koszmarem jest dla mnie ekranizacja telewizyjna z lat 80., gdzie Fanny wydaje się po prostu opóźniona w rozwoju. Rozema musiała ją podrasować, żeby wydawała się fajniejsza, a ekranizacja z 2007 roku sama nie wie, co robi :lol: . Chciałabym, żeby ewentualni twórcy rzeczywiście zagłębili się w te postaci, ich motywacje, niż żeby powstała po prostu kolejna ładniusia ekranizacja, która ma przyciągnąć widownię płci żeńskiej głównie wyglądem głównego bohatera i uroczą historią miłosną.

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 20:59   

annmichelle napisał/a:
Mam nadzieję, że nie będę posądzona o rasizm czy cuś :mysle: , jeśli napiszę, że wizualnie mi nie pasuje?

Afro na pewno mu zlikwidują , natomiast nie wygląda on na kapitana żaglowca wojennego , raczej na chłoptasia z wypożyczalni desek surfingowych wyrazem twarzy :wink: ale jest jeszcze charakteryzacja i zobaczymy jak będzie grać. Na dzień dobry go nie skreślę.

Akaterine napisał/a:
Ostatnio też przyszło mi do głowy, że ewentualnej (i tylko serialowej! ;) ) adaptacji MP nie zaszkodziłaby lekka zmiana relacji rodzinnych łączących Fanny z Bertramami, żeby współczesny widz jednak nie odczuwał dyskomfortu widząc romans kuzynostwa. Panie Price i Bertram mogłyby być na przykład siostrami przyszywanymi, coś jak bohaterki "Żon i córek".

Ja bym nie zmieniała - niech się widz poduczy przy okazji historii :wink: , przecież to było ponad 200 lat temu i nie ma co udawać , że tego nie było, a nie było to nasze polskie rodzeństwo Oświecimów :-P . Zresztą związki między bliskimi kuzynami były oczywiste i normalne przez cały XIX wiek.
Niemniej nie liczę na dobrą ekranizację MP , Serial był najwierniejszy duchowi książki, chociaż można mieć zastrzeżenia do zachowania Fanny w tym wykonaniu oraz Lady Bertram chyba z niedoczynnością tarczycy :wink: , ale poza tym było ok.

BeeMeR 

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 22:01   

Mnie też ten aktor nie zachwyca ale dam filmowi szansę :mrgreen:

RaczejRozwazna

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 22:37   

Tamara napisał/a:
annmichelle napisał/a:

Afro na pewno mu zlikwidują , natomiast nie wygląda on na kapitana żaglowca wojennego , raczej na chłoptasia z wypożyczalni desek surfingowych wyrazem twarzy :.

O to to to!!!

Akaterine 

Wysłany: Czw 27 Maj, 2021 11:33   

Na imdb jest więcej obsady ekranizacji Netflixa, w tym Wentworth:
https://www.imdb.com/titl...f_=nv_sr_srsg_0

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Sob 05 Cze, 2021 20:03   

annmichelle napisał/a:
Natomiast czekam wciąż na porządną, nieprzekombinowaną ekranizację "Mansfield Park".

Owszem, dobrze by było... Chociaż do serialu nie mam w zasadzie nic, jest w 100% wierny, porządnie zrobiony, a że aktorzy urodziwi nie według dzisiejszych standardów - no cóż, nie można mieć wszystkiego :-P Aczkolwiek uznaję, że lady Bertram jest cokolwiek straszna z tym cienkim głosikiem zasypiającej kapucynki :-P Niemniej należycie leniwa, egoistyczna i bezrozumna.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Sob 05 Cze, 2021 20:06   

Jak byłam wczesną nastolatką, to ten serial oglądałam i mi się podobał :) Mój pierwszy kontakt z Austen.

Odpowiedz do tematu