Rozważna i Romantyczna Sense and Sensibility (2008) |
Autor |
Wiadomość |
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Śro 05 Kwi, 2017 21:01
|
|
|
Teoretycznie nie, ale myślę, że to miało też przemówić do współczesnego widza, który ni cholery nie poczuje zmiany, jeśli zobaczy te 2 saloniki, 4 sypialnie itp. itd., a sam ad mortem usrartem spłaca swoje M3 (jeśli ma na bogato i M3). I Fanny, owszem, jojczała, że pani i panny Dashwood przy wyprowadzce zabrały np. srebra. Niemniej - dla mnie "cottage" to chatka, a nie wypasiony dom. Poczułam się bardziej swojsko. Zresztą Elinor mówiła, że co ta chatka ma strasznie ciasne i zadymione? |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Śro 05 Kwi, 2017 22:01
|
|
|
praedzio napisał/a: | Mam ochotę na powtórkę serialu (ciekawe, czemu, hmmm? ). Tylko pytanie za sto punktów: GDZIE DO JASNEJ &%$#@ PODZIAŁAM SERIAL??? |
Jakby co, to mam DVD
Tamaro, a czy Marianna musi miec prościutkie ząbki jak spod sztancy? Toż w czasach Austen chyba ortodoncja nie stała jeszcze wysoko |
_________________ ... |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Czw 06 Kwi, 2017 12:13
|
|
|
Agn - bodaj kominek albo piec kuchenny miały dymiący w książce , ale nic poza tym nie dymiło
Aragonte - nie musi , ale skoro była pięknością, to trudno , żeby miała krzywe zęby |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Czw 06 Kwi, 2017 22:23
|
|
|
Znalazłam! Ciemne, wąskie schody i dymiąca kuchnia. |
|
|
|
|
milenaj
|
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Pią 07 Kwi, 2017 10:43
|
|
|
No ba! |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Pią 07 Kwi, 2017 11:35
|
|
|
No widzisz a w serialu w salonie tynk obłazi i okna nieszczelne i popaczone |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Pią 07 Kwi, 2017 20:45
|
|
|
I w ogole mi to nie przeszkadza. Wrecz mi pasuje do tej wizji romantycznej chatki Marianny z rzeczywistoscia. |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Sob 08 Kwi, 2017 15:14
|
|
|
No i fajnie każda ma wersję, która jej najbardziej odpowiada |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Sob 08 Kwi, 2017 17:28
|
|
|
Mnie bardziej przeszkadza jakieś zupełne odejście od ducha powieści, niż zmiany typu inny domek. Dlatego nie mogę znieść Mansfield park Rozemy i tej późniejszej wersji. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Sob 08 Kwi, 2017 18:39
|
|
|
Zgadzam się w 100% , aczkolwiek domek też ducha stanowi , a MP nie sądzę, żeby kiedykolwiek się udało dobrą wersję zrobić . Rozedma to tragedia, a nowej - obejrzawszy Fanny na okładce płyty - nawet kijem nie tknę , przynajmniej na razie |
|
|
|
|
milenaj
|
Wysłany: Sob 08 Kwi, 2017 23:08
|
|
|
Ja mam dziwnie oglądając MP Rozemy, bo bym Fanny jednak zeswatała z pierwszym adoratorem. No nic nie poradzę, że mi w tym filmie tak pasuje jednak. A serialu też nie ruszyłam, chyba przez aktorkę. Kompletnie nie rozumiem jej popularności, ale to chyba kwestia "Doctora Who", którego nie widziałam. |
_________________ https://www.facebook.com/..._homepage_panel
|
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2017 06:04
|
|
|
No dla mnie domek właśnie nie stanowi, ale ja nie zwracam uwagi na szczegóły - tak mam od urodzenia MP jak najbardziej da się zrobić dobrze - trzeba w tym wypadku robić wiernie jako opowieść obyczajową, a nie romansową. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Caitriona
Byle do zimy
|
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2017 13:09
|
|
|
Nowe MP obejrzałam raz i więcej nie chcę. Koszmar. Wersja Rozemy choć nie jest idealna, da się oglądać. |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
|
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2017 16:29
|
|
|
To aż taka fatalna ? Ja tak miałam z DiU z Keira - raz obejrzałam i nigdy więcej, i starałam się wypluć to paskudztwo z pamięci . |
|
|
|
|
Caitriona
Byle do zimy
|
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2017 16:47
|
|
|
Dla mnie nowa DiU to jest majstesztyk przy nowym MP. |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
Crawling out these sheets to see another day
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
|
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2017 18:19
|
|
|
Zgadzam się - nowe DiU da się obejrzeć, a obu wersji MP już nie. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2017 07:20
|
|
|
O cholera, to jak to takie tragiczne, to może jednak spróbuję się w ramach samoumartwiania i masochizmu skusić na kawałek |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2017 07:41
|
|
|
Tamara napisał/a: | może jednak spróbuję się w ramach samoumartwiania i masochizmu skusić na kawałek | Zdaj potem relację
Chodzi o tą wersję MP, w której wiecznie rozczochrana Fanny bez przerwy biegała po włościach jakby miała ADHD, a jej wybranek był wymoczkowaty? Właściwie nie bardzo go pamiętam prócz tego, że mi się okropnie nie podobał, w sumie ani on ani ona
Przyznam szczerze, że bardziej mi się podobała wersja Rozemy
Tamaro, śmiało oglądaj |
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2017 07:46
|
|
|
Szkoda czasu na tę wersję, nawet w ramach umartwienia. |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2017 09:54
|
|
|
No i bądź tu mądry - "Śmiało oglądaj" i "Szkoda czasu"
chyba poszukam jakiegoś kawałka na YT i zobaczę jak to wygląda
Nie wiem czy Fanny tam ma ADHD bo nie widziałam , ale to pewnie ta właśnie wersja , nie rozedmowa . |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2017 16:43
|
|
|
Tamara napisał/a: | No i bądź tu mądry - "Śmiało oglądaj" i "Szkoda czasu" | Bo to jak w życiu - zdecydować musisz sama
Film (serial?) jest kiepski - porównanie z Diu 2005 trafne, bohaterowie podobnie nieatrakcyjni a film nie do powtórek na pewno
Tu np. zwiastun,
https://www.youtube.com/watch?v=KcihaSp1GzQ
Niewyraźne ujęcia, główna para rozczochrana albo ulizana na mokro - i nade wszystko: cały czas trzęsąca się kamera
Może faktycznie szkoda czasu |
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2017 18:35
|
|
|
Tamara napisał/a: | No i bądź tu mądry - "Śmiało oglądaj" i "Szkoda czasu" |
Obejrzyj. Najlepiej w tym samym języku, w którym był trailer. |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2017 18:37
|
|
|
Agn napisał/a: | Najlepiej w tym samym języku, w którym był trailer. | Niemiecki mi się wrzucił? Jakoś pierwszy mi się znalazł, potem chciałam podmienić na ludzki język ale widać zapomniałam |
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 12 Kwi, 2017 19:59
|
|
|
Czekajta, przecież Edmund to pan Elton z Emmy z Romolą
Nieeeee Fanny-karczmareczka z biustem do przodu i zębami na wierzchu, rżąca i rżnąca z Edmundem w badmintona nie chcę tego więcej
A Edmund z MP Rozedmy to pan Knightley z tejże Emmy z Romolą https://www.youtube.com/watch?v=Ihu5wwmffvU |
|
|
|
|
|