|
Duma i Uprzedzenie 1940 |
Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 19:23
|
|
|
Ta wersja - choć w wielu miejscach dziwaczna - ma jednak swój urok Ja ją lubię na swój sposób. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Sofijufka
ja chcę miec spokój...
|
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 19:48
|
|
|
ma urok, ale ja tez uważam, że jest to dzieuo "na motywach", I nie ma aż takich odstępstw charakterologicznych, jak w DiU 2005....
Na tym ostatnim filmie byłam raz w kinie, nawet dobrze sie bawiłam, ale od czasu do czasu zęby mnie bolały... |
_________________ Pamięci wieku XIX, kiedy to literatura była wielka, wiara w postęp -
bezgraniczna, a zbrodnie popełniano i wykrywano ze smakiem tudzież
elegancją. |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 21:52
|
|
|
I ja lubię tę wersję. ma urok dawnych komedii amerykańskich. Owszem, jest "na motywach" i to bardzo, ale jak się po przełknie (a jakoś przełykało mi się bez trudu, lepiej niż pomysły z DiU 2005), to dostaje się lekkie i miłe dla oka kino. |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009 07:43
|
|
|
a zwrocilyscie uwage, ze wersje na motywach (i P&P 40 i BiP) ciesza sie duzo wieksza popularnoscia niz P&P 2005? |
|
|
|
|
nicol81
|
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009 09:40
|
|
|
Ja w tej wersji bardzo lubię panią Bennet i Bingleya. Pani Bennet to szczęśliwie atrakcyjna i elegancka niewiasta. Bingley jest przystojny, inteligentny i czarujący- i bardzo podoba mi się, że jest urzeczony nie tylko urodą Jane, ale i jej dobrym charakterem. Collins też z wyglądu nie jest obleśny... |
|
|
|
|
maenka
maenka
|
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009 11:36
|
|
|
Tak Bingley to prawdziwy atut tej wersji, a o pani Bennet kiedyś dyskutowałyśmy w tym wątku wcześniej. Mnie osobiście ona nie leży ale sarkazm sir Lawrence'a jak najbardziej. |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009 18:42
|
|
|
Chyba pierwszy i ostatni Bingley, ktory nie zostal w jakikolwiek sposob przerysowany, czy przeksztalcony. |
|
|
|
|
nicol81
|
Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009 10:19
|
|
|
AineNiRigani napisał/a: | Chyba pierwszy i ostatni Bingley, ktory nie zostal w jakikolwiek sposob przerysowany, czy przeksztalcony. |
Niestety W wersji 1980 jest całkiem porządny, ale za to wygląda jak kmiot W wersji 1995 to idiota, a w 2005 prostak Twórcy się chyba bali, żebyśmy nie woleli go od Darsika... |
|
|
|
|
Irm
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 11:10
|
|
|
Do kupienia na Allegro, ale w dość wysokiej cenie: 80 zł. |
|
|
|
|
Ania Aga
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 15:28
|
|
|
http://merlin.pl/Wielkie-...t/2,511140.html
W 2007r. można było kupić także za 80 zł, ale pakiet z "Dumą i uprzedzeniem", "Anną Kareniną" i "Davidem Copperfieldem".
Dla mnie ta wersja "Dumy" jest najmniej wyrazista. Nie ma tam scen, które by mi się wryły w pamięć. Może nauka strzelania z łuku. Duży plus to przystojny Darcy. |
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 15:42
|
|
|
Ja tą wersję traktuję jako ciekawostkę, i jakoś w ogóle nie czuję potrzeby wracać. Scen w zasadzie żadnych nie pamiętam, pamiętam tylko kostiumy, no i pana Darcy'ego . |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 18:52
|
|
|
a ja chetnie wracam - podobnie jak do Wichrowych wzgorz z tego okresu.
Ogolnie szalenie lubie kino lat kryzysu i wojny - to bylo kino male trescia, ale wielkie duchem. No i nie ukrywam, ze koffam miloscia czysta i prawdziwa, wielbie niemal na kleczkach aktorow tamtego okresu - a to jest okres ich swietnosci |
|
|
|
|
Ania Aga
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 19:16
|
|
|
AineNiRigani napisał/a: | No i nie ukrywam, ze koffam miloscia czysta i prawdziwa, wielbie niemal na kleczkach aktorow tamtego okresu - a to jest okres ich swietnosci |
Ale w "Dumie i uprzedzeniu" nie ma wybitnych kreacji aktorskich. Film jest przeciętny. |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 19:27
|
|
|
Nie mowie o kreacjach aktorskich, a o aktorach (aczkolwiek uwazam, ze kreacja Edny Oliver byla majstersztykiem - nawet jesli niewierna ksiazce )
Slonce, Laurence Oliver nie przez przyczyny dostal "sera" od krolowej, a jako Darsik jest cudowny. A i Greer Garson sroce spod ogona nie wypadla. Ze i o innych aktorach nie wspomne - a to, ze u nas w Polsce troche mniej obeznani, nie znaczy, ze byli nikim w owczesnym swiatku hollywoodzkim |
|
|
|
|
Ania Aga
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 20:20
|
|
|
AineNiRigani napisał/a: | Slonce, Laurence Oliver nie przez przyczyny dostal "sera" od krolowej, a jako Darsik jest cudowny. A i Greer Garson sroce spod ogona nie wypadla. Ze i o innych aktorach nie wspomne - a to, ze u nas w Polsce troche mniej obeznani, nie znaczy, ze byli nikim w owczesnym swiatku hollywoodzkim |
Aine, ależ ja nie twierdzę, że grali w tym filmie słabi aktorzy, nie twierdzę, że Olivier nie zasłużył na zaszczyty. Ale akurat w tym konkretnym filmie był po prostu przystojny, i tyle można o jego roli powiedzieć. |
|
|
|
|
JoannaS
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 21:51
|
|
|
nicol81 napisał/a: | Niestety W wersji 1980 jest całkiem porządny, ale za to wygląda jak kmiot W wersji 1995 to idiota, a w 2005 prostak Twórcy się chyba bali, żebyśmy nie woleli go od Darsika... |
Jakoś idiota pasuje mi do wersji z 2005 roku, do tej z 1995 nijak. |
_________________ JS |
|
|
|
|
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 01:16
|
|
|
to wrocmy do mojej wypowiedzi - ze wielbie kreacje aktorskie tego okresu |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Wto 12 Cze, 2018 06:24
|
|
|
Z ogromną przyjemnością obejrzałam sobie ten film. Jest uroczy - aktorzy bardzo dobrzy, charakterystyczni na tyle by się nie mylili (może tylko Kitty I Lydia ), zachwyconam. Oczywiście z przymrużeniem oka na kostiumy, pewną teatralność scen, zwłaszcza wejść kolejnych postaci "na scenę" i upchnięcia maksymalnych ilości zdarzeń i kultowych dialogów albo samych wypowiedzi w minimalnie krótkim czasie, przez co drugie pół filmu przypomina "pakowanie słonia do walizki", ale pierwsze pół jest lekkie, barwne, zabawne a całość sympatyczna. No i oczywiście nie da się przeoczyć pewnych innowacji jak lady Catherine będąca emisariuszem miłości i ponownych oświadczyn Darcy'ego
Ale pomijając powyższe, bawiłam się doskonale, szczególnie podobał mi się dobór większości aktorek pierwszoplanowych, głównie: lady Catherine, Anne (to chyba jedyna wersja w której Anna jest jak dla mnie w ogóle "jakaś" w sensie cokolwiek zapamiętywalna), panna Bingley, Elizabeth i Jane. Panowie też są udani - Darcy przeuroczy (nie jestem pewna, czy hasło "przeuroczy" miała na myśli Jane Austen tworząc pierwowzór , ale do tej wersji pasuje jak ulał ), Bingley cudnie zaglądający do chorej Jane przez parawan , pan Bennet traktujący na koniec Wickhama jak powietrze . Jest tu dużo interesującyh elementów - podobało mi się |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|