List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP |
Autor |
Wiadomość |
Szafran
|
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Wto 21 Lip, 2020 21:10
|
|
|
Szafran |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
trifle
|
Wysłany: Wto 21 Lip, 2020 23:51
|
|
|
Też tam byłam, ale zdjęcia nie mam. Ja chyba nie jestem aż tak zagorzałą fanką, a miejsce było średnio ciekawe tak w sumie Bardziej mi się podobał Alnwick Castle, gdzie kręcili lekcję latania na miotle i tam był fajnie fazowy sklep z gadżetami ze wszystkimi szalikami, swetrami, słodyczami. Ba, różdżki tam były |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Śro 22 Lip, 2020 06:22
|
|
|
Jaka super na oprawka na paszport |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Szafran
|
Wysłany: Śro 22 Lip, 2020 09:08
|
|
|
trifle napisał/a: | Też tam byłam, ale zdjęcia nie mam. Ja chyba nie jestem aż tak zagorzałą fanką, a miejsce było średnio ciekawe tak w sumie Bardziej mi się podobał Alnwick Castle, gdzie kręcili lekcję latania na miotle i tam był fajnie fazowy sklep z gadżetami ze wszystkimi szalikami, swetrami, słodyczami. Ba, różdżki tam były |
Dokładnie taki sam sklep z gadżetami, różdżkami, swetrami, szalikami itd (zresztą stamtąd moja okładka na paszport) masz tam na dworcu - i ten punkt do zdjęć to trochę jego wizytówka. W sezonie letnim obsługa koordynuje kolejkę chętnych i użycza różdżki i szaliczka - swoich nie mam :D:D:D
Dla mnie Kings Cross St. Pancrass to jeden z ładniejszych architektonicznie londyńskich dworców - i w ogóle uwielbiam okolicę. To dla mnie stały węzeł przesiadkowy w Londynie - albo kolejowy, kiedy jadę potem gdzieś dalej w Anglię, albo miejscowy. Tam wysiadam, kiedy idę na świetnie opracowane wystawy w British Library, stąd zwykle wędruję do British Museum, a stamtąd to już tylko chwila do fenomenalnego sir John Soan.
Na potterowy peron się nigdy specjalnie nie wybrałam, mijałam go mimochodem mnóstwo razy:D Po tłumku fanów zorientowałam się za którymś razem, że tam coś jest urządzone. Swoją drogą, punkt najpierw wyglądał inaczej i był trochę gdzie indziej:D
Zdjęcie machnęłam sobie ze dwa lata temu, kiedy w drodze powrotnej po obskoczeniu dwóch wystaw nie miałam już siły na nic konstruktywnego, a i tak musiałam zajść do sklepu z merchem po breloczek ze zniczem dla synka przyjaciółki:D |
_________________ *****************************
https://hunterwaalii.com
https://www.instagram.com/morgasia/ |
|
|
|
|
trifle
|
Wysłany: Wto 04 Sie, 2020 09:27
|
|
|
Wpadł mi dziś w oko super tort:
|
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 04 Sie, 2020 10:57
|
|
|
Piękny - tylko czy da się go zjeść |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Wto 04 Sie, 2020 11:28
|
|
|
Jakby go odwinąć z tej masy cukrowej , to pewnie tak |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Szafran
|
|
|
|
|
trifle
|
Wysłany: Wto 04 Sie, 2020 17:05
|
|
|
Ja myślę, że jest super, bo znam autorkę z internetów i mam książkę z jej przepisami. Jak masa cukrowa jest cienko rozwałkowana to też jest jadalna i nie ma z tym jakiegoś problemu. Wiadomo, że masa ma głównie charakter dekoracyjny, żeby imponująco wyglądał. |
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2021 06:59
|
|
|
HBO Max ma nakręcić serial osadzony w świecie HP
https://antyweb.pl/harry-potter-serial-hbo-max/
Ja bym chętnie zobaczyła po prostu serialową ekranizację serii, bo choć filmy lubię, to jest tam tyle rzeczy, które mi nie odpowiadają, że chciałabym zobaczyć inne przedstawienie tego świata i wydarzeń. Na pewno z młodszymi dorosłymi aktorami i nie tak mrocznie . |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2021 07:24
|
|
|
Też bym chciała serial z inaczej dobranymi dorosłymi aktorami. Zawsze mi przeszkadzało, że są starsi niż powinni. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2021 07:59
|
|
|
Jak byłam młodsza (w sensie <20 ) nie przeszkadzało mi to, ale teraz, 30+, jednak czuję dyskomfort widząc, że Snape, Lupin czy Syriusz mają być mniej więcej w moim wieku . |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2021 09:14
|
|
|
Ja bym miała problem, bo nie wyobrażam sobie wielu postaci granych przez innych aktorów - główna trójka, bliźniacy, prof.McGonagall, Snape, Hagrid - nie da rady tego obsadzić innymi niż w filmach |
|
|
|
|
Agn
księgarniany wymiatacz
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 11:12
|
|
|
Mam jak Tamara.
Aczkolwiek i tak bym obejrzala, pewnie.
No i filmy musza byc jednak mroczne - ksiazki sa chwilami bardzo mroczne, wiec... |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 13:15
|
|
|
Może bym spróbowała obejrzeć, ale miałabym od razu wrażenie że to podróba tak jak z serią Transporter z Jasonem Stathamem, po której zrobili serial telewizyjny z kimś innym i to jest zupełnie nie to |
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 13:48
|
|
|
Agn napisał/a: | No i filmy musza byc jednak mroczne - ksiazki sa chwilami bardzo mroczne, wiec... |
Rozwinę myśl - chodziło mi o osiąganie odpowiedniej atmosfery bez uciekania się do zimnej, stonowanej kolorystyki. Ostatnio obejrzałam Lśnienie i uderzyło mnie, jak dużo większe wrażenie robi bardziej naturalna kolorystyka w zestawieniu z mroczną fabułą. W serialu HBO Kraina Lovecrafta jest jasno, ciepło, słonecznie, mimo (z założenia) mrocznej tematyki. |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 15:48
|
|
|
Akaterine napisał/a: | Jak byłam młodsza (w sensie <20 ) nie przeszkadzało mi to, ale teraz, 30+, jednak czuję dyskomfort widząc, że Snape, Lupin czy Syriusz mają być mniej więcej w moim wieku . |
A ile w książce miała lat profesor McGonagall? Około czterdziestki? |
_________________ ... |
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 16:06
|
|
|
Według fanowskiej wikipedii urodziła się w 1935 roku, czyli po 50. Maggie Smith też miała trochę zbyt wiele lat, ale w jej przypadku jestem stronnicza . |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 16:13
|
|
|
Ja najpierw obejrzałam pierwsze 4 filmy, następnie przeczytałam wszystkie książki, więc niejako automatycznie twarze aktorów przychodziły mi na myśl, gdy czytałam.
Jeden z nielicznych wyjątków to m.in. ojciec Harry'ego i sam Harry Potter - inaczej go sobie wyobrażałam. Ale Radcliffe zupełnie mi nie przeszkadza podczas oglądania filmów. Film to film, książka to książka. |
_________________ |
|
|
|
|
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 16:18
|
|
|
Mnie zgrzyta Lupin - czytając książkę wyobrażałam sobie raczej kogoś o aparycji Aragorna-Obieżyświata albo Włóczykija z muminków No i rodzice Harry-ego - zdecydowanie zbyt wiekowi.
McGonagall była cudowna |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 16:52
|
|
|
U mnie najpierw były książki. Dwa pierwsze filmy mnie nudziły. Lubię filmy, ale dopiero od trzeciego. Do dwóch pierwszych nie wracam. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Akaterine
|
|
|
|
|
annmichelle
|
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Śro 27 Sty, 2021 18:54
|
|
|
Najbardziej bawią mnie komentarze typu "I kto to niby obejrzy?" .
A planowana produkcja (która w dalszym ciągu nie została oficjalnie potwierdzona) ma być "w uniwersum", więc nie musi być adaptacją książek. Fajnie byłoby zobaczyć czasy dojścia Voldemorta do władzy, szkolne czasy Maruderów, początki Zakonu Feniksa. |
|
|
|
|
|