Sanditon (2019) |
Autor |
Wiadomość |
praedzio
|
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2019 20:09
|
|
|
A mecz krykieta?
Z przedostatniego odcinka aż sobie coś na kształt mema zrobiłam, bo uśmiałam się z miny młodego Stringera, kiedy Charlotte palnęła, że chciałaby, żeby wszyscy mężczyźni byli tacy jak on.
|
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2019 21:02
|
|
|
Zastanawiałam się czemu nikt o serialu nie pisze krykiet mi się podobał, oświadczyny też, na szczęście zostały odrzucone, uff |
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2019 21:45
|
|
|
Ostatniego odcinka , w znaczeniu dzisiejszego, jeszcze nie widziałam. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2019 04:29
|
|
|
Ja na szybko podejrzałam. Ło panie! Będzie się działo.
Jaka piękna sala balowa! |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2019 23:00
|
|
|
Oj, działo się
porwanie, pościg, nade wszystko bal i pierwsza romantyczna sytuacja- taniec głównej pary
Och, zapomniałabym, jeszcze jest seks na wężu |
|
|
praedzio
|
Wysłany: Wto 01 Paź, 2019 04:06
|
|
|
|
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 01 Paź, 2019 05:29
|
|
|
Że co? |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Wto 01 Paź, 2019 05:46
|
|
|
Zobaczycie |
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Wto 01 Paź, 2019 07:32
|
|
|
Czuję się zachęcona tym wężem . Tyły mam, zeszłotygodniowego odcinka nie oglądałam. |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Wto 01 Paź, 2019 07:44
|
|
|
Ten odcinek był imho ciekawszy niż poprzedni, a taniec jest w moim odczuciu pierwsza romantyczną sceną tej dwójki - byłaby już pora najwyższa, bo nic tylko się sprzeczali - a jednocześnie pierwszą sceną, którą sobie powtórzyłam, bo jest bardzo ładnie nakręcony, choć oczywiście równie "epokowy" jak cała reszta serialu
Dawno jednak przestałam się czepiać takich detali
Ach, właśnie, taniec ma jeszcze jedną zaletę - to pierwsza od dawna scena gdy dziewczyna się nie krzywi w nadmiernej mimice tylko uśmiecha. |
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 01 Paź, 2019 14:46
|
|
|
Odcinek równie absurdalny jak poprzednie Ale sala balowa była ładna. Wąż rzeczywiście był |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 17:44
|
|
|
Ja mam do nadrobienia dwa odcinki.
Ja wiem, że wielu fanów zarzuciłoby mi, że jestem austenowskim purystą, ale nic nie poradzę na to, że znając pewne fakty pewnych rzeczy nie mogę znieść. Na przykład to, że lady Denham każe Esther napisać do lorda Babbingtona - podczas gdy zasady przyzwoitości nie pozwalały na korespondencję między osobami innej płci, o ile nie byli spokrewnieni lub zaręczeni.
Rażą mnie też suknie i fryzura lady Denham, w tamtym czasie niemodne jakieś 20 lat. Osoba tak bogata nie miałaby tak starych sukien, a i argument, że "mogła taki styl lubić" w przypadku mody wówczas raczej nie miał zastosowania - ubiór był wyznacznikiem statusu i bogactwa. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 17:51
|
|
|
Zapomniałam już, że to dzieuo ma cokolwiek wspólnego z Austen albo epoką. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 17:55
|
|
|
No a ja nie umiem. Stąd ciągłe facepalmy podczas oglądania . |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 18:00
|
|
|
Facepalmy i tak mam cały czas |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 18:08
|
|
|
Nawet przy zapomnieniu o związkach z Austen absurdalnosc tego serialu wali po oczach i po mózgu. Scenę po scenie można tak omawiać. Ale w sumie szkoda czasu. Międzyklasowy mecz krykieta miał piękną oprawę - morze, plaża, wydmy, wiatr. Lord Babbington oświadczył się w ślicznym miejscu. Taniec na balu - piekna muzyka i klimat. No i wąż, wąż! |
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 18:36
|
|
|
Charlotte sama pojechała do Londynu?
Zaczynam szósty odcinek, z niecierpliwością, ale i obawą czekając na węża . |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 19:03
|
|
|
Akaterine napisał/a: | Charlotte sama pojechała do Londynu? |
He, he - wiedziałam, że to wyłapiesz |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 20:26
|
|
|
Po pierwszej wzmiance o wężu powinnyśmy spisać nasze przewidywania co do niego |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Śro 02 Paź, 2019 20:38
|
|
|
Węże istnieją od zarania dziejów
Ja na szczęście umiem oddzielić serial od Austen i głupotki mnie nie drażnią |
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2019 08:33
|
|
|
Kiedy to nawet nie to, że to jest niezgodne z Austen. Pod tym względem to ja się wkurzałam na DiU 2005. bo było do czego się odnieść. Tam jest za dużo absurdów, żeby to gładko przeszło. Mnie też okropnie męczy mroczna aura spowijająca pana Parkera. W tym, co napisała pani kończąca Sanditon podobała mi się głównie lekka atmosfera radosnego próżnowania nad morzem. Parkerowie zostali pokazani jako ludzie z bzikiem - Tom miał go na punkcie Sanditon, jego siostra(y?) i Artur na punkcie zdrowia, tylko Sidney jakoś się uchował. Były flirty, spacery, tajemnica Klary, mało mroczna, raczej w stylu JA. A tutaj bankructwo, tragedia, konflikt z robotnikami, niewolnictwo... |
|
|
|
|
Akaterine
|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2019 08:42
|
|
|
Mnie zadziwia, że ten serial miał konsultację historyczną i literacką. Była tylko dla pozorów, producenci i scenarzyści olali konsultantów czy to oni tak dali ciała?
Chodzi też o momenty zwyczajnie nierealistyczne, jak ten seks na wężu. Przecież w każdej chwili mogła wejść służba, której w takim domu było od groma. Służba też by reagowała, gdyby ktoś z zewnątrz zaczął przeszukiwać w taki sposób dom - jakaś gospodyni czy kamerdyner, zazwyczaj lojalni wobec swojego pracodawcy.
A tak to jest po prostu samowolka scenarzystów. Cokolwiek wymyślą, wprowadzają w akcję, nieważne, czy to ma sens czy nie. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2019 08:49
|
|
|
Też całkiem lubię książkową wersję Sanditon. Chyba sobie nawet przypomnę. Serial jest zupełnie od cczapy, jakby ktoś zrobił sobie wredny żart. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2019 08:53
|
|
|
Ten serial kupy się nie trzyma pod różnymi względami, Austenowskim, historycznym, logicznym, romantycznym itd - ale oglądam jako swoiste kuriozum i niewątpliwie dokończę. |
Ostatnio zmieniony przez BeeMeR Czw 03 Paź, 2019 12:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2019 12:26
|
|
|
Też to oglądam jako kuriozum. Po prostu chce wiedzieć, co jeszcze głupiego wymyślili |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
|