PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najlepsze i najgorsze kostiumy w ekranizacjach Jane Austen
Autor Wiadomość
annmichelle 

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2018 17:15   Najlepsze i najgorsze kostiumy w ekranizacjach Jane Austen

Wczoraj znalazłam artykuł (po angielsku) o najlepszych, średnich i najgorszych strojach w ekranizacjach powieści Jane Austen i filmach "austenowskich".
http://allthingsbonnyand-...ane-austen.html

W skrócie:

Najlepsze (kolejność przypadkowa):

-Perswazje (1995)
-Duma i uprzedzenie (1995)
-Rozważna i romantyczna (1995)
-Emma (2009)
-Emma (1997)
-Opactwo Northanger (2007)
-Mansfield Park (1983)
-Rozważna i romantyczna (2008)
-Duma i uprzedzenie (1980)
-Zakochana Jane (2005)

Srednie

-Rozważna i romantyczna (1971)
-Mansfield Park (2007)
-Perswazje (2007)
-Emma (1996)
-Rozważna i romantyczna (1981)
-Smierć przybywa do Pemberley (2013)
-Jane Austen żałuje

Najgorsze:

-Duma i uprzedzenie (1940)
-Perswazje (1971)
-Opactwo Northanger (1986)
-Mansfield Park (1999)
-Duma i uprzedzenie (2005)
-Emma (1972)
-Lost in Austen (2008)

Kilku z tych ekranizacji nie widziałam, więc trudno mi wszystkie ocenić, ale te które widziałam w sumie pokrywa się moja ocena z oceną autorki artykułu.

A jakie jest Wasze zdanie? :-)

BeeMeR 

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2018 19:05   

Mansfield Park (2007) przesunęłabym do najgorszych :P z kolei w DiU 2005 to nie kostiumy mnie uwierały najbardziej :P

Ania Aga 

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2018 19:30   

Istnieje możliwość obejrzenia gdzieś Perswazji z 1971?

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2018 19:41   

DiU 2005 - absolutne pierwszeństwo w najgorszych , takich szmat nigdzie nie było :thud: :paddotylu:
Najlepsze w ekranizacjach z lat 90 , na drugim miejscu lata 80 , na trzecim 70. Lata 2000 to już zbyt wielka dowolność interpretacji , a lata 40 nijak się mają do realiów historycznych, bo kostiumy inspirowane ówczesną modą i ogólnie hollywoodzkim pojęciem o XIX wieku - wszystko razem wymiksowane w bogata niestrawną mieszankę :roll:

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2018 23:02   

Tamara napisał/a:
absolutne pierwszeństwo w najgorszych , takich szmat nigdzie nie było

Ja wiem? Na Keirze głównie wszystko wyglądało jak szmatka, bo jak lubię Keirę, tak ma kształt wieszaka. Ale np. zapamiętałam jako ładnie ubraną.
Tamara napisał/a:
lata 40 nijak się mają do realiów historycznych, bo kostiumy inspirowane ówczesną modą i ogólnie hollywoodzkim pojęciem o XIX wieku

Miałam wrażenie, że kostiumy z DiU 1940 świsnęli z Przeminęło z wiatrem (i ciut przerobili dla niepoznaki). ;)

Trzykrotka 

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2018 23:13   

Nie wiem, jakie było kryterium wyboru najlepszych i najgorszych - wierność epoce, czy jak się prezentowały na aktorach? Bo jesli to drugie, to najgorszy był w Rozważnej i Romantycznej z Emmą Thompson i Kate Winslet. Paskudne, niezgrabne, ciężkie suknie, które wyglądały, jak przypadkowo poupinane obrusy Natomiast kapelusze i czepki tam były najbardziej twarzowe.
Uwielbiałam też sukienki Gwyneth Paltrow z Emmy. Ta bohaterka chyba najczęściej się przebierała z wszystkich ekranizacji, nosila piękne kolory i kroje sukienek. Inne panie też. Były też zrożnicowane - Harriet miała raczej zgrzebne jasne sukienki, Emma drogi i urozmaicone kolorystycznie. Jane ubrana była w coś pośredniego między nimi.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2018 05:38   

Trzykrotka napisał/a:
Romantycznej z Emmą Thompson i Kate Winslet. Paskudne, niezgrabne, ciężkie suknie, które wyglądały, jak przypadkowo poupinane obrusy Natomiast kapelusze i czepki tam były najbardziej twarzowe.

A mnie się podobają.

Trzykrotka 

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2018 06:09   

Nawet biała w czarną kratkę? :roll: One były też okropnie źle uszyte.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2018 07:24   

Myślę, że były całkiem zgodne z epoką.

annmichelle 

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2018 07:35   

Trzykrotka napisał/a:
Nie wiem, jakie było kryterium wyboru najlepszych i najgorszych - wierność epoce, czy jak się prezentowały na aktorach?

What makes for good costumes?
- Colors and fabrics that look authentic instead of being so influenced by modern times.
- Well fitting outfits - all clothes would have been handmade so there's not much excuse for clothing being too big or too small.
- Attention to detail in trimmings and accessories - looking neat and stylish was important to the social classes Jane Austen wrote about.
- Consistency in time period of clothing - clothing styles should be narrowed down instead of including a wide time span in the fashions (i.e. Georgian or Regency - choose one era to set the story in and stick with it!)

Autorka uzasadnia też przy każdym filmie co było ok, a co niekoniecznie. :-)

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2018 08:27   

Przeczytam dokładnie potem.

Tamara 

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2018 18:21   

Agn napisał/a:
Miałam wrażenie, że kostiumy z DiU 1940 świsnęli z Przeminęło z wiatrem (i ciut przerobili dla niepoznaki). ;)

to był jakby romantyzm ale doprawiony Hollywoodem :roll: :thud: :frustracja:
Trzykrotka napisał/a:
Nie wiem, jakie było kryterium wyboru najlepszych i najgorszych - wierność epoce, czy jak się prezentowały na aktorach? Bo jesli to drugie, to najgorszy był w Rozważnej i Romantycznej z Emmą Thompson i Kate Winslet. Paskudne, niezgrabne, ciężkie suknie, które wyglądały, jak przypadkowo poupinane obrusy Natomiast kapelusze i czepki tam były najbardziej twarzowe.

kostiumy z lat 90 są bardzo wiernymi kopiami oryginałów z epoki - szyte wg oryginalnego kroju , w przeciwieństwie do późniejszych , gdzie zwłaszcza Emma z Romolą pod względem ubraniowym woła o pomstę do nieba , nie mówiąc już o Keirze ubranej w szmaty godne ubogiej służącej :confused3:
Jeżeli idzie o epokę , w której rozgrywają się powieści JA , to mimo że ogólnie zachowana była zasada sukni odcinanych pod biustem, to krój się zmieniał i to dość istotnie . DiU i RiR powstały w latach 1795-99 , kiedy kiecki były jeszcze obfite i zwłaszcza z tyłu suto marszczone, przez co wyglądały jak nabite dzwony , natomiast Emma i Perswazje z lat 1815-16 powstały w okresie kiedy suknie były pozbawione marszczeń , krojone dość prosto i przez to wysmuklające optycznie . Więc jeżeli idzie o wierność historyczną ekranizacje z lat 90 są w 100% trafione , co zresztą widać po takich detalach jak wąski krój pleców z kilku części, obfite marszczenia na środku pleców (te obrusy :mrgreen: ),zapięcia z tyłu, wąskie krojone w zagięciu rękawy (znaczy nie prosto jak dziś, tylko z uwzględnionym zgięciem łokcia - dlatego na dawnych zdjęciach czy na manekinach ubranych w dawne suknie rękawy nigdy się nie marszczą).
Ekranizacje z lat 80 też pod tym względem są niezłe , kostiumy nie są tak bogate i strojne , ale da się przełknąć bo ogólne zasady stroju są zachowane, natomiast to co po roku 2000 ( no może z łagodniejszym wyrokiem dla RiR :wink: , chociaż tam zapinane na pasek pantofle na obcasie , w jakich pani Fanny Dashwood wysiada z powozu przyjechawszy to Norland, to dziki skandal, bo po pierwsze noszono albo bez obcasa albo na bardzo niziutkim , po drugie nie zapinane na pasek , po trzecie nawet jeżeli obcas , to nie szpulkowy :frustracja: ) , to jest autentyczny dramat :frustracja: :frustracja: :frustracja: plecy szeroko krojone z jednego kawałka, przez co suknie są luźne i obwisają jak szmaty , zamiast opinać się na biuście i ramionach, rękawy krojone współcześnie tzn szeroko i prosto , braki w bieliźnie spodniej sugerowane układaniem się sukni jakby koszuli pod spodem nie było, materiały ogólnie jakieś takie siermiężne, wynalazki w postaci czegoś w rodzaju marynarskiego kołnierza Jane Fairfax w Emmie z Romolą :paddotylu: :frustracja: (suknie "marynarskie" pojawiły się w II połowie XIXw.), biżuteria żenująca - te cieniutkie pojedyncze obróżki z koralików w stylu hipisowskim co Romola nosi na szyi nawet na balu , a wyglądające jak drewniane :frustracja: :frustracja: :frustracja: no rozpacz w kratę, zgrzyt i płakanie zębów :frustracja: :frustracja: :frustracja:
Cytat podany przez Annmichelle zawiera 100% prawdy :oklaski:

Tamara 

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2018 18:37   

To suknie z okresu RiR i DiU https://pl.pinterest.com/pin/479000110359398802/ https://pl.pinterest.com/pin/479000110359849107/ https://pl.pinterest.com/pin/479000110359283155/
A tu Emma i Perswazje https://pl.pinterest.com/pin/479000110359185280/ https://pl.pinterest.com/pin/AVzZXe_YOW8rGqwtFlRoOpxGpKBxV87TE-bb9iUx0ICIr_THdvLlFVM/ https://pl.pinterest.com/pin/479000110358126085/

Edit - niestety widać co trzeba tylko po zalogowaniu na pintereście . Ale wystarczy wrzucić w google dress 1795-99 i dress 1815-17 i gołym okiem widać różnicę .

Tamara 

Wysłany: Śro 22 Lip, 2020 22:08   

Do najlepiej wykostiumowanych dokładam niniejszym Emmę 2020 - sam miód i wszystko jak trzeba :serce: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :love_shower: absolutnie nie mam się do czego przyczepić ( na razie po czterech obejrzeniach :-P ) mam wrażenie , że przynajmniej część kostiumów jest kopiami albo naśladownictwem strojów z Ackermann's Repository i Journal des Dames et Des Modes . Świetna robota moim zdaniem :cheerleader2: :oklaski:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 23 Lip, 2020 06:55   

Muszę sobie obejrzeć ponownie, żeby popatrzeć na kostiumy.

Deanariell 
nie z tego świata /Jensenated

Wysłany: Czw 23 Lip, 2020 08:20   

Admete napisał/a:

To może razem jakoś by się udało obejrzeć :mysle: , bo ja jeszcze w ogóle nie widziałam tej nowej wersji? I może Akne też by wtedy do Ciebie przyszła :mysle: - czy już to oglądała? Cóż, pomysł jest, zobaczymy, jak wyjdzie z realizacją. :-P
Now don't you cry no more..."

["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion ;) Winchesterland forever and ever!

Trzykrotka 

Wysłany: Czw 23 Lip, 2020 08:57   

Admete napisał/a:

Karolina Żebrowska miała na yt recenzję kostiumów z Emmy. Bardzo ciekawą, jak zawsze.

Tamara 

Wysłany: Czw 23 Lip, 2020 11:29   

Muszę zobaczyć . Karolina to zawodowiec i ekspert, więc patrzy inaczej niż ja , ale wg mnie te kostiumy są świetne.

Trzykrotka 

Wysłany: Czw 23 Lip, 2020 12:11   

Bardzo chwaliła, nawet bardzo - bardzo.

Tamara 

Wysłany: Czw 23 Lip, 2020 15:26   

Ha ! to czuję się zbudowana , że moje zdanie laika pokrywa się z opinią mistrzyni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Aragonte 

Wysłany: Pon 15 Lis, 2021 17:16   

To co prawda temat o kostiumach, ale porównawczego tematu nie znalazłam, a wpadło mi w oko zestawienie różnych scen oświadczyn w DiU, tj. w różnych ekranizacjach, to na stroje też można zerknąć niejako przy okazji :wink:
Proszę bardzo, sznurek:
https://www.youtube.com/watch?v=rPfBEFF2UX0

A dalej wyświetlają się inne zestawienia z tej serii :-D

Loana 

Wysłany: Wto 16 Lis, 2021 11:51   

To jak już będziecie oglądały te kostiumy w filmikach to wrzucę jeszcze mój ulubiony, bardzo poprawiający mi humor filmik z Elizabeth (serial 1995):
https://www.youtube.com/w...ndex=207&t=270s
Płaczę ze śmiechu za każdym razem jak go oglądam, komentarze są boskie :P

annmichelle 

Wysłany: Wto 16 Lis, 2021 11:56   

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
So true!!!!!! :lol:

Akaterine 

Wysłany: Wto 16 Lis, 2021 14:58   

Ten filmik skłonił mojego chłopaka do obejrzenia się mną DiU :lol:

Tamara 

Wysłany: Wto 16 Lis, 2021 18:34   

Aragonte napisał/a:
wpadło mi w oko zestawienie różnych scen oświadczyn w DiU, tj. w różnych ekranizacjach, to na stroje też można zerknąć niejako przy okazji

Czy ja mogę powiedzieć , że poza Jedynym Słusznym Darcym Anno Domini 1995 cała reszta to tragedia :zalamka: :confused3: :rotfl: ?

Odpowiedz do tematu